Chińszczyzna z boczniaków
Fantastyczny przepis na chińszczyznę z grzybów boczniaków. Danie jest bardzo proste do zrobienia. Super przepis dla osób unikających mięsa.
Czas przygotowania: 10 minut
Czas smażenia: 30 minut
Liczba porcji: 4-6
Dieta: wegańska, wegetariańska
Składniki
- 500 g boczniaków ostrygowych
- 8 łyżek oliwy
- 2 łyżki sezamu - u mnie czarny
- 2 łyżki cukru np. muscovado
- 4 łyżki sosu sojowego
- 3 ząbki czosnku
- mała cebula
- 2 łyżki octu - u mnie ryżowy
- 200 g dowolnego makaronu - sucha masa (u mnie pszenny Mie)
Boczniaki po chińsku
Boczniaki pokrój w cienkie paski. Możesz odrzucić najtwardsze fragmenty grzybów. Nagrzej dużą patelnię. Wlej oliwę i smaż chwilę boczniaki posypane cukrem. Dodaj sos sojowy oraz sezam. Po 10 minutach dodaj cebulę oraz czosnek pokrojone w małe kawałki. Całość smaż łącznie do 30 minut, co chwila mieszając drewnianą łyżką. Po wyłączeniu dodaj ocet. Zamieszaj.
W trakcie smażenia grzybów ugotuj również makaron. Ja wybrałam makaron pszenny Mie, ale idealny będzie również makaron ryżowy.
Szukasz ciekawych pomysłów na boczniaki? Wypróbuj przepis na wegetariańskie flaczki z boczniaków. Z ciekawych dań polecam sprawdź też przepis na krewetki.
Smacznego :-)