Puszysta pizza Korycińska
Perfekcyjna, domowa pizza korycińska. Ciasto jest puszyste, idealnie wyrośnięte i chrupiące. Nie ma lepszego przepisu na grube ciasto! Prosta i pyszna pizza. Grube, puszyste ciasto i serowe ranty.
Czas przygotowania: 30 minut
Czas pieczenia: 20 minut
Liczba porcji: dla 4 osób
Składniki na ciasto
- 450 g mąki pszennej tortowej - 2,5 szklanki
- 30 g świeżych drożdży
- szklanka ciepłej wody - 250 ml
- pełna łyżeczka soli i płaska łyżeczka cukru
Sos do pizzy
- 150 g przetartych pomidorów
- łyżka oliwy
- pół łyżeczki soli
- łyżka ziół prowansalskich
Dodatki do pizzy
- [zobacz] 300 g dowolnego sera Korycińskiego leżakowanego
- duża pieczarka
- 50 g plasterków salami
- garść liści szpinaku baby
- chlust oliwy
- garść świeżej rukoli
Pizza korycińska
Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml.
Wszystkie składniki na ciasto (oprócz oliwy) wymieszaj ze sobą w dużej misce. Wyrabiaj ciasto ręcznie. Wystarczy kilka minut, do połączenia składników w elastyczną kulę.
Ciasto na pizzę przykryj bawełnianą ściereczką lub ręcznikiem papierowym i odstaw w ciepłe, nieprzewiewne miejsce. Ja bardzo często włączam piekarnik na 50 stopni, chwilę nagrzewam do 30 stopni i do takiego ciepłego pieca wkładam ciasta do wyrośnięcia. Tym razem na pełną godzinę.
Po tym czasie przygotuj blachę, na której będzie pieczona pizza - najlepiej metalową szufladę z piekarnika. Wyleją na nią łyżkę oliwy i rozprowadź dłońmi. Nie wycierając dłoni z oliwy wyrośnięte ciasto przełóż na blachę. Rozpłaszcz ciasto na okrągły placek. Ranty zostaw grubsze. Około 50 g sera pokrój w paski 1/3 cm i poukładaj na grubszych rantach. Ser zawiń do środka.
Ponownie przykryj ciasto ściereczką i wstaw do lekko ciepłego piekarnika, ale już tylko na czas szykowania reszty składników, czyli około 15 minut.
Składniki na sos wymieszaj w misce. Resztę sera pokrój w plasterki. W plasterki pokrój również pieczarkę. Liście szpinaku umyj.
Po 15 minutach zacznij układać składniki na pizzę. W tym czasie nagrzewaj piekarnik do temperatury 250 stopni - pieczenie góra dół. Na pizzę wyłóż sos i rozprowadź po wewnętrznej powierzchni. Poukładaj salami, pieczarki oraz ser. Na koniec dodaj szpinak.
Szufladę z pizzą umieść na środkowej półce i piecz 16-20 minut, do zarumienienia.
Po wyjęciu pizzy z pieca, można ją od razu kroić.
Gorąco polecam dodatkowo, hojnie polać pizzę oliwą :-) Pizza fantastycznie smakuje również z dodatkiem świeżej rukoli.
Pizza została nazwana Korycińską na cześć tradycyjnych, prawdziwych serów korycińskich. Sery wytwarzane są na miejscu, z naturalnych i świeżych składników, według tradycyjnej receptury. Bez konserwantów i wzmacniaczy smaków.
Sery leżakowane w dowolnym smaku można zamówić drogą elektroniczną.
Szukasz innych pomysłów na smaczne dania? Foccacia to doskonała i prosta przekąska, którą warto warto wypróbować. Gorąco zachęcam!
Wypróbuj też mój przepis pizza pepperoni.
Smacznego!
Wpis zawiera lokowanie produktu.