Kurczak teriyaki
Kurczak teriyaki to przepis, który zapewni Ci kulinarną podróż do serca Japonii, bez wychodzenia z domu. Zapraszam po mój sprawdzony i prosty przepis na to super danie.
Czas przygotowania: 30 minut
Liczba porcji: 1300 g - 4 porcje
W 100 g dania:
Wartość energetyczna
160 kcal
Składniki na kurczaka teriyaki [ więcej ]
- 2 podwójne piersi z kurczaka - około 1200 g
- 300 g sosu teriyaki - może być sklepowy
- 2 łyżki oliwy lub innego oleju do smażenia
- 2 łyżki prażonego sezamu - polecam jasny
- garść siekanego szczypiorku
Składniki na dodatki
- ryż jaśminowy lub brązowy
- gotowane brokuły
Kurczak teriyaki
Na minimum kilogram mięsa z piersi z kurczaka potrzebujesz użyć 300 gramów sosu teriyaki. Można sięgnąć po gotowy sos ze sklepu, sprzedawany zazwyczaj w szklanych pojemnikach. Polecam jednak mój sprawdzony przepis na idealny sos teriyaki.
W wolnej chwili warto uprażyć trochę jasnego sezamu. Do przepisu użyjesz na koniec około dwóch łyżek sezamu, jednak polecam uprażyć go nieco więcej i trzymać w słoiczku do innych dań.
Tak więc na suchą patelnię wysyp minimum 2 łyżki sezamu jasnego. Praż go przez kilka minut na minimalnej mocy palnika, by tylko delikatnie się zarumienił. Od czasu do czasu poruszaj patelnią, by sezam się przemieszczał i równomiernie prażył. Gotowy przesyp do małego naczynia. Tak uprażonym sezamem (w dowolnej ilości) posypiesz gotowe danie.
Dwie spore piersi z kurczaka (po minimum 600 gramów każda) oczyść z żyłek, czy chrząstek, a następnie pokrój na kawałki nie mniejsze niż 2 cm.
Nagrzej dużą patelnię z grubym dnem. Wlej dwie łyżki oliwy lub innego oleju do smażenia i wyłóż pokrojone na kawałki piersi z kurczaka. Na mięso od razu daj całe 300 gramów sosu teriyaki (można też dać mniej sosu). Całość wymieszaj i podgrzewaj/smaż na średniej mocy palnika przez około 5 minut. Mięso puści sok, więc powstanie więcej sosu, który nie będzie już tak gęsty.
Całość smaż tak długo, aż kawałki kurczaka będą usmażone (raczej nie dłużej niż łącznie 8-10 minut). Na koniec dodaj sporą garść siekanego szczypiorku.
Kurczaka teriyaki polecam podawać na porcji ulubionego ryżu. Całe danie posyp uprażonym sezamem. Jeśli wolisz nieco ostrzejsze dania, to talerz z gotowym posiłkiem oprósz chili mielonym lub chili w płatkach. Do tego warto też ugotować osobno brokuły.
Smacznego.