Herbata z imbirem
Pyszna i rozgrzewająca herbata z imbirem to świetny napój na chłodniejsze dni. Przepis jest bardzo uniwersalny, ponieważ podaję kilka sposobów na przygotowanie imbirowej herbatki.
- bardzo zdrowa herbata
- tylko naturalne składniki
- świetna na przeziębienia
Czas przygotowania: 25 minut
Liczba porcji: około 750 ml herbatki
Kaloryczność kcal: 12 w 100 ml herbatki
Dieta: bezglutenowa, wegetariańska
Składniki
- kawałek korzenia świeżego imbiru - 20 g
- 2 saszetki lub łyżka ulubionej herbaty
- 3 szklanki wody - 750 ml
- sok z połówki cytryny lub z małej limonki
- ewentualne dodatki: miód, cynamon, sok z pomarańczy, liski melisy lub mięty
Herbatka imbirowa
Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml.
Kalorie policzone zostały na podstawie użytych przeze mnie składników. Jest to więc orientacyjna ilość kalorii, ponieważ Twoje składniki mogą mieć inną liczbę kalorii niż te, których użyłam ja. Z podanej ilości składników otrzymasz około 750 ml herbatki imbirowej.
Przed szykowaniem herbaty zachęcam też do przeczytania najpierw całego wpisu. W treści podaję bowiem dużo ciekawych porad dotyczących składników oraz ich zamienników. Być może zapragniesz użyć np. herbaty zielonej lub rooibos albo dodać do swojego wywaru sok z pomarańczy.
Herbata z imbirem
Świeży korzeń imbiru umyj dokładnie. Nie trzeba obierać go ze skórki. Na podaną ilość składników wystarczy kawałek o wadze około 20 gramów.
Do małego rondelka wlej 500 ml, czyli dwie szklanki wody. Dodaj też imbir. Możesz pokroić go w bardzo cienkie plasterki, posiekać na małe kawałki lub nawet zetrzeć go na tarce. Rondelek przykryj przykrywką i zagotuj wodę z imbirem. Zmniejsz moc palnika do takiej, by całość tylko lekko mrugała i gotuj napar przez 10 minut. Po tym czasie wyłącz palnik i odstaw rondelek na bok.
W trakcie gotowania wody z imbirem zaparz swoją ulubioną herbatę. Ja zaparzyłam łyżkę czarnej, "fusiastej" herbaty. Herbatę zalałam wrzątkiem (250 ml = 1 szklanka) i po paru minutach przecedziłam do drugiej szklanki. Do zaparzonej herbaty wycisnęłam sok z połówki mniejszej cytryny. Możesz też sięgnąć po małą limonkę.
Porada: Aby zrobić herbatę imbirową możesz też śmiało zaparzyć dowolną ulubioną herbatę lub napar. Może to być zielony lub czerwony rooibos, herbata zielona, biała lub żółta, czy też rumianek albo np. napar z dzikiej róży, czy też "herbatka" owocowa. Pamiętaj jednak o tym, że różne herbaty parzy się w różnych temperaturach, np. herbatę żółtą zalewamy wodą o temperaturze 70-80 °C i parzymy od jednej do trzech minut (w zależności od tego, jaką herbatę lubisz).
Napar z imbiru przecedź do dzbanuszka (jeśli imbir ścierany był na tarce, to użyj gęstego sitka). Dolej herbatę z sokiem z cytryny lub limonki i zamieszaj.
Jeśli nie słodzisz herbatki imbirowej, to polecam dodać do niej kilka listków mięty lub/oraz melisy. Do dzbanka warto też dołożyć kawałek kory cynamonu lub też odrobinę cynamonu w proszku. Do dekoracji zawsze można dorzucić kilka plasterków cytrusów oraz imbiru. Dla zdrowia zaś szczyptę kurkumy.
Bardzo ciekawym dodatkiem jest też sok z pomarańczy lub sok z jabłek. Jeśli zaś wolisz słodsze herbatki, to dodaj też trochę cukru trzcinowego lub miodu. Miód proponuję dodać do herbaty, która przestudziła się do temperatury 40 stopni, by nie stracił większości właściwości leczniczych a w tym antybakteryjnych.
Jaka jest Twoja ulubiona herbata?
Sprawdź też mój pomysł na doskonały shot na odporność ze świeżych owoców oraz przepis domowa gorąca czekolada.
Smacznego.