Domowe bułki

Domowe bułki

Sprawdź jak smakują pachnące domowe bułki pszenne. Mój przepis jest bardzo prosty i uniwersalny. Bułki śniadaniowe polecam piec nie tylko na weekend. Szykujesz je głównie na suchych drożdżach, wodzie i mące. 

- zwykle bułki pszenne na drożdżach
- proste, tanie i szybkie do zrobienia
- można je posypać: makiem, sezamem, czarnuszką lub ziołami

Czas przygotowania: 20 minut
Czas pieczenia: 20 minut
Ilość porcji: 8 bułek

Kalorie: 240 w 1 bułce
Dieta: wegetariańska

Składniki:
  • 2,5 szklanki mąki pszennej - 400 g
  • 3/4 szklanki ciepłej wody - do 200 g
  • saszetka suchych drożdży - 7 g
  • 3 łyżki delikatnej oliwy lub oleju
  • po płaskiej łyżeczce soli i cukru
  • do posmarowania bułek: małe jajko, 2 łyżki maku

Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml.
Dodatkowy czas: pierwsze wyrastanie ciasta - 60 minut oraz wyrastanie bułek przed pieczeniem - 20 minut. 
Z podanej porcji składników upiekłam osiem bułek pszennych wielkości małej pomarańczy.

Domowe bułki pszenne pojawiają się u nas dość często. Głownie dlatego, że szybko i prosto się je robi. Można je posypać makiem, sezamem czy też czarnuszką. Czasem do ciasta dodaję również łyżeczkę ulubionych ziół lub ząbek czosnku wyciśnięty przez praskę. 

Domowe bułki, 1

Domowe bułki

W jednej misce umieść razem 2,5 szklanki mąki pszennej chlebowej lub mąki zwykłej (z tortowej bułki też wyjdą). Potrzebujesz zatem 400 gramów mąki. Dodaj saszetkę suchych drożdży. Kolejno wsyp po płaskiej łyżeczce soli i cukru. Sypkie składniki wymieszaj dokładnie. 

Domowe bułki, 2

Do miski wlej około 3/4 szklanki lekko ciepłej wody oraz trzy łyżki delikatnej oliwy lub oleju roślinnego. Polecam olej ryżowy lub olej z pestek winogron. Wymieszaj ciasto a następnie zacznij wyrabiać. 
Domowe bułki, 3

Ja na początku ciasto drożdżowe wyrabiam chwilę dłońmi a następnie przenoszę pod mikser z hakami do ciasta drożdżowego. Ciasto wyrabiaj minimum 5 minut. Pod koniec powinno zamienić się w elastyczną kulę.
Domowe bułki, 4

Ciasto przenieś do tej samej miski i przykryj ściereczką bawełnianą lub folią i odstaw do wyrastania na pełną godzinę. Najlepiej do lekko nagrzanego piekarnika - temperatura nie wyższa niż 35 stopni. Po godzinie ciasto powinno ładnie urosnąć. 
Domowe bułki, 5

Ciasto wyjmij z miski na czystą i suchą stolnicę lub blat. Ciasto na bułki domowe nie powinno się kleić. Rozciągnij ciasto i podziel na pół. Potem znowu na pól i jeszcze raz każdy kawałek na pół. Otrzymasz w ten sposób osiem równych kawałków ciasta. Z każdego kawałka uformuj w dłoniach kulkę. 

Przygotuj sobie miseczkę z makiem lub sezamem, czy też czarnuszką. W drugiej miseczce rozbełtaj małe jajko. Wystarczy Ci nawet jajko przepiórcze. Jeśli nie możesz jeść jajek, to użyj odrobiny mleka lub nawet oleju.
Domowe bułki, 6

Każdą bułkę smaruj rozbełtanym jajkiem i posypuj makiem. Polecam użyć do tego pędzelka kuchennego z włosia lub pędzelka sylikonowego.
Gotowe bułeczki układaj na delikatnie obsypaną mąką formę lub wyjmowaną szufladę piekarnika. Między bułkami zachowaj minimum 4 cm odstępu. 
Domowe bułki, 7

Foremkę z bułkami odstaw do lekkiego wyrośnięcia na około 20 minut. W tym czasie możesz już nagrzewać piekarnik. Piekarnik nagrzej do 190 stopni z opcją pieczenia: góra/dół. Na zdjęciu poniżej wyrośnięte już bułki pszenne, zaraz przed włożeniem do pieca.
Domowe bułki, 8

Wybierz środkową półkę w piekarniku i piecz domowe bułki przez około 20 minut. Powinny dwukrotnie wyrosnąć i ładnie się zarumienić. Bułki można wyjmować z pieca od razu po upieczeniu.
Domowe bułki, 9

Domowe bułki, 10

Smacznego.

Średnia 4.8 / 5 (56 głosów) Oceń!
Drukuj Przepis
Zapisz Przepis
Dodaj Notatkę
Dodaj Komentarz
Dziękuję za wspólne gotowanie, Ania z AniaGotuje.pl
p.s. Nie zapomnij zrobić zdjęcia gotowej potrawy i dodać go w komentarzu pod przepisem 📷

Komentarze

2018-11-17 17:43
Czy można użyć świeżych drożdży?
Ania z AniaGotuje.pl
2018-11-18 10:19
Tak Paulino. Świeżych drożdży daj nie więcej niż 20-25 gramów. Wcześniej wykonaj zaczyn. Składniki na zaczyn podbierasz z pozostałych (łyżeczka cukru, 3 łyżki ciepłej wody, drożdże i 3 łyżki mąki)
2018-11-18 11:42
Dziękuję za dokładną odpowiedź 🙂
Jestem ciekawa czy wyjda mi równie piękne jak Pani 😍
-- Ania z AniaGotuje.pl Powodzenia 🙂
2018-11-24 09:33
Bułeczki wyszły mięciutkie i pyszne😋 dobrze się je kroi i na drugi dzień nie są twarde. Rewelacja 👍 choć nie są tak przyrumienione jak Pani, ponieważ posmarowałam mlekiem, ale i tak są wspaniałe ❤️
zdjecie uzytkownika
-- Ania z AniaGotuje.pl Świetne upiekłaś bułki Paulino!
2018-11-18 01:42
Czy można je zrobić z mąką żytnią?
Ania z AniaGotuje.pl
2018-11-18 10:23
To już byłby Kasiu inny przepis. Choćby dlatego, że mąki żytniej nie wyrabia się sługo + zapewne inna ilość wody.
2018-11-19 17:49
Witam. Aniu z Twojego przepisu bułeczki pozdrawiam
zdjecie uzytkownika
-- Ania z AniaGotuje.pl Pyszne!
2018-11-28 10:59
Są pyszne. ja zrobiłam ze świeżymi drożdżami
zdjecie uzytkownika
-- Ania z AniaGotuje.pl Śliczne bułeczki Marzenko! 👏️👏️
2018-12-07 17:08
Użyłam mąki pszennej razowej - na etapie wyrabiania ciasto było twarde i nie udało się z niego zrobić elastycznej kulki...😞 rozumiem, że ta mąka razowa była problemem? Co robić jeżeli ciasto jest za twarde? (o ile coś jeszcze można)
Ania z AniaGotuje.pl
2018-12-07 19:00
Mąka razowa ma inną wchłanialność płynu i dałaś za mało wody.. na 400 gramów mąki pszennej razowej powinnaś użyć około 350 ml wody ( a najlepiej wody wymieszanej z mlekiem).
2018-12-07 20:31
Dziękuję :) myślę, że spróbuję kolejny raz już ze zwykłą mąką :)
2018-12-18 22:08
A tak wyglądają moje 😊
zdjecie uzytkownika
-- Ania z AniaGotuje.pl 👍😍
2018-12-28 18:38
Bułeczki pycha!
zdjecie uzytkownika
-- Ania z AniaGotuje.pl Śliczne bułeczki Agnieszko 🙂
2018-12-28 18:41
Aniu, jeżeli połowę mąki zamienię na mąkę gryczaną, to jaką ilość wody użyć do ciasta?
Ania z AniaGotuje.pl
2018-12-28 20:12
Z mąką gryczaną pewnie będziesz musiała dać trochę więcej wody, ale odrobinę..
2018-12-28 20:56
Dziękuję za odpowiedź.
Serdecznie pozdrawiam 😊
-- Ania z AniaGotuje.pl Pozdrawiam ciepło.🙂
2019-01-05 11:24
No i udały się. Zamiast wody dałem więcej mleka. Pozostawiłem do wyrośnięcia, wyrobiłem jeszcze raz ciasto i ponownie do wyrośnięcia ok 45 minut. Pieczone w 200 stopniach. Będzie śniadanko.
Pozdrawiam serdecznie. 👍
zdjecie uzytkownika
-- Ania z AniaGotuje.pl 😍
2019-01-12 14:12
Aniu Twoje cudowne bułeczki domowe 😍😍😍😍😍
zdjecie uzytkownika
-- Ania z AniaGotuje.pl Smacznego Moniko ❤️❤️
Reklama
2019-01-25 15:13
Polecam!👍
zdjecie uzytkownika
-- Ania z AniaGotuje.pl Ślicznie dziękuję 🙂
2019-01-25 16:14
Bułeczki SUPER!!!!! proste do zrobienia już dawno szukałam takiego przepisu DZIĘKUJĘ! PANI ANIU!!!! :
zdjecie uzytkownika
-- Ania z AniaGotuje.pl Prześliczne bułeczki Asiu! 👏️👏️
2019-01-26 11:56
Robiłam je pierwszy raz i wyszły przepyszne. Super przepis, będę polecać znajomym. Pozdrawiam👏️
zdjecie uzytkownika
-- Ania z AniaGotuje.pl Śliczne bułeczki Aneto!
2019-02-08 16:46
A ja nie wiem co zrobiłam nie tak piekłam chyba z 40 minut z zewnątrz twarde A w środku chyba nie do końca upieczone :-(
Ania z AniaGotuje.pl
2019-02-08 18:08
Ciasto było wyrośnięte?
2019-02-15 03:57
Z tej ilosci maki wychodzi mi 15 super lekkich bulek, przy uzyciu kuchennego robota ,
rozmrazaja sie na talerzu w 15 minut ale mozna tez jesc odrazu bez rozmrazania.
zdjecie uzytkownika
-- Ania z AniaGotuje.pl Smacznego 😀👏️
2019-06-02 09:28
Ojej te buleczki nie zachecaja do jedzenia .......sory......
2019-03-25 19:19
Aniu, jak udaje Ci sie uformować takie zgrabne bułeczki. Zwilżasz dłonie woda? Moje wychodza jakies takie mało okrągłe 🙂
Ania z AniaGotuje.pl
2019-03-26 08:47
Na formowanie bułek jest kilka technik, które polegają na sprawnym wyciskaniu i układaniu ciasta w dłoniach. Ciężko jest odpisać to tekstem 🙂
2019-04-01 21:21
Pyszne , mięciutkie proste w wykonaniu 🙂 dziękuję Aniu❤️
Jeszcze muszę nauczyć się ładniej formować.
Zawsze robię na świeżych drożdżach 😍
zdjecie uzytkownika
-- Ania z AniaGotuje.pl Śliczne bułeczki!👍😍
2019-04-07 08:28
Czy wodę można zastąpić mlekiem, żeby wyszły bułeczki mleczne?
-- Ania z AniaGotuje.pl Tak 👌
2019-04-07 15:57
Proszę poprawić wyraz dwukrotnie, ponieważ napisała to Pani z błędem. 😊
-- Ania z AniaGotuje.pl 👍👍❤️
2019-06-02 09:25
A swiezych drozdzy 20gr? Nie uzywam drozdzy instant -suchych
-- Ania z AniaGotuje.pl 20 gramów będzie super👍
Reklama

Domowe bułki

Nie ma to jak zapach domowego pieczywa lub bułeczek, który rozchodzi się po całej kuchni. No.. może jeszcze zapach ciasta drożdżowego na słodko jest równie wspaniały. Od razu mam przed oczami mój domowy makowiec zawijany na Święta. Mój przepis na bułki zwykłe polecam każdemu. Wyobraź sobie ten nieziemski smak bułek na śniadanie w weekend. Te bułki przepis szybkie do zrobienia mają też idealny kształt do przekrojenia na pół i zrobienia kanapek dla dzieci do szkoły. Bulki przepis wspaniały!

Przepis na bułki pszenne

Zobacz jak szybko i pysznie upiec bułki śniadaniowe pszenne na suchych drożdżach. Te domowe bułki uratują nie jeden poranek. 
Warto mieć zawsze w domu saszetkę suchych drożdży. Jestem pewna, że mąka również się znajdzie. To bardzo dobry przepis na bułki drożdżowe. Dzieci bardzo je lubią. A może coś nowego? Pizza na patelni jest również super na obiad dla całej rodziny. Zobacz też mój przepis na naleśniki.. niezbędny, gdy ma się dzieci. Bułki na śniadanie są pyszne.. Mam jednak coś, co również zachwyca a do tego szykuje się błyskawicznie. To najlepsza domowa granola - zobacz mój przepis. Oraz przepyszne ciastka korzenne