Shot na odporność
Zapraszam po cztery super proste inspiracje na bardzo zdrowe i pyszne soki wspomagające walkę z infekcjami. Shot na odporność to naturalny sposób na zdrowie i dobre samopoczucie.
- tylko świeże składniki
- idealne kompozycje i dużo porad
- szybkie soki z wyciskarki wolnoobrotowej
Czas przygotowania: 20 minut
Liczba porcji: 180 - 450 ml
Kaloryczność kcal: 50 w 50 ml shota z kurkumą
Dieta: bezglutenowa, wegetariańska
Składniki na shot z selerem naciowym
- 25 g świeżego korzenia imbiru - około 3 cm
- 250 g selera naciowego - około 4 pałki
- 250 g jabłek - jedno spore i soczyste jabłko
- 200 g cytryny - 1 średnia cytryna
- ewentualne dodatki: woda, miód, natka pietruszki
Składniki na shot z marchewką
- 25 g świeżego korzenia imbiru - około 3 cm
- 320 g marchwi - 3 średnie marchewki
- 200 g cytryny - 1 średnia cytryna
- 3 gałązki świeżej mięty
- ewentualne dodatki: woda, miód, listki melisy
Składniki na shot imbirowy z mandarynką
- 30 g świeżego korzenia imbiru - około 3,5 cm
- 700 g mandarynek lub pomarańczy - u mnie 5 mandarynek
- 200 g cytryny - 1 średnia cytryna
- ewentualne dodatki: woda, miód, listki mięty lub melisy
Składniki na shot z kurkumą
- 30 g świeżego korzenia imbiru - około 3,5 cm
- 15 g świeżego korzenia kurkumy - dwa małe kawałki
- 200 g cytryny - 1 średnia cytryna
- 250 g pomarańczy - 1 średnia pomarańcza
- łyżka dobrego miodu - około 25 g
- ewentualne dodatki: woda, papryczka chili
Shoty imbirowe na odporność
Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml.
Do zrobienia opisanych poniżej soków użyłam wyciskarki wolnoobrotowej. Kalorie policzone zostały do przepisu na shot z kurkumą. Jest to jednak orientacyjna liczba kalorii, ponieważ Twoje składniki mogą mieć inną liczbę kalorii niż te, których użyłam ja.
Wszystkie szoty, które omówię w tym wpisie robię zazwyczaj na przełomie zimy i wiosny, gdy nasze organizmy wręcz domagają się świeżej dawki witamin. Zimą stawiam na herbatki imbirowe i syropy cebulowe, jednak gdy nadchodzi wiosna, to zdecydowanie sięgam po takie właśnie soki i szoty, które szykuję przez wyciskanie soku z owoców i warzyw. Zauważyłam, że na lodówkach w marketach pojawiło się ostatni bardzo dużo rozmaitych shotów witaminowych, na odporność, czy na odchudzanie. Są to rozmaite mieszanki, które możecie znacznie taniej i to w zdrowszej wersji można zrobić samodzielnie w domu. Zapraszam po moje ulubione propozycje na smaczne i zdrowe soki.
Shot na odporność z selerem naciowym
Wszystkie składniki na ten pyszny, zielony napój dokładnie umyj pod zimną, bieżącą wodą. Jabłko podziel sobie na dwa lub cztery mniejsze kawałki. Cytrynę obierz ze skórki i usuń z niej pestki. Kawałka imbiru nie trzeba obierać, ani też kroić na mniejsze kawałki. Pałki selera naciowego tylko osusz z nadmiaru wody i ewentualnie podziel na pół.
Porada: Do szota z jabłkiem i selerem naciowym pasuje też natka pietruszki.
Tak przygotowane składniki umieść w otworze wyciskarki wolnoobrotowej. Włącz maszynę i w razie potrzeby użyj popychacza, by wszystkie owoce i warzywa przeszły przez śrubę wyciskającą. Z podanych przeze mnie składników otrzymałam około 200 ml gotowego do picia soku. W razie potrzeby można go śmiało rozcieńczyć przez wymieszanie napoju z wodą z dodatkiem naturalnego miodu.
Shot na odporność z marchewką
Wszystkie składniki na marchewkowy napój dokładnie umyj pod zimną, bieżącą wodą. Marchewki obierz cienko i odetnij im końcówki. Cytrynę obierz ze skórki i usuń z niej pestki. Kawałka imbiru nie trzeba obierać, ani też kroić na mniejsze kawałki, ale można go dowolnie pokroić np. na plasterki. Gałązki świeżej mięty tylko osusz z nadmiaru wody.
Porada: Do szota z marchewką pasują też świeże listki melisy.
Tak przygotowane składniki umieść w otworze wyciskarki wolnoobrotowej. Włącz maszynę i w razie potrzeby użyj popychacza, by wszystkie owoce i warzywa przeszły przez śrubę wyciskającą. Z podanych przeze mnie składników otrzymałam około 180 ml gotowego do picia soku. W razie potrzeby można go śmiało rozcieńczyć przez wymieszanie napoju z wodą z dodatkiem naturalnego miodu.
Shot na odporność z mandarynką
Wszystkie składniki na imbirowo mandarynkowy sok dokładnie umyj pod zimną, bieżącą wodą. Cytrynę oraz mandarynki lub pomarańcze obierz ze skórki i usuń z nich pestki. Kawałka imbiru nie trzeba obierać, ani też kroić na mniejsze kawałki, ale można go dowolnie pokroić np. na plasterki.
Porada: Do szota z mandarynkami pasują też świeże listki melisy lub mięty.
Tak przygotowane składniki umieść w otworze wyciskarki wolnoobrotowej. Włącz maszynę i w razie potrzeby użyj popychacza, by wszystkie owoce i imbir przeszły przez śrubę wyciskającą. Z podanych przeze mnie składników otrzymałam około 450 ml gotowego do picia soku. W razie potrzeby można go śmiało rozcieńczyć przez wymieszanie napoju z wodą z dodatkiem naturalnego miodu.
Shot na odporność z kurkumą
Wszystkie składniki na shot z imbirem i kurkumą dokładnie umyj pod zimną, bieżącą wodą. Cytrynę oraz pomarańczę obierz ze skórki i usuń z nich pestki. Bulwy imbiru nie trzeba obierać, ani też kroić na mniejsze kawałki, ale można go dowolnie pokroić np. na plasterki. Korzeń kurkumy możesz zostawić w całości lub w razie potrzeby przekroić na pół. Łyżkę miodu odłóż na potem, ponieważ dodajemy go już do wyciśniętego soku.
Porada: Do szota z imbirem i kurkumą pasuje też odrobina chili w proszku lub też kawałek świeżej, ostrej papryczki, którą również można przepuścić przez wyciskarkę.
Tak przygotowane składniki umieść w otworze wyciskarki wolnoobrotowej. Włącz maszynę i w razie potrzeby użyj popychacza, by wszystkie owoce, imbir i kurkuma przeszły przez śrubę wyciskającą. Z podanych przeze mnie składników otrzymałam niecałe 200 ml gotowego do picia soku. Dodaj do niego łyżkę ulubionego, naturalnego miodu i dokładnie wymieszaj shot. W razie potrzeby można go jeszcze śmiało rozcieńczyć z wodą. To mój ulubiony shot na odporność :)
Takie świeżo wyciskane soki polecam wypijać od razu po zrobieniu. Można je dosładzać naturalnym miodem oraz w razie potrzeby rozcieńczać z przegotowaną wodą. Po krótce opiszę jeszcze jakie najważniejsze właściwości sprzyjające odporności mają główne składniki użyte w tych sokach.
Imbir to bomba witaminowa. Zawiera witaminę C, B1, B2, a także witaminy: A, E i K. To bogate źródło kwasu foliowego i składników mineralnych: wapń, żelazo, fosfor, potas. W bulwie imbiru znajdziemy też olejki eteryczne oraz żywice, które działają przeciwbakteryjnie, przeciwzapalnie i przeciwwirusowo. Napary i soki z imbiru działają łagodząco na kaszel. Wpływają pozytywnie na rozrzedzenie śluzu, który może się zbierać w oskrzelach. Imbir ma naturalne działanie przeciwbólowe oraz przeciwgorączkowe. Rozgrzewa organizm i pomaga przy zwalczaniu infekcji jamy ustnej. Imbir znacznie poprawia też ukrwienie i dotlenienie komórek naszego organizmu, co również wpływa korzystnie na układ odpornościowy.
Kurkuma to bardzo ciekawa roślina. Tak jak imbir, ma dość ostry smak i bardzo charakterystyczny, intensywnie żółto pomarańczowy kolor. Kurkuma bardzo silnie pobudza pracę neuronów, wspierając tym samym pracę mózgu. Ma też silne działanie przeciwzapalne. Kurkumina odpowiadająca za intensywny smak i barwę to też bardzo silny przeciwutleniacz o działaniu przeciwzapalnym. Kurkuma ma właściwości pobudzające wytwarzanie żółci, sekretyny, gastryny i enzymów trzustkowych. Kurkuma działa też antybakteryjnie oraz rozkurczająco. Zawiera dużo witamin np. z grupy B, oraz witaminy E i K. Ze składników mineralnych będą to głównie: wapń, żelazo, fosfor, sód, magnez, potas, czy cynk.
Seler naciowy jest bogatym źródłem olejków aromatycznych, flawonoidów. Glikozydy zaś pobudzają pracę serca oraz wspomagają prawidłowe działanie układu sercowo-naczyniowego. Seler naciowy wspomaga odchudzanie i jest bogatym źródłem witamin. Zawiera dużo witaminy C, E, oraz witamin z grupy B i kwasu foliowego. W selerze naciowym znajdziemy także cynk, wapń, żelazo oraz magnez. Ponieważ w selerze naciowym jest sporo błonnika, to wspomaga też trawienie. Ma działanie antyzapalnie i obniża poziom cholesterolu LDL.
Cytryna to bardzo bogate źródło witaminy C. Wpiera zatem bardzo mocno nasz układ odpornościowy i przyjmowana w odpowiednich ilościach znacznie łagodzi przebieg różnych infekcji. Zawiera też bardzo dużo rutyny, która ma za zadanie zapobiegać utracie witaminy C z organizmu, a dodatkowo ma za zadanie uszczelniać naczynia krwionośne. Cytryna to też bogate źródło beta-karotenu, oraz witamin z grupy B, E, potasu, żelaza magnezu oraz sodu.
Jabłko zawierają witaminę C, K, A, E, B1, B2, B6 oraz kwas foliowy i pantotenowy. To bogate źródło potasu, manganu oraz wapnia, żelaza czy pektyn. Jednych substancji jest więcej, innych zaś mniej. Razem jednak bardzo dobrze się uzupełniają i pozytywnie wpływają na nasz organizm. Jabłka są smaczne i mają przyjazną strukturę, więc możemy ich zjeść znacznie więcej niż np. kurkumy. Wiele substancji zawartych w jabłkach ma działanie antyoksydacyjne. Odporność organizmu to również prawidłowa flora bakteryjna jelit. Jabłka wykazują właściwości prebiotyczne, więc i wspomagają nasz system odpornościowy. W jabłkach zawarta jest też kwercetyna o silnym działaniu przeciwzapalnym, która razem z innymi przeciwutleniaczami chroni organizm przed wolnymi rodnikami.
Marchew to najłatwiej dostępne i bardzo dobre źródło karotenoidów. To związki, które są też barwnikami odpowiadającymi za intensywnie pomarańczowy kolor marchewki. Są też przeciwutleniaczami. W marchwi znajdziemy dużo kwasu foliowego, witaminy C oraz K. Z minerałów zawiera najwięcej Potasu oraz Sodu.
Miód zawiera dużo enzymów oraz nadtlenku wodoru, które mają silne działanie bakteriobójcze. W miodzie naturalnym najdziemy też substancje o działaniu zbliżonym do antybiotyków, czyli lizozym i apidycynę. Miód to też źródło wielu mikroelementów: potas, żelazo fosfor, chlor, wapń, magnez i inne. W miodzie są też witaminy: A, C, B1, B2, B6, B12, kwas foliowy oraz pantotenowy i biotyna. Miód oraz zawarte w nim bogactwo składników wspomagają organizm w walce z przeziębieniem i chorobami gardła. Spożywanie miodu zalecane jest też w okresie wzmożonego wysiłku fizycznego oraz umysłowego, a także przy przewlekłych chorobach oraz przy wyczerpaniu organizmu i przy większych niedoborach składników odżywczych.
Wszystkie shoty na odporność przygotowałam w wyciskarce wolnoobrotowej.
Smacznego.