Placki z wątróbki drobiowej

Placki z wątróbki drobiowej

Średnia 5.0 / 5 (1 głosów)     Oceń!

Świetne placki smażone z wątróbki z kurczaka. Indycza wątróbka również jak najbardziej się sprawdzi :-)
Mała ilość składników i proste wykonania.

- bez mleka
- tylko kilka składników

Czas przygotowywania: do 30 minut
Smażenie: do 30 minut 
Ilość placków:
 około 15 sztuk

Składniki:
• 600 g wątróbki drobiowej (kurczak lub indyk)
• 2 średnie jajka
• mała cebula lub kawałek pora
• 3 łyżki mąki pszennej
• przyprawy: szczypta soli i pieprzu, łyżka ziół prowansalskich lub oregano i bazylia

Będziesz potrzebować również olej do smażenia i szeroką patelnię z grubym dnem. Podawaj zaś z sałatami, siekanym pomidorem.

Wątróbkę umyj, osusz ręcznikiem papierowym i usuń wszystkie żyłki. Pokrój na małe kawałki - 0,5 cm.

Do miski z wątróbką wbij jajka, dodaj siekaną drobno cebulę oraz mąkę i przyprawy - oprócz soli. Sól dodaj dopiero na talerzu.

Nagrzej patelnię, wlej olej. Odmierzaj porcję na kotlety - wielkość większego orzecha włoskiego. Kotlety lekko spłaszczaj i układaj obok siebie na patelni. Smaż z obu stron na rumiano. Smaż krótko, po 2 minuty na stronę, na średniej mocy palnika.

placki-z-watrobki-drobiowej-1

placki-z-watrobki-drobiowej-2

Polecam również super smaczną sałatkę z wątróbką i suszonym pomidorem.

Smacznego!

Angelika i Monika (Candy Pandas)
2017-04-23 17:10
Drobiową bardzo lubimy ale indyczej nawet nigdy nie jadłyśmy ;) Ciekawe jesteśmy jak smakuje :)