Kompot z żurawiny i jabłek

Kompot z żurawiny i jabłek

Bardzo prosty, bardzo szybki i bardzo smaczny... Najlepszy kompot z żurawiny i jabłek :-)

Reklama

Czas przygotowania: 10 minut
Czas gotowania: 1 godzina
Ilość porcji: 1,5 litra kompotu

Składniki:
  • 30 dag żurawiny świeżej lub mrożonej
  • 3-4 jabłka - do 1 kg łącznie
  • 1,5 litra wody
  • 6 łyżek cukru trzcinowego

Żurawinę przebierz z patyczków i liści, umyj i włóż do garnka. Mrożoną od razu umieść w garnku.

Jabłka umyj i pokrój całe w małe kawałki np. w ósemki. Umieść w garnku.

Zalej owoce 1,5 litrami wody. Gotuj pod przykryciem na małym ogniu do godziny. Owoce powinny zblednąć i rozpadać się.

Dodaj 6 łyżek cukru i zamieszaj - jeszcze przed przecedzeniem.

Sitko umieść na dzbanku i przecedzaj kompot. Ja na koniec przecedzam również owoce. Mieszam je łyżką na cedzaku i odciskam. Jeśli przedostanie się trochę musu z jabłek.. tym lepiej :-)

Kompot z żurawiny i jabłek, 1

Kompot z żurawiny i jabłek, 2

Smacznego :-)

Średnia 5.0 / 5 (7 głosów) Oceń!
Dziękuję za wspólne gotowanie, Ania z AniaGotuje.pl
p.s. Nie zapomnij zrobić zdjęcia gotowej potrawy i dodać go w komentarzu pod przepisem 📷

Link do przepisu: https://aniagotuje.pl/go/10309

Komentarze

2016-02-04 12:24
Taki kompot, to jak malina! :D
2016-02-04 12:25
Będę musiał spróbować!!! :D
2016-02-04 12:34
Ania, zaglądam do ciebie z ogromną przyjemnością. Ciekawe przepisy i cudna oprawa.
Ania z AniaGotuje.pl
2016-02-04 13:07
Dziękuję Ci Marto..bardzo mi miło!
2016-02-04 12:38
bardzo lubię takie połączenia.
taki kwasik zawsze dobry :D
Ania z AniaGotuje.pl
2016-02-04 13:08
Dokładnie!
2016-02-04 12:46
Napiłabym się teraz takiego kompotu, zwłaszcza po tych wszystkich pączkach ;-)
Reklama
Ania z AniaGotuje.pl
2016-02-04 13:08
Masz rację.. po takim zasłodzeniu jest idealny!
2016-02-04 13:15
Świetne połączenie żurawiny i jabłek, bardzo lubię kompot o takim smaku. PS Jakie ładne nowe logo :)
Ania z AniaGotuje.pl
2016-02-05 08:59
Dziękuję Gosiu, miło że zauważyłaś. Lubię tworzyć nowe grafiki.
2016-02-04 22:06
Lato mi się przypomniało...
Ania z AniaGotuje.pl
2016-02-05 09:01
O tak.. Chyba wszyscy już czekany.
2017-06-27 10:25
Najlepiej smakuje kiedy przygotowujemy go na zdrowej przefiltrowanej wodzie :) My mamy akurat filtr fitaqua polskiej firmy, super wydajny i wspierający nasze zdrowie.