Langosze

Langosze

Langosz to bardzo pyszny placek na drożdżach. Smażysz go na tłuszczu i podajesz zazwyczaj ze śmietaną i tartym serem. Sam przepis jest niesamowicie prosty a składników jest tylko kilka. Pewnie masz je w domu!

- tylko kilka tanich składników
- kilka pomysłów na dodatki do placków
- do wyboru również wersja z ziemniakami

Czas przygotowania: 10 minut
Czas wyrastania łącznie: 1 godzina 20 minut
Czas smażenia łącznie: 12 minut
Liczba porcji: 6 placków o średnicy około 16 cm

Kaloryczność kcal: 300 w 1 placku

Składniki na placki

  • 2,5 szklanki mąki pszennej np. tortowej - około 400 g
  • 20 g drożdży świeżych lub 7 g suchych
  • 1 szklanka mleka - 250 ml
  • po płaskiej łyżeczce soli i cukru

Składniki na dodatki

  • 6 łyżek śmietany kwaśnej 18 % - około 140 g
  • 6 łyżek tartego sera żółtego - około 60 g
  • ewentualnie: ząbek czosnku, smażone warzywa, twaróg..
  • do usmażenia placków: nie więcej niż 500 ml oleju

Langosze

Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml. 
Do zrobienia langoszy przydadzą się: duża patelnia z grubym dnem; termometr cukierniczy; szczypce do przewracania placków

Kalorie policzone zostały na podstawie użytych przeze mnie składników. Jest to więc orientacyjna ilość kalorii, ponieważ Twoje składniki mogą mieć inną ilość kalorii niż te, których użyłam ja. Z podanej ilości składników wyszło mi sześć sporych placków. W kaloriach nie uwzględniłam dodatków w postaci sera, czy śmietany..

Moje langosze to placki, które w składnikach na ciasto nie mają gotowanych i przepuszczonych przez praskę ziemniaków. Znam obie wersje na langosze i ta bez ziemniaków bardziej mi smakuje. Część Węgrów wybiera langosza bez ziemniaków a część z ziemniakami.. Pod koniec przepisu podam jednak również skrócony przepis na langosza z ziemniakami :)

Langosze, 1

Langosze, 2

Langosz przepis

Do miski wlej szklankę lekko ciepłego mleka (do 35 stopni). Dodaj też 20 gramów drożdży świeżych lub 7 gramów suchych drożdży. Mieszaj mleko z drożdżami do momentu, gdy drożdże połączą się z mlekiem i powstanie jednolity płyn. 

Porada: Ja nie dodaję jeszcze mąki i cukru i nie czekam, aż rozczyn zacznie pracować. Wystarczy, że drożdże połączą się z mlekiem. Zamiast mleka możesz użyć samej wody, jednak langosze na mleku są smaczniejsze. 

Langosze, 3

Do miski z mlekiem i z drożdżami wsyp dwie i pół szklanki mąki pszennej, czyli równo 400 gramów mąki. Możesz użyć mąki tortowej lub też mąki typ. 00 (Tipo 00” – jest to włoskie oznaczenie na mąkę pszenną, bardzo drobno zmieloną. Taka mąka zawiera więcej glutenu, dzięki czemu ciasto jest bardzo elastyczne i łatwiejsze w wyrabianiu). Wsyp też po płaskiej łyżeczce soli i cukru.
Langosze, 4

Ciasto wymieszaj a następnie wyrabiaj tak długo, aż drobi się idealnie gładkie. Miskę możesz też przenieś pod mikser z hakami do ciasta drożdżowego. Ciasto wyrabiaj tak minimum 5 minut. 
Langosze, 5

Przykryj je ściereczką bawełnianą lub folią przezroczystą. Odstaw do wyrastania na godzinę, najlepiej do lekko nagrzanego wcześniej piekarnika (temperatura nie wyższa niż 35 stopni - piekarnik wyłączony). W upały miskę połóż na blacie kuchennym w cieniu. Zimą możesz też położyć miskę obok kaloryfera. Ciasto powinno w tym czasie bardzo urosnąć.
Langosze, 6

Natłuść dłonie olejem i przenieś ciasto z miski na suchy blat (ciasto się klei, więc nie odejdzie w całości od miski). Miękkie ciasto podziel na sześć równych kawałków. Aby otrzymać porcje tej samej wielkości polecam zważyć całe ciasto a następnie podzielić na równe kawałki. Moje kawałki ważyły zatem po około 110 gramów.

Kawałki odmierzonego ciasta uformuj w kule a następnie spłaszcz je na grubsze placki o średnicy około 10 cm. Ułóż je na natłuszczonej blaszce (może być z wyposażenia piekarnika) zachowując odstępy. 
Langosze, 7

Natłuszczone placuszki odstaw do wyrastania na minimum 20 minut. Na czas wyrastania przykryj je delikatnie czystą ściereczką bawełnianą (może być ręcznik kuchenny). 
Langosze, 8

Przygotuj sobie patelnię z grubym dnem o średnicy minimum 22 cm. (Moja miała 24 cm, więc jak użyjesz mniejszej, to być może wlejesz do niej mniej oleju). Aby placki swobodnie się smażyły potrzebujesz nalać tyle oleju do smażenia, by jego wysokość miała minimum 2 cm. Wlej olej roślinny o wysokiej temperaturze spalania i zacznij go nagrzewać. Ustaw średnią moc palnika i cierpliwie czekaj, aż patelnia z olejem nagrzeje się do temperatury nie wyższej niż 180 stopni. 

Jeśli masz termometr cukierniczy, to polecam go użyć. Jeśli nie masz termometru, to koniecznie uzbrój się w cierpliwość i podgrzewaj olej na średniej mocy palnika przez kilka minut. Olej będzie idealnie gorący, jeśli kawałek ciasta "rzucony" do oleju od razu wypłynie i zacznie się smażyć.

W tym czasie rozciągnij jeden placek do średnicy około 16 cm. Ranty zostaw trochę grubsze (jak przy pizzy). Najłatwiej jest rozciągnąć placek na desce, ale można to też zrobić w dłoniach. 

Langosze, 9

Zacznij smażyć pierwszy placek. Jeśli olej jest dobrze nagrzany, to jedna strona potrzebuje około jednej minuty, by można było przewrócić placka na druga stronę. Langosz powinien zdążyć się w tym czasie lekko zarumienić od spodu. Moja płyta ma moc od 1 do 9. Aby utrzymać odpowiednią temperaturę ustawiam moc 7,5. Jeśli placek jest już lekko rumiany, to przewróć go ostrożnie na drugą stronę (najlepiej przy pomocy szczypiec metalowych). 
Langosze, 10

Langosz powinien cały czas skwierczeć i swobodnie pływać we wrzącym oleju. Mniej więcej minuta na drugą stronę i można go wyłowić. Gotowego packa odłóż na drewnianą deskę lub na kawałek ręcznika papierowego. W ten sam sposób usmaż wszystkie placki. 

Porada: Jeśli olej jest świeży i wystarczająco nagrzany, to langosze nie wchłoną tłuszczu w trakcie smażenia. 
Langosze, 11

Każdego placka posmarowałam z wierzchu łyżką kwaśnej śmietany 18 % (może być też śmietana 12 % lub jogurt grecki). Na śmietanę wyłożyłam drobno starty żółty ser (może być też ser wędzony, ser kozi, owczy lub nawet feta, czy twaróg). Langosz bardzo dobrze smakuje również na słodko. Wystarczy wyłożyć na niego śmietanę i posypać całość cukrem. 

Porada: Jeśli lubisz czosnek, to możesz wycisnąć ząbek przez praskę i wymieszać ze śmietaną lub odrobiną oleju i posmarować nim placka. Bardzo dobra jest też czerwona cebula pokrojona w cieniutkie piórka a nawet mieszanka smażonych warzyw. 
Langosze, 12

Langosze, 13

Aby zrobić langosze z ziemniakami wystarczy, że do wymienionych przeze mnie składników dołożysz około 150 gramów mączastych ziemniaków ugotowanych i przepuszczonych przez praskę (dwa średniej wielkości ziemniaki). Zapewne samo ciasto będzie wyrastało trochę dłużej i wyjdzie Ci o jeden placek więcej :)

Jaka wersja langoszy bardziej przypadła Ci do gustu i z czym podasz swoje placki?
Smacznego. 

Średnia 4.8 / 5 (244 głosów) Oceń!
Drukuj Przepis
Zapisz Przepis
Dodaj Notatkę
Dodaj Komentarz
Dziękuję za wspólne gotowanie, Ania z AniaGotuje.pl
p.s. Nie zapomnij zrobić zdjęcia gotowej potrawy i dodać go w komentarzu pod przepisem 📷

Langosz

Posiłkując się trochę Wikipedią, Langosz to po węgiersku (lángos, słow. langoš), czyli jeden z popularniejszych przepisów kuchni węgierskiej, co za tym idzie również i słowackiej. Warto wiedzieć, że słowo lángos pochodzi od słowa - láng.  A to z kolei znaczy płomień. Płomień zaś dlatego, że langosze były kiedyś szykowane w na ogniu w chlebowych piecach.  ponieważ przed wiekami przygotowywany był przy użyciu ognia w piecach chlebowych po skończeniu pieczenia chleba, w tlących się jeszcze piecach. Z czasem to się zmieniło i langosze smażymy na głębokim tłuszczu, na oleju. Nadal są to jednak zdecydowanie langosze węgierskie. Placki langosze bardzo popularne są właśnie na Węgrzech, na Słowacji, w Czechach oraz coraz częściej można je zamówić w jakimś barze również w Polsce. Zaczyna się to robić bardzo popularny fast food. Langosz jest dość spłaszczonym plackiem o średnicy od kilkunastu do kilkudziesięciu centymetrów. Langosze to drożdżowe placki, które smaży się teraz wyłącznie na głębokim tłuszczu. Ciasto na langoze jest bardzo podobne do ciasta na pizzę. Zazwyczaj jednak zamiast wody dodaje się mleko oraz znacznie więcej drożdży niż cieście na pizzę. 

Langosze

Tak więc przepis na langosz to głównie mąka pszenna oraz drożdże, mleko, trochę soli i ewentualnie cukru i jeszcze jeden składniki, czyli ugotowane i przeposzczone przez praskę ziemniaki. I tutaj trzeba jednak dodać, że nie zawsze daje się ten ostatni składnik. Jedni upierają się, że langosz przepis oryginalny to tylko właśnie z ziemniakami. Jednak część Węgrów smaży langosze bez dodatku gotowanych ziemniaków. Tak więc mamy dwie wersje na langosze przepisy i według mnie obie całkowicie poprawne. Niektórzy dodają jeszcze do ciasta olej, jednak ja tego nie robię.. Nie ma takiej potrzeby. A to dopiero samo ciasto na langosze. Kwestia sporna to czasem rozmiar langoszy, chociaż już coraz rzadziej i można je szykować dowolnie. Od takich, które mają wielkość dłoni, po dwa lub i trzy razy szersze. Węgierski langosz jest tak prosty i tani w przygotowaniu, że śmiało można go robić w domu nawet bez specjalnego sprzętu. Wystarczy patelnia. Bardzo się cieszę, że węgierskie langosze dotarły też do polski, bo są super pyszne. Przy okazji polecam też mój przepis na placki po węgiersku.. są super pyszne. 

Langosz przepis

Po połączeniu wszystkich składników należy dać ciastu wyrosnąć a następnie podzielić je na kilka równych kawałków. Każdy z nich formujemy w kulę i spłaszczamy na placek o niedużej średnicy, bo około 10 cm wystarczy. Tutaj polecam już natłuścić dłonie w oleju, by placki były wysmarowane tłuszczem. Takie langosze węgierskie trzeba jeszcze raz odłożyć do ostatniego wyrastania następnie jeszcze rozciągnąć i dopiero smażyć na dobrze nagrzanym oleju. Po smażeniu dopiero decydujemy z czym podać nasze langosze. Już same placki langosze smakują super pysznie i nie trzeba by ich było niczym wzbogacać, jednak warto sięgnąć po te bardziej i mniej tradycyjne dodatki. Langosze przepis węgierski to zazwyczaj śmietana i  tarty ser. W bogatszej wersji można też placki po usmażeniu posmarować oliwą wymieszaną z przepuszczonym przez praskę czosnkiem i dopiero dać śmietanę i ser. Mój przepis na langosze to zazwyczaj śmietana i tarty ser żółty lub też kozi, ale czasem dodaję więcej pysznych składników. Nawet masło czosnkowe na langoszu to wystarczający dodatek. Można też spróbować wersji na słodko i posmarować langosza śmietaną oraz posypać cukrem. Wracając do bardziej popularnych wersji, czyli przepis na langosza na wytrawnie, oprócz śmietany czasem daje się jeszcze twaróg na nawet jajko sadzone. Aby można było wybierać w kilku wersjach langosz przepisy ze smażonymi warzywami też są dostępne.. szczególnie w w wersji jedzenia z ulicy, czyli z budki na wynos. A jeśli masz ochotę na bardzo sycący obiad, to polecam mój przepis na gulasz węgierski.. najlepszy!