Krokiety ziemniaczane

Krokiety ziemniaczane

Niezwykle pyszne krokiety ziemniaczane z farszem z pieczarek i kapusty kiszonej. Poznaj mój sprawdzony przepis na krokiety z gotowanych ziemniaków, które możesz podać zarówno na obiad, jak i na sycącą kolację.

- krokiety inne niż zawsze
- pyszny kapuściany farsz z pieczarkami
- super pomysł na przepyszny i tani obiad 

Czas przygotowania: 1 godzina
Czas smażenia farszu: 35 minut
Czas smażenia krokietów: 25 minut
Ilość porcji: 12 dużych krokietów

Kaloryczność kcal: 230 w 1 krokiecie
Dieta: wegetariańska

Składniki na krokiety ziemniaczane

  • 1 kg ugotowanych ziemniaków
  • 1 średnie jajko
  • 2 płaskie łyżki mąki pszennej
  • 2 płaskie łyżki skrobi ziemniaczanej
  • pół łyżeczki soli
  • 1/4 łyżeczki pieprzu

Składniki na farsz z pieczarek i kapusty

  • 500 g pieczarek
  • 100 g sera żółtego
  • duża cebula - 160 g
  • 300 g kapusty kiszonej
  • łyżeczka cukru (do ugotowania kapusty)
  • 6 łyżek oleju
  • przyprawy: po pół łyżeczki soli i słodkiej papryki, 1/4 łyżeczki pieprzu

Składniki do smażenia

  • 3 łyżki bułki tartej
  • 4 łyżki oleju do smażenia

Krokiety ziemniaczane z pieczarkami

Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml. 
Warzywa ważone były przed ewentualnym obraniem/przygotowaniem.

Kalorie policzone zostały na podstawie użytych przeze mnie składników. Jest to więc orientacyjna ilość kalorii liczona na podstawie produktów, których użyłam w danym przepisie. Z podanej ilości składników otrzymasz około 12 bardzo dużych krokietów.

Krokiety ziemniaczane powstają głównie z gotowanych i dokładnie zmielonych ziemniaków. Możesz śmiało użyć ziemniaków z obiadu, z dnia poprzedniego lub też specjalnie na tę okazję ugotować kilogram ziemniaków. Można tutaj użyć dowolnego farszu. Bardzo dobry będzie np. farsz, który użyłam w przepisie na naleśniki z pieczarkami. Taki farsz polecam Ci, jeśli nie masz kapusty kiszonej. Jeśli zaś podoba Ci się pomysł na farsz z kapustą kiszoną, pieczarkami i serem, to zapraszam do dalszej części przepisu. 

Krokiety ziemniaczane, 1

Krokiety ziemniaczane

Jeśli masz już ugotowane ziemniaki, to polecam w pierwszej kolejności przygotować sobie cały farsz. Ponieważ jest to super uniwersalny farsz, który można zastosować do różnych klusek, krokietów tradycyjnych, naleśników, czy nawet pierogów, to postanowiłam poświęcić mu osobny przepis. W poprzednim przepisie, który umieściłam na Blogu znajdziesz dokładny przepis na ten właśnie farsz do krokietów.

Po krotce jednak napiszę tutaj jak go zrobić. Kapustę kiszoną ugotuj prawie do miękkości ze szklanką wody i łyżeczką cukru. Przestudzoną kapustę odciśnij bardzo dokładnie z nadmiaru wody i poszatkuj drobno. 

Pieczarki zetrzyj na tarce, na dużych oczkach. Cebulę poszatkuj drobno i zeszklij na patelni z olejem. Po 10 minutach smażenia dołóż tarte pieczarki. Po kolejnych 20 minutach dodaj też posiekaną kapustę i całość smaż jeszcze 10 minut. Patelnię z farszem odstaw do lekkiego przestudzenia. 

Do farszu dodaj tarty ser żółty. Dołóż też przyprawy: po pół łyżeczki soli i słodkiej papryki, 1/4 łyżeczki pieprzu. Wszystko dokładnie wymieszaj i sprawdź smak. W razie potrzeby dopraw według własnego gustu.

Krokiety ziemniaczane, 2

Do zrobienia krokietów potrzebujesz kilogram ugotowanych już ziemniaków. Ugotowane ziemniaki najlepiej jest zmielić w maszynce lub przepuścić przez praskę jeszcze ciepłe. Pamiętaj o tym, że ciepłe ziemniaki łatwiej jest przepuścić przez praskę niż zimne z lodówki, które robią się wtedy twarde. Jeśli jednak mielisz ziemniaki w maszynce, to możesz też użyć ziemniaków z obiadu, z dnia poprzedniego. 

Jeśli dopiero planujesz gotować ziemniaki, to polecam użyć około 1400 gramów ziemniaków (waga przed obraniem). Ziemniaki włóż do osolonej wody i gotuj do miękkości. Ważne jest, by zawsze dobrze osuszyć ziemniaki po ugotowaniu. Polecam po odlaniu wody postawić jeszcze na minutę garnek z samymi ziemniakami na małej mocy palnika, by odparować resztki wody z pomiędzy ziemniaków.

Zmielone na gładko ziemniaki umieść w szerszej misce. Wbij jedno, średniej wielkości jajko. Dodaj 2 płaskie łyżki mąki pszennej oraz 2 płaskie łyżki skrobi ziemniaczanej, pół łyżeczki soli oraz 1/4 łyżeczki pieprzu.

Krokiety ziemniaczane, 3

Całość bardzo dokładnie wymieszaj dłońmi. Masa ziemniaczana powinna być plastyczna jak plastelina. Jeśli wydaje Ci się za rzadka, to dodaj dodatkową łyżkę mąki pszennej i skrobi. To jak masa się zachowuje, zależy w dużej mierze od tego, jakiego typu ziemniaki były użyte. 
Krokiety ziemniaczane, 4

Ustaw obok siebie miskę z masą ziemniaczaną, miskę z farszem oraz talerz z bułką tartą i szeroki półmisek na gotowe do smażenia krokiety ziemniaczane.

Łyżką stołową nabieraj spore porcje masy ziemniaczanej. W dłoni formuj kulę wielkości dużego orzecha włoskiego a następnie spłaszczaj ją na placek. Na środek wykładaj sporą porcję farszu. Zamykaj placek i formuj na kształt cepelinów. Każdego krokieta obtaczaj w bułce tartej i układaj jeden obok drogiego na półmisku. 

W ten sposób przygotuj sobie wszystkie krokiety. Mi wyszło 12 sztuk, ale Tobie może wyjść więcej, jeśli szykujesz mniejsze krokiety. Z tych proporcji zazwyczaj zostaje mi trochę farszu, który zjadamy bez żadnych dodatków. Czasem zawijam go też w naleśniki
Krokiety ziemniaczane, 5

Na szerokiej patelni o grubym dnie nagrzej olej. Przed wyłożeniem krokietów na patelnię, raz jeszcze każdą sztukę obtaczam w bułce i lekko wydłużam kształt.

Krokiety układaj jeden obok drugiego i smaż na trochę niższej niż średnia moc palnika po około 10 minut na stronę. Krokiety ziemniaczane są dość duże, więc potrzebują więcej czasu na to, by się dosmażyć. Jeśli rumienią się za szybko, zmniejsz moc palnika.

Nie układaj ich jednak zbyt ciasno na patelni. Lepiej jest smażyć krokiety ziemniaczane tak, by miały wokół siebie trochę wolnej przestrzeni. Łatwiej je przewracać i lepiej się smażą. W ten sposób usmaż wszystkie krokiety. 
Krokiety ziemniaczane, 6

Krokiety ziemniaczane, 7

Krokiety ziemniaczane od razu po usmażeniu są dość miękkie. Po przestudzeniu zdecydowanie łatwiej się je kroi. 
Smacznego. 

Średnia 4.8 / 5 (250 głosów) Oceń!
Drukuj Przepis
Zapisz Przepis
Dodaj Notatkę
Dodaj Komentarz
Dziękuję za wspólne gotowanie, Ania z AniaGotuje.pl
p.s. Nie zapomnij zrobić zdjęcia gotowej potrawy i dodać go w komentarzu pod przepisem 📷

Krokiety ziemniaczane

Pewnie dla większości moich czytelników krokiety kojarzą się zdecydowanie z ciastem naleśnikowym. W klasycznych krokietach ciasto naleśnikowe jest grubsze, farsz jest zazwyczaj wytrawny a całość obtoczona w bułce i smażona głębszym tłuszczu. I w sumie po tym opisie widzę, że krokiety ziemniaczane dość dobrze wpasowują się w ten opis. Mamy farsz na słono w wersji bardzo klasycznej popularnej. Do tego krokiety obtaczam w bułce tartej i smażę na tłuszczu. Najbardziej istotna różnica poleca tutaj na tym, że są to jednak krokiety z ziemniaków, które wcześniej są gotowane i mielone w maszynce lub przepuszczane przez ręczną praskę. 

Krokiety ziemniaczane z pieczarkami

Moje krokiety z ziemniaków to danie, które znika jeszcze tego samego dnia. Nie miałam jeszcze okazji podsmażać ich drugi raz na następny dzień. Krokiety ziemniaczane z pysznym farszem z kapusty kiszonej i pieczarek są tak pyszne, że już sam ich zapach sprawia, że wszyscy domownicy pojawiają się nagle w kuchni. Krokiety z gotowanych ziemniaków to tylko jedno z wielu wspaniałych dań, jakie można przygotować z ziemniaków. I muszę przyznać, że uwielbiam ziemianki i uwielbiam z nimi eksperymentować. Zupa ziemniaczana jest taka dobra, że na samą myśl o niej robię się głodna. Kluski śląskie to przepyszny klasyk, którego chyba nie trzeba już reklamować, ani namawiać do przepisu. A pieczone ziemniaki to jeden z lepszych dodatków do domowego obiadu. Muszę koniecznie wspomnieć jeszcze o pyszności, jakie robiła moja Babcia. Z resztą obie Babcie szykowały takie specjały. Babka ziemniaczana, czy to z boczkiem, czy ze słoninką lub kiełbasą, to klasyka polskiej kuchni. Jeśli kochasz jeść i uwielbiasz gotować, albo zwyczajnie potrzebujesz znaleźć Blog Kulinarny, dzięki któremu bez problemu nauczysz się gotować, to zapraszam do siebie!