Puszysta pizza Korycińska

Puszysta pizza Korycińska

Perfekcyjna, domowa pizza. Ciasto jest puszyste, idealnie wyrośnięte i chrupiące.

Nie ma lepszego przepisu na grube ciasto!

- prosta i pyszna pizza
- grube, puszyste ciasto i serowe ranty
- najlepsze, popularne dodatki

Czas przygotowywania:
 30 minut + wyrastanie łącznie 1 h i 15 min.
Czas pieczenia: 16-20 minut
Ilość porcji: dla 4 osób

Składniki na ciasto:
• 450 g mąki pszennej tortowej - 2,5 szklanki
• 30 g świeżych drożdży
• szklanka ciepłej wody - 250 ml
• pełna łyżeczka soli i płaska łyżeczka cukru

Sos do pizzy:
• 150 g przetartych pomidorów
• łyżka oliwy
• pół łyżeczki soli
• łyżka ziół prowansalskich

Dodatki do pizzy:
• 300 g dowolnego sera Korycińskiego leżakowanego
• duża pieczarka
• 50 g plasterków salami
• garść liści szpinaku baby
• chlust oliwy
• garść świeżej rukoli

Wszystkie składniki na ciasto (oprócz oliwy) wymieszaj ze sobą w dużej misce. Wyrabiaj ciasto ręcznie. Wystarczy kilka minut, do połączenia składników w elastyczną kulę.

Ciasto na pizzę przykryj bawełnianą ściereczką lub ręcznikiem papierowym i odstaw w ciepłe, nieprzewiewne miejsce. Ja bardzo często włączam piekarnik na 50 stopni, chwilę nagrzewam do 30 stopni i do takiego ciepłego pieca wkładam ciasta do wyrośnięcia. Tym razem na pełną godzinę.

Po tym czasie przygotuj blachę, na której będzie pieczona pizza - najlepiej metalową szufladę z piekarnika. Wyleją na nią łyżkę oliwy i rozprowadź dłońmi. Nie wycierając dłoni z oliwy wyrośnięte ciasto przełóż na blachę.

Rozpłaszcz ciasto na okrągły placek. Ranty zostaw grubsze. Około 50 g sera pokrój w paski 1/3 cm i poukładaj na grubszych rantach. Ser zawiń do środka.

Ponownie przykryj ciasto ściereczką i wstaw do lekko ciepłego piekarnika, ale już tylko na czas szykowania reszty składników, czyli około 15 minut.

Składniki na sos wymieszaj w misce. Resztę sera pokrój w plasterki. W plasterki pokrój również pieczarkę. Liście szpinaku umyj.

Po 15 minutach zacznij układać składniki na pizzę. W tym czasie nagrzewaj piekarnik do temperatury 250 stopni - pieczenie góra dół. Na pizzę wyłóż sos i rozprowadź po wewnętrznej powierzchni. Poukładaj salami, pieczarki oraz ser. Na koniec dodaj szpinak.

Szufladę z pizzą umieść na środkowej półce i piecz 16-20 minut, do zarumienienia.

puszysta-pizza-korycinska-1

Po wyjęciu pizzy z pieca, można ją od razu kroić.

puszysta-pizza-korycinska-2

Gorąco polecam dodatkowo, hojnie polać pizzę oliwą :-)

puszysta-pizza-korycinska-3

puszysta-pizza-korycinska-4

Pizza fantastycznie smakuje również z dodatkiem świeżej rukoli.

puszysta-pizza-korycinska-5

puszysta-pizza-korycinska-6

Pizza została nazwana Korycińską na cześć tradycyjnych, prawdziwych serów korycińskich.  Sery wytwarzane są na miejscu, z naturalnych i świeżych składników, według tradycyjnej receptury. Bez konserwantów i wzbogacaczy smaków.

Sery leżakowane w dowolnym smaku można zamówić drogą elektrowniczą.
Serdecznie polecam sklep: SerowarPodlaski

Wpis zawiera lokowanie produktu.

Marzena
2017-02-20 15:20
Zapowiada się pysznie :-)
Ania
2017-02-20 15:33
Marzenko, pizza zniknęła w 10 minut :-)
Natan
2017-02-20 19:50
Dobra pyszna pizza. Polecam
Ania
2017-02-20 19:50
Dziękuję :-)
Angelika i Monika (Candy Pandas)
2017-02-20 20:26
Kawał takiej pizzy i jesteśmy sytę na cały dzień :D
Ania
2017-02-21 09:45
Moi Chłopcy byli głodni po 2 godzinach :-)
Angelika i Monika (Candy Pandas)
2017-02-24 18:29
Faceci xD
Ania
2017-02-24 19:21
;-)