Sałatka z ogórków

Sałatka z ogórków

Domowa sałatka z ogórków to super propozycja na przetwory z ogórków na zimę. Przepis jest niesamowicie prosty, a sama sałatka bardzo kolorowa, chrupiąca i przepyszna. 

- świetna sałatka do obiadu
- przepis nawet dla początkujących 
- bardzo dokładny opis wykonania i zdjęcia krok po kroku

Czas przygotowania: 1 godzina
Czas trzymania warzyw w soli: 2 godziny
Czas pasteryzowania słoików: 20 minut
Liczba porcji: 7 słoików po 600 ml

Kaloryczność kcal: 160 w 1 słoiku
Dieta: bezglutenowa, wegańska, wegetariańska

Składniki główne na sałatkę

  • 2 kg ogórków gruntowych małych lub średnich
  • około 500 g czerwonej papryki - 2 średnie sztuki
  • około 500 g cebuli - 4 małe lub 3 większe
  • około 300 g marchewki - 3 średnie sztuki
  • 3 łyżki soli - do pokrojonych warzyw

Składniki zalewy

  • 4 szklanki wody - 1 litr
  • 1 szklanka octu spirytusowego 10 % - 250 ml
  • około 1/3 szklanki cukru - 80 g
  • zioła i przyprawy: 2 listki laurowe; po pół łyżeczki ziaren czarnego pieprzu, gorczycy i kolendry

Sałatka z ogórków na zimę

Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml. 
Na podaną ilość składników użyłam 7 słoików o pojemności 600 ml każdy.

Kalorie policzone zostały na podstawie użytych przeze mnie składników. Jest to więc orientacyjna liczba kalorii liczona na podstawie produktów, których użyłam w danym przepisie. Warzywa ważone były przed ewentualnym obraniem/przygotowaniem. Zawsze podaję wagę użytych przeze mnie warzyw lub owoców. Nie trzeba jednak stosować się do wytycznych co do grama. Wagi podawane są po to, by łatwiej Wam było zorientować się, jaka mniej więcej ilość potrzebna jest do zrobienia danego dania. 

Przed szykowaniem sałatki z ogórków do słoików, zachęcam do przeczytania najpierw całego wpisu. W treści podaję bowiem kilka ciekawych porad dotyczących składników oraz ich zamienników. Być może zapragniesz dodać do swojej surówki cukinię lub też zamienisz paprykę czerwoną na żółtą. 

Sałatka z ogórków, 1

Sałatka z ogórków

Wszystkie warzywa umyj dokładnie pod zimną, bieżącą wodą. Ogórki gruntowe obierz "z grubsza" lub nie obieraj ich wcale i odetnij w nich oba końce. Ogórki pokrój na plasterki o grubości około 5 mm. Dokładnie obierz marchewki i pokrój je w plasterki o grubości około 2 mm (labo znacznie cieńsze jak wolisz). Cebule obierz i pokrój dowolnie np. w krążki nie grubsze niż 5 mm. Papryki oczyść z gniazda nasiennego i pokrój w krótsze paski o szerokości do 7 mm. Wszystkie pokrojone warzywa umieść w jednej, bardzo dużej misce, a następnie wsyp do nich trzy nie płaskie, ale też nie bardzo czubate łyżki soli (u mnie zwykła). Wszystko razem bardzo dokładnie wymieszaj np. dłońmi i jeszcze mocno ugnieć. Miskę lub garnek z pokrojonymi warzywami w soli odstaw w chłodniejsze miejsce w domu na około dwie godziny (maksymalnie do czterech godzin). W wolnych chwilach mieszaj zawartość miski, by przyspieszyć rozpuszczenie soli i puszczenie wody przez warzywa. 

Porada
: Paprykę czerwoną można śmiało zamienić na dowolną inną paprykę (pomarańczową, żółtą, białą lub zieloną). Można zmniejszyć ilość marchewki na rzecz większej ilości ogórków lub papryki, albo też nie dodawać papryki, a wkroić do sałatki półplasterki młodej cukinii. Możesz też dodać ją dodatkowo. Pamiętaj jednak, by przegotować wówczas proporcjonalnie więcej zalewy oraz dodatkowy słoik. Nawet po dłuższym leżakowaniu słoików, plasterki marchewki będą twardsze od innych warzyw. Jeśli zatem wolisz miększą marchew, to albo zetrzyj ją na tarce na grubszych lub średnich oczkach, albo też pokrój/zetrzyj w bardzo cieniutkie plasterki np. używając mandoliny.

Sałatka z ogórków, 2

Po około dwóch godzinach warzywa zmiękną i puszczą sporo soku. Ostatni raz mieszam wszystko w misce, a następnie wylewam cały słony sok. Można nawet lekko odcisnąć z niego warzywa. Słoną wodę wylewamy - nie używamy jej do przepisu.

Przygotuj siedem słoików o pojemności 600 ml każdy lub też słoiki o innej pojemności. Łącznie mają mieć około 4200 ml pojemności. Słoiki powinny być idealnie czyste, a najlepiej wyparzone wrzątkiem. Tak samo zakrętki. Używaj tylko nieuszkodzonych słoików i zakrętek.

Elastyczne i lekko słone warzywa rozdziel po równo do każdego słoika. Nie staraj się bardzo mocno upychać warzyw do słoika, by wlana za chwilę zalewa mogła wypełnić wolne przestrzenie miedzy warzywami i całkowicie je przykryć. Słoiki wypełnij do maksymalnie 4/5 wysokości.

Sałatka z ogórków, 3

Przygotuj sobie zalewę. Do garnka wlej cztery szklanki wody. Wsyp około 1/3 szklanki drobnego cukru, czyli około 80 gramów cukru. Zagotuj wodę z cukrem. Mieszaj ją do momentu, gdy cały cukier się rozpuści. Kolejno wlej jedną szklankę octu spirytusowego 10 %. Dodaj też dwa listki laurowe, a także po pół łyżeczki ziaren czarnego pieprzu, gorczycy i kolendry. Zalewę gotuj jeszcze nie dłużej niż dwie minuty, a następnie wyłącz. 

Zamieszaj zalewę i od razu przelewaj do słoików. Zalewy wlej tyle, by całkowicie wypełnić przestrzenie między fragmentami warzyw. Zostaw jednak 1 cm wolnej przestrzeni od rantu. Postaraj się wlać też po równo ziaren, zaś listki laurowe dodaj tylko do dwóch słoików. Nie spiesz się z zakręceniem słoików, ponieważ pomiędzy warzywami może być sporo bąbelków powietrza. Aby się ich pozbyć polecam ostrożnie zakołysać słoikami, a nawet umieścić w kilku miejscach drewniany, cienki patyczek do szaszłyków, by pomóc zalewie dotrzeć w każdą wolną przestrzeń. Zapewne po usunięciu powietrza ze słoików, zajdzie potrzeba dolania jeszcze odrobiny zalewy, by przykryć nią wystające warzywa. Dopiero tak przygotowane słoiki można mocno zakręcić. 

Porada 1: Do słoików można też wlać przestudzoną zalewę. Zalewa nie musi być gorąca. Należy jednak pamiętać o tym przy pasteryzacji, i słoiki zalane chłodną zalewą umieścić w garnku z jeszcze zimną wodą, a następnie liczyć czas pasteryzacji od zagotowania wody w garnku. Przy pasteryzacji w piekarniku, słoiki umieszczamy wówczas w zimnej komorze i czas pasteryzacji liczymy od momentu nagrzania się piekarnika do ustawionej temperatury. 

Porada 2: Można też zastosować drugą metodę wypełniania słoików ogórkami i innymi warzywami. Należy wówczas gorącą lub też przestudzoną zalewę wlać najpierw do garnka z odcedzonymi ze słonej wody warzywami. Całość trzeba dobrze wymieszać. Warzywa w zalewie przekładamy do słoików. Pamiętamy o tym, by w miarę możliwości równo rozłożyć sałatkę z ogórków do słoików, a pozostały płyn przelać do słoików tak, by całkowicie przykryć nim warzywa. 

Sałatka z ogórków, 4

Aby można było odstawić sałatkę z ogórków do piwniczki, należy poddać ją pasteryzacji. Na dnie szerokiego garnka umieść ściereczkę bawełnianą lub nową pieluchę tetrową. Słoiki ułóż jeden obok drugiego, ale tak, by nie stykały się ze sobą. Wlej wodę do maksymalnie 3/5 wysokości słoików. Ustaw średnią moc palnika i doprowadź wodę do wrzenia. Zmniejsz moc do małej i pasteryzuj tak słoiki przez około 20 minut. Jeśli użyta była gorąca zalewa, to słoiki umieść w garnku z już gorącą wodą. 

Zaraz po pasteryzacji możesz odwrócić słoiki do góry dnem. Sprawdzisz w ten sposób, czy słoiki są szczelnie zakręcone. Dodatkowo może to pomóc w przypadku nakrętek, które nie zassały się podczas pasteryzacji. Po 10 minutach możesz odwrócić słoiki i po przestudzeniu wynieść je do chłodnego i zacienionego pomieszczenia bez wilgoci (chłodny schowek lub piwnica). 

Porada: Słoiki z sałatką z ogórków można też pasteryzować w piekarniku. Jeśli warzywa zalewane były gorącą zalewą, to dobrze zakręcone słoiki umieść w piekarniku nagrzanym do 110 stopni. Nie ustawiaj wyższej temperatury, by nie uszkodzić gumek w zakrętkach. Słoiki pasteryzuj około 20 minut. Zakrętka po naciśnięciu palcem powinna być wklęśnięta - nie powinna się odkształcać/odbijać. Jeśli sałatka warzywna zalewana była przestudzoną zalewą, to umieść ją w zimnym piekarniku i dopiero zacznij nagrzewać piec do 110 stopni. Czas pasteryzacji odliczasz od nagrzania się piekarnika i wynosi on już około 15 minut.

Sałatka z ogórków, 5

Sałatka z ogórków, 6

Słoiki na zimę trzymaj w chłodnym i ciemnym pomieszczeniu. Najlepsza będzie piwniczka lub chłodny schowek, w której temperatura nie przekracza 15 stopni. Domowa sałatka z ogórków do słoików jest gotowa do spróbowania już po dwóch dniach. Najlepsza zaś będzie po dwóch tygodniach od zrobienia. 

Sałatka z ogórków i papryki sprawdzi się nie tylko na kanapki, do burgerów, hot dogów, czy też kebabów. Będzie świetną przekąską do mięs oraz wszelkich dań z grilla, czy też jako jeden ze składników sałatki. To jedna lepszych sałatek na zimę, która pasuje do większości polskich obiadów.

Polecam też mój przepis na ogórki w zalewie gyros.

Smacznego. 

Średnia 4.8 / 5 (1294 głosów) Oceń!
Drukuj Przepis
Zapisz Przepis
Dodaj Notatkę
Dodaj Komentarz
Dziękuję za wspólne gotowanie, Ania z AniaGotuje.pl
p.s. Nie zapomnij zrobić zdjęcia gotowej potrawy i dodać go w komentarzu pod przepisem 📷

Sałatka z ogórków

To prawdziwy hit wśród przetworów warzywnych. Ta sałatka z ogórków do słoików jest tak pyszna, że szykuję ją dwa razy. Za pierwszym razem robię serię słoików, którą zjadamy na bieżąco przez wakacje. Druga sałatka z ogórków do słoika to podwójna lub nawet potrójna porcja i te słoiczki lądują już w piwniczce na zimę. Prosta sałatka z ogórków na zimę jest bardzo uniwersalna, zatem sprawdzi się do naprawdę wielu najróżniejszych posiłków. Moja sałatka z ogórkiem zielonym będzie fantastyczna na kapki, do zapiekanek, burgerów, hot dogów oraz panini. Sałatka z ogórków sprawdzi się również jako dodatek do większości obiadów domowych. Sałatka z ogórków na zimę może też stanowić rewelacyjną bazę do wielu sałatek, które podaje się nawet jako danie główne. Domowa sałatka z ogórka jest naprawdę super prosta do zrobienia. Jeśli nigdy nie robiliście przetworów i obawiacie się, że się nie uda, to z tym przepisem możecie liczyć na sukces. Moja salatka z ogorkow składa się z super idealnie dobranych warzyw. Zarówno same warzywa jak i ich ilość są tak dobrane, by sałatka z ogórków i papryki na zimę była nie tylko przepyszna, ale i pięknie się prezentowała. Moja sałatka z ogórków i cebuli wychodzi niesamowicie kolorowa. Sałatka z ogórków jest też chrupiąca i ma idealny smak. Salatka z ogorkow na zime nie jest ani za słodka, ani za kwaśna. Ilość przypraw, octu i cukru jest dobrana tak, by smak był bardzo uniwersalny. Jeśli planujesz obiad do tej sałatki, to kotlet szwajcarski będzie idealnym wyborem. Bardzo podobna i równie pyszna jest też sałatka z cukinii na zimę

Sałatka z ogórków na zimę

Jeśli nie macie piwniczki, to sałatka z ogórków i papryki może być też przechowywana w jakimś innym chłodnym i nie wilgotnym pomieszczeniu. Słoiki nie mogą być trzymane na słońcu. Przetwory słodkie łatwiej jest przechowywać i można je trzymać nawet w cieplejszych warunkach, jednak przetwory takie jak sałatka z ogórków potrzebują niższych temperatur. Nawet jeśli nie masz super warunków, to możesz zrobić przepis na sałatka z ogórków i słoiki przez kilka dni trzymać w temperaturze pomieszczenia, a np. po trzech dniach przenieść je do lodówki. Na moim Blogu Kulinarnym znajdziesz też inne przepisy na przetwory sałatkowe do obiadu. Rewelacyjna jest sałatka na zimę, której głównym składnikiem jest kapusta. Bardzo dobra i lubiana jest też sałatka szwedzka. Jeśli ktoś lubi przetwory na ostro, to konieczne do zrobienia są ogórki z chili na zimę. Delikatniejsza i bardzo ciekawa z ogórków jest mizeria na zimę. Jest przepyszna i gorąco ją polecam. Tymczasem zapraszam po przepis na sałatkę z ogórków i innych warzyw.