Szparagi zapiekane z serem
Zielone szparagi zapiekane z serem feta lub też innym ulubionym serem, to danie proste, pyszne i błyskawiczne w przygotowaniu. Zapraszam po ten super sezonowy przepis.
Czas przygotowania: 15 minut
Czas pieczenia: 25 minut
Liczba porcji: 2 duże lub 4 mniejsze porcje
Kaloryczność kcal: 115 w 100 g dania
[ więcej ]
Dieta: wegetariańska
Składniki [ więcej ]
- 1 pęczek zielonych szparagów - około 600 g
- 150 g sera feta - można dać inny ser
- 150 g małych pomidorków - np. koktajlowych
- 4 łyżki ulubionej oliwy - około 40 ml
- przyprawy: po sporej szczypcie pieprzu i soli
- do podania: parmezan, listki bazylii, limonka
Szparagi zapiekane z serem
Przygotuj naczynie żaroodporne o wymiarach wewnętrznych około 18 x 26 cm. Możesz też użyć innego, niezbyt głębokiego naczynia do zapiekania.
Pęczek młodych, zielonych szparagów umyj delikatnie pod zimną, bieżącą wodą (u mnie 600 gramów bardzo cienkich szparagów). Uważaj na główki, które są bardzo delikatne i mogą pęknąć. Złap za koniec każdego szparaga oderwij zdrewniałe końcówki. Możesz to zrobić dłońmi - szparag sam pęknie w miejscu, gdzie zacznie się część zdatna do jedzenia. W ten sposób przygotuj sobie wszystkie szparagi. Osusz je na ręczniku papierowym i wyłóż do formy.
Na ogonki (pomijasz wykładanie warzyw na główki szparagów) wyłóż około 150 gramów sera feta pokrojonego w kostkę oraz tyle samo mini pomidorków (większe sztuki można przekroić na pół).
Porada: Fetę można zamienić na ser mozzarella, ser kozi z roladki, ser pleśniowy lub cheddar. Można też śmiało mieszać ze sobą kilka rodzajów serów. Jeśli jesteś wegetarianinem i chcesz dodać do szparagów parmezan lub cheddar, poszukaj specyficznych produktów oznaczonych jako wegetariańskie lub dokładnie sprawdź skład produktu, aby upewnić się, czy do jego produkcji użyto podpuszczki mikrobiologicznej zamiast zwierzęcej. Istnieją także alternatywy seropodobne dla wegan, które naśladują smak i teksturę klasycznego parmezanu czy cheddara, ale są w pełni roślinne.
Całość oblej oliwą (u mnie 4 łyżki) i oprósz świeżo mielonym pieprzem oraz solą. Jeśli używasz ser fata, który jest słony, to nie dawaj za dużo soli. Jeśli zaś dajesz ser mozzarella, to możesz użyć nieco więcej soli.
Porada: Część oliwy można zastąpić masłem klarowanym. Na całość można też rozbić 1-3 jajek.
Formę umieść w piekarniku nagrzanym do 185 stopni. Wybierz środkową półkę z opcją pieczenia góra/dół (jeśli masz małą komorę piekarnika i grzałki od góry, to naczynie umieść na półce niżej). Z termoobiegiem ustaw 175 stopni. Szparagi z serem zapiekaj bez przykrycia przez około 20-25 minut lub nieco dłużej (w zależności od grubości szparagów).
Szparagi zapiekane z serem podawaj od razu po wyjęciu z piekarnika. Całość polej sokiem z limonki i oprósz odrobiną tartego parmezanu. Wyłóż też świeże listki bazylii. Podawaj z jasnym pieczywem lub np. z kaszą kuskus.
Smacznego.