Lemoniada truskawkowa
Super pyszna i wyjątkowo prosta do zrobienia lemoniada truskawkowa. Przepis jest bardzo szybki. Już po dziecięciu minutach możesz się rozkoszować smakiem orzeźwiającej lemoniady ze świeżych truskawek. Polecam!
- tylko kilka składników
- szybko, prosto i pysznie
- świetna lemoniada na upały
Czas przygotowania: 10 minut
Liczba porcji: około 1800 ml lemoniady
W 100 ml napoju:
Wartość energetyczna
18 kcal
Dieta: bezglutenowa, wegańska, wegetariańska
Składniki
- 500 g truskawek
- 1 cytryna
- 1 litr wody - zwykła lub gazowana
- 3 łyżki cukru pudru
- dodatki: kostki lody, świeża mięta
Lemoniada truskawkowa
Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml.
Kalorie policzone zostały na podstawie użytych przeze mnie składników. Jest to więc orientacyjna ilość kalorii, ponieważ nawet użyty przez Ciebie słodzik może mieć inną ilość kalorii niż ten, którego użyłam ja.
Do zrobienia lemoniady z truskawek potrzebujesz użyć blendera ręcznego typu żyrafa lub blendera kielichowego. Z podanych składników wychodzi około 8-9 porcji lemoniady.
Lemoniada z truskawek to hit w naszym domu. Szczególnie, gdy termometr pokazuje ponad 30 stopni w cieniu! Nie stoisz nad garnkami. Nie gotujesz się razem z szykowanym daniem :) Kilka minut i gotowe!
Przepis na lemoniadę truskawkową
Aby zrobić lemoniadę z truskawek nie musisz mieć świeżych truskawek. Te mrożone też będą świetne. Jeśli jednak masz świeże truskawki, to umyj je pod zimną, bieżącą wodą i zdejmij szypułki. Przygotuj sobie też dużą cytrynę i kilka listków świeżej mięty.
Porada: Zamiast cytryny możesz też użyć limonki. Sięgnij wówczas po dwie sztuki.
Truskawki umieść w jednym naczyniu, w którym będziesz je miksować przy pomocy blendera ręcznego typu żyrafa lub blendera kielichowego. Wyciśnij do nich sok z całej cytryny lub z dwóch limonek. Możesz też dodać kilka listków świeżej mięty. Wsyp trzy łyżki cukru pudru.
Porada: Jeśli lubisz słodsze napoje lub Twoje truskawki nie są wyjątkowo słodkie, to możesz dodać więcej cukru pudru, cukru trzcinowego, czy też delikatnego syropu. Możesz też sięgnąć po stewie, ksylitol lub jasny, płynny miód.
Truskawki z miętą, cukrem i sokiem z cytryny zmiksuj na gładko. Pulpę truskawkową przelej do wysokiego dzbanka. Do dzbanka wlej też litr (cztery szklanki) zimnej wody. Może to być też woda gazowana. Ja używam wody mineralnej niegazowanej. Jeśli mam w domu, to uwielbiam używać wysokomineralizowanej, naturalnej wody mineralnej Staropolanka. To lekko gazowana woda.. pyszna.
Zamieszaj lemoniadę truskawkową i sprawdź jej smak. W razie potrzeby dodaj więcej soku z cytryny lub cukru. Lemoniadę nalewaj do szklanek, w których zostały wcześniej umieszczone kostki lodu.
Bardzo fajnie smakuje cukier trzcinowy dodany już do szklanek z kostkami lodu. Czuć go pod zębami, gdy pije się lemoniadę z użyciem słomki. Do lemoniady można też dodać plasterki porządnie wyszorowanej cytryny lub limonki. Można też wrzucić kilka dodatkowych listów mięty.
Smacznego!