Paszteciki wigilijne

Paszteciki wigilijne

Paszteciki wigilijne to pyszne i puszyste paszteciki drożdżowe z kapustą i grzybami. Przepis ten sprawdzi się idealnie do barszczu lub jako samodzielne danie na Wigilijnym stole. 

- idealne ciasto drożdżowe
- uniwersalny farsz również do pierogów i uszek
- dokładny opis wykonania ze zdjęciami krok po kroku

Czas przygotowania: 2 godziny 30 minut
Czas pieczenia pasztecików: 30 minut
Liczba porcji: 40 sporych pasztecików

Dieta: wegetariańska

Składniki na ciasto drożdżowe

  • 880 g mąki pszennej np. tortowej - około 5,5 szklanki
  • 150 g prawdziwego masła 82% - 3/4 klasycznej kostki
  • 4 żółtka średniej wielkości jajek
  • 500 ml mleka np. pełnotłustego - 2 szklanki
  • 50 g świeżych drożdży lub 20 g drożdży instant
  • szczypta soli i cukru

Składniki na farsz do pasztecików

  • 800 g kapusty kiszonej - już po odciśnięciu soku
  • 60 g suszonych grzybów
  • 2 średnie/większe cebule - około 300 g
  • 7 łyżek oleju roślinnego do smażenia
  • przyprawy i zioła: łyżeczka cukru, 3 małe liście laurowe, 4 ziarna ziela angielskiego, płaska łyżeczka pieprzu

Pozostałe składniki

  • 2 żółtka średniej wielkości jajek
  • 4 łyżki mleka
  • 2 łyżki sezamu, czarnuszki lub maku

Paszteciki z kapustą i grzybami

Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml.
Dodatkowy czas: 8-12 godzin na moczenie grzybów suszonych.

Kalorie policzone zostały na podstawie użytych przeze mnie składników. Jest to więc orientacyjna liczba kalorii liczona na podstawie produktów, których użyłam w danym przepisie. Z podanej ilości składników otrzymasz około 40 sporych pasztecików wigilijnych. Zanim zaczniesz szykować te pyszne kapuśniaczki, polecam najpierw przeczytać cały przepis, by przygotować się odpowiednio wcześniej do kolejnych etapów wykonania. 

Składniki pozostałe z listy powyżej to mleko, żółtka oraz wybrana posypka. Nie są to składniki obowiązkowe i można je pominąć. Z mleka i żółtek szykujesz płyn, którym smarujesz paszteciki przed samym pieczeniem. Kapuśniaczki możesz też posypać odrobiną sezamu, czy maku, jednak absolutnie nie jest to konieczne. 

Paszteciki wigilijne, 1

Paszteciki wigilijne, 2

Paszteciki wigilijne przepis

Zacznij od suszonych grzybów. Ja sięgam najczęściej po suszone kapelusze podgrzybków. Jeśli masz suszone prawdziwki, to jeszcze lepiej. 60 gramów suszonych grzybów, to mniej więcej dwie garście grzybków. Ja użyłam tym razem 40 gramów suszonych prawdziwków oraz 20 gramów suszonych podgrzybków. Suszone grzyby umieść w większym naczyniu i zalej dwiema szklankami zimnej wody (może być woda z kranu). Miseczkę przykryj np. talerzykiem i odstaw w suche i chłodne miejsce na 8-12 godzin, a najlepiej na całą noc. Grzyby wchłoną część wody i zmiękną. Różnicę widać od razu. Woda zrobiła się ciemna, a grzyby napuchły.

Paszteciki wigilijne, 3

Wodę z moczenia grzybów przelej do małego naczynia. Będzie to szklanka ciemniej wody. Nie wylewaj jej. Woda po moczeniu grzybów jest idealna do kapusty, którą zaraz zaczniesz gotować. Odsączone grzybki pokrój w cienkie paseczki, a potem posiekaj jeszcze drobniej.
Paszteciki wigilijne, 4

Dwie większe cebule obierz i drobno poszatkuj. Na nagrzaną patelnię wylej siedem łyżek oleju. Dodaj poszatkowaną cebulę i podsmażaj na średniej mocy palnika przez około 10 minut. Pod koniec możesz dodać posiekane grzyby i podsmażać całość jeszcze dodatkowe dwie minuty. 

Czas na kiszoną kapustę. Potrzebujesz około 800 gramów odsączonej już kiszonej kapusty. Przynajmniej raz (sprawdzaj jej smak i zdecyduj, czy jest już taka jaką lubisz) przepłucz kapustę w zimnej wodzie i bardzo dobrze odciśnij. Odciśniętą kapustę kiszoną posiekaj nożem i umieść w dużym garnku.

Paszteciki wigilijne, 5

Dodaj przyprawy i zioła: liście laurowe, ziele angielskie, pieprz oraz cukier. Jeśli woda z moczenia grzybów nie jest gorzka, to wlej ją do garnka z kapustą. Wlej również pół szklanki zimnej wody. Jeśli nie używasz wody z moczenia grzybów, to do kapusty wlewasz 1,5 szklanki ziemnej wody. Na koniec dorzuć podsmażoną cebulkę z grzybkami. 
Paszteciki wigilijne, 6

Całość dokładnie wymieszaj drewnianą łyżką. Garnek przykryj przykrywką i ustaw małą moc palnika. Kapustę gotuj tak około godziny. Polecam Co 20-30 minut dokładnie wymieszać kapustę w garnku. Po godzinie zdejmij przykrywkę i smaż farsz przez około 20 minut. Możesz całość przełożyć na dużą patelnię lub smażyć kapustę z grzybami. Nadmiar wody odparuje, a składniki odrobinę się zarumienią. Ostatecznie wyszło mi około 1400 gramów farszu. 

Inny sposób na przygotowanie farszu do piegów z kapustą i grzybami:
Poszatkowaną kapustę z ziołami i przyprawami możesz zalać wodą i gotować przez godzinę pod przykryciem a następnie przełożyć na dużą patelnię i smażyć z podsmażoną cebulką i moczonymi, siekanymi grzybkami przez około 30 minut na małej mocy palnika. 

Po przestudzeniu farsz będzie gotowy do użycia. Ten farsz można zrobić nawet na dwa dni przed pieczeniem pasztecików. Wystarczy odłożyć go na ten czas do lodówki, a w dniu pieczenia wyjąć wcześniej, by nabrał temperatury pomieszczenia. 

Paszteciki wigilijne, 7

Pora na ciasto drożdżowe pod kapuśniaczki. 
Odmierz sobie wszystkie składniki na ciasto. Mleko lekko ciepłe (można podgrzać do 30 stopni), zaś jajka wyjęte wcześniej z lodówki. 

Zrób rozczyn: W większej misce umieść pokruszone świeże drożdże (50 gramów); łyżeczkę cukru; 2 łyżki mąki, czyli około 20 gramów; 125 ml lekko ciepłego mleka, czyli pół szklanki mleka. Wszystkie składniki na rozczyn należy uszczknąć ze składników na ciasto. Rozetrzyj drożdże z resztą składników, a następnie przykryj miskę ściereczką. Po 20 minutach rozczyn powinien pięknie urosnąć. W razie potrzeby miskę umieść w trochę cieplejszym pomieszczeniu (np. bliżej kaloryfera). 

Porada: Jeśli masz suszone drożdże instant to wystarczy, że wsypiesz je na kilka minut do lekko ciepłego mleka (może być pół szklanki ze składników). W takich warunkach znacznie szybciej się połączą z ciastem, niż bezpośrednio wsypane do mąki. Z drożdży instant nie szykujemy już rozczynu. 

Paszteciki wigilijne, 8

Do dużej miski wsyp 860 gramów mąki (bez dwóch łyżek, które poszły do rozczynu) oraz szczyptę soli. Wlej lekko ciepłe mleko (pozostałe 375 ml, ponieważ 125 ml zostało użyte do rozczynu). Dodaj rozczyn, roztopione i przestudzone lub bardzo miękkie 150 gramów masła oraz cztery żółtka średniej wielkości jajek. Białka zamroź lub zostaw np. do masy makowej pod makowca lub do bezików, czy kokosanek. 
Paszteciki wigilijne, 9

Całość wymieszaj łyżką drewnianą lub silikonową szpatułką. Miskę z ciastem przenieś pod mikser z hakami do ciasta drożdżowego. Ciasto wyrabiaj tak nie krócej niż 5 minut. Możesz też wyrobić masę ręcznie. Ciasto po wyrabianiu powinno być jednolite, elastyczne i gładkie. Całe ciasto zostaw w tej samej misce lub przenieś do większej i ostaw do wyrastania na 30 minut lub trochę dłużej. Ciasto powinno podwoić objętość. 

Ciasto przed wyrastaniem:

Paszteciki wigilijne, 10

Ciasto wyrośnięte:
Paszteciki wigilijne, 11

Wyrośnięte ciasto umieść na dużej stolnicy obsypanej lekko mąką. Ciasto dla wygody podziel na dwa kawałki. Każdy rozwałkuj na placek zbliżony kształtem do podłużnego prostokąta o wymiarach około 30 x 48 cm. Oba prostokąty podziel nożem na dwa podłużne paski. Otrzymasz w ten sposób łącznie cztery paski ciasta. 

Farsz z kapusty i grzybów podziel na cztery równe porcje. Jedną porcję rozłóż na środku wzdłuż jednego paska. Połącz brzegi ciasta tak, by powstał Ci długi rulonik z farszem w środku. Miejsce łączenia dokładnie "sklej" palcami. Rulonik odwróć na drugą stronę (możesz go przeturlać), by miejsce łączenia znalazło się pod spodem. Dokładnie tak samo przygotuj pozostałe trzy paski. 
Paszteciki wigilijne, 12

Każdy wałek podziel nożem na dziesięć pasztecików z kapustą i grzybami. 
Paszteciki wigilijne, 13

Zalecam zacząć już nagrzewać piekarnik do temperatury 180 stopni z opcją pieczenia góra/dół. 

Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia. Kapuśniaczki układaj obok siebie na blaszce. W miejscu przekrojenia mogą się ze sobą stykać. Na jednej blaszce z wyposażenia piekarnika umieściłam mniej więcej połowę pasztecików wigilijnych. Jedną blaszkę przykryj ściereczką bawełnianą i odłóż na 20 minut w cieplejsze miejsce, by ciasto lekko się napuszyło. Drugą porcję oczekujących kapuśniaczków również przykryj, ale trzymaj w chłodnym pomieszczeniu. 
Paszteciki wigilijne, 14

Gdy piekarnik jest już nagrzany, a kapuśniaczki lekko podrosły można je przed pieczeniem posmarować żółtkami wymieszanymi z mlekiem (mieszanka nie może być zimna). Zalecam użyć do tego pędzelka kuchennego. Od razu posyp też paszteciki odrobiną sezamu, czarnuszki lub maku, czy kminku. Nie jest to jednak niezbędny krok i można go pominąć. 
Paszteciki wigilijne, 15

Blaszkę z kapuśniaczkami drożdżowymi umieść na środkowej półce w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Paszteciki wigilijne piecz około 30 minut (lub krócej), do zarumienienia. Z piekarnika można je wyjmować od razu po upieczeniu. W taki sam sposób przygotuj i upiecz drugą turę kapuśniaczków. 
Paszteciki wigilijne, 16

Paszteciki wigilijne, 17

Paszteciki zaraz po upieczeniu mnożna podać jako samodzielne danie lub dodatek do barszczu. Jeśli nie zostaną zjedzone w dniu pieczenia, to trzymaj je w lodówce pod przykryciem lub na papierze śniadaniowym i zawinięte w przezroczystą folię spożywczą. Będą pyszne nawet po 4 dniach od zrobienia. Trzeba je tylko podgrzać przed podaniem. Polecam suchą patelnię na małej mocy palnika, lekko nagrzany piekarnik lub nawet podgrzewanie w mikrofali. 
Smacznego. 

Średnia 4.8 / 5 (557 głosów) Oceń!
Drukuj Przepis
Zapisz Przepis
Dodaj Notatkę
Dodaj Komentarz
Dziękuję za wspólne gotowanie, Ania z AniaGotuje.pl
p.s. Nie zapomnij zrobić zdjęcia gotowej potrawy i dodać go w komentarzu pod przepisem 📷

Paszteciki wigilijne

Aby zrobić idealne paszteciki wigilijne do barszczu potrzebujesz przygotować idealnie miękkie, ale nie za luźne ciasto drożdżowe wytrawne oraz pyszny farsz z kapusty kiszonej i grzybów. Bardzo ważne, gdy zabierasz się za przepis na paszteciki wigilijne jest również to, by pięknie prezentowały się one na świątecznym stole. Wigilia to wspaniały czas. Szykujemy się do niej znacznie wcześniej i zależy nam, by wszystko wyglądało i smakowało wspaniale. Czasem jest tak, że dana potrawa, czyli np. przepisy na paszteciki wigilijne wyszła super pysznie, ale nie prezentuje się najlepiej. Liczy się bowiem i wygląd i zapach i smak. Dlatego właśnie szykując paszteciki wigilijne oraz wszystkie inne przepisy, pokazuję jak je robić krok po kroku razem ze zdjęciami. Przy okazji polecam Ci zatem mój przepis na pierogi z kapustą i grzybami oraz wszystkie inne wigilijne potrawy, jakie znajdziesz na moim Blogu Kulinarnym AniaGotuje.pl

Paszteciki z kapustą i grzybami

Słowo paszteciki kojarzy nam się zazwyczaj z daniem z mięsem. Jeśli jednak mówimy, że szykujemy paszteciki wigilijne, to raczej wiadomo, że chodzi o paszteciki z kapusta i grzybami. Zapraszam po mój ulubiony i sprawdzony przepis na paszteciki z kapustą i grzybami. Farsz na przepis na paszteciki z kapustą i grzybami to ten sam farsz, co do pierogów. Bardzo podobnie szykuję też tak pyszne danie jak kapusta z grzybami wigilijna. Na paszteciki z kapustą i grzybami przepis jest naprawdę prosty. Wystarczy wszystko przygotować krok po kroku tak, jak opisałam to w treści przepisu i paszteciki z kapustą i grzybami wyjdą idealne. Mój przepis na paszteciki z kapustą i grzybami przyda się też wzrokowcom, którzy oprócz szczegółowego opisu potrzebują też zdjęć. Czasem bowiem nawet najlepszy opis danego kroku szykowania dania nie jest tak przydatny jak samo zdjęcie. Jestem pewna, że paszteciki z kapustą i grzybami przepis z ciastem drożdżowym oraz najlepszym farszem z suszonych grzybów i kiszonej kapusty przypadnie Ci do gustu. 

Kapuśniaczki

Paszteciki wigilijne, czy też paszteciki drożdżowe z kapustą i grzybami to to samo co kapuśniaczki drożdżowe. Dla niektórych z Was słowo kapuśniaczki nie kojarzy się z niczym. Jednak wielu moich Czytelników używa właśnie nazwy kapuśniaczki, gdy myślą o wigilijnych pasztecikach. Na kapuśniaczki przepis jest sprawdzony, ponieważ szykuję je bardzo często. Samo ciasto na przepis na kapuśniaczki jest bardzo uniwersalne, ponieważ można je wykorzystać do wszystkich innych przepisów na paszteciki drożdżowe z wytrawnym nadzieniem. Z pewnością w sieci na kapuśniaczki przepisy są bardzo różne i wiele z nich wyjdzie super. Nie wszystkie jednak przepisy na kapuśniaczki są opisane na tyle dokładnie, by poradził sobie z nimi nawet początkujący miłośnik gotowania. Moje kapuśniaczki z kiszonej kapusty i grzybów suszonych to danie, jakie serwujemy zazwyczaj na Wigilię. Te bułeczki kapuśniaczki można podawać na ciepło jako samodzielne danie lub też kapuśniaczki z ciasta drożdżowego podawać do barszczu. Barszcz wigilijny jest idealny do pasztecików wigilijnych tak samo jak do uszek. Moje kapuśniaczki na wigilię posmakują nawet dzieciom. Zapraszam po mój sprawdzony przepis i życzę smacznego.