Kompot z dyni
Domowy kompot z dyni to niesamowity pomysł na ciepły, zdrowy i ciekawy napój na jesienne i zimowe dni. Mój przepis jest prosty a kompocik super smaczny. Polecam wyjadać również dynię z kompotu.. jest pyszna!
Dodatek cytryny sprawia, że kompot jest jeszcze pyszniejszy i lekko kwaśny. Goździki to akcent typowo jesienny. Ta wersja jest idealna również dla dzieci. Zapraszam również po przepis na placki z dyni na słodko. Zrobisz je z tej samej dyni, co kompot. A jeśli szukasz pomysłu na świetny obiad, to zerknij na mój ulubiony przepis z dynią smażoną - makaron z dynią.. mniam!
Czas przygotowania: 5 minut
Czas gotowania: 8 minut
Liczba porcji: 1500 ml kompotu
Kaloryczność kcal: 18 w 100 ml kompotu
Dieta: bezglutenowa, wegańska, wegetariańska
Składniki
- 400 g obranej dyni
- duża cytryna
- 12 goździków
- 3 łyżki cukru
- 1 litr wody
Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml.
Waga dyni podana jest po obraniu i wydrążeniu.
Do posłodzenia kompotu możesz również użyć miodu, cukru trzcinowego lub ksylitolu.
Kompot możesz zrobić z większości dostępnych w sprzedaży dyń. Najlepsze będą jednak dynie soczyste, z pomarańczowym miąższem i o intensywnym smaku. Polecam dynie: Muscat, Piżmowa, Hokkaido. Ja użyłam dyni muskatowej, czyli Muscat.
Kompot z dyni
Dynię obierz ze skóry i usuń pestki oraz włókna. Kawałki dyni pokrój w kostkę wielkości około 1,5 cm. Potrzebujesz 400 gramów gotowej dyni.
Do średniej wielkości garnka wlej litr wody. To cztery szklanki o pojemności 250 ml każda. Dużą cytrynę umieść w zlewie w małym durszlaku. Cytrynę sparz wrzątkiem z czajnika. Odkrój cztery plasterki a z reszt cytryny wyciśnij sok i wlej go do garnka z wodą.
Do garnka wsyp również trzy łyżki cukru oraz dodaj 12 całych goździków. Wodę z cukrem, sokiem z cytryny oraz z plasterkami cytryny doprowadź do wrzenia. Dodaj pokrojoną w kostkę dynię.
Możesz przykryć garnek przykrywką. Kompot dyniowy gotuj jeszcze pięć minut licząc od momentu ponownego zagotowania się kompotu. Możesz zmniejszyć moc palnika. Kompot ma się delikatnie gotować. Od razu po ugotowaniu można kompot przelać do szklanek. Dynia z kompotu jest jadalna!
Jaki jest Twój ulubiony kompot?
Za inspirację do przepisu dziękuję Wioli z Kulinarna Wiola.
Smacznego.