Kotlety po francusku
Jeśli szukasz pomysłu na to, by pierś z kurczaka podać inaczej niż zawsze to, polecam Ci ten przepis na kotlety francuskie drobiowe. To prosty do zrobienia posiłek z wykorzystaniem filetu z piersi kurczaka.
Nie są to ani typowe kotlety mielone, ani też filet w panierce. Warto zrobić i przekonać się samemu. Zdecydowanie warto! Zerknij też na przepis w którym połączyłam piersi z kurczaka z ziemniakami - kotlety z ziemniaków i kurczaka są świetne!
Czas przygotowania: 20 minut
Czas smażenia: 20 minut
Liczba porcji: 12 kotletów
Kaloryczność kcal: 100 w 1 kotlecie
Składniki
- pół kilograma filetów z piersi kurczaka - 500 g
- 2 duże jajka
- 2 czubate łyżki śmietany kwaśnej 18%
- 2 czubate łyżki mąki pszennej
- pełna łyżka musztardy francuskiej
- mały pęczek szczypiorku
- przyprawy: płaska łyżeczka soli i pieprzu, szczypta chili
Potrzebujesz również 4 łyżki oleju roślinnego do usmażenia kotletów.
Do zrobienia kotletów francuskich z kurczaka używam zazwyczaj filetów. Możesz też jednak śmiało sięgnąć po podudzia. Należy je wówczas obrać ze skóry i wykroić kość. Mięso zaś drobno posiekać. Bardzo ważnym składnikiem jest musztarda francuska. Nie polecam zamieniać jej na inną. To samo szczypiorek.. daje piękny kolor oraz super smak.
Kotlety francuskie drobiowe
Zacznij od umycia filetów z piersi z kurczaka. Następnie osusz je ręcznikiem papierowym i usuń chrząstki oraz włókna. Gotowe filety pokrój na drobne kawałki - nie większe niż 1 cm. Możesz też posiekać drobno mięso nożem. Kotlety będą wówczas bardziej zwarte i jednolite.
Umyj szczypior i posiekaj go drobno.
W osobnej misce wymieszaj razem: dwa duże jajka, 2 czubate łyżki mąki, 2 pełne czubate śmietany, pełną łyżkę musztardy francuskiej oraz przyprawy. Następnie przełóż posiekane mięso oraz szczypiorek do miski z marynatą. Wszystko dobrze wymieszaj i odstaw na kilka minut, by masa się ustabilizowała.
Przygotuj sobie patelnię o średnicy 26-28 cm. Dobrze ją nagrzej i wlej olej. Łyżką stołową nakładaj porcje masy mięsnej na kotlety francuskie. Masa nie jest stabilna, dlatego też polecam nakładać ją przy pomocy łyżki. Na jeden kotlety kładę około 1,5 łyżki masy. Każdą partię kotletów smażę na średniej mocy palnika po około 2,5-3 minut na stronę. Kotlety przewracaj płaską szpatułką.
Usmażone kotlety kładź na ręcznik papierowy, a potem już na talerz.
Kotlety francuskie polecam podawać z gotowanym ryżem lub ulubioną kaszą oraz warzywami lub surówką. Pyszna będzie surówka z pora marchewki i jabłka.
Z ciekawych pomysłów na kotlety sprawdź też przepis kotlet po szwajcarsku cordon bleu.
Smacznego!
Przepis pochodzi z Bloga Kulinarna Wiola.