Ania Gotuje
Ania Gotuje
Tylko najlepsze przepisy
Herbata z imbirem

Herbata z imbirem

Pyszna i rozgrzewająca herbata z imbirem to świetny napój na chłodniejsze dni. Przepis jest bardzo uniwersalny, ponieważ podaję kilka sposobów na przygotowanie imbirowej herbatki.

- bardzo zdrowa herbata
- tylko naturalne składniki
- świetna na przeziębienia

Czas przygotowania: 25 minut
Liczba porcji: około 750 ml herbatki

Kaloryczność kcal: 12 w 100 ml herbatki
Dieta: bezglutenowa, wegetariańska

Składniki

  • kawałek korzenia świeżego imbiru - 20 g
  • 2 saszetki lub łyżka ulubionej herbaty
  • 3 szklanki wody - 750 ml
  • sok z połówki cytryny lub z małej limonki
  • ewentualne dodatki: miód, cynamon, sok z pomarańczy, liski melisy lub mięty

Herbatka imbirowa

Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml.

Kalorie policzone zostały na podstawie użytych przeze mnie składników. Jest to więc orientacyjna ilość kalorii, ponieważ Twoje składniki mogą mieć inną liczbę kalorii niż te, których użyłam ja. Z podanej ilości składników otrzymasz około 750 ml herbatki imbirowej.

Przed szykowaniem herbaty zachęcam też do przeczytania najpierw całego wpisu. W treści podaję bowiem dużo ciekawych porad dotyczących składników oraz ich zamienników. Być może zapragniesz użyć np. herbaty zielonej lub rooibos albo dodać do swojego wywaru sok z pomarańczy.

Herbata z imbirem, 1

Herbata z imbirem

Świeży korzeń imbiru umyj dokładnie. Nie trzeba obierać go ze skórki. Na podaną ilość składników wystarczy kawałek o wadze około 20 gramów. 

Herbata z imbirem, 2

Do małego rondelka wlej 500 ml, czyli dwie szklanki wody. Dodaj też imbir. Możesz pokroić go w bardzo cienkie plasterki, posiekać na małe kawałki lub nawet zetrzeć go na tarce. Rondelek przykryj przykrywką i zagotuj wodę z imbirem. Zmniejsz moc palnika do takiej, by całość tylko lekko mrugała i gotuj napar przez 10 minut. Po tym czasie wyłącz palnik i odstaw rondelek na bok.
Herbata z imbirem, 3

W trakcie gotowania wody z imbirem zaparz swoją ulubioną herbatę. Ja zaparzyłam łyżkę czarnej, "fusiastej" herbaty. Herbatę zalałam wrzątkiem (250 ml = 1 szklanka) i po paru minutach przecedziłam do drugiej szklanki. Do zaparzonej herbaty wycisnęłam sok z połówki mniejszej cytryny. Możesz też sięgnąć po małą limonkę.

Porada: Aby zrobić herbatę imbirową możesz też śmiało zaparzyć dowolną ulubioną herbatę lub napar. Może to być zielony lub czerwony rooibos, herbata zielona, biała lub żółta, czy też rumianek albo np. napar z dzikiej róży, czy też "herbatka" owocowa. Pamiętaj jednak o tym, że różne herbaty parzy się w różnych temperaturach, np. herbatę żółtą zalewamy wodą o temperaturze 70-80 °C i parzymy od jednej do trzech minut (w zależności od tego, jaką herbatę lubisz). 
Herbata z imbirem, 4

Napar z imbiru przecedź do dzbanuszka (jeśli imbir ścierany był na tarce, to użyj gęstego sitka). Dolej herbatę z sokiem z cytryny lub limonki i zamieszaj.

Jeśli nie słodzisz herbatki imbirowej, to polecam dodać do niej kilka listków mięty lub/oraz melisy. Do dzbanka warto też dołożyć kawałek kory cynamonu lub też odrobinę cynamonu w proszku. Do dekoracji zawsze można dorzucić kilka plasterków cytrusów oraz imbiru. Dla zdrowia zaś szczyptę kurkumy. 

Bardzo ciekawym dodatkiem jest też sok z pomarańczy lub sok z jabłek. Jeśli zaś wolisz słodsze herbatki, to dodaj też trochę cukru trzcinowego lub miodu. Miód proponuję dodać do herbaty, która przestudziła się do temperatury 40 stopni, by nie stracił większości właściwości leczniczych a w tym antybakteryjnych. 
Herbata z imbirem, 5

Jaka jest Twoja ulubiona herbata?

Sprawdź też mój pomysł na doskonały shot na odporność ze świeżych owoców oraz przepis domowa gorąca czekolada.

Smacznego. 
Średnia 4.9 / 5 (329 głosów) Oceń!
Drukuj Przepis
Zapisz Przepis
Dodaj Notatkę
Dodaj Komentarz
Dziękuję za wspólne gotowanie.
Będzie mi miło jeżeli dodasz komentarz ze zdjęciem. Ania

Herbata z imbirem

Domowej roboty herbaty z imbirem pijamy dość często, jak tylko zacznie się sezon przeziębieniowy. Zaczynany zatem na jesieni a kończymy późną wiosną. Warto jednak pamiętać o tym, że herbata z imbirem może być też śmiało podawana na zimno latem np. z kostkami lodu. Można iść na skróty i dodać imbir do herbaty bezpośrednio po jej zaparzeniu. Nie wydobędziemy z niego jednak całej esencji smaku i właściwości zdrowotnych. Chyba, że zetrzecie do na tarce i dodacie do herbatki a potem ją przecedzicie. Warto też zrobić sobie zapas na syrop z imbiru, który można sobie dolewać do herbatki. Domowa herbatka imbirowa może powstać na bazie Twojej ulubionej herbaty lub naparu ziołowego. Możesz zatem zaparzyć klasyczną czarną herbatę lub też sięgnąć po herbatę zieloną, żółtą czy też nawet ziołowy Rooibos. Możesz nawet zaparzyć melisę, mięte lub rumianek jeśli wolisz takie smaki. Rewelacyjna zimą jest też herbata zimowa z imbirem, syropem i cytrusami. Bardzo smaczny i zdrowy jest też koktajl z jarmużu bez dodatku nabiału. 

Herbatka imbirowa

Posiłkując się wpisem na serwisie apteline, imbir ma wiele zdrowotnych właściwości. Przede wszystkim działa rozgrzewająco i wspomaga odporność organizmu. Pomaga nam naturalnie zwalczać różne infekcje bakteryjne, wirusowe a nawet grzybicze. Powszechnie stosujemy go na przeziębienie z objawami bólu gardła i kaszlem. Spożywanie imbiru wspomaga nawet odchudzanie. Korzeń imbiru zawiera w sobie mieszaninę czynnych biologicznie związków takich jak: olejki eteryczne, czy gingerol). To dzięki nim nasz mózg pracuje znacznie wydajniej a wątroba sprawniej odtruwa organizm. Do tego nasz układ pokarmowy produkuje większe ilości enzymów trawiennych. Nie wszyscy wiedzą, że imbir to nie tylko jeden gatunek. Rodzina imbirowatych obejmuje około 140 gatunków imbiru. Domowa herbata z imbiru wspomaga w leczeniu bólu mięśni i bólu stawów. Jak już wcześniej wspomniałam pomaga w odchudzaniu, czyli pozytywnie wpływa na proces trawienia. Picie naparu z imbirem bez cukru wpływa na stan jamy istnej i odświeża oddech. Herbata imbirowa ma zatem całe mnóstwo pozytywnych właściwości. Jeśli zatem szukasz jeszcze innych ciekawych inspiracji na różne domowe napije, to polecam Ci bardzo zdrowy i pyszny kompot z suszu, który warto gotować nie tylko na Święta.