Ania Gotuje
Ania Gotuje
Tylko najlepsze przepisy
Shot na odporność

Shot na odporność

Zapraszam po cztery super proste inspiracje na bardzo zdrowe i pyszne soki wspomagające walkę z infekcjami. Shot na odporność to naturalny sposób na zdrowie i dobre samopoczucie.

- tylko świeże składniki
- idealne kompozycje i dużo porad
- szybkie soki z wyciskarki wolnoobrotowej

Czas przygotowania: 20 minut
Liczba porcji: 180 - 450 ml

Kaloryczność kcal: 50 w 50 ml shota z kurkumą
Dieta: bezglutenowa, wegetariańska

Składniki na shot z selerem naciowym

  • 25 g świeżego korzenia imbiru - około 3 cm
  • 250 g selera naciowego - około 4 pałki
  • 250 g jabłek - jedno spore i soczyste jabłko
  • 200 g cytryny - 1 średnia cytryna
  • ewentualne dodatki: woda, miód, natka pietruszki

Składniki na shot z marchewką

  • 25 g świeżego korzenia imbiru - około 3 cm
  • 320 g marchwi - 3 średnie marchewki
  • 200 g cytryny - 1 średnia cytryna
  • 3 gałązki świeżej mięty
  • ewentualne dodatki: woda, miód, listki melisy

Składniki na shot imbirowy z mandarynką

  • 30 g świeżego korzenia imbiru - około 3,5 cm
  • 700 g mandarynek lub pomarańczy - u mnie 5 mandarynek
  • 200 g cytryny - 1 średnia cytryna
  • ewentualne dodatki: woda, miód, listki mięty lub melisy

Składniki na shot z kurkumą

  • 30 g świeżego korzenia imbiru - około 3,5 cm
  • 15 g świeżego korzenia kurkumy - dwa małe kawałki
  • 200 g cytryny - 1 średnia cytryna
  • 250 g pomarańczy - 1 średnia pomarańcza
  • łyżka dobrego miodu - około 25 g
  • ewentualne dodatki: woda, papryczka chili

Shoty imbirowe na odporność 

Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml.
Do zrobienia opisanych poniżej soków użyłam wyciskarki wolnoobrotowej marki Philips. Kalorie policzone zostały do przepisu na shot z kurkumą. Jest to jednak orientacyjna liczba kalorii, ponieważ Twoje składniki mogą mieć inną liczbę kalorii niż te, których użyłam ja. 

Wszystkie szoty, które omówię w tym wpisie robię zazwyczaj na przełomie zimy i wiosny, gdy nasze organizmy wręcz domagają się świeżej dawki witamin. Zimą stawiam na herbatki imbirowe i syropy cebulowe, jednak gdy nadchodzi wiosna, to zdecydowanie sięgam po takie właśnie soki i szoty, które szykuję przez wyciskanie soku z owoców i warzyw. Zauważyłam, że na lodówkach w marketach pojawiło się ostatni bardzo dużo rozmaitych shotów witaminowych, na odporność, czy na odchudzanie. Są to rozmaite mieszanki, które możecie znacznie taniej i to w zdrowszej wersji można zrobić samodzielnie w domu. Zapraszam po moje ulubione propozycje na smaczne i zdrowe soki. 

Shot na odporność, 1

Shot na odporność z selerem naciowym

Wszystkie składniki na ten pyszny, zielony napój dokładnie umyj pod zimną, bieżącą wodą. Jabłko podziel sobie na dwa lub cztery mniejsze kawałki. Cytrynę obierz ze skórki i usuń z niej pestki. Kawałka imbiru nie trzeba obierać, ani też kroić na mniejsze kawałki. Pałki selera naciowego tylko osusz z nadmiaru wody i ewentualnie podziel na pół. 

Porada: Do szota z jabłkiem i selerem naciowym pasuje też natka pietruszki. 

Shot na odporność, 2

Tak przygotowane składniki umieść w otworze wyciskarki wolnoobrotowej. Włącz maszynę i w razie potrzeby użyj popychacza, by wszystkie owoce i warzywa przeszły przez śrubę wyciskającą. Z podanych przeze mnie składników otrzymałam około 200 ml gotowego do picia soku. W razie potrzeby można go śmiało rozcieńczyć przez wymieszanie napoju z wodą z dodatkiem naturalnego miodu. 
Shot na odporność, 3

Shot na odporność z marchewką

Wszystkie składniki na marchewkowy napój dokładnie umyj pod zimną, bieżącą wodą. Marchewki obierz cienko i odetnij im końcówki. Cytrynę obierz ze skórki i usuń z niej pestki. Kawałka imbiru nie trzeba obierać, ani też kroić na mniejsze kawałki, ale można go dowolnie pokroić np. na plasterki. Gałązki świeżej mięty tylko osusz z nadmiaru wody.

Porada: Do szota z marchewką pasują też świeże listki melisy. 

Shot na odporność, 4

Tak przygotowane składniki umieść w otworze wyciskarki wolnoobrotowej. Włącz maszynę i w razie potrzeby użyj popychacza, by wszystkie owoce i warzywa przeszły przez śrubę wyciskającą. Z podanych przeze mnie składników otrzymałam około 180 ml gotowego do picia soku. W razie potrzeby można go śmiało rozcieńczyć przez wymieszanie napoju z wodą z dodatkiem naturalnego miodu. 
Shot na odporność, 5

Shot na odporność z mandarynką

Wszystkie składniki na imbirowo mandarynkowy sok dokładnie umyj pod zimną, bieżącą wodą. Cytrynę oraz mandarynki lub pomarańcze obierz ze skórki i usuń z nich pestki. Kawałka imbiru nie trzeba obierać, ani też kroić na mniejsze kawałki, ale można go dowolnie pokroić np. na plasterki. 

Porada: Do szota z mandarynkami pasują też świeże listki melisy lub mięty. 

Shot na odporność, 6

Tak przygotowane składniki umieść w otworze wyciskarki wolnoobrotowej. Włącz maszynę i w razie potrzeby użyj popychacza, by wszystkie owoce i imbir przeszły przez śrubę wyciskającą. Z podanych przeze mnie składników otrzymałam około 450 ml gotowego do picia soku. W razie potrzeby można go śmiało rozcieńczyć przez wymieszanie napoju z wodą z dodatkiem naturalnego miodu. 
Shot na odporność, 7

Shot na odporność z kurkumą 

Wszystkie składniki na shot z imbirem i kurkumą dokładnie umyj pod zimną, bieżącą wodą. Cytrynę oraz pomarańczę obierz ze skórki i usuń z nich pestki. Bulwy imbiru nie trzeba obierać, ani też kroić na mniejsze kawałki, ale można go dowolnie pokroić np. na plasterki. Korzeń kurkumy możesz zostawić w całości lub w razie potrzeby przekroić na pół. Łyżkę miodu odłóż na potem, ponieważ dodajemy go już do wyciśniętego soku. 

Porada: Do szota z imbirem i kurkumą pasuje też odrobina chili w proszku lub też kawałek świeżej, ostrej papryczki, którą również można przepuścić przez wyciskarkę. 

Shot na odporność, 8

Tak przygotowane składniki umieść w otworze wyciskarki wolnoobrotowej. Włącz maszynę i w razie potrzeby użyj popychacza, by wszystkie owoce, imbir i kurkuma przeszły przez śrubę wyciskającą. Z podanych przeze mnie składników otrzymałam niecałe 200 ml gotowego do picia soku. Dodaj do niego łyżkę ulubionego, naturalnego miodu i dokładnie wymieszaj shot. W razie potrzeby można go jeszcze śmiało rozcieńczyć z wodą. To mój ulubiony shot na odporność :)
Shot na odporność, 9

Shot na odporność, 10

Takie świeżo wyciskane soki polecam wypijać od razu po zrobieniu. Można je dosładzać naturalnym miodem oraz w razie potrzeby rozcieńczać z przegotowaną wodą. Po krótce opiszę jeszcze jakie najważniejsze właściwości sprzyjające odporności mają główne składniki użyte w tych sokach.

Imbir to bomba witaminowa. Zawiera witaminę C, B1, B2, a także witaminy: A, E i K. To bogate źródło kwasu foliowego i składników mineralnych: wapń, żelazo, fosfor, potas. W bulwie imbiru znajdziemy też olejki eteryczne oraz żywice, które działają przeciwbakteryjnie, przeciwzapalnie i przeciwwirusowo. Napary i soki z imbiru działają łagodząco na kaszel. Wpływają pozytywnie na rozrzedzenie śluzu, który może się zbierać w oskrzelach. Imbir ma naturalne działanie przeciwbólowe oraz przeciwgorączkowe. Rozgrzewa organizm i pomaga przy zwalczaniu infekcji jamy ustnej. Imbir znacznie poprawia też ukrwienie i dotlenienie komórek naszego organizmu, co również wpływa korzystnie na układ odpornościowy. 

Kurkuma to bardzo ciekawa roślina. Tak jak imbir, ma dość ostry smak i bardzo charakterystyczny, intensywnie żółto pomarańczowy kolor. Kurkuma bardzo silnie pobudza pracę neuronów, wspierając tym samym  pracę mózgu. Ma też silne działanie przeciwzapalne. Kurkumina odpowiadająca za intensywny smak i barwę to też bardzo silny przeciwutleniacz o działaniu przeciwzapalnym. Kurkuma ma właściwości pobudzające wytwarzanie żółci, sekretyny, gastryny i enzymów trzustkowych. Kurkuma działa też antybakteryjnie oraz rozkurczająco. Zawiera dużo witamin np. z grupy B, oraz witaminy E i K. Ze składników mineralnych będą to głównie: wapń, żelazo, fosfor, sód, magnez, potas, czy cynk.

Seler naciowy jest bogatym źródłem olejków aromatycznych, flawonoidów. Glikozydy zaś pobudzają pracę serca oraz wspomagają prawidłowe działanie układu sercowo-naczyniowego. Seler naciowy wspomaga odchudzanie i jest bogatym źródłem witamin. Zawiera dużo witaminy C, E, oraz witamin z grupy B i kwasu foliowego. W selerze naciowym znajdziemy także cynk, wapń, żelazo oraz magnez. Ponieważ w selerze naciowym jest sporo błonnika, to wspomaga też trawienie. Ma działanie antyzapalnie i obniża poziom cholesterolu LDL.

Cytryna to bardzo bogate źródło witaminy C. Wpiera zatem bardzo mocno nasz układ odpornościowy i przyjmowana w odpowiednich ilościach znacznie łagodzi przebieg różnych infekcji. Zawiera też bardzo dużo rutyny, która ma za zadanie zapobiegać utracie witaminy C z organizmu, a dodatkowo ma za zadanie uszczelniać naczynia krwionośne. Cytryna to też bogate źródło beta-karotenu, oraz witamin z grupy B, E, potasu, żelaza magnezu oraz sodu.

Jabłko zawierają witaminę C, K, A, E, B1, B2, B6 oraz kwas foliowy i pantotenowy. To bogate źródło potasu, manganu oraz wapnia, żelaza czy pektyn. Jednych substancji jest więcej, innych zaś mniej. Razem jednak bardzo dobrze się uzupełniają i pozytywnie wpływają na nasz organizm. Jabłka są smaczne i mają przyjazną strukturę, więc możemy ich zjeść znacznie więcej niż np. kurkumy. Wiele substancji zawartych w jabłkach ma działanie antyoksydacyjne. Odporność organizmu to również prawidłowa flora bakteryjna jelit. Jabłka wykazują właściwości prebiotyczne, więc i wspomagają nasz system odpornościowy. W jabłkach zawarta jest też kwercetyna o silnym działaniu przeciwzapalnym, która razem z innymi przeciwutleniaczami chroni organizm przed wolnymi rodnikami.

Marchew to najłatwiej dostępne i bardzo dobre źródło karotenoidów. To związki, które są też barwnikami odpowiadającymi za intensywnie pomarańczowy kolor marchewki. Są też przeciwutleniaczami. W marchwi znajdziemy dużo kwasu foliowego, witaminy C oraz K. Z minerałów zawiera najwięcej Potasu oraz Sodu. 

Miód zawiera dużo enzymów oraz nadtlenku wodoru, które mają silne działanie bakteriobójcze. W miodzie naturalnym najdziemy też substancje o działaniu zbliżonym do antybiotyków, czyli lizozym i apidycynę. Miód to też źródło wielu mikroelementów: potas, żelazo fosfor, chlor, wapń, magnez i inne. W miodzie są też witaminy: A, C, B1, B2, B6, B12, kwas foliowy oraz pantotenowy i biotyna. Miód oraz zawarte w nim bogactwo składników wspomagają organizm w walce z przeziębieniem i chorobami gardła. Spożywanie miodu zalecane jest też w okresie wzmożonego wysiłku fizycznego oraz umysłowego, a także przy przewlekłych chorobach oraz przy wyczerpaniu organizmu i przy większych niedoborach składników odżywczych. 

Shot na odporność, 11

Shot na odporność, 12
 
Wszystkie shoty na odporność przygotowałam w wyciskarce wolnoobrotowej. Wyciskarka wolnoobrotowa Philips to urządzenie, które zaskakuje wyjątkowo cichą pracą. Jedynym dźwiękiem jaki wydaje, są odgłosy miażdżonych warzyw i owoców. Pamiętam jak kiedyś szykowałam soki w sokowirówce i gdy włączałam maszynę, to wszyscy uciekali z parteru na piętro. Gdy korzystam z wyciskarki wolnoobrotowej jest wręcz odwrotnie. Moi Synowie przychodzą do kuchni i obserwują jej pracę, bowiem przez tubę widać dokładnie jak przesuwają się owoce i warzywa. Nie trzeba ich też bardzo drobno kroić, ponieważ wyciskarka ma szeroki otwór o średnicy 7 cm.

Bardzo podoba mi się matowa czerń, przezroczyste komory oraz nowoczesny wygląd wyciskarki oraz to, że jest bardzo zgrabna i nie zajmuje dużo miejsca na blacie kuchennym. Ogromną zaletą tego sprzętu jest nie tylko niezwykła łatwość użycia, ponieważ wystarczy włączyć wyciskarkę i tylko patrzeć, jak w dzbanku zbiera się sok. W bardzo prosty sposób zdejmuje się poszczególne części wyciskarki i wyjątkowo szybko i łatwo się je myje. Wyciskarka doskonale radzi sobie z wyciskaniem soku z bardzo twardych owoców i warzyw oraz z korzeni. Bez problemy wycisnęłam sok z bulwy imbiru oraz kurkumy.

Gorąco polecam szykowanie zdrowych soków. Smacznego.
Wpis powstał we współpracy z marką Philips. 
Średnia 4.8 / 5 (151 głosów) Oceń!
Drukuj Przepis
Zapisz Przepis
Dodaj Notatkę
Dodaj Komentarz
Dziękuję za wspólne gotowanie.
Będzie mi miło jeżeli dodasz komentarz ze zdjęciem. Ania

Shot na odporność

Zastanawiałam się ostatnio nad tym, kiedy nasze organizmy są najbardziej podatne na różne infekcje. Pomijając fakt, że zawsze bardziej narażamy się na różne przeziębienia, gdy jesteśmy zmęczeni, zestresowani, czy też osłabieni przez niedawno przebyte choroby, czy też duży wysiłek. To oczywiście temat rzeka, ponieważ każdy z nas jest zupełnie inny. Skupiłam się raczej na tym, co sama zauważyłam przez lata. Mam dzieci, więc wiadomo, że bywało różnie. Moi chłopcy to już nastolatki i chorują znacznie rzadziej, jednak bardzo dobrze pamiętam wcześniejsze lata i ciągłą walkę z różnymi infekcjami. Pomijając fakt, że w przedszkolu dzieciaki częściej się od siebie zarażają i co nie raz łapią katar, to z całą pewnością na różne infekcje narażeni jesteśmy w takich okresach przejściowych. Chodzi o przełomy między porami roku. Głównie jest to okres końca zimy i początku wiosny lub okres między jesienią a zimą. Na przełomie jesieni i zimy wspomagamy się zazwyczaj gorącymi herbatami z miodem. Herbata z imbirem to coś co szykuję przez całą zimę. Drugim takim najczęstszym sposobem na odporność jest łączenie cebuli, czosnku i miodu. Polecam więc mój przepis na syrop z cebuli. Uwierzcie mi, że można go zrobić tak że będzie bardzo smaczny :) Oczywiście wszelkie potrawy z dużą ilością czosnku, imbiru i chili są naj najbardziej wskazane i bardzo smaczne przy okazji. Jednak gdy mamy okres końca zimy i początku wiosny, to zaczynamy myśleć już troch wiosennie. Nasze organizmy budzą się do życia, do wiosny. Pragniemy mocnej dawki energii. Szukamy czegoś świeższego. Dlatego też właśnie na początku wiosny bardzo gorąco polecam szykowanie shotów z owoców, warzyw i korzonków. Shot na odporność i walkę z infekcjami to super rozwiązanie na ten dość trudny okres między końcem zimy a początkiem wiosny. Ja mam dla mojego Czytelnika nie jeden, a aż cztery propozycje na super pyszne, szybkie, proste do zrobienia i bardzo zdrowe shoty na odporność. I będziemy stosować nazewnictwo zamiennie. Czasem shot a czasem bardziej po naszemu, czyli szot na odporność :) Rewelacyjna zimą jest też herbata zimowa z imbirem, syropem i cytrusami. Bardzo smaczny i zdrowy jest też koktajl z jarmużu bez dodatku nabiału. Zobacz też jakie domowe lemoniady możesz przygotować na cieplejsze dni. Koniecznie zobacz też przepis na Espresso Tonic

Shot na odporność z imbirem

Wszystkie shoty jakie pokazuję w tym rozległym przepisie, a raczej przepisach, to szoty z dodatkiem świeżego korzenia imbiru. Shot imbirowy na odporność jest najlepszy i w połączeniu z sokiem z cytryny lub limonki oraz z dodatkowymi składnikami, będzie dla naszego organizmu wybawieniem. Można dowolnie komponować szoty i bazować na imbirze, cytrynie i miodzie. Tak naprawdę pasują do nich nie tylko pomarańcze, mandarynki i grapefruity, ale i marchew, kurkuma, seler naciowy, jabłko, czy świeże zioła. Uwielbiam wszelkie te połączenia i shot witaminowy z imbirem i pomarańczą mogłabym pić każdego dnia. Shot z kurkumy, cytryny i imbiru na odporność jest rewelacyjny. Pokażę oczywiście jak skomponować shot z imbiru i kurkumy oraz jak dokładnie zrobić shot z kurkumą na odporność. Warto na początek wiedzieć to, czemu wybieramy akurat imbir i w jakiej postaci będzie on najlepszy. W wielkim skrócie imbir bardzo pomaga naszemu układowi immunologicznemu w zwalczaniu wszelkich infekcji. Tak samo jak sok z cytryny, czy dobrej jakości miód. I to miód nie poddawany obróbce termicznej. Do tego jeszcze kurkuma, która pomaga zwalczać wirusy i parę innych składników, które idealnie do siebie pasują. 

Shot z wyciskarki wolnoobrotowej

Swoje shoty oraz soki robię zawsze z wyciskarki wolnoobrotowej. Można oczywiście sięgnąć po imbir, czy kurkumę w proszku, ale uwierzcie mi, że to nie jest to samo, co świeży sok. Ponieważ wyciskarki wolnoobrotowe bez problemu radzą sobie z wyciśnięciem soku nawet z korzenia imbiru, czy kurkumy, to zwyczajnie trzeba skorzystać z takiej możliwości. To ogromna wygoda i oszczędność, ponieważ nigdy nie obieram korzenia imbiru oraz kurkumy. Wyciskam z nich sok z kilka sekund. Wystarczy umyć korzeń imbiru, czy kurkumy i wrzucić do komory. Odkąd używam wyciskarki wolnoobrotowej, nie wyobrażam sobie teraz ścierania imbiru oraz barwiącej skórę kurkumy na drobnej tarce. Potem jeszcze wyciskanie soku przez gazę lub ściereczkę muślinową. Wszystko to zajmuje dużo czasu, a potem jeszcze mycie i sprzątanie. Musze szczerze przyznać, że samodzielne szykowanie soku z użyciem tarki mocno zniechęca do szykowania soków z użyciem takich korzeni jak imbir i kurkuma, które są kluczowe w szykowaniu szotów na odporność. Tak samo marchew, czy seler naciowy, z których sok możesz pozyskać z wyciskarki wolnoobrotowej lub tradycyjnej sokowirówki. Cytrusy takie jak cytryna, pomarańcza, czy mandarynka, można oczywiście wyciskać przez wyciskarkę do cytrusów ręczną lub eklektyczną. Tylko czy naprawdę chcemy używać aż tyle różnych urządzeń do zrobienia jednego shota na odporność... Zdecydowanie nie. Wszystkie te składniki, a nawet świeże zioła, możemy błyskawicznie i bardzo prosto przepuścić przez wyciskarkę wolnoobrotową. Wyciskarka wolnoobrotowa Philips to moje niedawne odkrycie. Miałam w domu dość stary model innej marki, jednak tamta wyciskarka była bardzo duża, bardzo głośna i ciężka do mycia po użyciu. Z czasem przestałam jej używać i została gdzieś głęboko w szafie. Dlatego też miałam bardzo dobre porównanie podczas testowania wyciskarki wolnoobrotowej HR1889/70 marki Philips. Moje pierwsze i bardzo trafne spostrzeżenia są takie. Wyciskarka wolnoobrotowa Philips jest bardzo zgrabna, więc nie jest to wielka maszyna, która zajmuje połowę blatu kuchennego, ale jej rozmiar jest na tyle idealny, że bez problemu zrobię w niej na raz bardzo dużo soku. Nie muszę też drobno kroić składników na soku, ponieważ komora jest bardzo duża. Podajnik jest wygodny i pojemny. Druga rzecz, to wygląd. Ta maszyna jest bardzo ładna, elegancka i świetnie wykonana. To co mnie zaskoczyło najbardziej, to dźwięki jakie wyciskarka wydaje w trakcie wyciskania soku. A raczej ich brak, ponieważ dawno już nie używałam tak cichej maszyny w kuchni. Ta cisza jest niesamowita i chwała za to marce Philips. Aby już nie przedłużać, musze tylko napisać, że czyszczenie wyciskarki jest super szybkie. Widać, że elementy są bardzo dobrze skomponowane i przemyślane. Maszynkę myję błyskawicznie, co również jest mega ważne w pracy w kuchni. Wyciskarka bardzo dokładnie wyciska sok i przyjemnie się z nią pracuje. Jestem zdecydowanie na tak i bardzo gorąco polecam ten sprzęt. Tymczasem zapraszam po kilak inspiracji na pyszne szoty, które pomogą nam wzmocnić nasze organizmy i przygotować na szok, jakim są zmiany pór roku. Powodzenia i smacznego.