Bułki do burgerów
Zobacz jak w prosty sposób upiec domowe bułki do burgerów. Przepis jest bardzo szybki i zapewne nawet masz w domu wszystkie składniki. Moje bułki hamburgerowe są mięciutkie, super puszyste i długo świeże.
- tylko kilka składników
- na drożdżach świeżych lub suszonych
- wystarczy wymieszać i wyrobić razem składniki
Czas przygotowania: 10 minut
Czas wyrastania łącznie: 1 godzina 30 minut
Czas pieczenia bułek: 20 minut
Liczba porcji: 6 bułek
Kaloryczność kcal: 300 w 1 bułce
Dieta: wegetariańska
- 2 szklanki mąki pszennej np. tortowej - 320 g
- niecałe pół szklanki mleka - 120 ml
- 1 duże jajko
- niecałe 1/4 kostki masła - 40 g
- 15 g świeżych lub 5 g suchych drożdży
- płaska łyżeczka cukru
- spora szczypta soli
- 3 łyżeczki sezamu jasnego
- do posmarowania bułek przed pieczeniem: odrobina mleka i żółtka
Bułki do burgerów
Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml.
Jajko, mleko oraz masło wyjmij wcześniej z lodówki.
Z podanej ilości składników wychodzi sześć dużych bułek hamburgerowych.
Pieczenie: 180 stopni, środkowa półka z opcją pieczenia góra/dół lub 170 stopni z termoobiegiem.
Czas pieczenia: do 20 minut.
Kalorie policzone zostały na podstawie użytych przeze mnie składników. Jest to więc orientacyjna ilość kalorii liczona na podstawie produktów, których użyłam w danym przepisie. Przed szykowaniem bułek do burgerów polecam przeczytać najpierw cały przepis, by móc odpowiednio przygotować wszystkie składniki.


Przepis na bułki do burgerów
Do tych bułek hamburgerowych nie szykują rozczynu. Zatem do miski wsyp dwie szklanki, czyli 320 gramów mąki pszennej tortowej lub luksusowej typ. 550. Wsyp również płaską łyżeczkę cukru oraz sporą szczyptę soli. Wbij jedno duże jajko i dodaj 40 gramów bardzo miękkiego lub roztopionego i przestudzonego masła.
Do szklanki wlej trochę mniej, czyli około 120 ml lekko ciepłego mleka. Do mleka wsyp 5 gramów drożdży suszonych (mniej więcej pełna łyżeczka) lub też dodaj 15 gramów drożdży świeżych. Bardzo dokładnie wymieszaj mleko i drożdże, by powstał Ci jednolity płyn. Mleko z drożdżami wlej do miski z resztą składników.

Całość wymieszaj łyżką drewnianą lub sylikonową szpatułką. Miskę z ciastem pod bułeczki przenieś pod mikser z hakami do ciasta drożdżowego. Ciasto wyrabiaj tak minimum 10 minut. Ciasto po wyrabianiu powinno być jednolite, gładkie i elastyczne. Możesz też wyrobić ciasto ręcznie.

Wyrobione ciasto zostaw w tej samej misce lub przenieś do większej, by miało miejsce wyrosnąć. Przykryj je ściereczką bawełnianą lub folią przezroczystą. Odstaw w ciepłe miejsce do wyrastania na około 60 do maksymalnie 90 minut. Ciasto powinno w tym czasie bardzo urosnąć.

Drewnianą stolnicę lub blat obsyp delikatnie mąką. Wyrośnięte ciasto podziel na sześć równych kawałków. Z każdego kawałka uformuj kształtną kulkę.
Porada: Aby otrzymać bułki tej samej wielkości polecam zważyć całe ciasto a następnie podzielić na równe kawałki. Moje bułeczki ważyły zatem po około 95 gramów.

Blaszkę do pieczenia (może być ta z wyposażenia piekarnika) wyłóż papierem do pieczenia. Każdą bułeczkę jeszcze raz bardzo dokładnie wygładź i nadaj jej kształt lekko spłaszczonej kuli. Między bułkami zachowaj spore odstępy, ponieważ bułki mocno wyrastają.

Bułeczki odstaw do wyrastania na minimum 30 minut. Na czas wyrastania przykryj je delikatnie czystą ściereczką bawełnianą (może być ręcznik kuchenny).

Po tym czasie każdą bułkę posmaruj delikatnie mieszanką mleka i żółtka. Polecam użyć do tego pędzelka kuchennego. Posmarowane bułki obsyp jasnym sezamem.

Zacznij nagrzewać piekarnik. Ustaw opcję pieczenia góra/dół i temperaturę 180 stopni lub 170 stopni z termoobiegiem. Gotową blaszkę z bułkami do burgerów umieść na środkowej półce w dobrze nagrzanym piekarniku. Bułki piecz tak około 20 minut. Upieczone bułeczki są wyrośnięte i rumiane. Po upieczeniu uchyl drzwi piekarnika na 5 minut a następnie wyjmij blaszkę z upieczonymi bułkami.


Bułki można przekroić w poprzek na dwie połówki po całkowitym przestudzeniu. Można w nich podać dowolne burgery.. zarówno te mięsne, jak i tylko serowe, czy też wyłącznie warzywne. Polecam mój sprawdzony przepis na pyszne burgery wołowe.

Jakie są Twoje ulubione burgery?
Wypróbuj też mój przepis na podpłomyk. Wystarcz woda i mąka i mamy doskonałe zastępstwo dla pieczywa. Polecam!
Smacznego!