Kompot z żurawiny i jabłek

Kompot z żurawiny i jabłek

Bardzo prosty, bardzo szybki i bardzo smaczny...
Najlepszy kompot z żurawiny i jabłek :-)

Ilość porcji:
Wyjdzie idealnie 1,5 litra kompotu, czyli 6 szklanek po 250 ml :-)

Składniki:
• 30 dag żurawiny świeżej lub mrożonej
• 3-4 jabłka - do 1 kg łącznie
• 1,5 litra wody
• 6 łyżek cukru trzcinowego

Żurawinę przebierz z patyczków i liści, umyj i włóż do garnka. Mrożoną od razu umieść w garnku.

Jabłka umyj i pokrój całe w małe kawałki np. w ósemki. Umieść w garnku.

Zalej owoce 1,5 litrami wody. Gotuj pod przykryciem na małym ogniu do godziny. Owoce powinny zblednąć i rozpadać się.

Dodaj 6 łyżek cukru i zamieszaj - jeszcze przed przecedzeniem.

Sitko umieść na dzbanku i przecedzaj kompot. Ja na koniec przecedzam również owoce. Mieszam je łyżką na cedzaku i odciskam. Jeśli przedostanie się trochę musu z jabłek.. tym lepiej :-)

kompot-z-zurawiny-i-jablek-1

kompot-z-zurawiny-i-jablek-2

Smacznego :-)

Średnia 5.0 / 5 (4 głosów) Oceń!
Nie zapomnij zrobić zdjęcia gotowej potrawy i dodać go w komentarzu pod przepisem
Dziękuję za wspólne gotowanie, Ania z AniaGotuje.pl

Komentarze

Marcin
2016-02-04 12:24
Taki kompot, to jak malina! :D
Marcin
2016-02-04 12:25
Będę musiał spróbować!!! :D
wolna przestrzeń
2016-02-04 12:34
Ania, zaglądam do ciebie z ogromną przyjemnością. Ciekawe przepisy i cudna oprawa.
Ania z AniaGotuje.pl
Ania
2016-02-04 13:07
Dziękuję Ci Marto..bardzo mi miło!
justa
2016-02-04 12:38
bardzo lubię takie połączenia.
taki kwasik zawsze dobry :D
Ania z AniaGotuje.pl
Ania
2016-02-04 13:08
Dokładnie!
Create Your Health
2016-02-04 12:46
Napiłabym się teraz takiego kompotu, zwłaszcza po tych wszystkich pączkach ;-)
Ania z AniaGotuje.pl
Ania
2016-02-04 13:08
Masz rację.. po takim zasłodzeniu jest idealny!
Gosia
2016-02-04 13:15
Świetne połączenie żurawiny i jabłek, bardzo lubię kompot o takim smaku. PS Jakie ładne nowe logo :)
Ania z AniaGotuje.pl
Ania
2016-02-05 08:59
Dziękuję Gosiu, miło że zauważyłaś. Lubię tworzyć nowe grafiki.
jogosfera
2016-02-04 22:06
Lato mi się przypomniało...
Ania z AniaGotuje.pl
Ania
2016-02-05 09:01
O tak.. Chyba wszyscy już czekany.
Agnieszka
2017-06-27 10:25
Najlepiej smakuje kiedy przygotowujemy go na zdrowej przefiltrowanej wodzie :) My mamy akurat filtr fitaqua polskiej firmy, super wydajny i wspierający nasze zdrowie.