Cukinia z grilla z serem halloumi
Cukinia z grilla z serem halloumi, z pomidorkiem i pachnącym listkiem bazylii...Taka mini porcja smakuje i wygląda cudownie na każdym przyjęciu na świeżym powietrzu. To też pomysł na danie grillowe bez mięsa.
Jeśli szukasz innych przepisów z cukinią w roli głównej, to zapraszam po leczo z kiełbasą. Smakuje cudownie i bardzo szybko się je robi.
Czas przygotowania: 25 minut
Czas grillowania: 20 minut
Liczba porcji: 20 mini porcji
Kaloryczność kcal: 123 w 1 porcji
Dieta: bezglutenowa, wegetariańska
Składniki na grillowaną cukinię
- 3 okrągłe cukinie - 1 kg
- 4 łyżki oliwy
- płaska łyżeczka soli
- 2 łyżki ziół prowansalskich
Składniki na grillowany ser
- 400 g sera halloumi
- 2 łyżki oliwy
- szczypta słodkiej papryki
Pozostałe składniki
- 200 g mini pomidorków
- garść listków bazylii
- świeżo mielony pieprz
Zawsze z niecierpliwością czekamy na sezon grillowy. Majówka to zazwyczaj czas, gdy sezon na grilla na dobrze się już rozkręcił. Ciągle jednak szukamy nowych dań i smaków. Szukamy przepisów na dania, które można przygotować wcześniej. Do tego byłoby super, gdyby można je było podać i nie martwić się o to, by ponownie je podgrzewać czy też porcjować. Sama ostatnio sporo myślałam o takim przepisie.
Zależało mi by:
- było to danie z grilla, ale bez mięsa, więc również dla wegetarian
- było szybkie i proste do zrobienia
- można było je serwować już w gotowych porcjach
- smakowało super nawet po przestudzeniu
Takie jest właśnie to danie.. grillowana cukinia z grillowanym serkiem halloumi oraz świeżymi pomidorkami i listkami bazylii. Cudowne danie w cypryjskim klimacie!
Jak przygotować cukinię z grilla
Wybierz trzy ładne cukinie. Ja znalazłam cukinie okrągłe, więc mogłam je pokroić w fajne, spore plastry. Cukinie podłużne kroimy w mini plastry lub w plastry wzdłuż. Ja zazwyczaj tylko myję cukinie. Nie obieram ich jeśli są młode.
W cukiniach odkrawam końcówki i każdą sztukę kroję w plastry o grubości do 1 cm. Plasterki polewam czterema łyżkami oliwy, posypuję płaską łyżeczką soli i mieszanką ziół prowansalskich/śródziemnomorskich. Możesz samodzielnie przygotować taką mieszankę składającą się łącznie z dwóch łyżek. Do wyboru masz zioła: bazylia, oregano, majeranek, tymianek, rozmaryn... W każdy plasterek wcieram zioła i upewniam się, że jest w całości pokryty oliwą.
Plasterki cukinii układaj na dobrze rozgrzanym grillu. Najlepiej bezpośrednio na nagrzaną kratkę grilla. Optymalna temperatura nie powinna przekraczać 220 stopni. Bardzo dużo zależy też od tego, jak wysoko nad ogniem/żarem jest umieszczona kratka. Dlatego też zawsze polecam kontrolować stan podpieczenia warzyw. Szykuje się je znacznie szybciej niż mięso, więc polecam dosłownie nad nimi stać.
Oczywiście plasterki nie powinny grillować się krócej niż 8 minut łącznie na obie strony. Zależy nam na upieczonym warzywie a dopiero potem na warzywie podpieczonym. Ja swoje cukinie przewróciłam na drugą stronę po 5 minutach. Drugą stronę grillowałam krócej o minutę. Plasterki cukinii po podpieczeniu robią się sztywniejsze i łatwiej je zdjąć z grilla przy pomocy szczypiec.
Przy grillach węglowych ciepło nie rozprowadza się równo, jak przy grillu elektrycznym czy też gazowym. Należy czasem zmieniać pozycję plasterków cukinii. Jedne podpiekają się szybciej, inne dłużej. Ja lubię tak stać nad grillem i robić roszady na ruszcie.
Jak zrobić ser halloumi z grilla
Ser halloumi polecam ugrillować po cukinii. Ja użyłam dwóch kostek sera po 200 gramów każda. Ser pokroiłam ostrożnie na 20 plastrów. Polałam je dwiema łyżkami oliwy i lekko oprószyłam słodką papryką.
Kawałki sera bardzo ostrożnie przenoś na średnio nagrzanego grilla. Temperatura 180-200 stopni. Ser lubi się kruszyć już podczas krojenia. Kostki sera bywają często od początku nierówno uformowane. Zanim poruszysz ser halloumi na kratce odczekaj do trzech minut. Ser musi najpierw puścić trochę wody i lekko się podpiec. Inaczej cały się rozpadnie.
Ser halloumi bardzo szybko podpieka się na grillach węglowych. Moje plasterki dość mocno się zarumieniły. Po przewróceniu na drugą stronę praktycznie od razu zdejmujesz je z grilla. Rób to w tej samej kolejności, jak przy przewracaniu. Te przewrócone pierwsze będą już gotowe do zdjęcia, gdy przerzucisz na drugą stronę ostatnie sztuki.
Na koniec wystarczy już tylko połączyć wszystkie składniki w porcje. Do podania grillowanej cukinii z serem halloumi użyłam dwóch okrągłych desek do serwowania pizzy. Ułożyłam plasterki cukinii. Na cukinii ułożyłam po dużym listku bazylii. Listki bazylii zablokowałam w miejscu ugrillowanym halloumi. Na koniec tylko dwie ćwiartki pomidorków koktajlowych lub truskawkowych oraz szczypta świeżo mielonego pierzu.
Aby tego było mało, polecam przed podaniem całość polać jeszcze oliwą z oliwek!
Z cukinii możemy przygotować też smaczną sałatkę caprese. Zobacz mój przepis sałatka z grillowaną cukinią, mozzarellą i pomidorami.
Smacznego!