Ania Gotuje
Ania Gotuje
Tylko najlepsze przepisy
Kompot z jabłek

Kompot z jabłek

Domowy, aromatyczny kompot z jabłek to napój, który gorąco polecam gotować jesienią i zimą. Zapraszam po mój ulubiony i najprostszy przepis na idealny kompot jabłkowy. 

- tylko jabłka i woda
- kompot również dla najmłodszych
- w przepisie ciekawe porady i dodatki do kompotu

Czas przygotowania: 20 minut
Czas gotowania: 30 minut
Liczba porcji: do 1800 ml kompotu

Kaloryczność kcal: 30 w 100 ml kompotu
Dieta: bezglutenowa, wegańska, wegetariańska

Składniki

  • 1500 g ulubionych jabłek - najlepiej mieszane odmiany
  • 1500 ml wody

Kompot z jabłek

Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml.
Jabłka ważone były przed ewentualnym przygotowaniem. Zawsze podaję wagę użytych przeze mnie warzyw lub owoców. Nie trzeba jednak stosować się do wytycznych co do grama. Wagi podawane są po to, by łatwiej Wam było zorientować się, jaka mniej więcej ilość potrzebna jest do zrobienia danego dania. 

Kalorie policzone zostały na podstawie użytych przeze mnie składników. Jest to więc orientacyjna liczba kalorii, ponieważ Twoje składniki mogą mieć inną liczbę kalorii niż te, których użyłam ja. Z podanej ilości składników wyszło mi około 1800 ml kompotu jabłkowego.

Kompot z jabłek, 1

Kompot z jabłek przepis

Bardzo dokładnie umyj około 1,5 kg jabłek. Zalecam użyć po 1-2 jabłka różnych odmian. Warto mieszać jabłka słodkie i kwaśne. Niech jedne mają jasny, a inne żółty miąższ. Im większa różnorodność, tym lepszy wyjdzie Ci kompot. 

Usuń tylko ogonki, jabłka pokrój na mniejsze kawałki. U mnie były to grube plastry. Kompot gotuję razem z gniazdem nasiennym. Kawałki jabłek umieść w dużym garnku z grubym dnem. Wlej 1,5 litra wody. Garnek przykryj przykrywką. 

Porada 1: Aby wzbogacić smak kompotu możesz też dorzucić garść innych owoców. Polecam do wyboru: kawałek gruszki; 2-3 śliwki bez pestek; kilka malin; garść żurawiny świeżej lub suszonej; garść ogrodowych winogron; laskę cynamonu. 

Porada 2: Naprawdę dobry kompot ugotujesz też ze skórek i "ogryzków", które zostały Ci np. z szykowania szarlotki. Jeśli masz np. około 500 gramów takich "odpadów "poszarlotkowych" to wystarczy już tylko dodać 1 kg jabłek. 

Kompot z jabłek, 2

Kompot gotuj tak cały czas pod przykryciem, na małej mocy palnika przez około 30 minut lub też tak długo, aż jabłka zaczną się rozpadać. Jak mam malutkie jabłuszko, to czasem wrzucam je do garnka z prawie już gotowym kompotem i gotuję około 5-7 minut, by zmiękło. Wyławiam je wówczas po ugotowaniu i odkładam na potem do dekoracji, gdy wlewam kompot do dzbanka.

Porada: Pod koniec gotowania kompotu można też dorzucić np. samą skórkę po wcześniejszym wydłubaniu z niej nasion wanilii. W kompocie taka skórka odda jeszcze sporo aromatu.
Kompot z jabłek, 3

W pierwszej kolejności odlej do dzbanka sam kompot, a następnie użyj też szerszego, metalowego sitka z małymi oczkami. Nakładaj na sitko porcje gęstej pulpy z jabłek i skórek i przecieraj ją łyżką, by odzyskać jak najwięcej miąższu z jabłek. W taki sposób zyskasz jeszcze więcej, bardziej aromatycznego i gęstszego kompotu. Wyszło mi łącznie aż 1800 ml kompotu z jabłek. 
Kompot z jabłek, 4

Gorący kompot wlej do garnka. Możesz go udekorować świeżymi listkami mięty lub też 2-3 goździkami. Pasują tez plasterki cytryny lub też pomarańczy oraz plasterek imbiru. Z mieszanki różnych jabłek oraz dzięki temu, że przecieramy do kompotu miąższ, smakuje on idealnie i nie zdarzyło mi  się go jeszcze dosładzać. Jeśli jednak wolisz jeszcze słodszy kompot, to wsyp nieco cukru zwykłego lub trzcinowego, albo dodaj łyżeczkę miodu. 
Kompot z jabłek, 5

Kompot z jabłek, 6

Smacznego. 
Średnia 4.9 / 5 (73 głosów) Oceń!
Drukuj Przepis
Zapisz Przepis
Dodaj Notatkę
Dodaj Komentarz
Dziękuję za wspólne gotowanie.
Będzie mi miło jeżeli dodasz komentarz ze zdjęciem. Ania

Kompot z jabłek

Domowy kompot z jablek to nie tylko rewelacyjny sposób na szybkie orzeźwienie i ugaszenie pragnienia, ale również urokliwy powrót do dzieciństwa, kiedy to babunia serwowała w domu ten naturalny, słodki napój. Ale dlaczego jeszcze warto przygotowywać go samodzielnie? Oto kilka zaskakujących powodów. Kompot jabłkowy to prawdziwa skarbnica zdrowia. Począwszy od obfitości witamin, takich jak A, C, E, K oraz te z grupy B, które poprawiają procesy metaboliczne, wzmacniają odporność czy dbają o zdrowie skóry i wzrok, a kończąc na minerałach, takich jak potas, fosfor czy magnez. Jabłka są również źródłem cennego błonnika, który wpływa korzystnie na pracę układu pokarmowego, przyspieszając przemianę materii i wspomagając walkę z niechcianymi kilogramami. Kompot z tych owoców nie tylko syci, ale również dba o naszą linię! Szykując przepis na kompot z jabłek, mamy pełną kontrolę nad tym, co spożywamy. Wiemy, jakie jabłka wybraliśmy, czy są organiczne, bez pestycydów i jaką wodę do tego użyliśmy. To przyjemność, która bierze się z pewności, że dbamy o siebie i swoją rodzinę podając najlepszej jakości napoje. Co więcej, kompot z jabłek ma właściwości przeciwbakteryjne i przeciwzapalne. Jest wręcz zalecany podczas chorób. Szczególnie, że jest łatwo przyswajalny - jest to ważne, gdy nasz układ pokarmowy jest osłabiony. Regularne picie kompotu z jabłek ma korzystny wpływ nie tylko na nasze zdrowie fizyczne, ale również na kondycję psychiczną. Witamina B1, obecna w jabłkach, zwana inaczej tiaminą, wspomaga pracę układu nerwowego. Z kolei pozostałe witaminy z grupy B wpływają na poprawę nastroju i przeciwdziałają objawom depresji. Z własnoręcznie przygotowanego kompotu z jabłek płynie rodzaj satysfakcji, którego nie da nam żaden sklepowy napój. To sposób na powrót do korzeni, do tradycyjnych, sprawdzonych metod. W ten sposób wprowadzamy do swojego życia kawałek autentycznego, prostego szczęścia. Jeśli chcesz zobaczyć jak zrobić kompot z jabłek bez żadnych innych dodatków, to zapraszam po mój kompot z jabłek przepis doskonały w swej prostocie. Zobacz jak ugotować kompot z jabłek, by nie trzeba go było dosładzać. Na kompot z jabłek przepisy mogą być różne, ale mój jest wymyślony tak, by z jabłek czerpać tylko to co najlepsze. Podsumowując, warto przygotowywać domowy kompot z jabłek nie tylko ze względu na bogactwo witamin i minerałów, ale przede wszystkim dlatego, że jest to sposób na zdrowy, smaczny i naturalny napój, który sami możemy zrobić wedle własnych upodobań, dbając jednocześnie o własne zdrowie i dobre samopoczucie. W okresie jesienno-zimowym warto też upiec pyszna muffiny z jabłkami i dekoracją z orzechów. Jesienią gorąco polecam też przepis na pyszne Pumpkin spice latte. Na śniadanie lub na kolację fantastyczna będzie tofucznica, czyli jajecznica bez jajek. Zdrowe śniadania to zbiór pysznych posiłków fit, które możesz przygotować na swoje idealne śniadanie.