Ania Gotuje
Ania Gotuje
Tylko najlepsze przepisy
Kompot z dyni

Kompot z dyni

Domowy kompot z dyni to niesamowity pomysł na ciepły, zdrowy i ciekawy napój na jesienne i zimowe dni. Mój przepis jest prosty a kompocik super smaczny. Polecam wyjadać również dynię z kompotu.. jest pyszna!

Dodatek cytryny sprawia, że kompot jest jeszcze pyszniejszy i lekko kwaśny. Goździki to akcent typowo jesienny. Ta wersja jest idealna również dla dzieci. Zapraszam również po przepis na placki z dyni na słodko. Zrobisz je z tej samej dyni, co kompot. A jeśli szukasz pomysłu na świetny obiad, to zerknij na mój ulubiony przepis z dynią smażoną - makaron z dynią.. mniam!

Czas przygotowania: 5 minut
Czas gotowania: 8 minut
Liczba porcji: 1500 ml kompotu

Kaloryczność kcal: 18 w 100 ml kompotu
Dieta: bezglutenowa, wegańska, wegetariańska

Składniki

  • 400 g obranej dyni
  • duża cytryna
  • 12 goździków
  • 3 łyżki cukru
  • 1 litr wody

Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml.
Waga dyni podana jest po obraniu i wydrążeniu.
Do posłodzenia kompotu możesz również użyć miodu, cukru trzcinowego lub ksylitolu. 

Kompot możesz zrobić z większości dostępnych w sprzedaży dyń. Najlepsze będą jednak dynie soczyste, z pomarańczowym miąższem i o intensywnym smaku. Polecam dynie: Muscat, Piżmowa, Hokkaido. Ja użyłam dyni muskatowej, czyli Muscat. 

Kompot z dyni, 1

Kompot z dyni

Dynię obierz ze skóry i usuń pestki oraz włókna. Kawałki dyni pokrój w kostkę wielkości około 1,5 cm. Potrzebujesz 400 gramów gotowej dyni. 

Kompot z dyni, 2

Do średniej wielkości garnka wlej litr wody. To cztery szklanki o pojemności 250 ml każda. Dużą cytrynę umieść w zlewie w małym durszlaku. Cytrynę sparz wrzątkiem z czajnika. Odkrój cztery plasterki a z reszt cytryny wyciśnij sok i wlej go do garnka z wodą. 
Kompot z dyni, 3

Do garnka wsyp również trzy łyżki cukru oraz dodaj 12 całych goździków. Wodę z cukrem, sokiem z cytryny oraz z plasterkami cytryny doprowadź do wrzenia. Dodaj pokrojoną w kostkę dynię.
Kompot z dyni, 4

Możesz przykryć garnek przykrywką. Kompot dyniowy gotuj jeszcze pięć minut licząc od momentu ponownego zagotowania się kompotu. Możesz zmniejszyć moc palnika. Kompot ma się delikatnie gotować. Od razu po ugotowaniu można kompot przelać do szklanek. Dynia z kompotu jest jadalna!
Kompot z dyni, 5

Kompot z dyni, 6

Jaki jest Twój ulubiony kompot?

Za inspirację do przepisu dziękuję Wioli z Kulinarna Wiola
Smacznego. 
Średnia 4.9 / 5 (489 głosów) Oceń!
Drukuj Przepis
Zapisz Przepis
Dodaj Notatkę
Dodaj Komentarz
Dziękuję za wspólne gotowanie.
Będzie mi miło jeżeli dodasz komentarz ze zdjęciem. Ania

Kompot z dyni

Domowe kompoty to według mnie jedna lepszych alternatyw do soków kupowanych w kartonach. Sam decydujesz ile chcesz dodać cukru oraz jakich owoców użyjesz. Taki kompot jest też znacznie zdrowszy i ma więcej cennych witamin. Pyszny kompot z dyni zrobisz również dosłownie w kilka minut. Taki kompot dyniowy nie tylko pięknie wygląda, ale i super smakuje. Kompot z dyni z dodatkiem soku z cytryny oraz goździków jest typowo jesiennym i zimowym napojem, który możesz podać zarówno na ciepło jak i schłodzony. Domowy kompot z dyni świetnie smakuje podany do obiadu.

Kompot dyniowy

Pyszny kompocik z kawałkami dyni ugasi pragnienie. A do tego kawałki dyni można wyjadać prosto ze szklanki. Są pyszne. Z takich kawałków dyni możesz też zrobić domowy kisiel. Zainspiruj się moim przepisem na kisiel jabłkowy. Kompot z dyni to tylko jedna z wielu moich propozycji na domowe napoje. Polecam Ci również mój kompot z winogron oraz sok z aronii. Myślę, że nie można nie wspomnieć też o deserku, który uwielbiają dzieci a który obowiązkowo powinien pojawić się z początkiem jesieni. Chodzi o kisiel gruszkowy - domowy, najlepszy. Z dyni na słodko polecam też moje ulubione proste ciasto dyniowe.. super na Halloween. I jeszcze racuchy dyniowe