Langosze
Langosz to bardzo pyszny placek na drożdżach. Smażysz go na tłuszczu i podajesz zazwyczaj ze śmietaną i tartym serem. Sam przepis jest niesamowicie prosty a składników jest tylko kilka. Pewnie masz je w domu!
- tylko kilka tanich składników
- kilka pomysłów na dodatki do placków
- do wyboru również wersja z ziemniakami
Czas przygotowania: 10 minut
Czas wyrastania łącznie: 1 godzina 20 minut
Czas smażenia łącznie: 12 minut
Liczba porcji: 6 placków o średnicy około 16 cm
Kaloryczność kcal: 300 w 1 placku
Dieta: wegetariańska
Składniki na placki
- 2,5 szklanki mąki pszennej np. tortowej - około 400 g
- 20 g drożdży świeżych lub 7 g suchych
- 1 szklanka mleka - 250 ml
- po płaskiej łyżeczce soli i cukru
Składniki na dodatki
- 6 łyżek śmietany kwaśnej 18 % - około 140 g
- 6 łyżek tartego sera żółtego - około 60 g
- ewentualnie: ząbek czosnku, smażone warzywa, twaróg..
- do usmażenia placków: nie więcej niż 500 ml oleju
Langosze
Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml.
Do zrobienia langoszy przydadzą się: duża patelnia z grubym dnem; termometr cukierniczy; szczypce do przewracania placków
Kalorie policzone zostały na podstawie użytych przeze mnie składników. Jest to więc orientacyjna ilość kalorii, ponieważ Twoje składniki mogą mieć inną ilość kalorii niż te, których użyłam ja. Z podanej ilości składników wyszło mi sześć sporych placków. W kaloriach nie uwzględniłam dodatków w postaci sera, czy śmietany..
Moje langosze to placki, które w składnikach na ciasto nie mają gotowanych i przepuszczonych przez praskę ziemniaków. Znam obie wersje na langosze i ta bez ziemniaków bardziej mi smakuje. Część Węgrów wybiera langosza bez ziemniaków a część z ziemniakami.. Pod koniec przepisu podam jednak również skrócony przepis na langosza z ziemniakami :)
Langosz przepis
Do miski wlej szklankę lekko ciepłego mleka (do 35 stopni). Dodaj też 20 gramów drożdży świeżych lub 7 gramów suchych drożdży. Mieszaj mleko z drożdżami do momentu, gdy drożdże połączą się z mlekiem i powstanie jednolity płyn.
Porada: Ja nie dodaję jeszcze mąki i cukru i nie czekam, aż rozczyn zacznie pracować. Wystarczy, że drożdże połączą się z mlekiem. Zamiast mleka możesz użyć samej wody, jednak langosze na mleku są smaczniejsze.
Do miski z mlekiem i z drożdżami wsyp dwie i pół szklanki mąki pszennej, czyli równo 400 gramów mąki. Możesz użyć mąki tortowej lub też mąki typ. 00 (Tipo 00” – jest to włoskie oznaczenie na mąkę pszenną, bardzo drobno zmieloną. Taka mąka zawiera więcej glutenu, dzięki czemu ciasto jest bardzo elastyczne i łatwiejsze w wyrabianiu). Wsyp też po płaskiej łyżeczce soli i cukru.
Ciasto wymieszaj a następnie wyrabiaj tak długo, aż drobi się idealnie gładkie. Miskę możesz też przenieś pod mikser z hakami do ciasta drożdżowego. Ciasto wyrabiaj tak minimum 5 minut.
Przykryj je ściereczką bawełnianą lub folią przezroczystą. Odstaw do wyrastania na godzinę, najlepiej do lekko nagrzanego wcześniej piekarnika (temperatura nie wyższa niż 35 stopni - piekarnik wyłączony). W upały miskę połóż na blacie kuchennym w cieniu. Zimą możesz też położyć miskę obok kaloryfera. Ciasto powinno w tym czasie bardzo urosnąć.
Natłuść dłonie olejem i przenieś ciasto z miski na suchy blat (ciasto się klei, więc nie odejdzie w całości od miski). Miękkie ciasto podziel na sześć równych kawałków. Aby otrzymać porcje tej samej wielkości polecam zważyć całe ciasto a następnie podzielić na równe kawałki. Moje kawałki ważyły zatem po około 110 gramów.
Kawałki odmierzonego ciasta uformuj w kule a następnie spłaszcz je na grubsze placki o średnicy około 10 cm. Ułóż je na natłuszczonej blaszce (może być z wyposażenia piekarnika) zachowując odstępy.
Natłuszczone placuszki odstaw do wyrastania na minimum 20 minut. Na czas wyrastania przykryj je delikatnie czystą ściereczką bawełnianą (może być ręcznik kuchenny).
Przygotuj sobie patelnię z grubym dnem o średnicy minimum 22 cm. (Moja miała 24 cm, więc jak użyjesz mniejszej, to być może wlejesz do niej mniej oleju). Aby placki swobodnie się smażyły potrzebujesz nalać tyle oleju do smażenia, by jego wysokość miała minimum 2 cm. Wlej olej roślinny o wysokiej temperaturze spalania i zacznij go nagrzewać. Ustaw średnią moc palnika i cierpliwie czekaj, aż patelnia z olejem nagrzeje się do temperatury nie wyższej niż 180 stopni.
Jeśli masz termometr cukierniczy, to polecam go użyć. Jeśli nie masz termometru, to koniecznie uzbrój się w cierpliwość i podgrzewaj olej na średniej mocy palnika przez kilka minut. Olej będzie idealnie gorący, jeśli kawałek ciasta "rzucony" do oleju od razu wypłynie i zacznie się smażyć.
W tym czasie rozciągnij jeden placek do średnicy około 16 cm. Ranty zostaw trochę grubsze (jak przy pizzy). Najłatwiej jest rozciągnąć placek na desce, ale można to też zrobić w dłoniach.
Zacznij smażyć pierwszy placek. Jeśli olej jest dobrze nagrzany, to jedna strona potrzebuje około jednej minuty, by można było przewrócić placka na druga stronę. Langosz powinien zdążyć się w tym czasie lekko zarumienić od spodu. Moja płyta ma moc od 1 do 9. Aby utrzymać odpowiednią temperaturę ustawiam moc 7,5. Jeśli placek jest już lekko rumiany, to przewróć go ostrożnie na drugą stronę (najlepiej przy pomocy szczypiec metalowych).
Langosz powinien cały czas skwierczeć i swobodnie pływać we wrzącym oleju. Mniej więcej minuta na drugą stronę i można go wyłowić. Gotowego packa odłóż na drewnianą deskę lub na kawałek ręcznika papierowego. W ten sam sposób usmaż wszystkie placki.
Porada: Jeśli olej jest świeży i wystarczająco nagrzany, to langosze nie wchłoną tłuszczu w trakcie smażenia.
Każdego placka posmarowałam z wierzchu łyżką kwaśnej śmietany 18 % (może być też śmietana 12 % lub jogurt grecki). Na śmietanę wyłożyłam drobno starty żółty ser (może być też ser wędzony, ser kozi, owczy lub nawet feta, czy twaróg). Langosz bardzo dobrze smakuje również na słodko. Wystarczy wyłożyć na niego śmietanę i posypać całość cukrem.
Porada: Jeśli lubisz czosnek, to możesz wycisnąć ząbek przez praskę i wymieszać ze śmietaną lub odrobiną oleju i posmarować nim placka. Bardzo dobra jest też czerwona cebula pokrojona w cieniutkie piórka a nawet mieszanka smażonych warzyw.
Aby zrobić langosze z ziemniakami wystarczy, że do wymienionych przeze mnie składników dołożysz około 150 gramów mączastych ziemniaków ugotowanych i przepuszczonych przez praskę (dwa średniej wielkości ziemniaki). Zapewne samo ciasto będzie wyrastało trochę dłużej i wyjdzie Ci o jeden placek więcej :)
Jaka wersja langoszy bardziej przypadła Ci do gustu i z czym podasz swoje placki?
Smacznego.