Pizza z kalafiora
Niesamowita pizza z kalafiora, czyli super pyszna i prosta do zrobienia pizza na spodzie z kalafiora i tartego parmezanu. Bez mąki, bez drożdży, czy proszku do pieczenia. Warto ją upiec.. polecam przepis!
- idealny sos pomidorowy
- mniej kalorii, niż w klasycznej pizzy
- super alternatywa dla osób na specjalnej diecie
Czas przygotowania: 25 minut
Czas podpiekania spodu: 12 minut
Czas pieczenia pizzy: 10 minut
Liczba porcji: średnica 27 cm = 8 kawałków
Kaloryczność kcal: 115 w 1 kawałku
Dieta: bezglutenowa
Składniki na spód z kalafiora
- 550 g ugotowanego kalafiora - 1 sztuka
- 50 g tartego parmezanu
- 1 małe jajko
- przyprawy: pół płaskiej łyżeczki soli; szczypta pieprzu
Składniki na sos pomidorowy
- mały pomidor - około 150 g
- łyżeczka oliwy
- 1 mały ząbek czosnku
- 2 łyżki szczypiorku
- łyżeczka ziół np. prowansalskich
Pozostałe składniki
- 20 g plasterków salami lub szynki
- 120 g sera mozzarella
- świeże listki bazylii
Pizza kalafiorowa
Warzywa ważone były przed ewentualnym obraniem/przygotowaniem.
Osoby na specjalnej dicie zwracają uwagę na to, by wszystkie użyte półprodukty miały odpowiednie oznaczenia oraz informacje o tym, że nie zawierają w składzie pszenicy.
Kalorie policzone zostały na podstawie użytych przeze mnie składników. Jest to więc orientacyjna ilość kalorii liczona na podstawie produktów, których użyłam w danym przepisie. Z podanej ilości składników otrzymasz pizzę na cienkim cieście o średnicy około 27 cm. Pizzę kroimy na osiem kawałków.
Przed szykowaniem przepisu zachęcam też do przeczytania najpierw całego wpisu. W treści podaję bowiem dużo ciekawych porad dotyczących składników oraz ich zamienników. Być może zapragniesz użyć innego sera niż parmezan lub też zdecydujesz się na zupełnie inne dodatki do pizzy.

Pizza z kalafiora
Zacznę od sosu pomidorowego, który możesz sobie przygotować jeszcze przed szykowaniem spodu lub też np. w trakcie podpiekania spodu w piekarniku. Zacznij nagrzewać małą patelnię. Wylej łyżeczkę oliwy lub oleju do smażenia. Jako bazę do sosu potrzebujesz do 150 gramów pomidorów świeżych, czy też z puszki. Ja użyłam jednego pomidora malinowego, którego obrałam ze skórki i pokroiłam na małe kawałki. Na patelnię dodaj zatem pokrojone pomidory oraz wyciśnięty przez praskę ząbek czosnku. Wsyp też łyżeczkę mieszanki ziół typu prowansalskie lub skomponuj własną mieszankę: oregano, tymianek, rozmaryn majeranek, bazylia.. Dodaj dwie łyżki siekanego szczypiorku lub małą cebulkę dymkę. Ja soli nie daję, ale możesz dorzucić szczyptę.
Całość trzymaj na średniej mocy palnika. Mieszaj sos pomidorowy co kilka minut przy pomocy drewnianej łyżki. Swój sos zdjęłam z palnika po 10 minutach, gdy zdecydowałam, że ma idealną konsystencję. Ważne jest to, by odparować z niego nadmiar wody. Patelnię z gotowym sosem odstaw na bok.


Do zrobienia jednej pizzy o średnicy około 27 cm potrzebujesz 550 gramów ugotowanego kalafiora. Ja użyłam różyczek kalafiora. Ugotowałam je dzień wcześniej i odłożyłam do lodówki. W dniu szykowania pizzy zmiksowałam na gładko ugotowane różyczki kalafiora przy pomocy blendera ręcznego typu żyrafa. Gładką pulpę należy po zmiksowaniu odcisnąć z nadmiaru wody. Polecam umieścić całość na czystej i suchej ściereczce bawełnianej (może być też podwójnie złożona, nowa tetra). Zwiń pulpę i odciskaj powoli z wody. Z tej ilości zmiksowanego kalafiora wyciskam około pół szklanki wody. Zostaje mi około 350 gramów gęstej pulpy z kalafiora. Wodę wylej.
Do naczynia z odciśniętą pulpą z kalafiora (można też użyć brokułów) wbij małe jajko. Dodaj też około 50 gramów drobno startego sera twardego, dojrzewającego. Może to być parmezan lub też ser typu parmezan. Idealne będą: Grana Padano, Pecorino lub Parmigiano Reggiano. Wsyp też pół płaskiej łyżeczki soli oraz dodaj szczyptę pieprzu.
Porada: Zobacz też jak ugotować kalafior.

Wszystkie składniki na spód do pizzy z kalafiora bardzo dokładnie wymieszaj. Jednolitą masę wyłóż na posmarowany odrobiną oleju arkusz papieru do pieczenia. Arkusz papieru zaś umieść na cienkiej blaszce do pieczenia. Masę zacznij rozprowadzać na kształt okrągłej pizzy o średnicy około 27 cm. Grubość spodu powinna wynosić około 1 cm.

Gotowy do podpieczenia spód umieść w dobrze nagrzanym piekarniku. Wybierz środkową półkę. Piekarnik nagrzej do 190 stopni z termoobiegiem lub do 200 stopni z opcją pieczenia góra/dół. Ja swój spód podpiekałam około 12 minut. Czekałam aż lekko się zarumieni. Być może Twój spód będzie wystarczająco podpieczony już po 8 minutach.. obserwuj komorę, ponieważ każdy piekarnik inaczej piecze.
Gdy spód jest już dopieczony, bardzo ostrożnie wyjmij blaszkę z piekarnika, by wyłożyć na spód dodatki. Piekarnika nie wyłączaj, bo pizza z kalafiora w ciągu paru minut ponowie wyląduje w komorze.
Poniżej zdjęcie prawidłowo podpieczonego spodu, na który można wykładać sos i ulubione dodatki.

Piekarnik cały czas grzeje... Gorący spód został wyjęty z piekarnika tylko po to, by wyłożyć na niego dodatki. Na początek rozsmaruj na nim cały sos pomidorowy (sos może być jeszcze gorący). Kolejno wyłóż plasterki salami lub szynki a następnie plastry sera mozzarella. Pizzę ponownie umieść w piekarniku i piecz ją w tej samej temperaturze przez kolejnych 10 minut (krócej lub dłużej.. do zarumienienia dodatków i brzegów pizzy).
Upieczoną pizzę można od razu wyjąć z piekarnika i udekorować świeżymi listkami bazylii. Swoją pizzę posypałam też odrobiną mieszanki ziół prowansalskich. Pizzę pokrój na osiem kawałków. Kawałki pizzy są delikatniejsze niż w pizzy na cieście z mąką, dlatego też polecam jeść je sztućcami.


Oczywiście na podpieczony spód kalafiorowy z sosem pomidorowym można też wyłożyć zupełnie inne dodatki. Polecam np. zamiast bazylii użyć rukoli. Ser mozzarella można zamienić na ser żółty lub też ser feta.
Jaka jest Twoja ulubiona pizza?
Smacznego.
p.s. Jeżeli lubisz takie alternatywne przepisy to wypróbuj też moje kotlety z kalafiora.