Ania Gotuje
Ania Gotuje
Tylko najlepsze przepisy
Chleb rwany

Chleb rwany

Rwaniec drożdżowy na słono, czyli domowy chleb rwany z pesto pietruszkowym. Domowy chlebek do odrywania znika w kilka minut. Pachnie i smakuje wspaniale. Idealny na grilla i domowe imprezy.

- super aromatyczny
- prosty do zrobienia
- można też użyć kolendry

Czas przygotowania: 1 godzina
Czas pieczenia: 40 minut
Liczba porcji: 900 gramów chleba

Kaloryczność kcal: 305 w 100 gramach chleba
Dieta: wegetariańska

Składniki na chleb

  • 500 g maki pszennej - chlebowa typ. 750
  • 30 g świeżych drożdży
  • 3/4 szklanki ciepłej wody
  • 1/4 kostki masła - 50 g
  • 3 żółtka jajek
  • pół łyżeczki soli
  • łyżeczka cukru

Składniki na pesto z pietruszki

  • 35 g natki pietruszki
  • 50 ml delikatnej oliwy
  • 30 g twardego sera typu parmezan
  • 20 g orzechów nerkowca
  • szczypta soli

Chleb rwany

Czas wyrastania: 20 minut zaczyn + 60 minut ciasto chlebowe + 30 minut chlebek przed pieczeniem
Forma na chleb: blacha 13/25 cm lub tortownica o średnicy 25 cm.
Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml.

Jako dodatek do chlebka rwanego na słono użyłam domowego pesto z pietruszki. Skorzystałam dokładnie z tego przepisu na pesto pietruszkowe i wykorzystałam jeden z pięciu słoiczków pesto. W przepisie na chlebek zaś podałam taką ilość składników, by otrzymać jeden słoiczek pesto o wadze 130 gramów. Polecam jednak zrobić całą porcję z głównego przepisu na pesto i wykorzystać pozostałe słoiczki na kanapki, czy jako dodatek do makaronu.

Jeżeli lubisz pesto zachęcam by sprawdzić też mój przepis na tradycyjne pesto z bazylii.

Chleb rwany, 1

Chleb rwany przepis

Szykowanie chlebka rwanego polecam zacząć od wyrobienia ciasta. Najpierw w małej miseczce umieść razem 30 gramów drożdży świeżych, łyżkę mąki pszennej, łyżeczkę cukru oraz dwie łyżki ciepłej wody. Wodę oraz mąkę możesz podebrać z porcji na chleb. Zaczyn rozetrzyj dokładnie łyżką i odstaw w ciepłe miejsce. Zaczyn po około 10 minutach powinien zacząć rosnąć. Ja zazwyczaj umieszczam naczynie z zaczynem w lekko nagrzanym piekarniku. Wystarczy temperatura do 30 stopni, by zaczyn w 20 minut zamienił się w buzującą pianę.

Chleb rwany, 2

W sporej misce umieść 500 gramów mąki pszennej chlebowej (zwykła też się sprawdzi). Wlej 3/4 szklanki ciepłej wody. Dodaj trzy żółtka mniejszych jajek, roztopione 50 gramów masła (przestudzone) oraz pół łyżeczki soli i spieniony zaczyn. Ciasto chlebowe dokładnie wymieszaj i zacznij wyrabiać. Ja na początku ciasto wyrabiam chwilę dłońmi a następnie przenoszę pod mikser z hakami do ciasta drożdżowego. Ciasto wyrabiaj całe 10 minut. Ciasto będzie trochę klejące. W takiej formie zostawiasz je do wyrośnięcia. 

Ps. Jeśli nie masz pomysłu na to, co zrobić z białkami jajek - beza będzie najlepszym i najpyszniejszym sposobem na ich użycie. 
Chleb rwany, 3

Ciasto przykryj ściereczką bawełnianą lub folią i odstaw do wyrastania na pełną godzinę. Najlepiej do lekko nagrzanego piekarnika - temperatura nie wyższa niż 30 stopni. Po godzinie ciasto powinno urosnąć nawet trzykrotnie.
Chleb rwany, 4

W trakcie wyrastania ciasta chlebowego przygotuj sobie pesto z pietruszki. Natkę pietruszki posiekaj i wymieszaj ze zmielonymi orzechami, startym serem oraz solą i oliwą. Dokładny opis znajdziesz w przepisie na domowe pesto z pietruszki.
Chleb rwany, 5

Natłuść lekko czyste dłonie i wyjmij wyrośnięte ciasto chlebowe z miski. Ciasto połóż na czysty blat, dużą drewnianą deskę lub stolnicę.
Chleb rwany, 6

Przygotuj sobie naczynie, w którym będzie się piekł chleb rwany. U mnie była to foremka o wymiarach 13/25 cm i o wysokości 9 cm. Możesz też użyć większej keksówki lub tortownicy o średnicy 25 cm. Foremkę od środka wysmaruj odrobiną oliwy.
Chleb rwany, 7

Odrywaj kawałki ciasta wielkości orzecha włoskiego. Formuj niezgrabne kulki i obtaczaj je w zielonym pesto. Kulki ciasta chlebowego układaj obok siebie w formie do pieczenia. 
Chleb rwany, 8

Foremkę wypełnioną kulkami ciasta odłóż na 30 minut do wyrastania - tym razem już nie umieszczaj formy w lekko nagrzanym piekarniku. Tak wygląda wyrośnięty chlebek przed włożeniem go do piekarnika. 
Chleb rwany, 9

Piekarnik nagrzej do 190 stopni z opcją pieczenia góra/dół. Formę z chlebkiem rwanym umieść na środkowej półce i piecz około 40 minut. Chleb jeszcze bardziej wyrośnie i zrobi się rumiany. Po upieczeniu lekko uchyl drzwi, by temperatura powoli opadała. Po 15 minutach wyjmij formę z chlebkiem.
Chleb rwany, 10

Chlebek możesz wyjąć z foremki jak tylko przestygnie na tyle, by było to możliwe. Gotowy chlebek warto odłożyć na kilka minut na kratkę do przestudzenia.
Chleb rwany, 11

Chleb rwany, 12

Odrywany chlebek z pesto z pietruszki wystarczy łapać dłońmi za wystające kulki i rozkoszować się smakiem domowego, ziołowego pieczywa. Taki chlebek można dodatkowo maczać w pesto, oliwie czy zajadać z czym tylko masz ochotę! Super smakuje z serem i oliwkami. Jeśli nie zostanie zjedzony w dniu pieczenia, to do dnia następnego można go trzymać jak chleb w chlebaku. Jeśli zajdzie potrzeba dłuższego przechowywania, to polecam zawinąć chlebek w papier śniadaniowy, a następnie luźno w torbę spożywczą przezroczystą i trzymać w lodówce do około 3-4 dni. Zapraszam sprawdź też mój przepis bułki pełnoziarniste. Doskonałe na śniadanie czy do kanapek.
Smacznego. 
Średnia 4.8 / 5 (564 głosów) Oceń!
Drukuj Przepis
Zapisz Przepis
Dodaj Notatkę
Dodaj Komentarz
Dziękuję za wspólne gotowanie.
Będzie mi miło jeżeli dodasz komentarz ze zdjęciem. Ania

Chlebek odrywany

Chlebek odrywany na słono, czyli domowy rwaniec drożdżowy, albo też chleb odrywany na drożdżach z datkiem ziół, czy też tak jak u mnie pesto z pietruszki. Mój odrywany chlebek drożdżowy ma formę sympatrycznych kulek do odrywania. Chleb rwany z pesto jest niesamowicie puchaty i wyrośnięty. Pachnie nieziemsko a smakuje jeszcze lepiej. 

Chlebek do odrywania 

Możesz też skorzystać z samej bazy pod rwany chleb na drożdżach i kulki chlebowe obtoczyć w samym maśle czosnkowym czy też zwykłej mieszance ziół prowansalskich. Możesz również obtaczać je w tartym serze wymieszanym z ulubionymi świeżymi ziołami. Ja polecam gorąco moje pesto z pietruszki, ale wybór należy do Ciebie. Koniecznie zobacz też inne moje przepisy na domowy chleb. Świetnie pasuje do: fasolka po bretońsku! Do tego chlebka pasuje jakaś fajna sałatka lub surówka. Sprawdź moje pomysły na sałatki.