Kotlety ziemniaczane

Kotlety ziemniaczane

Super pyszne i bardzo proste do zrobienia kotlety ziemniaczane z gotowanych ziemniaków. Według mnie to jeden z lepszych pomysłów na bezmięsne kotleciki na obiad. To przepis, który warto zapamiętać. Zapraszam. 

- uniwersalny przepis na kotlety ziemniaczane
- dużo porad oraz zdjęcia wykonania krok po kroku
- sprawdzony przepis i gwarancja cudownego smaku 

Czas przygotowania: 20 minut
Czas smażenia kotletów: 20 minut
Ilość porcji: 14 kotletów

Kaloryczność kcal: 110 w 1 kotlecie
Dieta: wegetariańska

Składniki na kotlety ziemniaczane

  • 500 g ugotowanych ziemniaków
  • 1 średnie jajko
  • 1 duża cebula - 200 g
  • 3 łyżki bułki tartej
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 3 łyżki oleju
  • garść siekanego szczypiorku
  • przyprawy: łyżka mieszanki ziół włoskich, pół płaskiej łyżeczki soli i szczypta pieprzu

Panierka i smażenie

  • 2 łyżki bułki tartej
  • 2 łyżki masła klarowanego

Kotlety ziemniaczane przepis

Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml. 
Ziemniaki zważone zostały już po ugotowaniu. 
Do smażenia: patelnia z grubym dnem o średnicy 24-26 cm.

Kalorie policzone zostały na podstawie użytych przeze mnie składników. Jest to więc orientacyjna ilość kalorii, ponieważ Twoje składniki mogą mieć inną ilość kalorii niż te, których użyłam ja. Z podanej ilości składników otrzymasz około 14 kotletów ziemniaczanych wielkości dużego, spłaszczonego orzecha włoskiego.

Takie właśnie kotlety ziemniaczane to jeden z wielu moich sposobów na wykorzystanie ugotowanych ziemniaków. Możesz do nich użyć ziemniaków, które zostały Ci z obiadu nawet z dnia poprzedniego. Możesz też specjalnie ugotować ziemniaki z zamiarem usmażenia kotlecików. Jedno jest pewne.. warto spróbować tego przepisu :)

Kotlety ziemniaczane, 1

Jak zrobić kotlety ziemniaczane

Do podanych przeze mnie proporcji potrzebujesz 500 gramów ugotowanych już ziemniaków. Ważne jest, by zawsze dobrze osuszyć ziemniaki po ugotowaniu. Polecam po odlaniu wody postawić jeszcze na minutę garnek z samymi ziemniakami na małą moc palnika, by odparować resztki wody z pomiędzy ziemniaków. 

Kotlety ziemniaczane, 2

Po przestudzeniu ziemniaki zmiel w maszynce lub przepuść przez ręczną praskę. Pamiętaj o tym, że ciepłe ziemniaki łatwiej jest przepuścić przez praskę niż zimne z lodówki, które robią się wtedy twarde. Jeśli jednak mielisz ziemniaki w maszynce, to możesz też użyć ziemniaków z obiadu, z dnia poprzedniego. 

W trakcie np. gotowania ziemniaków przygotuj sobie cebulę. Dużą cebulę obierz i poszatkuj drobno. Nagrzej dobrze średniej wielkości patelnię. Wlej trzy łyżki oleju ryżowego lub np. z pestek winogron, czy też rzepakowego i dodaj cebulkę. 

Podsmażaj ją na oleju, na średniej mocy palnika przez 5 - 10 minut, aż zrobi się rumiana. Cebulę zamieszaj kilka razy przy pomocy drewnianej łyżki. Nie przykrywaj patelni przykrywką. Do podanych proporcji cebuli i tłuszczu Twoja cebulka nie powinna wyjść ani sucha, ani ociekająca tłuszczem.

Kotlety ziemniaczane, 3

Do miski z przepuszczonymi przez praskę ziemniakami dodaj podsmażoną cebulkę oraz pozostałe składniki: po trzy łyżki mąki pszennej i bułki tartej, garść siekanego szczypiorku, jedno średniej wielkości jajko oraz przyprawy: łyżka mieszanki ziół włoskich, pół płaskiej łyżeczki soli i szczypta pieprzu.
Kotlety ziemniaczane, 4

Gotową masę bardzo dokładnie wymieszaj. Ma powstać klejące ciasto z gotowanych ziemniaków. Do drugiej miseczki wsyp dwie łyżki bułki tartej. Zacznij też nagrzewać patelnię. Do usmażenia wszystkich kotletów nie potrzebujesz więcej niż dwie łyżki masła klarowanego lub też zwykłego oleju. 

Łyżką odmierzaj porcje wielkości dużego orzecha włoskiego. Umieszczaj w talerzu z bułką. Obtocz i dłońmi formuj lekko spłaszczone kotlety. Jeśli chcesz, by kotleciki były idealnie równiutkie i gładkie, to musisz przed każdym formowaniem kotlecika umyć dłonie z resztek ciasta z poprzedniego kotleta. 
Kotlety ziemniaczane, 5

Kotlety smaż porcjami, na małej mocy palnika po minimum 5 minut z każdej strony. Nie przewracaj ich na drugą stronę, póki się nie zarumienią. Kotlety ziemniaczane są delikatne i trzeba je podsmażać dłużej a na mniejszej mocy palnika, by z łatwością przewracały się na druga stronę i były zwarte.
Kotlety ziemniaczane, 6

Swoje kotlety ziemniaczane usmażyłam po 7 sztuk na raz w dwóch partiach. Na pierwszą partię użyłam łyżkę masła klarowanego. Po zdjęciu pierwszej partii dodałam drugą łyżkę masła i usmażyłam drugą turę kotletów. 
Kotlety ziemniaczane, 7

Kotlety ziemniaczane, 8

Do kotletów ziemniaczanych świetnie pasuje dodatek sosów oraz surówek. Polecam zatem sos czosnkowy lub sos tatarski. Rewelacyjna jest też surówka z białej kapusty. To najpyszniejszy klasyk!
Smacznego. 

Średnia 4.7 / 5 (233 głosów) Oceń!
Drukuj Przepis
Zapisz Przepis
Dodaj Notatkę
Dodaj Komentarz
Dziękuję za wspólne gotowanie, Ania z AniaGotuje.pl
p.s. Nie zapomnij zrobić zdjęcia gotowej potrawy i dodać go w komentarzu pod przepisem 📷

Kotlety ziemniaczane

Bardzo lubię szykować najróżniejsze przepisy z ziemniaków. Najpopularniejsze u nas są oczywiście placki ziemniaczane. Z ziemniaków szykujemy też różne pyzy, kopytka oraz kluski. Ten przepis na kotlety ziemniaczane jest niezwykły. Niezwykły dlatego, że z tak łatwo dostępnych i popularnych składników można wyczarować coś tak niesamowicie pysznego jak właśnie kotlety ziemniaczane. Te pyszne kotlety ziemniaczane z jajkiem surowym uwielbiają i dzieci i dorośli. 

Kotlety ziemniaczane przepis

Mój przepis na kotlety ziemniaczane to przepis sprawdzony i bardzo prosty. Te boskie kotlety ziemniaczane robiłam już z najróżniejszych odmian ziemniaków. Kotlety ziemniaczane wyjdą zarówno z tych bardziej sypkich, jak i z tych mniej sypkich ziemniaków. Różnica polega czasem na tym, że czasem kotlety wyjdą bardziej zwarte, a czasem delikatniejsze. To kotlety ziemniaczane z jajkiem surowy, ale można też dodać do nich oprócz jajka surowego również ugniecione widelcem jajko ugotowane na twardo. Moje pieczone ziemniaki to również proste i super pyszne danie z ziemniaków.. a może bardziej dodatek do super obiadu :)

Jak zrobić kotlety ziemniaczane

Jeśli jesteście ciekawi tego, jak zrobić kotlety ziemniaczane, to gorąco zachęcam i zapraszam do sprawdzenia całego mojego przepisu. W przepisie na kotlety ziemniaczane podałam kilka fajnych zamienników oraz pysznych dodatków, jakie można dodać do kotlecików. Myślę, że każdy śmiało znajdzie coś idealnego dla siebie. Ten podstawowy przepis na kotlety ziemniaczane jest tym moim ulubionym a do tego najbardziej łagodnym i uniwersalnym smakowo. Serdecznie zapraszam też po inne moje przepisy kulinarne. Każdy przepis jest bardzo dokładnie opisany wraz ze zdjęciami. Zapraszam! Ach... jeszcze przepis na królową wśród przepisów na dania z ziemniakami. Jest to oczywiście zapiekanka ziemniaczana