Koktajl z czerwonych pomarańczy i bananów
Poznaj mój ulubiony przepis na koktajl z czerwonych pomarańczy i bananów. Ten napój robi się błyskawicznie. Wygląda i smakuje cudownie. Koktajl polecam pić na śniadanie. Gasi pragnienie i daje uczucie sytości.
Bardzo dobry na początek dnia jest również koktajl z platkami owsianymi i truskawkami.
Czas przygotowania: 10 minut
Liczba porcji: 1 litr soku
Kaloryczność kcal: 60 w 100 ml
Dieta: bezglutenowa, wegańska, wegetariańska
Składniki
- 4 czerwone pomarańcze
- połówka cytryny
- 3 średnie banany
- pół szklanki wody
Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml.
Pomarańcze i cytrynę umyj dokładnie pod bieżącą i zimną wodą. Każdą sztukę przekrój na pół i wyciśnij z nich sok. Jeśli chodzi o cytrynę, to wystarczy do koktajlu dodać tylko sok z jednej połowy. Do wyciśnięcia soku przyda Ci się wyciskarka do cytrusów. Ja po wyciśnięciu soku przelewam go jeszcze przez sitko, by wyłapać drobne pestki, czy włókna z miąższu.
Jak zrobić koktajl z czerwonych pomarańczy i bananów:
Trzy średnie banany lub cztery małe obierz ze skóry i włókien. Umieść w jednym naczyniu razem z świeżo wyciśniętym sokiem z czerwonych pomarańczy i cytryny. Dodaj też pół szklanki wody. Wszystko bardzo dokładnie zmiksuj. Jeśli masz blender kielichowy, to koktajl zmiksujesz w niecałe 20 sekund.
Ja zazwyczaj używam blendera ręcznego typu żyrafa. Wówczas kawałki banów oraz pół szklanki soku blenduję na gładko w wysokim naczyniu. Taką pulpę dodaję do reszty soku i mieszam dokładnie cały koktajl.
Koktajl z czerwonych pomarańczy i bananów można pić od razu lub po schłodzeniu w lodówce. Koktajl można trzymać w lodówce do 2 godzin.
Zachęcam też do spróbowania mojego przepisu na napój mango lassi - pycha! Bardzo ciekawy jest też koktajl z ananasa.
Smacznego.