Domowe cebularze bez maku

Domowe cebularze bez maku

Ten przepis dopracowałam do perfekcji. Według mnie i mojej rodziny.. idealne, domowe cebularze bez maku. Pachną wspaniale i super smakują. Są tak pyszne, że można je jeść same, bez żadnych dodatków. Polecam!

Czas przygotowania: 30 minut
Czas pieczenia: 30 minut
Ilość porcji: 5 sztuk

Składniki na ciasto

  • 1,5 szklanki mąki pszennej tortowej - 240 g
  • jedna saszetka suszonych drożdży - 7 g
  • pół szklanki wody wymieszanej z mlekiem (pół na pół)
  • po płaskiej łyżeczce  soli i cukru
  • 2 łyżki miękkiego masła

Składniki na wkład cebulowy

  • 2 średnie cebule (około 250 g)
  • 3 łyżki oleju np. rzepakowy

Cebularz bez maku

Dodatkowy czas: godzina na wyrastanie ciasta + 30 minut na wyrastanie bułek przed pieczeniem.
Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml.

Domowe cebularze bez maku, to pyszne bułki pieczone na drożdżach z dodatkiem cebuli. Najpyszniejsze są świeżutkie, prosto z pieca.

Domowe cebularze bez maku, 1

Cebularze bez maku przepis

Składniki na ciasto umieść w misce. Mieszanka mleka z wodą mogą być ciepłe, zaś masło miękkie lub roztopione i przestudzone.

Zagnieć ciasto. Powinna powstać zwarta, elastyczna kula. Ciasto zostaw w misce. Przykryj ściereczką lub ręcznikiem papierowym i odstaw na godzinę w ciepłe, nieprzewiewne miejsce. Ja bardzo często włączam piekarnik na 40 stopni. Chwilę go nagrzewam i do takiego ciepłego pieca wkładam ciasto do wyrośnięcia.

Domowe cebularze bez maku, 2

W tym czasie obierz cebule i pokrój je w piórka. Podsmażaj na oleju, na średniej mocy palnika nawet do 30 minut. Co jakiś czas mieszaj cebulę przy pomocy drewnianej łyżki. Nie dolewaj więcej oleju. Odstaw patelnię na bok do wystudzenia cebuli.

Po godzinie ciasto wyłóż na obsypany mąką blat. Dłońmi rozwałkuj na sznurek. Podziel na 5 równych kawałków. Z każdego uformuj kule i lekko rozciągnij ją na kształt gniazda do średnicy około 10 cm. Po środku powstanie wgłębienie. Umieść w nim łyżkę podsmażonej cebuli.

Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia. Papier posmaruj olejem. Układaj bułeczki w odstępach minimum 3 cm z każdej strony. Ponownie przykryj ściereczką lub ręcznikiem papierowym i odstaw w ciepłe miejsce na 30 minut.

Blaszkę z bułkami umieść na środkowej półce w piekarniku z opcją grzania góra/dół. Cebularze bez maku Piecz 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Można je wyjąć z pieca od razu po upieczeniu.

Domowe cebularze bez maku, 3

Domowe cebularze bez maku, 4

Cebularze bez maku przed wstawieniem do pieca możesz dodatkowo posmarować roztrzepanym jajkiem oraz posypać solą.
Smacznego.

Średnia 4.8 / 5 (61 głosów) Oceń!
Drukuj Przepis
Zapisz Przepis
Dodaj Notatkę
Dodaj Komentarz
Dziękuję za wspólne gotowanie, Ania z AniaGotuje.pl
p.s. Nie zapomnij zrobić zdjęcia gotowej potrawy i dodać go w komentarzu pod przepisem 📷

Cebularze bez maku

Bardzo dobre domowe bułeczki, które można zajadać jak pizzę, bez żadnych dodatkowych składników. Zobacz też mój przepis na ciasto do pizzy. Domowe cebularze bez maku są świetne jako śniadanie na weekend lub bułeczki do zabrania na piknik. Cebularze bez maku pieczesz ba suchych drożdżach. Są niezwykle proste w przygotowaniu.

Domowe cebularze bez maku

Cebularze bez maku oraz domowy przysmak czosnkowy to świetna alternatywa do pizzy i tradycyjnych kanapek. Bardzo fajnie smakują z dodatkiem sosu. Sos czosnkowy będzie tu idealny. Koniecznie zobacz też inne moje przepisy na chleb