Chleb rwany

Chleb rwany

Rwaniec drożdżowy na słono, czyli domowy chleb rwany z pesto pietruszkowym. Domowy chlebek do odrywania znika w kilka minut. Pachnie i smakuje wspaniale. Idealny na grilla i domowe imprezy.

- super aromatyczny
- prosty do zrobienia
- można też użyć kolendry

Czas przygotowania: 1 godzina
Czas pieczenia: 40 minut
Liczba porcji: 900 gramów chleba

Kaloryczność kcal: 305 w 100 gramach chleba
Dieta: wegetariańska

Składniki na chleb

  • 500 g maki pszennej - chlebowa typ. 750
  • 30 g świeżych drożdży
  • 3/4 szklanki ciepłej wody
  • 1/4 kostki masła - 50 g
  • 3 żółtka jajek
  • pół łyżeczki soli
  • łyżeczka cukru

Składniki na pesto z pietruszki

  • 35 g natki pietruszki
  • 50 ml delikatnej oliwy
  • 30 g twardego sera typu parmezan
  • 20 g orzechów nerkowca
  • szczypta soli

Chleb rwany

Czas wyrastania: 20 minut zaczyn + 60 minut ciasto chlebowe + 30 minut chlebek przed pieczeniem
Forma na chleb: blacha 13/25 cm lub tortownica o średnicy 25 cm.
Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml.

Jako dodatek do chlebka rwanego na słono użyłam domowego pesto z pietruszki. Skorzystałam dokładnie z tego przepisu na pesto pietruszkowe i wykorzystałam jeden z pięciu słoiczków pesto. W przepisie na chlebek zaś podałam taką ilość składników, by otrzymać jeden słoiczek pesto o wadze 130 gramów. Polecam jednak zrobić całą porcję z głównego przepisu na pesto i wykorzystać pozostałe słoiczki na kanapki, czy jako dodatek do makaronu.

Jeżeli lubisz pesto zachęcam by sprawdzić też mój przepis na tradycyjne pesto z bazylii.

Chleb rwany, 1

Chleb rwany przepis

Szykowanie chlebka rwanego polecam zacząć od wyrobienia ciasta. Najpierw w małej miseczce umieść razem 30 gramów drożdży świeżych, łyżkę mąki pszennej, łyżeczkę cukru oraz dwie łyżki ciepłej wody. Wodę oraz mąkę możesz podebrać z porcji na chleb. Zaczyn rozetrzyj dokładnie łyżką i odstaw w ciepłe miejsce. Zaczyn po około 10 minutach powinien zacząć rosnąć. Ja zazwyczaj umieszczam naczynie z zaczynem w lekko nagrzanym piekarniku. Wystarczy temperatura do 30 stopni, by zaczyn w 20 minut zamienił się w buzującą pianę.

Chleb rwany, 2

W sporej misce umieść 500 gramów mąki pszennej chlebowej (zwykła też się sprawdzi). Wlej 3/4 szklanki ciepłej wody. Dodaj trzy żółtka mniejszych jajek, roztopione 50 gramów masła (przestudzone) oraz pół łyżeczki soli i spieniony zaczyn. Ciasto chlebowe dokładnie wymieszaj i zacznij wyrabiać. Ja na początku ciasto wyrabiam chwilę dłońmi a następnie przenoszę pod mikser z hakami do ciasta drożdżowego. Ciasto wyrabiaj całe 10 minut. Ciasto będzie trochę klejące. W takiej formie zostawiasz je do wyrośnięcia. 

Ps. Jeśli nie masz pomysłu na to, co zrobić z białkami jajek - beza będzie najlepszym i najpyszniejszym sposobem na ich użycie. 
Chleb rwany, 3

Ciasto przykryj ściereczką bawełnianą lub folią i odstaw do wyrastania na pełną godzinę. Najlepiej do lekko nagrzanego piekarnika - temperatura nie wyższa niż 30 stopni. Po godzinie ciasto powinno urosnąć nawet trzykrotnie.
Chleb rwany, 4

W trakcie wyrastania ciasta chlebowego przygotuj sobie pesto z pietruszki. Natkę pietruszki posiekaj i wymieszaj ze zmielonymi orzechami, startym serem oraz solą i oliwą. Dokładny opis znajdziesz w przepisie na domowe pesto z pietruszki.
Chleb rwany, 5

Natłuść lekko czyste dłonie i wyjmij wyrośnięte ciasto chlebowe z miski. Ciasto połóż na czysty blat, dużą drewnianą deskę lub stolnicę.
Chleb rwany, 6

Przygotuj sobie naczynie, w którym będzie się piekł chleb rwany. U mnie była to foremka o wymiarach 13/25 cm i o wysokości 9 cm. Możesz też użyć większej keksówki lub tortownicy o średnicy 25 cm. Foremkę od środka wysmaruj odrobiną oliwy.
Chleb rwany, 7

Odrywaj kawałki ciasta wielkości orzecha włoskiego. Formuj niezgrabne kulki i obtaczaj je w zielonym pesto. Kulki ciasta chlebowego układaj obok siebie w formie do pieczenia. 
Chleb rwany, 8

Foremkę wypełnioną kulkami ciasta odłóż na 30 minut do wyrastania - tym razem już nie umieszczaj formy w lekko nagrzanym piekarniku. Tak wygląda wyrośnięty chlebek przed włożeniem go do piekarnika. 
Chleb rwany, 9

Piekarnik nagrzej do 190 stopni z opcją pieczenia góra/dół. Formę z chlebkiem rwanym umieść na środkowej półce i piecz około 40 minut. Chleb jeszcze bardziej wyrośnie i zrobi się rumiany. Po upieczeniu lekko uchyl drzwi, by temperatura powoli opadała. Po 15 minutach wyjmij formę z chlebkiem.
Chleb rwany, 10

Chlebek możesz wyjąć z foremki jak tylko przestygnie na tyle, by było to możliwe. Gotowy chlebek warto odłożyć na kilka minut na kratkę do przestudzenia.

Chleb rwany, 11

Chleb rwany, 12

Odrywany chlebek z pesto z pietruszki wystarczy łapać dłońmi za wystające kulki i rozkoszować się smakiem domowego, ziołowego pieczywa. Taki chlebek można dodatkowo maczać w pesto, oliwie czy zajadać z czym tylko masz ochotę! Super smakuje z serem i oliwkami. 

Zapraszam sprawdź też mój przepis bułki pełnoziarniste. Doskonałe na śniadanie czy do kanapek.

Smacznego. 

Średnia 4.9 / 5 (432 głosów) Oceń!
Drukuj Przepis
Zapisz Przepis
Dodaj Notatkę
Dodaj Komentarz
Dziękuję za wspólne gotowanie, Ania z AniaGotuje.pl
p.s. Nie zapomnij zrobić zdjęcia gotowej potrawy i dodać go w komentarzu pod przepisem 📷

Chlebek odrywany

Chlebek odrywany na słono, czyli domowy rwaniec drożdżowy, albo też chleb odrywany na drożdżach z datkiem ziół, czy też tak jak u mnie pesto z pietruszki. Mój odrywany chlebek drożdżowy ma formę sympatrycznych kulek do odrywania. Chleb rwany z pesto jest niesamowicie puchaty i wyrośnięty. Pachnie nieziemsko a smakuje jeszcze lepiej. 

Chlebek do odrywania 

Możesz też skorzystać z samej bazy pod rwany chleb na drożdżach i kulki chlebowe obtoczyć w samym maśle czosnkowym czy też zwykłej mieszance ziół prowansalskich. Możesz również obtaczać je w tartym serze wymieszanym z ulubionymi świeżymi ziołami. Ja polecam gorąco moje pesto z pietruszki, ale wybór należy do Ciebie. Koniecznie zobacz też inne moje przepisy na domowy chleb. Świetnie pasuje do: fasolka po bretońsku! Do tego chlebka pasuje jakaś fajna sałatka lub surówka. Sprawdź moje pomysły na sałatki.