Grzyby marynowane słodko ostre

Grzyby marynowane słodko ostre

Przepyszne grzyby marynowane na słodko ostro. Grzybki są:

- gotowe do zjedzenia już po 3 dniach marynowania
- super proste do zrobienia
- bardzo jędrne
- o wyraźnym, wyważonym smaku

Czas przygotowania: 30 minut
Ilość porcji: 2 x 500 ml

Składniki:
  • 600 g małych podgrzybków, borowików, maślaków..
  • 1 cebula
  • 4 płaskie łyżki cukru
  • płaska łyżeczka soli
  • łyżeczka ziela angielskiego i pieprzu np. kolorowego w ziarnach
  • płaska łyżka ziaren gorczycy
  • szklanka wody
  • 1/3 szklanki octu spirytusowego
  • 4 liście laurowe
  • pół płaskiej łyżeczki chilli lub 2-4 suszonych papryczek mini

Potrzebujesz również 2 słoiki o pojemności 500 ml każdy, lub 4 x 250 ml. Słoiki i zakrętki powinny być czyste i dobrze wyparzone. Ja dodatkowo umieszczam je w zlewie, w dużym, szerokim garnku i zalewam je przed samym użyciem wrzątkiem z czajnika. W jeszcze gorące słoiki wkładam grzyby do marynowania. Słoiki możesz też razem z nakrętkami umieścić na kilak minut w piekarniku. Temperatura nie powinna przekroczyć 120 stopni. 

grzyby-marynowane-slodkie-piekielko-1

Grzyby
Jeśli zamierzasz marynować maślaki - pamiętaj, że kapelusze trzeba obrać ze skórki.
Jeśli planujesz marynować kurki - gotuj je do 5 minut. 
Jeśli marynujesz same rydze, czas gotowania to 10 minut.

grzyby-marynowane-slodkie-piekielko-2
Grzyby oczyść i sprawdź, czy wszystkie są zdrowe. Opłucz. Małe zostaw całe, większe pokrój na kawałki. Umieść w garnku z gotującą się wodą. Gotuj je 4 minuty. Dodaj cebulę pokrojoną w piórka i gotuj całość jeszcze dwie minuty. Grzyby i cebulę odcedź.

Zalewa
Do małego garnka wlej wodę i dodaj wszystkie składniki z wyjątkiem cebuli, grzybów i octu. Zalewę gotuj przez kilka minut, dodaj na koniec ocet i wyłącz po 30 sekundach.

grzyby-marynowane-slodkie-piekielko-3

Czyste słoiki wypełnij gorącymi jeszcze grzybami i cebulą. Do pełna dolej wrzącej zalewy, aby całkowicie przykryła grzyby. Od razu zakręcaj słoiki. Jeśli wszystkie składniki udało Ci się dodać jeszcze gorące, słoiki nie powinny wymagać dodatkowej pasteryzacji.
Można jednak:
- na godzinę odwrócić je do góry dnem
- umieścić na 15 minut w piekarniku nagrzanym do 110 stopni
- lub też umieścić w szerokim garnku do 1/3 wypełnionym gotującą się wodą (na dnie bawełniana ściereczka) i gotować 15 minut

grzyby-marynowane-slodkie-piekielko-4

Grzyby są gotowe do zjedzenia już po 3 dniach marynowania. Im dłużej będą czekały na zjedzenie, tym ich smak będzie wyraźniejszy.. będą ostrzejsze :-)
Smacznego!

Średnia 4.7 / 5 (10 głosów) Oceń!
Dziękuję za wspólne gotowanie, Ania z AniaGotuje.pl

Komentarze

user pic
Candy Pandas
2017-09-18 21:07
Akurat nie lubimy marynowanych grzybów ale nasza rodzina je uwielbia :)