Ania Gotuje
Ania Gotuje
Tylko najlepsze przepisy
Makaron z dynią

Makaron z dynią

Pyszny i bardzo jesienny makaron z dynią smażoną. Danie bez mięsa, za to z dodatkiem sera feta. Przepis jest bardzo prosty, a przy tym łączy słodycz dyni ze słonym smakiem sera i kwaśnymi pomidorami suszonymi. 

Z dynią w roli głównej polecam również placki z dyni i ziemniaków oraz coś na słodko, czyli ulubione danie dzieci - placki z dyni

Czas przygotowania: 30 minut
Czas smażenia: 20 minut
Liczba porcji: 1000 gramów dania

Kaloryczność kcal: 220 w 100 gramach dania
Dieta: wegetariańska

Składniki

  • 420 g obranej dyni
  • 150 g sera feta
  • 4 połówki suszonych pomidorów z oleju
  • 8 łyżek delikatnej oliwy
  • łyżka ziół prowansalskich
  • 200 g pomidorków koktajlowych
  • 200 g suchego makaronu
  • garść świeżej bazylii

Dodatkowo potrzebujesz również: garnek, woda oraz łyżka soli do ugotowania makaronu; szeroka patelnia z grubym dnem. 

Dynia ważona była po obraniu i wydrążeniu pestek oraz włókien. Każda dynia ma inną grubość skóry oraz ilość pestek, dlatego też podaję wagę samego miąższu gotowego do pokrojenia w kostkę. Do dyni z makaronem użyłam dyni piżmowej. Ma ona cienką (chociaż bardzo twardą) skórkę, mało pestek oraz zwarty, pomarańczowy i pyszny miąższ. 

Użyłam makaronu tagliatelle o cieńszych wstążkach. Możesz jednak użyć też innego kształtu: muszelki, świderki, penne.. Wybieraj jednak makaron, który nie jest drobny. Większe kawałki bardziej pasują do dania z dynią smażoną w kostkę.

 

Makaron z dynią, 1

Makaron z dynią

Do tego dania wybierz dynię piżmową, prowansalską lub zwyczajną. Dynię umyj dokładnie i obierz ze skóry. Niektóre dynie mają naprawdę twardą i gruba skórę, więc trzeba je obierać ostrożnie. Skórę usuwaj do momentu, gdy kolor miąższu zrobi się jednolity. Usuń pestki oraz włókna. Potrzebujesz około 400 gramów surowego miąższu. Obraną dynię pokrój w kostkę wielkości około 1-1,5 cm.

Makaron z dynią, 2

Nagrzej dobrze większą patelnię z grubym dnem. Na patelnię wylej całą oliwę lub ewentualnie olej ryżowy, czy też olej z pestek winogron. Dopiero na nagrzany olej wyłóż ostrożnie dynię pokrojoną w kostkę. Rozłóż dynię na całej powierzchni patelni i nie mieszaj jej przez kilka minut. Ustaw średnią moc palnika. Dynię podsmażaj bez przykrywki przez około 15-20 minut, do miękkości. Po paru minutach możesz zacząć powoli mieszać dynię przy pomocy drewnianej łyżki. Dynia powinna się ładnie przypiec. 

Na koniec dodaj łyżkę ziół prowansalskich lub własną mieszankę (bazylia, oregano, tymianek, rozmaryn). Zdejmij patelnię z palnika.

 

Makaron z dynią, 3

Resztę składników dodajesz już na patelnię z usmażoną dynią. Dynia może być jeszcze ciepła. Połówki suszonych pomidorów w oleju pokrój w cienkie paski lub kwadraciki. Wyłów 4-5 kawałków.. w zależności od wielkości połówek oraz tego, czy lubisz kwaśny smak suszonych pomidorów. Po pokrojeniu wyjdzie średnia garść pomidorów. Na patelnię możesz śmiało dodać też trochę oleju ze słoika. Dobrej jakości suszone pomidory z oleju to podstawa.
Makaron z dynią, 4

Fetę pokrój w kostkę nie większą niż kawałki dyni. Polecam sięgnąć po prawdziwą fetę sprzedawaną w wygodnych opakowaniach i formacie gotowym do pokrojenia w paski a następnie w kostkę. Ser sałatkowy (typu feta) ma całkiem przyzwoity smak, jednak ciężko się go kroi i jest dość mazisty. Takie sery sałatkowe lepiej sprawdzają się do past i zup. 
Makaron z dynią, 5

Już w trakcie smażenia dyni możesz ugotować makaron. Do garnka wlej wodę i zagotuj. Wodę posól dopiero, gdy zacznie się gotować. Do wrzątku wsyp płaską łyżkę soli. W garnku umieść makaron i gotuj al dente. Makaron gotuję zazwyczaj o minutę dłużej, niż zaleca producent na opakowaniu. Stopień dogotowania makaronu to jednak zawsze kwestia gustu. Pod koniec czasu jaki podaje producent polecam zawsze spróbować makaron i w razie potrzeby wydłużyć nieco czas gotowania.
Makaron z dynią, 6

Ugotowany makaron przełóż na durszlak i od razu do dużej salaterki, czy też miski. Zawartość patelni możesz dodać do makaronu i wszystko razem wymieszać lub też podawać osobno: porcja makaronu na talerz a na górę porcja dyni z fetą z patelni. 

Makaron z dynią można dodatkowo polać na talerzu oliwą i posypać obficie ziołami. Polecam świeże zioła: pietruszka, oregano, kolendra, bazylia. Złapałam tym razem garść dorodnej bazylii i dodałam do makaronu. Słodkie i pachnące pomidorki koktajlowe wyłóż na makaron z dynią w całości lub pokrojone w połówki. 

Makaron z dynią, 7

Makaron z dynią, 8

Smacznego!
Średnia 4.8 / 5 (351 głosów) Oceń!
Drukuj Przepis
Zapisz Przepis
Dodaj Notatkę
Dodaj Komentarz
Dziękuję za wspólne gotowanie.
Będzie mi miło jeżeli dodasz komentarz ze zdjęciem. Ania

Makaron z dynią

Dynia to królowa jesieni. W ostatnich latach zrobiła się w Polsce prawie tak popularna jak jabłka. Makaron z dynią smażoną to pyszne i szybkie danie wegetariańskie, które zasługuje się a to by podać je na obiad chociaż raz. Zauważ, że do tego dania podałam wyjątkowo mało składników. Makaron z dynią i fetą to cudowny pomysł na obiad na co dzień lub na wyjątkowe okazje. Ser feta to dodatek nabiału oraz słonego smaku,do tego słodka i aromatyczna dynia oraz kwaśne suszone pomidorki. Całość łączy oliwa oraz makaron.. idealna para!

Makaron z dynią i fetą

Makaron z dynią to danie do którego najbardziej pasuje duży makaron taki jak tagliatelle, penne, fusilli.. Makaron tagliatelle z dynią i fetą to mój idealny wybór. Jeśli zaś chodzi o inne dania z użyciem dyni, to gorąco polecam dynię pieczoną z serem feta. Dynia pieczona jest przepyszna i super prosta do zrobienia. Na słodko zapraszam po coś wyjątkowego.. kompot z dyni oraz placki z dyni na słodko. Oraz najlepsze na świecie ciasto dyniowe. Kurczak z dynią to również świetna propozycja na jesienny obiad. Zapraszam też po przepis na makaron z serem.. tak prosty, a tak elegancki.