Kotlety po francusku

Kotlety po francusku

Jeśli szukasz pomysłu na to, by pierś z kurczaka podać inaczej niż zawsze to, polecam Ci ten przepis na kotlety francuskie drobiowe. To prosty do zrobienia posiłek z wykorzystaniem filetu z piersi kurczaka. 

Nie są to ani typowe kotlety mielone, ani też filet w panierce. Warto zrobić i przekonać się samemu. Zdecydowanie warto! Zerknij też na przepis w którym połączyłam piersi z kurczaka z ziemniakami - kotlety z ziemniaków i kurczaka są świetne!

Czas przygotowania: 20 minut
Czas smażenia: 20 minut
Ilość porcji: 12 kotletów

Kaloryczność kcal: 100 w 1 kotlecie

Składniki:
  • pół kilograma filetów z piersi kurczaka - 500 g
  • 2 duże jajka
  • 2 czubate łyżki śmietany kwaśnej 18%
  • 2 czubate łyżki mąki pszennej
  • pełna łyżka musztardy francuskiej
  • mały pęczek szczypiorku
  • przyprawy: płaska łyżeczka soli i pieprzu, szczypta chili

Potrzebujesz również 4 łyżki oleju roślinnego do usmażenia kotletów.

Do zrobienia kotletów francuskich z kurczaka używam zazwyczaj filetów. Możesz też jednak śmiało sięgnąć po podudzia. Należy je wówczas obrać ze skóry i wykroić kość. Mięso zaś drobno posiekać. Bardzo ważnym składnikiem jest musztarda francuska. Nie polecam zamieniać jej na inną. To samo szczypiorek.. daje piękny kolor oraz super smak.

Kotlety po francusku, 1

Kotlety francuskie drobiowe

Zacznij od umycia filetów z piersi z kurczaka. Następnie osusz je ręcznikiem papierowym i usuń chrząstki oraz włókna. Gotowe filety pokrój na drobne kawałki - nie większe niż 1 cm. Możesz też posiekać drobno mięso nożem. Kotlety będą wówczas bardziej zwarte i jednolite. 

Umyj szczypior i posiekaj go drobno.

Kotlety po francusku, 2

W osobnej misce wymieszaj razem: dwa duże jajka, 2 czubate łyżki mąki, 2 pełne czubate śmietany, pełną łyżkę musztardy francuskiej oraz przyprawy. Następnie przełóż posiekane mięso oraz szczypiorek do miski z marynatą. Wszystko dobrze wymieszaj i odstaw na kilka minut, by masa się ustabilizowała. 
Kotlety po francusku, 3

Kotlety po francusku, 4

Przygotuj sobie patelnię o średnicy 26-28 cm. Dobrze ją nagrzej i wlej olej. Łyżką stołową nakładaj porcje masy mięsnej na kotlety francuskie. Masa nie jest stabilna, dlatego też polecam nakładać ją przy pomocy łyżki. Na jeden kotlety kładę około 1,5 łyżki masy. Każdą partię kotletów smażę na średniej mocy palnika po około 2,5-3 minut na stronę. Kotlety przewracaj płaską szpatułką.
Kotlety po francusku, 5

Usmażone kotlety kładź na ręcznik papierowy, a potem już na talerz. 
Kotlety po francusku, 6

Kotlety po francusku, 7

Kotlety francuskie polecam podawać z gotowanym ryżem lub ulubioną kaszą oraz warzywami lub surówką. Pyszna będzie surówka z pora marchewki i jabłka. 
Przepis pochodzi z Bloga Kulinarna Wiola

Średnia 4.8 / 5 (330 głosów) Oceń!
Drukuj Przepis
Zapisz Przepis
Dodaj Notatkę
Dodaj Komentarz
Dziękuję za wspólne gotowanie, Ania z AniaGotuje.pl
p.s. Nie zapomnij zrobić zdjęcia gotowej potrawy i dodać go w komentarzu pod przepisem 📷

Kotlety z piersi kurczaka po francusku

Pyszny pomysł na obiad - kotlety francuskie drobiowe to fantastyczny pomysł na to, by zrobić coś zupełnie innego z piersi z kurczaka. Zazwyczaj szykujemy z filetów domowe nuggetsy. Ja lubię piec pierś z kurczaka z warzywami - pierś z kurczaka pieczona z warzywami jest super. Jeśli jednak szukasz czegoś bardzo szybkiego i prostego do zrobienia, to kotlety z kurczaka po francusku będą super wyborem. Takie kotlety smakują również dzieciom. W naszym domu wszyscy lubią kotlety siekane po francusku, czyli kotlety siekane z musztardą francuską

Pierś po francusku

Szybki, smaczny i bardzo uniwersalny kotlet francuski z kurczaka możesz podać na wiele sposobów. Najszybciej zjada się go w towarzystwie samych warzyw i kromki chleba. Ponieważ kotlety francuskie są dość płaskie, to są najlepsze do wykorzystania ich do burgerów. Kotlety z filetów z kurczaka zawsze pysznie smakują też z ryżem i surówką. Surówka Colesław lub surówka z czerwonej kapusty będą idealne. Zapraszam też po więcej inspiracji - zobacz moje przepisy na obiad