Kurczak w sosie śmietanowym
Kurczak w sosie śmietanowym z parmezanem to przepyszny pomysł na obiad. Sos wychodzi kremowy i aksamitny, zaś kurczak soczysty i mięciutki. To mój ulubiony przepis!
Czas przygotowania: 1 godzina 20 minut
Liczba porcji: około 1500 g dania
Kaloryczność kcal: 175 w 100 g dania
[ więcej ]
Składniki na filety w parmezanie [ więcej ]
- 800 g piersi z kurczaka - 1 bardzo duża lub 2 małe
- 20 g mąki pszennej - 1 pełna łyżka
- 20 g tartego parmezanu
- 2 łyżki masła klarowanego - do 40 g
- przyprawy: płaska łyżeczka soli, pół płaskiej łyżeczki pieprzu
Składnii na sos śmietanowy
- 150 ml śmietanki kremówki 30 %
- 200 ml wody lub lekkiego bulionu
- 1 większa cebula - do 200 g
- 6 ząbków czosnku - około 30 g
- 30 g tartego parmezanu
- 2 łyżki masła klarowanego - do 40 g
- natka pietruszki lub oregano - kilka listków
- do oproszenia sosu: świeżo mielony pieprz, tarty parmezan
Kurczak w sosie śmietanowym
Dużą pierś z kurczaka oczyść z ewentualnych chrząstek oraz żyłek, a następnie pokrój na mniejsze kawałki o podobnej grubości. Wyszło mi 12 płaskich kawałków. Mięso pokryj przyprawami - płaska łyżeczki soli i pół płaskiej łyżeczki pieprzu.
Do miski wsyp łyżkę mąki pszennej oraz zetrzyj około 20 gramów parmezanu. Sprawdzi się też ser Pecorino lub Grana Padano. Każdy kawałek obtocz z obu stron w mieszące mąki i sera.
Nagrzej dużą patelnię z grubym dnem. Dodaj dwie łyżki masła klarowanego lub trochę więcej oliwy. Kawałki kurczaka podsmażaj po około dwie minuty z każdej strony na rumiano. Z patelni zdejmij mięso (na chwilę, na osobny talerz). Zostaw zaś nagrzaną patelnię.
Na patelnię wyłóż kolejne dwie łyżki tłuszczu oraz obraną i posiekaną drobno cebulę. Podsmażaj ją na średniej mocy palnika przez około 5 minut, aby się zeszkliła. Może się lekko zarumienić. Pod koniec dodaj również obrane i pokrojone w kawałki ząbki czosnku. Dałam sześć sztuk, ale śmiało można dać więcej lub mniej. Wymieszaj cebulę z czosnkiem i podsmażaj minutę.
Kolejno wlej również 150 ml śmietanki kremówki 30 % (może być też śmietanka do zup i sosów 18%) oraz 200 ml gorącej wody. Mieszaj sos na najniższej mocy palnika przez około dwie minuty.
Porady: Zamiast gorącej wody możesz wlać na patelnię wodę z odlewanego makronu (robię tak wtedy, gdy do kurczaka w sosie gotuję osobno makaron). Jeśli masz bulion warzywny lub drobiowy, to również możesz go użyć. Do sosu można dodać jeszcze szczyptę kurkumy oraz dodatkową porcję soli.
Po tym czasie dodaj 30-50 gramów startego na małych oczkach parmezanu. Sprawdzi się też ser Pecorino lub Grana Padano. Wymieszaj dokładnie wszystkie składniki. W sosie umieść podsmażone wcześniej kawałki kurczaka. Całość oprósz świeżo mielonym pieprzem i siekanym oregano lub natką pietruszki. Patelnię przykryj przykrywką. Zredukuj moc palnika do niskiej i duś całość nie dłużej niż dwie minuty. Jeśli sos wyszedł zbyt gęsty, zawsze można do niego wlać więcej wody lub śmietanki.
Kurczak w sosie śmietanowym z serem jest już gotowy. Najczęściej podaję go z puree ziemniaczanym lub z makaronem Tagliatelle. Bardzo dobrze smakuje też z domowym risotto, kluskami śląskimi lub kopytkami albo z kromką świeżego pieczywa lub ulubioną sałatką.
Smacznego.