Farsz do krokietów

Farsz do krokietów

Zobacz jak zrobić najlepszy farsz do krokietów. To mój uniwersalny farsz do krokietów z kapustą i grzybami. Wykorzystuję go też do naleśników oraz do pierogów i uszek. Jest super pyszny i prosty do zrobienia.

- super farsz z pieczarek i kapusty kiszonej
- idealny do krokietów, naleśników oraz pierogów
- jest tak pyszny, że można go jeść samego prosto z miski

Czas przygotowania: 20 minut
Czas gotowania kapusty: 25 minut
Czas smażenia farszu: 40 minut
Ilość porcji: około 650 g farszu

Kaloryczność kcal: 180 w 100 g farszu
Dieta: wegetariańska

Składniki:
  • 500 g pieczarek
  • 100 g sera żółtego
  • duża cebula - 160 g
  • 300 g kapusty kiszonej
  • łyżeczka cukru (do ugotowania kapusty)
  • 6 łyżek oleju
  • przyprawy: po pół łyżeczki soli i słodkiej papryki, 1/4 łyżeczki pieprzu

Farsz do krokietów

Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml. 
Warzywa ważone były przed ewentualnym obraniem/przygotowaniem.

Kalorie policzone zostały na podstawie użytych przeze mnie składników. Jest to więc orientacyjna ilość kalorii liczona na podstawie produktów, których użyłam w danym przepisie. Z podanej ilości składników otrzymasz około 650 gramów farszu z kapusty i pieczarek.

Taki właśnie farsz bardzo często szykuję do zrobienia nadzienia naleśników, krokietów klasycznych oraz ziemniaczanych, czy też pierogów lub uszek. Na Święta często szykuję taki farsz do pierogów. Tylko pieczarki zastępuję suszonymi grzybami i pomijam ser żółty w składnikach. Zapraszam!

Farsz do krokietów, 1

Farsz z kapusty i grzybów

W pierwszej kolejności około 300 gramów kapusty kiszonej (bez zalewy) umieść w małym rondelku. Wlej szklankę wody i wsyp łyżeczkę cukru. Garnuszek przykryj przykrywką i zagotuj kapustę. Jak tylko kapusta się zagotuje, zmniejsz moc palnika i gotuj ją na małej mocy przez kolejne 25 minut. Po tym czasie kapusta będzie na wpół miękka. 

Odlej wodę z kapusty. Rondelek z kapustą odstaw do lekkiego przestudzenia. Gdy kapusta nie będzie już parząca, odciśnij ją bardzo dokładnie z resztek wody i poszatkuj nożem. Odłóż na potem.

Farsz do krokietów, 2

Już w trakcie gotowania, czy studzenia kapusty możesz zacząć szykować pozostałe składniki. Z kapeluszy większych pieczarek zdejmij skórkę. Małych pieczarek nie trzeba obierać. Oczyszczone pieczarki zetrzyj na tarce, na grubych oczkach.
Farsz do krokietów, 3

Do większej patelni wlej dwie łyżki oleju roślinnego (może być również olej z pestek winogron lub olej ryżowy). Cebulę obierz i pokrój na mniejsze kawałki. Możesz sięgnąć po zwykłą cebulę lub po delikatniejszą cebulę cukrową. 

Na patelni z nagrzanym olejem umieść poszatkowaną cebulę. Podsmażaj ją dziesięć minut na bardzo małej mocy palnika. Cebula ma się tylko zeszklić. Patelni nie przykrywaj przykrywką a cebulkę mieszaj przy pomocy drewnianej łyżki. 

Farsz do krokietów, 4

Do cebuli dołóż starte pieczarki i wlej resztę oleju. Pieczarki z cebulą podsmażaj na małej mocy palnika przez około 20 minut. Patelni nie przykrywaj przykrywką. Po 20 minutach podsmażania woda z pieczarek powinna całkowicie odparować. 
Farsz do krokietów, 5

Do podsmażonej cebuli z pieczarkami dołóż podgotowaną, dobrze odciśniętą i poszatkowaną kapustę kiszoną. Całość dobrze wymieszaj i podsmażaj jeszcze dziesięć minut. Wyłącz patelnię i odstaw farsz do lekkiego przestudzenia. 
Farsz do krokietów, 6

Do przestudzonego farszu dodaj około 100 gramów (można i więcej) ulubionego tartego sera żółtego. Dołóż też przyprawy: po pół łyżeczki soli i słodkiej papryki, 1/4 łyżeczki pieprzu.
Farsz do krokietów, 7

Bardzo dokładnie wymieszaj farsz do krokietów i sprawdź jego smak. W razie potrzeby dodaj więcej soli lub pieprzu. Do farszu można też dać szczyptę papryczki chili lub łyżeczkę oregano lub majeranku. 

Gotowy farsz można wykorzystać do krokietów, naleśników, pierogów, czy też uszek.
Farsz do krokietów, 8

Jaki jest Twój ulubiony farsz z użyciem kapusty kiszonej?
Smacznego. 

Średnia 4.8 / 5 (81 głosów) Oceń!
Drukuj Przepis
Zapisz Przepis
Dodaj Notatkę
Dodaj Komentarz
Dziękuję za wspólne gotowanie, Ania z AniaGotuje.pl
p.s. Nie zapomnij zrobić zdjęcia gotowej potrawy i dodać go w komentarzu pod przepisem 📷

Farsz do krokietów

To chyba mój ulubiony farsz z kapusty i grzybów. Taki farsz z kapusty i grzybami robię zawsze z kapusty kiszonej, którą najpierw gotuję w lekko słodkiej wodzie. W końcu każdy ma swój sposób na pyszny farsz. Mój farsz z kapustą i grzybami jest bardzo prosty do zrobienia i składa się wyłącznie z niezbędnych składników. To głównie kapusta kiszona, pieczarki, cebula oraz żółty ser. Wszystkie składniki są ważne i każdy z nich idealnie spełnia swoją funkcję. Taki farsz z pieczarkami sprawdza mi się fantastycznie i muszę przyznać, że uwielbiam wyjadać go z miski, jeszcze zanim użyję go do zrobienia krokietów. 

Farsz do krokietów z kapustą i grzybami

To bardzo uniwersalny farsz z kapusty i grzybów. U mnie jest to zazwyczaj farsz z pieczarek, które po odpowiednim podsmażeniu i odparowaniu wody smakują rewelacyjnie. Tak właśnie smakuje idealny farsz do krokietów z pieczarkami. Czasem dodam tylko trochę więcej pieprzu lub papryczkę chili jeśli krokiety będzie jadł mąż i młodszy syn. Mój farsz do krokietów z pieczarek wykorzystuję jednak nie tylko do krokietów klasycznych. Robię z nim krokiety ziemniaczane. Czasem taki farsz do krokietów ląduje jako farsz do najzwyklejszych naleśników. Korzystam wtedy z przepisu na moje najlepsze nalesniki. Mój farsz do krokietów sprawdza się też jako farsz do pierogów. Koniecznie sprawdź jak zrobić moje cudowne ciasto na pierogi. A bliżej Świąt zapraszam po klasykę i coś co kocha każdy. Moje pierogi z kapustą i grzybami są tak pyszne, że ile bym ich nie zrobiła, to zostają zjedzone co do jednego tego samego dnia.