Ania Gotuje
Tylko najlepsze przepisy
Herbata zimowa

Herbata zimowa

Herbata zimowa to przepyszny, mocno rozgrzewający napój, który idealnie sprawdzi się również na przeziębienia. Zapraszam po garść pomysłów na dodatki i inspiracje podania. 

- nie tylko na bazie czarnej herbaty
- zaskakujące pomysły na ciekawe dodatki
- w wersji dla dorosłych można dodać alkohol

Czas przygotowania: 15 minut
Liczba porcji: 2 x 450 ml
W 1 herbacie: Wartość energetyczna 130 kcal Dieta: bezglutenowa, wegetariańska

Składniki

  • 500 ml ulubionej, mocno zaparzonej herbaty np. czarnej
  • plasterki: pomarańczy, cytryny, limonki, świeżego imbiru
  • korzenne dodatki: kora cynamonu, goździki, kardamon, anyżek
  • do posłodzenia: syrop malinowy lub inny; miód lub cukier
  • inne owoce: maliny, żurawina i jabłko świeże i/lub suszone
  • świeże zioła: mięta, melisa, rozmaryn

Herbata zimowa

Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml.
Do zrobienia herbaty użyłam dwóch słoików z uchem o pojemności  0,45 l każdy. Uwaga - Moje słoiki są odporne na wysokie temperatury. Sprawdź, czy Twoje również. 

Kalorie policzone zostały na podstawie użytych przeze mnie składników. Jest to więc bardzo orientacyjna ilość kalorii, ponieważ Twoje składniki mogą mieć inną liczbę kalorii niż te, których użyłam ja. Z podanej ilości składników otrzymasz dwie, duże herbaty zimowe. 

Przed szykowaniem herbaty zachęcam też do przeczytania najpierw całego wpisu. W treści podaję bowiem dużo ciekawych porad dotyczących składników oraz ich zamienników. Być może zapragniesz użyć np. herbaty zielonej lub rooibos albo dodać do swojego wywaru płatki róży, czy nawet owoce liofilizowane. Nie musisz dodawać do swojej herbaty zimowej wszystkich wymienionych w składnikach dodatków. To lista propozycji, którą rozszerzyłam jeszcze we wpisie poniżej. 

Herbata zimowa, 1

Herbata zimowa, 2

Herbata zimowa przepis

Warto przygotować sobie najpierw dodatki do herbaty, a dopiero potem zaparzyć gorący napar i skomponować swój ulubiony smak. 

Według mnie herbata zimowa powinna zawierać goździki oraz korę cynamonu i coś do posłodzenia. Polecam miód lub syrop malinowy lub żurawinowy, czy cytrynowy. W ostateczności może być też cukier. Sama dodaję czasem jeszcze trochę anyżku oraz kardamon. Nie są one jednak niezbędne i można je śmiało pominąć. Jeśli chodzi o ilość przypraw, to na jedną, dużą szklankę/słoik daję jedną laskę cynamonu, 3-4 goździki i dwie łyżki syropu lub miodu. Kardamon, czy anyżek raczej na koniec, bardziej dla ozdoby. 

Herbata zimowa, 3

Bardzo ważne podczas szykowania zimowej herbaty są cytrusy. Możesz dać sok i plasterki samej cytryny, czy limonki lub też dodać do swojej herbaty i cytrynę i pomarańczę i limonkę. Jak mam, to dodaję je wszystkie. Do tego zestawu obowiązkowo plasterki i/lub sam sok z imbiru oraz maliny (zimą mrożone). W moich słoiczkach pojawił się też świeży rozmaryn, który przed dodaniem do herbaty rozcieram najpierw lekko w dłoniach. 

Super sprawdzą się też świeże lub suszone plasterki jabłek oraz świeża lub suszona żurawina. Jeśli nie masz owoców, to dodaj łyżkę dowolnej konfitury, a nawet owoce liofilizowane (maliny, truskawki, ananas i inne). Oprócz rozmarynu zawsze pasuje też listek mięty, czy też melisy i suszone płatki róży. 
Herbata zimowa, 4

Aby zrobić dwa słoiki (pojemność 450 ml każdy) herbaty zimowej, zaparzyłam dwie łyżki czarnej, "fusiastej" herbaty. Herbatę zalałam 500 ml wrzątku, i po paru minutach przecedziłam przez sitko do słoików (pół na pół). Jeśli nie używasz typowych szklanek/kubków, to najpierw sprawdź, czy Twoje "słoiki" są odporne na wysokie temperatury. 

Porada: Aby zrobić herbatę zimową możesz też śmiało zaparzyć dowolną ulubioną herbatę lub napar. Może to być zielony lub czerwony rooibos, herbata zielona, biała lub żółta, albo np. napar z dzikiej róży, czy też "herbatka" owocowa. Pamiętaj jednak o tym, że różne herbaty parzy się w różnych temperaturach, np. herbatę żółtą zalewamy wodą o temperaturze 70-80 °C i parzymy od jednej do trzech minut (w zależności od tego, jaką herbatę lubisz). 
Herbata zimowa, 5

Do wrzątku dodaj również po korze cynamonu, kilka goździków, plastry imbiru i wybranych cytrusów oraz po dwie łyżki syropu, czy miodu (mniej lub więcej, jak lubisz). Jak masz, to dodaj rozmrożone lub świeże maliny, czy też inne, proponowane wcześniej owoce. Możesz dolać wieżo wyciskany sok z pomarańczy, limonki, czy cytryny oraz sok z imbiru. Jeśli w szklance/słoiku zostało jeszcze miejsce, to uzupełnij je wrzącą wodą. Herbatę podawaj od razu. 

Porada: W wersji dla dorosłych sprawdzi się odrobina rumu, zwykła wódka, czy też domowa nalewka lub likier. 
Herbata zimowa, 6

Herbata zimowa, 7

Na koniec dodam jeszcze, że po wypiciu herbaty dolewam do szklanek/słoików kolejną porcję naparu lub samego wrzątku np. z dodatkiem syropu owocowego. Przy pomocy drewnianego patyczka do sushi lub zwykłą, długa łyżką dogniatam owoce i inne dodatki, by oddały resztę aromatu. Taki "zabieg" powtarzam nawet kilka razy. 
Smacznego. 
Średnia 4.9 / 5 (337 głosów) Oceń!
Drukuj Przepis
Zapisz Przepis
Dodaj Notatkę
Dodaj Komentarz
Dziękuję za wspólne gotowanie.
Będzie mi miło jeżeli dodasz komentarz ze zdjęciem. Ania

Herbata zimowa

Zimą czyściej parzę różne herbaty i napary ziołowe. Rozgrzewająca herbata z imbirem pojawia się przynajmniej raz w tygodniu. Na przeziębienia sprawdza się też super domowy syrop z cebuli. Najprostsza na zimę jest po prostu herbata z cytryną, do której można dodać miód, syrop lub inne dodatki. Moja zimowa herbata za każdym razem wychodzi inna. Kompozycja zależy od tego, jakie składniki mam aktualnie w domu, oraz od tego na co w danej chwili mam ochotę. Aby była to herbata rozgrzewająca, koniecznie musi być gorąca. Do tego jeszcze sporo soku z cytryny oraz imbir. Reszta dodatków, to już kwestia upodobań smakowych, chociaż według mnie najlepsza herbata będzie wtedy, gdy dodamy do niej jeszcze laskę cynamonu i goździki. Szukając w sicie haseł: herbata zimowa przepisy oraz herbata zimowa przepis, znajdziecie bardzo dużo, bardzo różnych przepisów i propozycji. Jeśli zależy Wam na tym, by była to herbata na przeziębienie, to ważne jest to, by napar zawierał olejki i zdrowy imbir. Zalecam tedy, by nie dodawać tylko soku z cytryny, ale do kubka dorzucić również skórkę. Zima ma swój klimat, dlatego też warto jest tak szykować herbatę, by sam jej widok sprawiał nam przyjemność. Herbata zimowa może być bowiem nie tylko pyszna, ale i pięknie podana. Aby było widać pyszne dodatki zalecam użyć grubych, dużych szklanek, z uchem. Bardzo dobrze sprawdzają mi się słoiki do koktajli, które w zestawie mają też nakrętkę z dziurką na słomkę. Słomkę albo się daje osobno, albo jest w zestawie. Te słoiki mają ucho, by się nie poparzyć, a do tego są zrobione z naprawdę grubego i ciężkiego szkła. Dla moich Czytelników mam nie tyle przepis, co poradę na to, jak zrobić idealną herbatkę zimową. Jak dobrać proporcje i ułożyć kompozycję. Od czego zacząć i jak podawać zimową herbatę. W składnikach podaję już wiele możliwości do wyboru. Zimą polecam też kilka innych, mocno rozgrzewających przepisów. Najlepsze są zawsze zupy. Będzie to tym razem pyszna zalewajka oraz idealny krupnik, zupa pieczarkowa i kapuśniak. Bardzo smaczny i zdrowy jest też koktajl z jarmużu bez dodatku nabiału. Zapraszam tez po mój ulubiony przepis na tradycyjny barszcz biały z kiełbasą.