Placki z wątróbki drobiowej

Placki z wątróbki drobiowej

Świetne placki smażone z wątróbki z kurczaka. Indycza wątróbka również jak najbardziej się sprawdzi :-) Mała ilość składników i proste wykonania. Bez mleka, tylko kilka składników.

Reklama

Czas przygotowania: 30 minut
Czas smażenia: 30 minut
Ilość porcji: około 15 sztuk

Składniki:
  • 600 g wątróbki drobiowej (kurczak lub indyk)
  • 2 średnie jajka
  • mała cebula lub kawałek pora
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • przyprawy: szczypta soli i pieprzu, łyżka ziół prowansalskich lub oregano i bazylia

Będziesz potrzebować również olej do smażenia i szeroką patelnię z grubym dnem. Podawaj zaś z sałatami, siekanym pomidorem.

Wątróbkę umyj, osusz ręcznikiem papierowym i usuń wszystkie żyłki. Pokrój na małe kawałki - 0,5 cm.

Do miski z wątróbką wbij jajka, dodaj siekaną drobno cebulę oraz mąkę i przyprawy - oprócz soli. Sól dodaj dopiero na talerzu.

Nagrzej patelnię, wlej olej. Odmierzaj porcję na kotlety - wielkość większego orzecha włoskiego. Kotlety lekko spłaszczaj i układaj obok siebie na patelni. Smaż z obu stron na rumiano. Smaż krótko, po 2 minuty na stronę, na średniej mocy palnika.

Placki z wątróbki drobiowej, 1

Placki z wątróbki drobiowej, 2

Polecam również super smaczną sałatkę z wątróbką i suszonym pomidorem.

Smacznego!

Średnia 4.6 / 5 (17 głosów) Oceń!
Dziękuję za wspólne gotowanie, Ania z AniaGotuje.pl
p.s. Nie zapomnij zrobić zdjęcia gotowej potrawy i dodać go w komentarzu pod przepisem 📷

Link do przepisu: https://aniagotuje.pl/go/14534

Komentarze

Drobiową bardzo lubimy ale indyczej nawet nigdy nie jadłyśmy ;) Ciekawe jesteśmy jak smakuje :)
Reklama