Cukinia z grilla z serem halloumi

Cukinia z grilla z serem halloumi

Cukinia z grilla z serem halloumi, z pomidorkiem i pachnącym listkiem bazylii...Taka mini porcja smakuje i wygląda cudownie na każdym przyjęciu na świeżym powietrzu. To też pomysł na danie grillowe bez mięsa.

Jeśli szukasz innych przepisów z cukinią w roli głównej, to zapraszam po leczo z kiełbasą. Smakuje cudownie i bardzo szybko się je robi. 

Czas przygotowania: 25 minut
Czas grillowania: 20 minut
Ilość porcji: 20 mini porcji

Kaloryczność kcal: 123 w 1 porcji
Dieta: wegetariańska

Składniki na grillowaną cukinię

  • 3 okrągłe cukinie - 1 kg
  • 4 łyżki oliwy
  • płaska łyżeczka soli
  • 2 łyżki ziół prowansalskich

Składniki na grillowany ser

  • 400 g sera halloumi
  • 2 łyżki oliwy
  • szczypta słodkiej papryki

Pozostałe składniki

  • 200 g mini pomidorków
  • garść listków bazylii
  • świeżo mielony pieprz

Zawsze z niecierpliwością czekamy na sezon grillowy. Majówka to zazwyczaj czas, gdy sezon na grilla na dobrze się już rozkręcił. Ciągle jednak szukamy nowych dań i smaków. Szukamy przepisów na dania, które można przygotować wcześniej. Do tego byłoby super, gdyby można je było podać i nie martwić się o to, by ponownie je podgrzewać czy też porcjować. Sama ostatnio sporo myślałam o takim przepisie.

Zależało mi by:
- było to danie z grilla, ale bez mięsa, więc również dla wegetarian
- było szybkie i proste do zrobienia
- można było je serwować już w gotowych porcjach
- smakowało super nawet po przestudzeniu

Takie jest właśnie to danie.. grillowana cukinia z grillowanym serkiem halloumi oraz świeżymi pomidorkami i listkami bazylii. Cudowne danie w cypryjskim klimacie!

Cukinia z grilla z serem halloumi, 1

Jak przygotować cukinię z grilla

Wybierz trzy ładne cukinie. Ja znalazłam cukinie okrągłe, więc mogłam je pokroić w fajne, spore plastry. Cukinie podłużne kroimy w mini plastry lub w plastry wzdłuż. Ja zazwyczaj tylko myję cukinie. Nie obieram ich jeśli są młode. 

Cukinia z grilla z serem halloumi, 2

W cukiniach odkrawam końcówki i każdą sztukę kroję w plastry o grubości do 1 cm. Plasterki polewam czterema łyżkami oliwy, posypuję płaską łyżeczką soli i mieszanką ziół prowansalskich/śródziemnomorskich. Możesz samodzielnie przygotować taką mieszankę składającą się łącznie z dwóch łyżek. Do wyboru masz zioła: bazylia, oregano, majeranek, tymianek, rozmaryn... W każdy plasterek wcieram zioła i upewniam się, że jest w całości pokryty oliwą.
Cukinia z grilla z serem halloumi, 3

Plasterki cukinii układaj na dobrze rozgrzanym grillu. Najlepiej bezpośrednio na nagrzaną kratkę grilla. Optymalna temperatura nie powinna przekraczać 220 stopni. Bardzo dużo zależy też od tego, jak wysoko nad ogniem/żarem jest umieszczona kratka. Dlatego też zawsze polecam kontrolować stan podpieczenia warzyw. Szykuje się je znacznie szybciej niż mięso, więc polecam dosłownie nad nimi stać. 
Cukinia z grilla z serem halloumi, 4

Oczywiście plasterki nie powinny grillować się krócej niż 8 minut łącznie na obie strony. Zależy nam na upieczonym warzywie a dopiero potem na warzywie podpieczonym. Ja swoje cukinie przewróciłam na drugą stronę po 5 minutach. Drugą stronę grillowałam krócej o minutę. Plasterki cukinii po podpieczeniu robią się sztywniejsze i łatwiej je zdjąć z grilla przy pomocy szczypiec.

Cukinia z grilla z serem halloumi, 5

Przy grillach węglowych ciepło nie rozprowadza się równo, jak przy grillu elektrycznym czy też gazowym. Należy czasem zmieniać pozycję plasterków cukinii. Jedne podpiekają się szybciej, inne dłużej. Ja lubię tak stać nad grillem i robić roszady na ruszcie. 
Cukinia z grilla z serem halloumi, 6

Jak zrobić ser halloumi z grilla

Ser halloumi polecam ugrillować po cukinii. Ja użyłam dwóch kostek sera po 200 gramów każda. Ser pokroiłam ostrożnie na 20 plastrów. Polałam je dwiema łyżkami oliwy i lekko oprószyłam słodką papryką.

Cukinia z grilla z serem halloumi, 7

Kawałki sera bardzo ostrożnie przenoś na średnio nagrzanego grilla. Temperatura 180-200 stopni. Ser lubi się kruszyć już podczas krojenia. Kostki sera bywają często od początku nierówno uformowane. Zanim poruszysz ser halloumi na kratce odczekaj do trzech minut. Ser musi najpierw puścić trochę wody i lekko się podpiec. Inaczej cały się rozpadnie.

Cukinia z grilla z serem halloumi, 8

Ser halloumi bardzo szybko podpieka się na grillach węglowych. Moje plasterki dość mocno się zarumieniły. Po przewróceniu na drugą stronę praktycznie od razu zdejmujesz je z grilla. Rób to w tej samej kolejności, jak przy przewracaniu. Te przewrócone pierwsze będą już gotowe do zdjęcia, gdy przerzucisz na drugą stronę ostatnie sztuki. 

Na koniec wystarczy już tylko połączyć wszystkie składniki w porcje. Do podania grillowanej cukinii z serem halloumi użyłam dwóch okrągłych desek do serwowania pizzy. Ułożyłam plasterki cukinii. Na cukinii ułożyłam po dużym listku bazylii. Listki bazylii zablokowałam w miejscu ugrillowanym halloumi. Na koniec tylko dwie ćwiartki pomidorków koktajlowych lub truskawkowych oraz szczypta świeżo mielonego pierzu. 

Cukinia z grilla z serem halloumi, 9

Aby tego było mało, polecam przed podaniem całość polać jeszcze oliwą z oliwek!
Cukinia z grilla z serem halloumi, 10

Z cukinii możemy przygotować też smaczną sałatkę caprese. Zobacz mój przepis sałatka z grillowaną cukinią, mozzarellą i pomidorami.

Smacznego!

Średnia 4.9 / 5 (42 głosów) Oceń!
Drukuj Przepis
Zapisz Przepis
Dodaj Notatkę
Dodaj Komentarz
Dziękuję za wspólne gotowanie, Ania z AniaGotuje.pl
p.s. Nie zapomnij zrobić zdjęcia gotowej potrawy i dodać go w komentarzu pod przepisem 📷

Ser halloumi przepis

Co smakuje pysznie na grillu oprócz mięsa? Oczywiście warzywa i ser! Cukinia grillowana na patelni smakuje  świetnie, jednak cukinia z grilla węglowego czy nawet elektrycznego jest o niebo lepsza. Grillowana cukinia kcal -  taka bez dodatków ma tylko 54 kcal w 100 gramach. Smaczniejsza jest jednak z ziołami i oliwą. Bardzo dobra jest też moja sałatka z cukinii, którą polecam szykować na przyjęcia. 

Halloumi grill

Ser halloumi na surowo smakuje ciekawie. Jest słony i twardy. Zazwyczaj kupujemy go pływającego w lekkiej zalewie. Jest dość kruchy, więc może sprawiać trudności podczas grillowania. Są też sery halloumi miększe. Te za to bardzo puszczają wodę i dłużej należy je grillować zanim się podpieką. Halloumi z grilla smakuje najlepiej. Świetnie sprawdza się w sałatkach. Jak smakuje ser halloumi? Tak jak pisałam wcześniej, ser halloumi jest lekko zgrzytający pod zębami i słony. Dość kruchy, jednak po podgrzaniu odrobinę plastyczny. Sery różnią się jakością.. są te bardziej zwarte i te rzadsze. Bardzo dobra jest również zapiekanka z cukinii bez mięsa. 

Grillowany ser halloumi

Cukinia z grilla elektrycznego lub grilla węglowego, którego ja preferuję smakuje mi najbardziej. Zawsze grilluję cukinie ze skórką. Cukinia z dodatkiem oliwy i delikatnych ziół w towarzystwie sera to prawdziwa rozkosz. A z mięsa na grilla polecam żeberka, sprawdź mój przepis marynata do żeberek. Zachęcam zerknij też na moje przepisy na dania bezmięsne