Bułki bez drożdży
Najprostsze do zrobienia bułki bez drożdży! Zapraszam po mój najlepszy i sprawdzony przepis na pyszne domowe bułeczki bez drożdży i bez zakwasu. Wystarczy wymieszać razem kilka podstawowych składników.
- tylko kilka składników
- gotowe do pieczenia w 10 minut
- bez wyrabiania i wyrastania ciasta
Czas przygotowania: 10 minut
Czas pieczenia: 23 minut
Liczba porcji: 6 bułek o wadze około 95 sztuka
Kaloryczność kcal: 190 w 1 bułce
Dieta: wegetariańska
Składniki
- 2 szklanki mąki pszennej - 320 g
- 4/5 szklanki kremowego jogurtu naturalnego - 250 g
- płaska łyżeczka soli
- płaska łyżeczka cukru
- po 1/3 łyżeczki sody oczyszczonej i proszku do pieczenia
- dodatkowo: 1 łyżka sezamu i łyżka dowolnego oleju
Bułeczki bez drożdży
Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml.
Jogurt naturalny użyty do upieczenia bułek nie może być zimny. Powinien mieć minimum temperaturę pomieszczenia.
Czas pieczenia: około 23 minuty
Temperatura pieczenia: 190 stopni z opcją pieczenia góra/dół.
Ilość bułek: 6 sztuk o wadze około 95 gramów każda
Kalorie policzone zostały na podstawie użytych przeze mnie składników. Jest to więc orientacyjna ilość kalorii, ponieważ Twoje składniki mogą mieć inną ilość kalorii niż te, których użyłam ja. W kaloriach uwzględniłam też olej do posmarowania bułek oraz sezam, którym obsypałam bułeczki przed pieczeniem.
Bułki bez drożdży przepis
W jednej misce umieść razem dwie szklanki mąki pszennej tortowej lub uniwersalnej (da radę również mąka poznańska, wrocławska oraz luksusowa). Potrzebujesz zatem równo 320 gramów mąki (ja użyłam mąki uniwersalnej). Dodaj też płaską łyżeczkę soli oraz jedną płaską łyżeczkę cukru. Wsyp około 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia i tyle samo sody oczyszczonej. Jeśli nie masz proszku do pieczenia, to możesz użyć wyłącznie sody. Wówczas dodajesz 2/3 łyżeczki sody. Bardzo dokładnie wymieszaj razem sypkie składniki lub przesiej je do drugiej miski.
Do mieszanki suchych składników dodaj 4/5 szklanki kremowego jogurtu naturalnego, czyli równo 250 gramów jogurtu. Bardzo ważne jest to, by jogurt nie był zimny. Można go nawet lekko podgrzać.
Wymieszaj ciasto łyżką a następnie wyrabiaj je chwilę dłońmi. Wystarczy kilka minut, by ciasto zrobiło się jednolite. Gotowa kula ciasta waży trochę ponad 570 gramów.
Ciasto podziel na sześć równych kawałków. Każdy kawałek pod bułkę powinien ważyć około 95 gramów. Na spodek wylej łyżkę dowolnego oleju lub oliwy. Natłuść dłonie w oleju ze spodeczka. Każdej bułce nadal lekko wydłużony kształt. Natłuszczone z każdej stony bułeczki układaj na blaszce do pieczenia. Zachowaj między nimi odstępy.
Ostrym nożem natnij każdą bułeczkę wzdłuż (podczas pieczenia w tym własnie miejscu bułka lekko się rozejdzie i ponownie zaokrągli). Bułeczki posyp sezamem. Możesz też posypać je siemieniem lnianym, makiem, płatkami owsianymi, pestkami słonecznika lub dyni.. a nawet ulubioną mieszanką ziół.
Blaszkę z gotowymi do pieczenia bułeczkami umieść w komorze piekarnika nagrzanego do 190 stopni. Wybierz środkową półkę z grzaniem góra/dół. Bułki bez drożdży piecz przez około 23 minuty. Powinny jeszcze wyrosnąć i pięknie się zarumienić. W trakcie pieczenia możesz dwa razy spryskać bułki wodą. Będą wówczas bardziej rumiane i chrupiące z wierzchu.
Bułki bez drożdży można wyjmować z piekarnika od razu po upieczeniu.
Podczas szykowania przepisu na te bułeczki inspirowałam się moim przepisem na chleb bez drożdży. Jeżeli jednak wolisz coś na słodko to sprawdź mój przepis domowa chałka. Idealnie puszysta i do tego z pyszną kruszonką.
Smacznego.