Kompot z żurawiny i jabłek
Bardzo prosty, bardzo szybki i bardzo smaczny... Najlepszy kompot z żurawiny i jabłek :-)
Czas przygotowania: 10 minut
Czas gotowania: 1 godzina
Liczba porcji: 1,5 litra kompotu
Dieta: bezglutenowa, wegańska, wegetariańska
Składniki
- 30 dag żurawiny świeżej lub mrożonej
- 3-4 jabłka - do 1 kg łącznie
- 1,5 litra wody
- 6 łyżek cukru trzcinowego
Kompot z żurawiny
Żurawinę przebierz z patyczków i liści, umyj i włóż do garnka. Mrożoną od razu umieść w garnku.
Jabłka umyj i pokrój całe w małe kawałki np. w ósemki. Umieść w garnku.
Zalej owoce 1,5 litrami wody. Gotuj pod przykryciem na małym ogniu do godziny. Owoce powinny zblednąć i rozpadać się.
Dodaj 6 łyżek cukru i zamieszaj - jeszcze przed przecedzeniem.
Sitko umieść na dzbanku i przecedzaj kompot. Ja na koniec przecedzam również owoce. Mieszam je łyżką na cedzaku i odciskam. Jeśli przedostanie się trochę musu z jabłek.. tym lepiej :-)
Szukasz innych pomysłów na letnie napoje? Sprawdź również przepis domowa fanta. Jeżeli masz dostęp do dużej ilości owoców sprawdź też jak zrobić sok z sokownika, np. z truskawek.
Smacznego :-)