Ogórki w zalewie gyros
Rewelacyjne do mięs, do sałatek oraz kanapek i zimnych wędlin. Ogórki w zalewie gyros to przepis, który trzeba poznać. Warzywa wychodzą idealnie chrupiące, a do tego są świetnie doprawione.
- przepis nawet dla początkujących
- słodko kwaśne warzywa w przyprawie gyros
- bardzo dokładny opis wykonania i zdjęcia krok po kroku
Czas przygotowania: 1 godzina
Czas trzymania warzyw w zalewie: 8 godzin
Czas pasteryzowania słoików: 20 minut
Liczba porcji: 8 słoików po 600 ml
Kaloryczność kcal: 180 w 1 słoiku
Dieta: bezglutenowa, wegetariańska
Składniki główne na ogórki gyros
- 2 kg ogórków gruntowych małych lub średnich
- około 500 g czerwonej papryki - 2 średnie sztuki
- około 260 g papryki żółtej - 1 średnia sztuka
- około 500 g cebuli - 4 małe lub 3 większe np. cukrowe
- 4 większe ząbki czosnku - do 25 g - można pominąć
- 2 płaskie łyżki soli - do 25 g
Składniki zalewy do ogórków gyros
- 1,5 szklanki octu spirytusowego 10 % - 375 ml
- 1 szklanka przegotowanej lub filtrowanej wody - 250 ml
- 1,5 szklanki cukru - u mnie drobny o łącznej wadze 370 g
- 70 ml oleju roślinnego - około 7 łyżek stołowych
- 1 saszetka przyprawy gyros - 30 g
Ogórki w zalewie gyros
Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml.
Na podaną ilość składników użyłam 8 słoików o pojemności 600 ml każdy.
Kalorie policzone zostały na podstawie użytych przeze mnie składników. Jest to więc orientacyjna liczba kalorii liczona na podstawie produktów, których użyłam w danym przepisie. Kaloryczność słoika z ogórkami gyros jest bardzo przybliżona/orientacyjna. Ponieważ większość zalewy nie zostaje zjedzona, to części zalewy nie uwzględniłam podczas liczenia kalorii. Warzywa ważone były przed ewentualnym obraniem/przygotowaniem. Zawsze podaję wagę użytych przeze mnie warzyw lub owoców. Nie trzeba jednak stosować się do wytycznych co do grama. Wagi podawane są po to, by łatwiej Wam było zorientować się, jaka mniej więcej ilość potrzebna jest do zrobienia danego dania.
Przed szykowaniem ogórków w zalewie gyros, zachęcam do przeczytania najpierw całego wpisu. W treści podaję bowiem kilka ciekawych porad dotyczących składników oraz ich zamienników. Być może zapragniesz dodać do słoików np. trochę tartej marchewki.
Ogórki w zalewie gyros przepis
Dwa kilogramy jak najmniejszych ogórków gruntowych bardzo dokładnie umyj w zimnej wodzie. Odetnij w nich oba końce. Ogórki pokrój na kawałki wielkości około 2-3 cm, a następnie umieść w bardzo dużej misce lub w wielkim garnku (użyłam garnka do gotowania rosołu o pojemności ośmiu litrów).
Porada: Ponieważ do zalewy dodaję jeszcze szklankę wody, to pomijam proces moczenia całych ogórków w zimnej wodzie. Ogórki nie muszą być też jędrne, jak w przypadku tych kiszonych.
Cebule obierz i pokrój dowolnie np. w krążki nie grubsze niż 5 mm. Papryki oczyść z gniazda nasiennego i pokrój w krótsze paski o szerokości do 7 mm w kawałki zbliżone wielkości do pokrojonych ogórków. Spore ząbki czosnku obierz i pokrój w cienkie plasterki lub przepuść przez praskę. Wszystkie pokrojone warzywa i czosnek umieść w misce/garnku z ogórkami. Do garnka wsyp dwie płaskie łyżki zwykłej soli, a następnie dokładnie wymieszaj wszystkie warzywa.
Porada: Do ogórków gyros używam zawsze cebuli cukrowej, ale i ta zwykła lub czosnkowa da radę. Czosnek świeży nie jest konieczny, ale zazwyczaj go dodaję. Używam papryki czerwonej i żółtej głownie dla ładnego kontrastu kolorów. Paprykę czerwoną można śmiało zamienić na dowolną inną paprykę np. pomarańczową, białą lub zieloną. Można też użyć papryki tylko jednego koloru lub też trzech różnych papryk np. czerwonej, pomarańczowej i zielonej. Do garnka z warzywami można też dorzucić nieco marchewki startej na grubych oczkach lub pokrojonej super cienkie słupki lub plasterki (1-2 małe sztuki nie zrobią różnicy w proporcjach pozostałych składników i zalewy).
Do garnka z warzywami w soli należy jeszcze dodać zalewę. Do osobnej miski wsyp zatem półtorej szklanki, czyli około 370 gramów cukru (u mnie drobny, ale może być i zwykły lub cukier puder). Jeśli używasz cukru pudru lub cukru o grubszej rafinadzie, to nie mierz jego ilości na szklanki, ale zważ cukier na wadze. Wlej półtorej szklanki octu spirytusowego 10 %, czyli około 375 ml octu oraz około 70 ml oleju roślinnego. Następnie wlej też jedną szklankę przegotowanej lub filtrowanej wody (250 ml). Woda może być lekko ciepła. Na koniec wsyp całą saszetkę dobrej jakości przyprawy gyros, czyli 30 g gramów przyprawy.
Porada: Jeśli chodzi o przyprawę gyros, to możesz użyć gotowej mieszanki ze sklepu o wadze łącznej około 30 gramów lub skomponować własną przyprawę gyros z pominięciem soli i czosnku, ponieważ te składniki zostały już dodane wcześniej. Przyprawa gyros: jedna łyżeczka czosnku suszonego (jeśli pominięty został świeży czosnek); płaska łyżeczka kolendry młotkowanej; pół łyżeczki mielonych ziaren gorczycy; płaska łyżka słodkiej papryki; pół płaskiej łyżeczki ostrej papryki; po 1/4 łyżeczki rozmarynu, oregano, tymianku, pieprzu i kozieradki.
Wszystkie składniki zalewy wymieszaj dokładnie i wlej do garnka/miski z warzywami w soli. Nie przejmuj się tym, że cukier się nie rozpuścił. Rozpuści się całkowicie w ciągu kilku godzin, gdy warzywa zaczną puszczać coraz więcej wody. Bardzo dokładnie wymieszaj kawałki warzyw z zalewą.
Garnek/miskę przykryj przykrywką i odstaw na bok w chłodnej miejsce na około osiem godzin. W każdej wolnej chwili (np. co godzinę, czy dwie) warto wymieszać warzywa, by przyspieszyć cały proces. Przyprawy dotrą do wszystkich warzyw, a cukier szybciej się rozpuści.
Na zdjęciu poniżej ogórki w zalewie gyros po ośmiu godzinach leżakowania w garnku w zalewie. Warzywa puściły dużo wody, a cukier całkowicie się rozpuścił.
Przygotuj osiem słoików o pojemności 600 ml każdy lub też słoiki o innej pojemności. Łącznie mają mieć około 4800 ml pojemności. Słoiki powinny być idealnie czyste, a najlepiej wyparzone wrzątkiem. Tak samo zakrętki. Używaj tylko nieuszkodzonych słoików i zakrętek.
Mieszankę warzyw rozdziel po równo do każdego słoika. W tej sałatce dość ciasno "upycham" warzywa do słoików. Słoiki wypełniam tak, by zostawić około 3 cm wolnej przestrzeni. Jeśli dasz do słoików mniej warzyw, to zapewne będziesz potrzebować i więcej słoików i więcej zalewy.
Po rozdzieleniu wszystkich warzyw, do każdego słoika wlej również pozostałą w misce/garnku zalewę. Zamieszaj ją najpierw, a następnie wlewaj po równo do słoików. Zalewy wlewaj tyle, by całkowicie wypełnić przestrzenie między fragmentami warzyw. Zostaw jednak 1 cm wolnej przestrzeni od rantu. Nie spiesz się z zakręceniem słoików, ponieważ pomiędzy warzywami może być sporo bąbelków powietrza. Aby się ich pozbyć polecam ostrożnie zakołysać słoikami. Najlepiej sprawdza mi się jednak ugniatanie warzyw zalanych zalewą spodem łyżki stołowej. Zapewne po usunięciu powietrza ze słoików, zajdzie potrzeba dolania jeszcze odrobiny zalewy, by przykryć nią wystające warzywa. Dopiero tak przygotowane słoiki można mocno zakręcić.
Aby można było odstawić ogórki w zalewie gyros do piwniczki, wszystkie słoiki należy poddać pasteryzacji.
Pasteryzacja w piekarniku:
Dobrze zakręcone słoiki umieść na kratce lub na cienkiej blaszce w zimnym piekarniku (mniej więcej środkowa półka ) i dopiero zacznij nagrzewać piec do 110 stopni (opcja góra dół). Nie ustawiaj wyższej temperatury, by nie uszkodzić gumek w zakrętkach. Słoiki pasteryzuj około 20 minut. Czas pasteryzacji odliczasz od nagrzania się piekarnika. Po wyłączeniu piekarnika słoiki można zostawić w środku, aż do całkowitego wystudzenia. Po tym czasie zakrętka po naciśnięciu palcem powinna być wklęśnięta - nie powinna się odkształcać/odbijać. Nie ma potrzeby odwracania słoików na drugą stronę.
Pasteryzacja w garnku:
Na dnie szerokiego garnka umieść ściereczkę bawełnianą lub nową pieluchę tetrową. Słoiki ułóż jeden obok drugiego, ale tak, by nie stykały się ze sobą. Wlej wodę do maksymalnie 3/5 wysokości słoików. Ustaw średnią moc palnika i doprowadź wodę do wrzenia. Zmniejsz moc do małej i pasteryzuj tak słoiki przez około 20 minut. Po przestudzeniu można wynieść je do chłodnego i zacienionego pomieszczenia bez wilgoci (chłodny schowek lub piwnica).
Porada: Bardzo często jest tak, że nawet po pasteryzacji kilka słoików nadal "odbija" (nakrętni po naciśnięciu "pykają"). Wystarczy jednak tylko mocniej dokręcić takie słoiki i zostawić w spokoju do dnia następnego. Praktycznie zawsze same zassą się do tego czasu. Nie potrzebna jest zatem dodatkowa pasteryzacja. Jeśli jednak trafi się uszkodzona nakrętka, to taki słoik polecam odłożyć do lodówki, a ogórki gyros otworzyć zajadać już po około czterech dniach.
Słoiki z ogórkami w zalewie gyros trzymaj w chłodnym i ciemnym pomieszczeniu. Najlepsza będzie piwniczka lub chłodny schowek, w którym temperatura nie przekracza 15 stopni. Domowa sałatka z ogórków w zalewie gyros jest gotowa do spróbowania już po trzech, czterech dniach. Najlepsza zaś będzie po dwóch tygodniach od zrobienia.
Ogórki gyros sprawdzą się nie tylko na kanapki, do burgerów, hot dogów, czy też kababów. Będą świetną przekąską do mięs oraz wszelkich dań z grilla, czy też jako jeden ze składników sałatki. To jedna lepszych sałatek na zimę, która pasuje do większości polskich obiadów.
Smacznego.