Bułki bez drożdży

Bułki bez drożdży

Najprostsze do zrobienia bułki bez drożdży! Zapraszam po mój najlepszy i sprawdzony przepis na pyszne domowe bułeczki bez drożdży i bez zakwasu. Wystarczy wymieszać razem kilka podstawowych składników. 

- tylko kilka składników
- gotowe do pieczenia w 10 minut
- bez wyrabiania i wyrastania ciasta 

Czas przygotowania: 10 minut
Czas pieczenia: 23 minut
Ilość porcji: 6 bułek o wadze około 95 sztuka

Kaloryczność kcal: 190 w 1 bułce

Składniki:
  • 2 szklanki mąki pszennej - 320 g
  • 4/5 szklanki kremowego jogurtu naturalnego - 250 g
  • płaska łyżeczka soli
  • płaska łyżeczka cukru
  • po 1/3 łyżeczki sody oczyszczonej i proszku do pieczenia
  • dodatkowo: 1 łyżka sezamu i łyżka dowolnego oleju

Bułeczki bez drożdży

Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml.
Jogurt naturalny użyty do upieczenia bułek nie może być zimny. Powinien mieć minimum temperaturę pomieszczenia. 

Czas pieczenia: około 23 minuty
Temperatura pieczenia: 190 stopni z opcją pieczenia góra/dół. 
Ilość bułek: 6 sztuk o wadze około 95 gramów każda

Kalorie policzone zostały na podstawie użytych przeze mnie składników. Jest to więc orientacyjna ilość kalorii, ponieważ Twoje składniki mogą mieć inną ilość kalorii niż te, których użyłam ja. W kaloriach uwzględniłam też olej do posmarowania bułek oraz sezam, którym obsypałam bułeczki przed pieczeniem.

Bułki bez drożdży, 1

Bułki bez drożdży, 2

Bułki bez drożdży przepis

W jednej misce umieść razem dwie szklanki mąki pszennej tortowej lub uniwersalnej (da radę również mąka poznańska, wrocławska oraz luksusowa). Potrzebujesz zatem równo 320 gramów mąki (ja użyłam mąki uniwersalnej). Dodaj też płaską łyżeczkę soli oraz jedną płaską łyżeczkę cukru. Wsyp około 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia i tyle samo sody oczyszczonej. Jeśli nie masz proszku do pieczenia, to możesz użyć wyłącznie sody. Wówczas dodajesz 2/3 łyżeczki sody. Bardzo dokładnie wymieszaj razem sypkie składniki lub przesiej je do drugiej miski. 

Do mieszanki suchych składników dodaj 4/5 szklanki kremowego jogurtu naturalnego, czyli równo 250 gramów jogurtu. Bardzo ważne jest to, by jogurt nie był zimny. Można go nawet lekko podgrzać. 

Bułki bez drożdży, 3

Wymieszaj ciasto łyżką a następnie wyrabiaj je chwilę dłońmi. Wystarczy kilka minut, by ciasto zrobiło się jednolite. Gotowa kula ciasta waży trochę ponad 570 gramów. 
Bułki bez drożdży, 4

Ciasto podziel na sześć równych kawałków. Każdy kawałek pod bułkę powinien ważyć około 95 gramów. Na spodek wylej łyżkę dowolnego oleju lub oliwy. Natłuść dłonie w oleju ze spodeczka. Każdej bułce nadal lekko wydłużony kształt. Natłuszczone z każdej stony bułeczki układaj na blaszce do pieczenia. Zachowaj między nimi odstępy.

Ostrym nożem natnij każdą bułeczkę wzdłuż (podczas pieczenia w tym własnie miejscu bułka lekko się rozejdzie i ponownie zaokrągli). Bułeczki posyp sezamem. Możesz też posypać je siemieniem lnianym, makiem, płatkami owsianymi, pestkami słonecznika lub dyni.. a nawet ulubioną mieszanką ziół. 
Bułki bez drożdży, 5

Blaszkę z gotowymi do pieczenia bułeczkami umieść w komorze piekarnika nagrzanego do 190 stopni. Wybierz środkową półkę z grzaniem góra/dół. Bułki bez drożdży piecz przez około 23 minuty. Powinny jeszcze wyrosnąć i pięknie się zarumienić. W trakcie pieczenia możesz dwa razy spryskać bułki wodą. Będą wówczas bardziej rumiane i chrupiące z wierzchu. 

Bułki bez drożdży można wyjmować z piekarnika od razu po upieczeniu. 
Bułki bez drożdży, 6

Bułki bez drożdży, 7


Podczas szykowania przepisu na te bułeczki inspirowałam się moim przepisem na chleb bez drożdży. Jeżeli jednak wolisz coś na słodko to sprawdź mój przepis domowa  chałka. Idealnie puszysta i do tego z pyszną kruszonką.

Smacznego. 

Średnia 4.8 / 5 (1148 głosów) Oceń!
Drukuj Przepis
Zapisz Przepis
Dodaj Notatkę
Dodaj Komentarz
Dziękuję za wspólne gotowanie, Ania z AniaGotuje.pl
p.s. Nie zapomnij zrobić zdjęcia gotowej potrawy i dodać go w komentarzu pod przepisem 📷

Bułki bez drożdży

Domowe wypieki to mój konik. Uwielbiam eksperymentować w kuchni. Czasem brak niektórych produktów działa wręcz pozytywnie, ponieważ zwiększa to moją kreatywność i pomysłowość przy wymyślaniu nowych przepisów. Tak własnie powstały moje domowe bułki bez drożdży. Bardzo podobnie szykowałam też mój pyszny chleb bez drożdży. Te pyszne i szybkie bułki bez drożdży to tak naprawdę połączenie dwóch przepisów. Wzięłam troszkę z przepisu na chlebek bez drożdży a troszkę z przepisu na bułeczki jogurtowe. U mnie są to tym razem bułki bez drożdży i mleka, jednak z dodatkiem jogurtu naturalnego. To jogurt pełni tutaj funkcję jedynego płynu w domowych bułkach bez drożdży. Te bułeczki bez drożdży są tak pyszne, że uwielbiam zjadać je jeszcze ciepłe bez żadnych dodatków. Polecam też maczać rwane bułeczki w mieszance dobrej oliwy oraz sosu sojowego.. pycha! Koniecznie sprawdź też mój przepis na coś wspaniałego, czyli ciasto na pizze bez drożdży

Przepis na bułki bez drożdży

A więc jak zrobić bułki bez drożdży? Jak upiec bułki bez drożdży, by były tak pyszne a może i pyszniejsze niż te szykowane na drożdżach? Przy okazji polecam przepis na bułki drożdżowe oraz mój ulubiony przepis na bułki. Tak więc mój sprawdzony przepis na bułeczki bez drożdży składa się tylko z kilku składników. Takie bułeczki bez drożdży to wyłącznie mąka, jogurt, trochę soli i cukru oraz spulchniacze w postaci odrobiny sody oczyszczonej i proszku do pieczenia. Są to zatem wyjątkowo szybkie bułeczki bez drożdży. Mimo prostoty wykonania i tylko kilku składników to nie muszą być nudne domowe bułeczki bez drożdży. Mój przepis na szybkie bułki bez drożdży można bowiem wzbogacić o bardzo dużo pysznych dodatków. Te bułki bez drożdży i zakwasu można bowiem posypać przed pieczeniem sezamem, makiem lub ulubionymi ziołami. Bułki bez drożdży przepis, który zdecydowanie przyda się choćby wtedy, kiedy nie mamy w domu żadnych drożdży. A do tego przy szykowaniu tych bułek nie trzeba mieć ani dużo czasu, ani też wyjątkowych zdolności, które czasem przydają się przy trudniejszych wypiekach. Bułki bez drożdży nie wymagają ani długiego wyrabiania ciasta, ani też oczekiwania na to, że ciasto wyrośnie przed pieczeniem.