Ania Gotuje
Ania Gotuje
Tylko najlepsze przepisy
Chińszczyzna z boczniaków

Chińszczyzna z boczniaków

Fantastyczny przepis na chińszczyznę z grzybów boczniaków. Danie jest bardzo proste do zrobienia. Super przepis dla osób unikających mięsa.

Czas przygotowania: 10 minut
Czas smażenia: 30 minut
Liczba porcji: 4-6

Dieta: wegańska, wegetariańska

Składniki

  • 500 g boczniaków ostrygowych
  • 8 łyżek oliwy
  • 2 łyżki sezamu - u mnie czarny
  • 2 łyżki cukru np. muscovado
  • 4 łyżki sosu sojowego
  • 3 ząbki czosnku
  • mała cebula
  • 2 łyżki octu - u mnie ryżowy
  • 200 g dowolnego makaronu - sucha masa (u mnie pszenny Mie)

Boczniaki po chińsku

Boczniaki pokrój w cienkie paski. Możesz odrzucić najtwardsze fragmenty grzybów. Nagrzej dużą patelnię. Wlej oliwę i smaż chwilę boczniaki posypane cukrem. Dodaj sos sojowy oraz sezam. Po 10 minutach dodaj cebulę oraz czosnek pokrojone w małe kawałki. Całość smaż łącznie do 30 minut, co chwila mieszając drewnianą łyżką. Po wyłączeniu dodaj ocet. Zamieszaj.

W trakcie smażenia grzybów ugotuj również makaron. Ja wybrałam makaron pszenny Mie, ale idealny będzie również makaron ryżowy.

Chińszczyzna z boczniaków, 1

Szukasz ciekawych pomysłów na boczniaki? Wypróbuj przepis na wegetariańskie flaczki z boczniaków. Z ciekawych dań polecam sprawdź też przepis na krewetki.

Smacznego :-)

Średnia 4.8 / 5 (314 głosów) Oceń!
Drukuj Przepis
Zapisz Przepis
Dodaj Notatkę
Dodaj Komentarz
Dziękuję za wspólne gotowanie.
Będzie mi miło jeżeli dodasz komentarz ze zdjęciem. Ania