Placki z wątróbki drobiowej
Świetne placki z wątróbki z kurczaka. Indycza wątróbka również jak najbardziej się sprawdzi. Mała ilość składników i proste wykonania.
Czas przygotowania: 30 minut
Czas smażenia: 30 minut
Liczba porcji: około 15 sztuk
Składniki
- 600 g wątróbki drobiowej (kurczak lub indyk)
- 2 średnie jajka
- mała cebula lub kawałek pora
- 3 łyżki mąki pszennej
- przyprawy: szczypta soli i pieprzu, łyżka ziół prowansalskich lub oregano i bazylia
Placki z wątróbki drobiowej
Będziesz potrzebować również olej do smażenia i szeroką patelnię z grubym dnem. Podawaj zaś z sałatami, siekanym pomidorem.
Wątróbkę umyj, osusz ręcznikiem papierowym i usuń wszystkie żyłki. Pokrój na małe kawałki - 0,5 cm.
Do miski z wątróbką wbij jajka, dodaj siekaną drobno cebulę oraz mąkę i przyprawy - oprócz soli. Sól dodaj dopiero na talerzu.
Nagrzej patelnię, wlej olej. Odmierzaj porcję na kotlety - wielkość większego orzecha włoskiego. Kotlety lekko spłaszczaj i układaj obok siebie na patelni. Smaż z obu stron na rumiano. Smaż krótko, po 2 minuty na stronę, na średniej mocy palnika.
Tradycyjna wątróbka drobiowa z cebulką oraz wątróbka z suszonymi pomidorami to również ciekawe przepisy, które Ci gorąco polecam.
Smacznego!