Ania Gotuje
Ania Gotuje
Tylko najlepsze przepisy
Puszysta pizza Korycińska

Puszysta pizza Korycińska

Perfekcyjna, domowa pizza korycińska. Ciasto jest puszyste, idealnie wyrośnięte i chrupiące. Nie ma lepszego przepisu na grube ciasto! Prosta i pyszna pizza. Grube, puszyste ciasto i serowe ranty.

Czas przygotowania: 30 minut
Czas pieczenia: 20 minut
Liczba porcji: dla 4 osób

Składniki na ciasto

  • 450 g mąki pszennej tortowej - 2,5 szklanki
  • 30 g świeżych drożdży
  • szklanka ciepłej wody - 250 ml
  • pełna łyżeczka soli i płaska łyżeczka cukru

Sos do pizzy

  • 150 g przetartych pomidorów
  • łyżka oliwy
  • pół łyżeczki soli
  • łyżka ziół prowansalskich

Dodatki do pizzy

  • 300 g dowolnego sera Korycińskiego leżakowanego [zobacz]
  • duża pieczarka
  • 50 g plasterków salami
  • garść liści szpinaku baby
  • chlust oliwy
  • garść świeżej rukoli

Pizza korycińska

Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml. 

Puszysta pizza Korycińska, 1

Wszystkie składniki na ciasto (oprócz oliwy) wymieszaj ze sobą w dużej misce. Wyrabiaj ciasto ręcznie. Wystarczy kilka minut, do połączenia składników w elastyczną kulę.

Ciasto na pizzę przykryj bawełnianą ściereczką lub ręcznikiem papierowym i odstaw w ciepłe, nieprzewiewne miejsce. Ja bardzo często włączam piekarnik na 50 stopni, chwilę nagrzewam do 30 stopni i do takiego ciepłego pieca wkładam ciasta do wyrośnięcia. Tym razem na pełną godzinę.

Po tym czasie przygotuj blachę, na której będzie pieczona pizza - najlepiej metalową szufladę z piekarnika. Wyleją na nią łyżkę oliwy i rozprowadź dłońmi. Nie wycierając dłoni z oliwy wyrośnięte ciasto przełóż na blachę. Rozpłaszcz ciasto na okrągły placek. Ranty zostaw grubsze. Około 50 g sera pokrój w paski 1/3 cm i poukładaj na grubszych rantach. Ser zawiń do środka.

Ponownie przykryj ciasto ściereczką i wstaw do lekko ciepłego piekarnika, ale już tylko na czas szykowania reszty składników, czyli około 15 minut.

Składniki na sos wymieszaj w misce. Resztę sera pokrój w plasterki. W plasterki pokrój również pieczarkę. Liście szpinaku umyj.

Po 15 minutach zacznij układać składniki na pizzę. W tym czasie nagrzewaj piekarnik do temperatury 250 stopni - pieczenie góra dół. Na pizzę wyłóż sos i rozprowadź po wewnętrznej powierzchni. Poukładaj salami, pieczarki oraz ser. Na koniec dodaj szpinak.

Szufladę z pizzą umieść na środkowej półce i piecz 16-20 minut, do zarumienienia.
Po wyjęciu pizzy z pieca, można ją od razu kroić.

Puszysta pizza Korycińska, 2

Gorąco polecam dodatkowo, hojnie polać pizzę oliwą :-) Pizza fantastycznie smakuje również z dodatkiem świeżej rukoli.
Puszysta pizza Korycińska, 3

Pizza została nazwana Korycińską na cześć tradycyjnych, prawdziwych serów korycińskich.  Sery wytwarzane są na miejscu, z naturalnych i świeżych składników, według tradycyjnej receptury. Bez konserwantów i wzmacniaczy smaków.

Sery leżakowane w dowolnym smaku można zamówić drogą elektroniczną.
Szukasz innych pomysłów na smaczne dania? Foccacia to doskonała i prosta przekąska, którą warto warto wypróbować. Gorąco zachęcam!

Wypróbuj też mój przepis pizza pepperoni.

Smacznego!

Wpis zawiera lokowanie produktu.

Średnia 4.8 / 5 (412 głosów) Oceń!
Drukuj Przepis
Zapisz Przepis
Dodaj Notatkę
Dodaj Komentarz
Dziękuję za wspólne gotowanie.
Będzie mi miło jeżeli dodasz komentarz ze zdjęciem. Ania