Grzyby marynowane na ostro
Jeśli chcesz się dowiedzieć jak zrobić grzybki marynowane, to zapraszam do przepisu. Grzyby marynowane na ostro są gotowe do zjedzenia już po trzech dniach po zamarynowaniu. Grzybki są jędrne i pyszne.
Jeśli lubisz delikatny smak marynowanych grzybków, to zachęcam do sprawdzenia moje przepisu na grzyby marynowane klasyczne.
Czas przygotowania: 30 minut
Liczba porcji: 2 x 500 ml
Dieta: bezglutenowa, wegańska, wegetariańska
- 600 g małych podgrzybków, borowików, maślaków..
- 1 cebula
- 4 płaskie łyżki cukru
- płaska łyżeczka soli
- łyżeczka ziela angielskiego i pieprzu np. kolorowego w ziarnach
- płaska łyżka ziaren gorczycy
- szklanka wody
- 1/3 szklanki octu spirytusowego
- 4 liście laurowe
- pół płaskiej łyżeczki chilli lub 2-4 suszonych papryczek mini
Grzyby marynowane z chili
Potrzebujesz również 2 słoiki o pojemności 500 ml każdy, lub 4 x 250 ml. Słoiki i zakrętki powinny być czyste i dobrze wyparzone. Ja dodatkowo umieszczam je w zlewie, w dużym, szerokim garnku i zalewam je przed samym użyciem wrzątkiem z czajnika. W jeszcze gorące słoiki wkładam grzyby do marynowania. Słoiki możesz też razem z nakrętkami umieścić na kilak minut w piekarniku. Temperatura nie powinna przekroczyć 120 stopni.

Jeśli zamierzasz marynować maślaki - pamiętaj, że kapelusze trzeba obrać ze skórki.
Jeśli planujesz marynować kurki - gotuj je do 5 minut.
Jeśli marynujesz same rydze, czas gotowania to 10 minut.

Grzyby oczyść i sprawdź, czy wszystkie są zdrowe. Opłucz. Małe zostaw całe, większe pokrój na kawałki. Umieść w garnku z gotującą się wodą. Gotuj je 4 minuty. Dodaj cebulę pokrojoną w piórka i gotuj całość jeszcze dwie minuty. Grzyby i cebulę odcedź.
Jak zrobić zalewę octową do grzybów:
Do małego garnka wlej wodę i dodaj wszystkie składniki z wyjątkiem cebuli, grzybów i octu. Zalewę gotuj przez kilka minut, dodaj na koniec ocet i wyłącz po 30 sekundach.

Czyste słoiki wypełnij gorącymi jeszcze grzybami i cebulą. Do pełna dolej wrzącej zalewy, aby całkowicie przykryła grzyby. Od razu zakręcaj słoiki. Jeśli wszystkie składniki udało Ci się dodać jeszcze gorące, słoiki nie powinny wymagać dodatkowej pasteryzacji.
Można jednak:
- na godzinę odwrócić je do góry dnem
- umieścić na 15 minut w piekarniku nagrzanym do 110 stopni
- lub też umieścić w szerokim garnku do 1/3 wypełnionym gotującą się wodą (na dnie bawełniana ściereczka) i gotować 15 minut

Grzyby są gotowe do zjedzenia już po 3 dniach marynowania. Im dłużej będą czekały na zjedzenie, tym ich smak będzie wyraźniejszy.. będą ostrzejsze.
Smacznego.