Roladki z indyka

Roladki z indyka

Domowe roladki z indyka to wspaniały pomysł na pyszny obiad nie tylko a co dzień, ale i na specjalne okazje i różne Święta. Przepis jest bardzo prosty i sprawdzony. Polecam. 

- idealna panierka i uniwersalny farsz
- wiele ciekawych porad oraz propozycji podania
- dokładny opis wykonania oraz zdjęcia krok po kroku

Czas przygotowania: 30 minut
Czas smażenia łącznie: 20 minut
Czas podpiekania: 15 minut
Liczba porcji: 8 roladek o średniej wadze 165 g

Kaloryczność kcal: 290 w 1 roladce

Składniki:
  • filet z indyka o wadze około 1 kg - na 8 płaskich kotletów
  • 1 łyżka dobrego majonezu - około 25 g
  • 1 łyżka ulubionej musztardy - około 25 g
  • 8 plasterków żółtego sera - około 150 g
  • garść świeżego szpinaku baby - około 20 g
  • 2 małe ogórki kiszone - około 60 g
  • pół czerwonej papryki - około 100 g
  • 8 płaskich łyżek bułki tartej - około 70 g
  • 2 średnie lub większe jajka
  • około 50 ml oleju rzepakowego do smażenia
  • przyprawy: płaska łyżeczka soli, pół płaskiej łyżeczki pieprzu

Roladki z indyka

Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml. 
Warzywa ważone były przed ewentualnym obraniem/przygotowaniem.

Kalorie policzone zostały na podstawie użytych przeze mnie składników. Jest to więc orientacyjna liczba kalorii, ponieważ Twoje składniki mogą mieć inną ilość kalorii niż te, których użyłam ja. Z podanej ilości składników wyszło mi osiem dużych roladek z indyka o wadze od 150 gramów do 180 gramów. Zanim zaczniesz szykować to danie, polecam najpierw przeczytać cały przepis, by przygotować się odpowiednio wcześniej do kolejnych etapów wykonania. 

Roladki z indyka, 1

Roladki z indyka przepis

Przygotuj sobie około jednego kilograma fioletu/piersi z indyka. Filet oczyść z ewentualnych żyłek i pokrój na osiem płaskich i kształtnych kotletów. Każdą sztukę rozbij przy pomocy tłuczka. Aby to zrobić, na blacie połóż złożoną na pół ściereczkę lub materiałową łapkę kuchenną. Na ścierce połóż deskę drewnianą. Na desce kładź po kolei kotlety i ubijaj tłuczkiem do mięsa, aż rozpłaszczą się do około 5-7 mm grubości.  Pamiętaj, by przed ubijaniem kotleta położyć najpierw na niego woreczek śniadaniowy i dopiero ubijać. Ubijając kotlety przez woreczek unikniesz pryskania wody z kotletów na całą kuchnię, a do tego delikatne mięso nie będzie się szarpało. Każdego ubitego kotleta osusz w razie potrzeby kawałkiem ręcznika papierowego i posyp z obu stron solą i pieprzem (łącznie nie więcej niż płaska łyżeczka soli oraz pół płaskiej łyżeczki pieprzu). 

Porada: W sklepie można też zakupić gotowe "sznycle" z indyka. Wystarczy je tylko lekko rozbić i dodać przyprawy. Zwróć jednak uwagę na to, by było to dobrej jakości mięso. Dokładnie tak samo możesz zrobić te roladki z użyciem filetów z kurczaka lub nawet cienko rozpitych kotletów schabowych. 

Roladki z indyka, 2

Wymieszaj ze sobą łyżkę ulubionego majonezu oraz łyżkę musztardy (u mnie Dijon). Taką mieszankę rozsmarowuj na jednej stronie każdego rozbitego kotleta. Kolejno wyłóż plaster żółtego sera (u mnie dla wygody przekrojony na pół). Następnie wyłóż po trzy listki umytego i osuszonego szpinaku baby. Po jednej stronie kładź też po kawałku ogórka kiszonego (przekrojony wzdłuż na cztery) oraz po jednym kawałku umytej, osuszonej i oczyszczonej z gniada nasiennego czerwonej papryki. Każdego kotleta zwijaj ścisło w roladkę. 

Porada: Możesz dowolnie modyfikować farsz w roladce. Wystarczy ogórek kiszony zamienić na ogórek konserwowy lub też żółty ser zastąpić serem mozzarella lub ostrzejszym serem cheddar. W roladkę można też zawinąć dodatkowy plasterek bekonu lub drylowaną oliwkę, czy też kawałek suszonego pomidora z oleju. Można też dołożyć podsmażone wcześniej i zmielone pieczarki lub nawet żurawinę. Zamiast pasty z majonezu i musztardy można dać ulubione pesto. 
Roladki z indyka, 3

Roladki z indyka, 4

Dwa jajka wbij do jednej, szerszej miseczki i bardzo dokładnie ubij je przy pomocy trzepaczki lub miksera na średnich obrotach. Ma Ci powstać idealnie gładki płyn jajeczny z pianką na górze. Dzięki temu cała panierka lepiej się trzyma. Do drugiej miseczki wsyp około 70 gramów bardzo dobrej jakości bułki tartej (może być też bułka tarta bezglutenowa). 

Zanurzaj każdą roladę w płynie jajecznym i od razu obtaczaj w bułce tartej. Gotowe do smażenia roladki z indyka odkładaj na suchy talerz lub na drewnianą deskę. 
Roladki z indyka, 5

Nagrzej średnią lub dużą patelnię z grubym dnem. Na patelnię wylej około 50 ml oleju rzepakowego. Ustaw trochę niższą niż średnia moc palnika i poczekaj chwilę, aż olej dobrze się nagrzeje. Na patelnię z olejem kładź po 3-4 roladki na raz (w zależności od wielkości patelni). Nie upychaj ich jednak za dużo, by roladki mogły się swobodnie podsmażać i rumienić, a nie gotować jedna obok drugiej. Przez umieszczenie na raz, na patelni zbyt dużej ilości roladek, gwałtownie spada temperatura tłuszczu i roladki nie będą się smażyły, a zaczną się dusić. Prowadzi to do strzelania zawartości patelni, zaparowania i odpadania panierki. 

Roladki smaż orientacyjnie, po kilka minut na stronę (do 3 minut). Przewracaj je na druga stronę, gdy zrobią się od spodu rumiane. Jeśli rumienią się za szybko, to zmniejsz moc palnika. Jeśli po kilku minutach są nadal dość blade, to zwiększ moc palnika. To jak długo będą się smażyły zależy od patelni, mocy palnika i grubości roladek. Nie smaż ich jednak za krótko, by mięso nie pozostało w środku surowe. Chociaż i na to jest sposób i rumiane roladki można po usmażeniu dopiec chwilę w piekarniku, co opisze jeszcze za chwilę. 

W ten sposób usmaż wszystkie roladki z indyka. Usmażone roladki odkładaj na arkusz papieru do pieczenia (ewentualny nadmiar tłuszczu wsiąka w papier, a roladki nie "pocą" się od spodu). 
Roladki z indyka, 6

Usmażone roladki warto dodatkowo zapiec w piekarniku. Jest to sposób na ewentualne dopieczenia mięsa. Roladki ułóż obok siebie w dowolnym naczyniu żaroodpornym lub na blaszce do pieczenia. Umieść je w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (opcja pieczenia góra/dół) i podpiekaj przez 15 minut na środkowej półce piekarnika. Ja podpiekam swoje roladki pod przykryciem. 

Dodatkowe zapiekanie roladek to również świetny sposób na to, by szybko podać obiad. Roladki szykujesz i smażysz wcześniej, by przed samym podaniem obiadu tylko zapiec je przez chwilę w piekarniku. To świetny sposób, gdy mamy mało czasu, albo szykujemy obiad na rodzinną okoliczność lub na Święta. 
Roladki z indyka, 7

Roladki z indyka, 8

Roladki z indyka podaję zazwyczaj z kopytkami, kluskami śląskimi lub tłuczonymi ziemniakami. Do tego szybka sałatka warzywna lub ulubiona surówka i gotowe :)

Do usmażenia tych pysznych roladek użyłam oleju rzepakowego, który idealnie sprawdza się do smażenia. Pamiętaj jednak o tym, że na oleju rzepakowym potrawy należy smażyć tylko raz. Nie powinno się odlewać przestudzonego tłuszczu i używać go ponownie. Olej rzepakowy zawiera 10 razy więcej omega 3 niż oliwa z oliwek, a do tego jest też naturalnym źródłem witamin E i K. Ma neutralny smak, więc nie dominuje w szykowanej potrawie. Warto też wiedzieć, że olej rzepakowy, zarówno rafinowany, jak i tłoczony na zimno, jest bogatym źródłem Omega-3. 
Jeśli chcesz dowiedzieć się czegoś więcej o oleju rzepakowym i jego szerokim zastosowaniu, to zachęcam do odwiedzenia strony olejrzepakowy.com

Polecam wypróbuj też mój przepis na udziec z indyka pieczony.

Roladki z indyka, 9


Treść niniejszej kampanii promocyjnej wyraża poglądy wyłącznie jej autora, za którą ponosi on bezwzględną odpowiedzialność. Komisja Europejska ani Agencja Wykonawcza ds. Konsumentów, Zdrowia, Rolnictwa i Żywności (CHAFEA) nie ponoszą żadnej odpowiedzialności za potencjalne wykorzystanie zawartych w niej informacji.

Średnia 4.8 / 5 (445 głosów) Oceń!
Drukuj Przepis
Zapisz Przepis
Dodaj Notatkę
Dodaj Komentarz
Dziękuję za wspólne gotowanie, Ania z AniaGotuje.pl
p.s. Nie zapomnij zrobić zdjęcia gotowej potrawy i dodać go w komentarzu pod przepisem 📷

Roladki z indyka

Zauważyłam, że w kuchni częściej sięgamy po filety z kurczaka, ponieważ jest to mięso, które wydaje się być łatwiejsze w przygotowaniu. Jeśli chodzi o dostępność mięsa z indyka, to w ostatnich latach bardzo się ona poprawiła. Aktualnie możemy bez problemu kupić nie tylko całego indyka, ale i porcje na każdy posiłek. Sprzedawane są całe piersi z indyka, które świetnie nadają się do pieczenia oraz sznycle, z których wyczarujesz rozmaite kotleciki oraz właśnie roladki z indyka ze szpinakiem lub też inne, pyszne roladki z indyka. Roladki z indyka są nie tylko bardzo proste do zrobienia, ale super pięknie się prezentują. Możemy je śmiało podawać na wyjątkowe okazje. Bardzo popularne są wszelkie roladki z indyka z serem i sama zazwyczaj takie właśnie roladki z filetów z indyka szykuję w moim domu. Zmieniają się tylko składniki farszu oraz ewentualnie panierka. Do zrobienia roladek z indyka używam zazwyczaj klasycznej panierki z roztrzepanego jajka i bułki tartej. W przepisie na roladki z indyka bardzo dokładnie opiszę to, jak przygotować roladki ora panierkę, by wszystko pięknie się trzymało. Gorąco polecam też przepis na pyszne pieczarki faszerowane mięsem mielonym. 

Roladki z indyka przepis

Roladki z indyka będą wspaniałe na wielkie i bardzo ważne imprezy rodzinne, ale i na wszelkie Święta. Obiad wielkanocny z roladkami z indyka będzie wspaniałym wyborem. Można bowiem roladki z indyka z warzywami najpierw obsmażyć na rumiano, a potem umieścić w naczyniu do zapiekania. To najlepszy sposób na to, by roladki z indyka mieć już praktycznie gotowe. Rumiane i pachnące roladki z indyka szykujesz i smażysz wcześniej, by znacznie później tylko umieścić je na 15 minut w piekarniku. Dodatkowe zapiekanie roladek sprawia, że grubsze roladki dopiekają się, a całość jest tez od razu idealnie podgrzana. Mój ulubiony przepis na roladki z indyka to zazwyczaj roladki z indyka z serem, szpinakiem, ogórkiem kiszonym oraz papryką. Wiem jednak doskonale, że moi Czytelnicy lubią tak jak ja eksperymentować w kuchni, więc w treści przepisu znajdziesz również porady dotyczące jeszcze innych składników, jakie można wykorzystać do farszu. Będzie można zatem skomponować roladki z indyka z suszonymi pomidorami lub też roladki z indyka z pieczarkami albo roladki z indyka z żurawiną lub pesto. Zapraszam zatem po mój pyszny i sprawdzony przepis na roladki z indyka w klasycznej panierce. Szukasz innych inspiracji kulinarnych? Sprawdź też mój przepis golonka z indyka pieczona z czosnkiem i miodem, delikatne kotlety mielone z indyka czy mięso mielone z indyka podane z makaron w sosie słodko kwaśnym.