Cukinia w słoikach

Cukinia w słoikach

Cukinia marynowana, czyli super pyszna, zdrowa i prosta do zrobienia cukinia w słoikach na zimę to przepis, który warto poznać. Sprawdź koniecznie jakie to proste!

- o smaku curry lub gyros
- przepis nawet dla początkujących 
- świetna cukinia do słoików na zimę

Czas przygotowania: 40 minut
Czas pasteryzacji: 12 minut
Ilość porcji: 6 słoików po 540 ml

Kaloryczność kcal: 35 w 100 g cukinii
Dieta: wegetariańska

Składniki:
  • 2 kg cukinii - u mnie 2 żółte i 4 zielone
  • 3 łyżeczki przyprawy: curry lub gyros
  • 3/4 szklanki octu spirytusowego 10 %
  • 5 szklanek wody - 1250 ml
  • 6 ząbków czosnku - około 40 g
  • 1 niepełna szklanka cukru - do 230 g
  • 1 płaska łyżka soli kamiennej

Cukinia w słoikach

Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml.
Na 2 kilogramy cukinii użyłam 6 słoików o pojemności 540 ml każdy.

Kalorie policzone zostały na podstawie użytych przeze mnie składników. Jest to więc orientacyjna ilość kalorii liczona na podstawie produktów, których użyłam w danym przepisie. 

Gorąco polecam przeczytać najpierw cały przepis, by poznać jego zarys i kolejność kroków. W treści podaję bowiem dużo ciekawych porad dotyczących składników oraz ich zamienników. Być może zapragniesz użyć innej mieszanki przypraw lub inaczej pokroić swoją cukinię. Zachęcam do przeczytania całości a dopiero potem do zabrania się do pracy. 

Cukinia w słoikach, 1

Cukinia marynowana

Na dwa kilogramy cukinii przypadły u mnie cztery cukinie zielone i dwie żółte. Możesz też śmiało użyć tylko żółtej lub tylko zielonej cukinii. Wybieraj ładne, zdrowe sztuki, które mają jeszcze delikatną skórkę.

Cukinie umyj pod zimną, bieżącą wodą i osusz ręcznikiem papierowym. Każdej sztuce odetnij oba końce, ale nie obieraj ich ze skórki. Cukinie polecam przygotować na dwa sposoby. Możesz pokroić je (tak jak ja) w plastry nie grubsze niż 1 cm. Jeśli cukinie są już dość duże, to polecam wyciąć też środek z gniazdem nasiennym. Ja używam do tego malutkiej wykrawaczki w kształcie pierścienia. 

Drugi sposób to pokrojenie cukinii w słupki. Każdą sztukę pokrój na trzy równe kawałki a następnie każdy z kawałków przekrój wzdłuż na cztery. W razie potrzeby wykrój ze słupka mokre/przerośnięte gniazdo nasienne a następnie przekrój każdy słupek jeszcze raz na pół, wzdłuż. 

Przygotuj sześć słoików o pojemności 540 ml każdy lub też słoiki o innej pojemności. Łącznie mają mieć około 3200 ml pojemności. Słoiki powinny być idealnie czyste, a najlepiej wyparzone wrzątkiem. Tak samo zakrętki. Używaj tylko nieuszkodzonych słoików i zakrętek.

Przygotowane kawałki cukinii rozdziel po równo do każdego słoika. Staraj się upchnąć ich jak najwięcej do jednego słoiczka. W każdym słoiczku umieść też po jednym, obranym ząbku czosnku. 

Cukinia w słoikach, 2

Cukinia w słoikach, 3

Przygotuj sobie zalewę. Do garnka wlej pięć szklanek wody. Wsyp jedną, niepełną szklankę drobnego cukru, czyli nie więcej niż 230 gramów cukru oraz jedną, płaską łyżkę soli kamiennej do przetworów (w ostateczności można tez użyć zwykłej soli). Dodaj też trzy płaskie łyżeczki przyprawy curry w proszku, przyprawy gyros lub też nawet mieszanki przypraw do dań meksykańskich.

Zagotuj wodę z dodatkami. Mieszaj ją do momentu, gdy cały cukier się rozpuści. Kolejno wlej 3/4 szklanki octu spirytusowego 10 % i ponownie doprowadź zalewę do wrzenia. Zalewę gotuj jeszcze nie dłużej niż pięć minut a następnie wyłącz. 
Cukinia w słoikach, 4

Zamieszaj zalewę i od razu przelewaj do słoików, by przyprawa nie zdążyła opaść na dno garnka. Zalewy wlej tyle, by całkowicie przykryć kawałki cukinii, ale i zostawić 1 cm wolnej przestrzeni od rantu. Dopiero tak przygotowane słoiki można mocno zakręcić. 

Nie spiesz się z zakręceniem słoików, ponieważ pomiędzy słupkami/plastrami cukinii może być sporo bąbelków powietrza. Aby się ich pozbyć polecam ostrożnie zakołysać słoikami. Zapewne po usunięciu powietrza ze słoików, zajdzie potrzeba dolania jeszcze odrobiny zalewy, by przykryć nią wystające warzywa. 

Porada 1: Do szykowania zalewy użyj starego garnka, ponieważ np. kolorowe, emaliowane garnki zabarwią się od przypraw i potem ciężko je domyć. Gdyby zabrakło Ci zalewy, możesz śmiało uzupełnić jej brak przegotowaną wodą. 

Porada 2: Do słoików można też wlać przestudzoną zalewę. Zalewa nie musi być gorąca. Należy jednak pamiętać o tym przy pasteryzacji i słoiki zalane chłodną zalewą umieścić w garnku z jeszcze zimną wodą, a następnie liczyć czas pasteryzacji od zagotowania wody w garnku.

Cukinia w słoikach, 5

Aby można było odstawić cukinię marynowaną do piwniczki, należy poddać słoiki pasteryzacji. Na dnie szerokiego garnka umieść ściereczkę bawełnianą lub nową pieluchę tetrową. Słoiki ułóż jeden obok drugiego, ale tak, by nie stykały się ze sobą. Wlej wodę do maksymalnie 3/5 wysokości słoików. Ustaw średnią moc palnika i doprowadź wodę do wrzenia. Zmniejsz moc do małej i pasteryzuj tak słoiki przez około 12 minut. Jeśli użyta była gorąca zalewa, to słoiki umieść w garnku z już gorącą wodą. 

Zaraz po pasteryzacji możesz odwrócić słoiki do góry dnem. Sprawdzisz w ten sposób, czy słoiki są szczelnie zakręcone. Dodatkowo może to pomóc w przypadku nakrętek, które nie zassały się podczas pasteryzacji. Po 10 minutach możesz odwrócić słoiki i po przestudzeniu wynieść je do chłodnego i zacienionego pomieszczenia bez wilgoci. 

Porada: Słoiki z cukinią marynowaną można też pasteryzować w piekarniku. Jeśli kawałki cukinii zalewane były gorącą zalewą, to dobrze zakręcone słoiki umieść w piekarniku nagrzanym do 110 stopni. Nie ustawiaj wyższej temperatury, by nie uszkodzić gumek w zakrętkach. Słoiki pasteryzuj do 12 minut. Zakrętka po naciśnięciu palcem powinna być wklęśnięta - nie powinna się odkształcać/odbijać. Jeśli cukinia w słoikach zalewana była przestudzoną zalewą, to umieść ją w zimnym piekarniku i dopiero zacznij nagrzewać piec do 110 stopni. Czas pasteryzacji odliczasz od nagrzania się piekarnika i wynosi on już tylko 7 minut.  

Cukinia w słoikach, 6

Cukinia w słoikach, 7

Cukinia marynowana jest gotowa do spróbowania po około 5 dniach od zamknięcia w słoikach. Polecam jednak poczekać minimum dwa tygodnie, by nabrała pełni smaku i przeszła zalewą z przyprawami. Jest to smaczny dodatek do kanapek, do mięsa lub sałatek.

Jakiej mieszanki przypraw użyjesz do swojej cukinii? Curry, gyro.. a może jeszcze innej?
Smacznego. 

Średnia 4.9 / 5 (359 głosów) Oceń!
Drukuj Przepis
Zapisz Przepis
Dodaj Notatkę
Dodaj Komentarz
Dziękuję za wspólne gotowanie, Ania z AniaGotuje.pl
p.s. Nie zapomnij zrobić zdjęcia gotowej potrawy i dodać go w komentarzu pod przepisem 📷

Cukinia w słoikach

Fenomen cukinii nie gaśnie już od lat. Wręcz przeciwnie. Zauważyłam, że z każdym rokiem jest coraz więcej osób, które dołączają do grupy miłośników tego warzywa. Marynowana cukinia w słoiki to tylko jeden z wielu przepisów, jakie można ostatnio znaleźć na mojej stronie. Najpopularniejszym przepisem są placki z cukinii, które sama szykuję w naszym domu bardzo często. Cukinia faszerowana to wielki hit na obiad wakacyjny. Robiłam ją w tym sezonie wiele razy. Na lekki obiad polecam też makaron z cukinią, który jest niezwykle prosty do zrobienia i super pyszny. Podobny z nazwy, ale zupełnie inny jest mój przepis na makaron z cukinii, który jest niezwykle zdrową propozycją na lekki obiad dla wszystkich miłośników dań bez mięsa. Wracając jednak do aktualnego przepisu.. cukinia na zimę do słoików to coś co za mną chodziło od dłuższego czasu. Cukinia na zimę pojawia się czasem tylko jaki jeden z wielu innych składników na jakieś sałatki warzywne na zimę, jednak dość rzadko spotyka się taki przepis, by cukinia w słoiku występowała raczej solo, czyli bez kilku innych warzyw. Moja cukinia pasteryzowana w słoikach jest nie tylko bardzo smaczna, ale i prosta do robienia. 

Cukinia marynowana

Cukinia kiszona, czyli tym razem cukinia marynowana na zimę to moja ulubiona wersja. Moja cukinia marynowana na słodko-kwaśno może być przygotowana w kilku wersjach smakowych. A samą nutę zmieniasz dowolnie i bez żadnego wysiłku. Wystarczy bowiem sięgnąć po swoją ulubioną mieszankę przypraw. Najpopularniejsze i najczęściej używane są mieszanki przypraw take jak curry lub gyros. Wystarczy wsypać do zalewy kilka łyżeczek takiej przyprawy, by smak cukinii marynowanej był taki, jak lubisz najbardziej. Jeśli chodzi o wybór cukinii, to możesz śmiało sięgnąć zarówno po cukinię zieloną, jak i po tę żółtą. Sama lubię mieszać oba typy, choćby dlatego, by w słoiku było bardziej kolorowo. Cukinia w słoikach może być krojona w słupki lub też w plastry. Te bardziej dojrzałe cukinie wymagają wykrojenia środka. Jeśli chodzi o obieranie, to ja tego nie robię. Gorąco zachęcam do sprawdzenia mojego przepisu i życzę smacznego.