Pumpkin spice latte
Pumpkin spice latte to wspaniały, jesienny napój kawowy z dodatkiem prawdziwej dyni i przypraw korzennych. Przepis na domowe, dyniowe latte jest prostszy, niż by się wydawało.
- również w wersji bez kofeiny i nabiału
- do przygotowania w formie łagodnej i ostrzejszej
- w opisie dużo ciekawych porad i pomysłów na dodatki
Czas przygotowania: 20 minut
Liczba porcji: 2 duże napoje kawowe
Kaloryczność kcal: 145 w 1 latte
Dieta: bezglutenowa, wegetariańska
Składniki
- 150 g świeżego miąższu z dyni - najlepiej prowansalskiej lub piżmowej
- 1,5 szklanki mleka - około 375 ml
- pół szklanki wody - około 125 ml
- 2 x espresso po 25 ml
- 2 płaskie łyżeczki cukru trzcinowego
- nasiona wydłubane z jednej laski wanilii lub pasta waniliowa
- przyprawy: 1 płaska łyżeczka cynamonu; pół łyżeczki imbiru; spora szczypta gałki muszkatołowej
- jadalna dekoracja: bita śmietana i cynamon
Pumpkin spice latte
Szklanka do odmierzania składników ma u mnie pojemność 250 ml.
*50 ml włoskiego espresso = 2 x espresso po 25 ml. Każde parzone z 7 gramów ziaren kawy. W wersji dla dzieci przygotuj kawę zbożową np. Inkę.
Kalorie policzone zostały na podstawie użytych przeze mnie składników. Jest to więc orientacyjna liczba kalorii liczona na podstawie produktów, których użyłam w danym przepisie. Kalorie policzone zostały do jednej Pumpkin spice latte bez dodatków (bita śmietana). Przed szykowaniem przepisu zachęcam też do przeczytania najpierw całego wpisu. W treści podaję bowiem dużo ciekawych porad dotyczących składników oraz ich zamienników.
Pumpkin spice latte przepis
Aby zrobić dyniowe latte używam świeżej dyni dyni prowansalskiej, zwanej też dynią Muscat de Provence, lub też dyni piżmowej. Mają one bardzo smaczny i delikatny miąższ przypominający w smaku melona, więc do napoju z kawą sprawdzają się idealnie. Kawałek dyni obierz i pokrój w bardzo drobną kostkę (dynia wypełni szklankę o pojemności 250 ml) lub zetrzyj na tarce, na grubych oczkach. Miąższ z dyni umieść w małym rondelku. Wlej do niego pół szklanki wody i ustaw średnią moc palnika. Gdy woda z kawałkami dyni zacznie się gotować, zredukuj nieco moc palnika. Mieszaj zawartość rondelka przez 5-10 minut. Po tym czasie dynia powinna zmięknąć lub nawet rozpaść się i połączyć w wodą w papkę. Dynia nie musi bardzo mięknąć, ponieważ zagotujesz ją jeszcze z mlekiem i przyprawami i zblendujesz na gładko.
Do rondelka z miękką dynią wlej półtorej szklanki mleka lub ulubionego napoju roślinnego (polecam owsiany lub kokosowy). Dodaj dwie płaskie łyżeczki cukru trzcinowego oraz nasiona wydłubane z jednej laski wanilii i przyprawy: 1 płaska łyżeczka cynamonu; pół łyżeczki imbiru; spora szczypta gałki muszkatołowej. Całość zamieszaj i doprowadź do wrzenia, a następnie od razu zmiksuj na gładko przy pomocy blendera ręcznego typu żyrafa.
Porada 1: Możesz też użyć 120-130 gramów gotowego puree z dyni. Nie musisz go wówczas gotować w wodzie, tylko od razu dodajesz do mleka i przypraw. Całość zagotowujesz i dodatkowo blendujesz.
Porada 2: Cukier trzcinowy można zamienić na cukier zwykły lub ulubiony syrop. Nasiona z laski wanilii można zamienić na cukier wanilinowy lub odrobinę esencji albo pasty waniliowej. Aby wyszło Ci delikatne latte, możesz pominąć imbir. Jeśli ma wyjść ostrzejsze, daj go nieco więcej. Jeśli zastanawiasz się nad innymi przyprawami, to do pumpkin spice latte pasują też goździki. Na szybko zaś zestaw wymienionych przypraw można zamienić na gotową mieszankę przyprawy do szarlotki, czy nawet do piernika. Sprawdzaj jednak skład takich przypraw, by nie zawierały one mąki.
Do dwóch szklanek wlej po jednym, świeżo zaparzonym espresso, a następnie rozlej też gorące mleko z dynią i przyprawami. Górę pumpkin spice latte polecam udekorować bitą śmietaną i szczyptą cynamonu lub startą na małych oczkach czekoladą. Napój kawowy podawaj gorący, od razu po zrobieniu.
Porada 1: Jeśli lubisz słodsze napoje, to z kawą możesz też wlać odrobinę mleka słodzonego, skondensowanego.
Porada 2: Jeśli nie masz maszynki do kawy, to mocne espresso można zamienić na dwie/trzy łyżeczki kawy rozpuszczalnej rozpuszczonej w niewielkiej ilości wrzątku. W wersji dla dzieci używamy kawy rozpuszczalnej zbożowej typu Inka.
Smacznego.