Ania Gotuje
Ania Gotuje
Tylko najlepsze przepisy
Bułki do burgerów

Bułki do burgerów

Zobacz jak w prosty sposób upiec domowe bułki do burgerów. Przepis jest bardzo szybki i zapewne nawet masz w domu wszystkie składniki. Moje bułki hamburgerowe są mięciutkie, super puszyste i długo świeże.

- tylko kilka składników
- na drożdżach świeżych lub suszonych
- wystarczy wymieszać i wyrobić razem składniki

Czas przygotowania: 10 minut
Czas wyrastania łącznie: 1 godzina 30 minut
Czas pieczenia bułek: 20 minut
Liczba porcji: 6 bułek

Kaloryczność kcal: 300 w 1 bułce
Dieta: wegetariańska

Składniki

  • 2 szklanki mąki pszennej np. tortowej - 320 g
  • niecałe pół szklanki mleka - 120 ml
  • 1 duże jajko
  • niecałe 1/4 kostki masła - 40 g
  • 15 g świeżych lub 5 g suchych drożdży
  • płaska łyżeczka cukru
  • spora szczypta soli
  • 3 łyżeczki sezamu jasnego
  • do posmarowania bułek przed pieczeniem: odrobina mleka i żółtka

Bułki do burgerów

Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml.
Jajko, mleko oraz masło wyjmij wcześniej z lodówki. 

Z podanej ilości składników wychodzi sześć dużych bułek hamburgerowych. 
Pieczenie: 180 stopni, środkowa półka z opcją pieczenia góra/dół lub 170 stopni z termoobiegiem.
Czas pieczenia: do 20 minut. 

Kalorie policzone zostały na podstawie użytych przeze mnie składników. Jest to więc orientacyjna ilość kalorii liczona na podstawie produktów, których użyłam w danym przepisie. Przed szykowaniem bułek do burgerów polecam przeczytać najpierw cały przepis, by móc odpowiednio przygotować wszystkie składniki. 

Bułki do burgerów, 1

Bułki do burgerów, 2

Przepis na bułki do burgerów

Do tych bułek hamburgerowych nie szykują rozczynu. Zatem do miski wsyp dwie szklanki, czyli 320 gramów mąki pszennej tortowej lub luksusowej typ. 550. Wsyp również płaską łyżeczkę cukru oraz sporą szczyptę soli. Wbij jedno duże jajko i dodaj 40 gramów bardzo miękkiego lub roztopionego i przestudzonego masła.

Do szklanki wlej trochę mniej, czyli około 120 ml lekko ciepłego mleka. Do mleka wsyp 5 gramów drożdży suszonych (mniej więcej pełna łyżeczka) lub też dodaj 15 gramów drożdży świeżych. Bardzo dokładnie wymieszaj mleko i drożdże, by powstał Ci jednolity płyn. Mleko z drożdżami wlej do miski z resztą składników. 

Bułki do burgerów, 3

Całość wymieszaj łyżką drewnianą lub sylikonową szpatułką. Miskę z ciastem pod bułeczki przenieś pod mikser z hakami do ciasta drożdżowego. Ciasto wyrabiaj tak minimum 10 minut. Ciasto po wyrabianiu powinno być jednolite, gładkie i elastyczne. Możesz też wyrobić ciasto ręcznie. 
Bułki do burgerów, 4

Wyrobione ciasto zostaw w tej samej misce lub przenieś do większej, by miało miejsce wyrosnąć. Przykryj je ściereczką bawełnianą lub folią przezroczystą. Odstaw w ciepłe miejsce do wyrastania na około 60 do maksymalnie 90 minut. Ciasto powinno w tym czasie bardzo urosnąć.
Bułki do burgerów, 5

Drewnianą stolnicę lub blat obsyp delikatnie mąką. Wyrośnięte ciasto podziel na sześć równych kawałków. Z każdego kawałka uformuj kształtną kulkę. 

Porada: Aby otrzymać bułki tej samej wielkości polecam zważyć całe ciasto a następnie podzielić na równe kawałki. Moje bułeczki ważyły zatem po około 95 gramów.
Bułki do burgerów, 6

Blaszkę do pieczenia (może być ta z wyposażenia piekarnika) wyłóż papierem do pieczenia. Każdą bułeczkę jeszcze raz bardzo dokładnie wygładź i nadaj jej kształt lekko spłaszczonej kuli. Między bułkami zachowaj spore odstępy, ponieważ bułki mocno wyrastają. 
Bułki do burgerów, 7

Bułeczki odstaw do wyrastania na minimum 30 minut. Na czas wyrastania przykryj je delikatnie czystą ściereczką bawełnianą (może być ręcznik kuchenny).
Bułki do burgerów, 8

Po tym czasie każdą bułkę posmaruj delikatnie mieszanką mleka i żółtka. Polecam użyć do tego pędzelka kuchennego. Posmarowane bułki obsyp jasnym sezamem. 
Bułki do burgerów, 9

Zacznij nagrzewać piekarnik. Ustaw opcję pieczenia góra/dół i temperaturę 180 stopni lub 170 stopni z termoobiegiem. Gotową blaszkę z bułkami do burgerów umieść na środkowej półce w dobrze nagrzanym piekarniku. Bułki piecz tak około 20 minut. Upieczone bułeczki są wyrośnięte i rumiane. Po upieczeniu uchyl drzwi piekarnika na 5 minut a następnie wyjmij blaszkę z upieczonymi bułkami.
Bułki do burgerów, 10

Bułki do burgerów, 11

Bułki można przekroić w poprzek na dwie połówki po całkowitym przestudzeniu. Można w nich podać dowolne burgery.. zarówno te mięsne, jak i tylko serowe, czy też wyłącznie warzywne. Polecam mój sprawdzony przepis na pyszne burgery wołowe.
Bułki do burgerów, 12


Jakie są Twoje ulubione burgery?

Wypróbuj też mój przepis na podpłomyk. Wystarcz woda i mąka i mamy doskonałe zastępstwo dla pieczywa. Polecam!

Smacznego!

Średnia 4.9 / 5 (2726 głosów) Oceń!
Drukuj Przepis
Zapisz Przepis
Dodaj Notatkę
Dodaj Komentarz
Dziękuję za wspólne gotowanie.
Będzie mi miło jeżeli dodasz komentarz ze zdjęciem. Ania

Bułki do burgerów

Kiedyś kupowałam gotowe bułeczki hamburgerowe, które sprzedawane były zazwyczaj po cztery sztuki i pakowane były w specjalne przezroczyste folie. Po otwarciu takiej paczki trzeba było chwilę odczekać, ponieważ z paczki z bułkami do hamburgerów buchało chemią. Wydawało mi się wtedy, że nie ma innej alternatywy i jeśli nie chcę zjeść swojego burgera na kajzerce, to muszę kupić właśnie takie bułki do burgerów. Oczywiście można było kupić lepsze i gorsze bułki do burgerów. Była to kwestia ceny. Te lepsze nie pachniały mocno chemiczni i wyglądały całkiem przyzwoicie. Wszystkie jednak były mocno kruche i mimo, że dopiero co wyjęte z opakowania wydawały się być mocno nieświeże. Właśnie przez to, że dosłownie kruszyły się pod palcami. Przyzwyczailiśmy się do tego, że takie powinny być bułki do burgerów, by łatwo je było gryźć.. Nic bardziej mylnego. Domowe bułki do burgerów mogą być zarówno puchate i mięciutkie a do tego proste w przygotowaniu. Jeśli tylko będziesz podążać za przepisem to zrobisz idealne i super pyszne bułki do burgerów. Bułki do burgerów można też wykorzystać do innych przepisów. Świetna jest np. kanapka drwala. Zapraszam też po prosty przepis na domowe bułki orkiszowe, które są tak proste, że poradzą sobie z nimi nawet osoby początkujące. A co powiesz na przepis na paluchy serowe na drożdżach? Polecam spróbować. 

Bułki hamburgerowe

Zatem jak zrobić bułki do burgerów? Czy to jest trudne i wymaga zakupu specjalnych składników? Oczywiście, że nie. Mój przepis na bułki do burgerów jest prosty i zapewne masz nawet w domu wszystkie składniki. Przepis na bułki hamburgerowe jest dość podobny do przepisu na moje bułeczki z czekoladą. To właśnie na tym przepisie opierałam się przy szykowaniu tego przepisu na bułki hamburgerowe. Oczywiście pominęłam większą ilość cukru oraz nieznacznie zmieniłam inne proporcje, by otrzymać te pyszne hamburgerowe bułki. Jeśli lubisz domowy fast food to bułki do burgerów przepis z mojego Bloga powinien być strzałem w dziesiątkę. Mój przepis na bułki do hamburgerów szykowany był specjalnie pod burgery wołowe, ale możesz też śmiało skomponować dwoje burgery z dodatkiem smażonego kurczaka, czy też nawet kotletów warzywnych. A jeśli masz ochotę na serową rozkosz, to wystarczy, że bułki do burgerów przełożysz tylko ulubionym serem i warzywami. Zapraszam do gotowania!