Ania Gotuje
Tylko najlepsze przepisy
Kompot z żurawiny i jabłek

Kompot z żurawiny i jabłek

Bardzo prosty, bardzo szybki i bardzo smaczny... Najlepszy kompot z żurawiny i jabłek :-)

Czas przygotowania: 10 minut
Czas gotowania: 1 godzina
Liczba porcji: 1,5 litra kompotu

Dieta: bezglutenowa, wegańska, wegetariańska

Składniki

  • 30 dag żurawiny świeżej lub mrożonej
  • 3-4 jabłka - do 1 kg łącznie
  • 1,5 litra wody
  • 6 łyżek cukru trzcinowego

Kompot z żurawiny

Żurawinę przebierz z patyczków i liści, umyj i włóż do garnka. Mrożoną od razu umieść w garnku.

Jabłka umyj i pokrój całe w małe kawałki np. w ósemki. Umieść w garnku.

Zalej owoce 1,5 litrami wody. Gotuj pod przykryciem na małym ogniu do godziny. Owoce powinny zblednąć i rozpadać się.

Dodaj 6 łyżek cukru i zamieszaj - jeszcze przed przecedzeniem.

Sitko umieść na dzbanku i przecedzaj kompot. Ja na koniec przecedzam również owoce. Mieszam je łyżką na cedzaku i odciskam. Jeśli przedostanie się trochę musu z jabłek.. tym lepiej :-)

Kompot z żurawiny i jabłek, 1
Kompot z żurawiny i jabłek, 2

Szukasz innych pomysłów na letnie napoje? Sprawdź również przepis domowa fanta. Jeżeli masz dostęp do dużej ilości owoców sprawdź też jak zrobić sok z sokownika, np. z truskawek.

Smacznego :-)

Średnia 4.9 / 5 (135 głosów) Oceń!
Drukuj Przepis
Zapisz Przepis
Dodaj Notatkę
Dodaj Komentarz
Dziękuję za wspólne gotowanie.
Będzie mi miło jeżeli dodasz komentarz ze zdjęciem. Ania