Ania Gotuje
Ania Gotuje
Tylko najlepsze przepisy
Kompot z truskawek

Kompot z truskawek

Najpyszniejszy i super prosty do zrobienia domowy kompot z truskawek. Zapraszam po ten szybki przepis! W sezonie na świeże truskawki to jeden z najlepszych napojów, jakie można rozroić dla swoich dzieci. Mniam!

- tylko kilka składników
- całe owoce w kompocie
- do picia na ciepło i na zimno

Czas przygotowania: 10 minut
Czas gotowania kompotu: 5 minut
Liczba porcji: ponad 2500 ml kompotu

Kaloryczność kcal: 32 w 100 ml kompotu
Dieta: bezglutenowa, wegańska, wegetariańska

Składniki

  • 1 kg truskawek
  • 2 litry wody
  • pół szklanki cukru - około 130 g
  • dodatkowo: 2 cytryny

Przepis na kompot z truskawek

Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml.

Kalorie policzone zostały na podstawie użytych przeze mnie składników. Jest to więc orientacyjna ilość kalorii, ponieważ nawet użyty przez Ciebie słodzik może mieć inną ilość kalorii niż ten, którego użyłam ja. 

Pyszny, domowy, tradycyjny... Taki jest właśnie ten kompot z truskawek. Robię to dokładnie tak samo, jak robiła go kiedyś moja prababcia Romualda, potem Babcia Krysia.. moja Mama i teraz ja. Nic nie zmieniłam i uważam, że absolutnie nie ma takiej potrzeby. Czasem w prostocie siła! Zapraszam na pyszny kompocik. 

Kompot z truskawek, 1

Kompot z truskawek, 2

Kompot truskawkowy

Zważ kilogram świeżych i dojrzałych truskawek. Umyj je pod zimną, bieżącą wodą i zdejmij szypułki.

Kompot z truskawek, 3

Do dużego garnka wlej dwa litry wody z krany. Będzie to osiem szklanek o pojemności 250 ml każda. Wsyp około pół szklanki zwykłego cukru, mniej więcej 130 gramów cukru. Garnek przykryj przykrywką i ustaw trochę wyższą niż średnia moc palnika. Poczekaj aż woda się zagotuje.

Porada: Możesz zamiast zwykłego cukru użyć cukru trzcinowego, czy też delikatnego syropu. Możesz też sięgnąć po stewie, ksylitol lub jasny, płynny miód. Uważam jednak, że najzwyklejszy cukier będzie najlepszy do zrobienia tradycjonalnego kompotu. 

Jak tylko woda zacznie się gotować dodaj odszypułkowane truskawki. Rób to ostrożnie, by nie poparzyć się pryskającym wrzątkiem. Poczekaj aż woda zacznie się znowu gotować i zmniejsz moc palnika do takiej, by kompot tylko lekko mrugał. Gotuj go tak pod przykryciem przez pięć minut i wyłącz.

Jeszcze gorący kompot truskawkowy możesz przelać do dzbanka i odstawić, by ostygł. Do przestudzonego kompotu dodaj świeżo wyciskany sok z obu cytryn. Cytryny możesz też zastąpić limonkami. Użyj wówczas soku z trzech lub czterech limonek.
Kompot z truskawek, 4

Kompot z truskawek, 5

Kompot z truskawek możesz pić jeszcze gorący lub po przestudzeniu odstawić go do lodówki, do całkowitego schłodzenia. Do schłodzonego kompotu można też dodać listki mięty, plasterki dobrze umytej cytryny oraz kostki lodu.
Kompot z truskawek, 6

Dzięki temu, że truskawki dodajesz do lekkiego i wrzącego syropu a następnie bardzo krótko je gotujesz, zachowują one swój kształt a kompot jest idealnie klarowny. Takie tryskawki możesz śmiało wyjadać z kompotu. Tutaj nic się nie marnuje ;)
Smacznego.
Średnia 4.9 / 5 (435 głosów) Oceń!
Drukuj Przepis
Zapisz Przepis
Dodaj Notatkę
Dodaj Komentarz
Dziękuję za wspólne gotowanie.
Będzie mi miło jeżeli dodasz komentarz ze zdjęciem. Ania

Kompot z truskawek

Kompot truskawkowy to obowiązkowy napój w sezonie na świeże truskawki. Ja szykuję jeszcze coś bardziej orzeźwiającego.. lemoniada truskawkowa to kolejny przepis do wypróbowania. Mój kompot z truskawek powstaje ze świeżych truskawek i szykuję go dosłownie w kilka minut. Domowy kompot z truskawek można gotować od początku do samego końca sezonu na truskawki. A jeśli chcesz mieć taki pyszny kompocik również na zimę, to polecam Ci zrobić kompot z truskawek na zimę. A więc jak zrobić kompot z truskawek, który będzie idealnie pyszny i cudownie piękny? Gorąco zapraszam do przestudiowania przepisu. 

Kompot truskawkowy

Mój przepis na kompot z truskawek jest uniwersalny. Możesz pić kompot z truskawek jeszcze gorący lub też odłożyć go przestudzenia a potem do lodówki, do schłodzenia. Jak zrobić kompot z truskawek, by wydobyć z owoców cały smak i aromat, ale by zachować też kształt owoców? Zaraz przekonasz się jakie to proste. Bowiem aby zrobić perfekcyjny kompot z truskawek potrzebujesz mieć wodę, truskawki i cukier. Sok z cytryny dajesz już na samym końcu, gdy kompot jest już ugotowany. Gdy zaczyna się sezon na truskawki, to kompot z truskawek pojawia się u nas przyjemniej kilka razy w tygodniu. Zawsze gdy kupuję łubiankę lub dwie odkładam część truskawek właśnie po to, by zrobić z nich kompot truskawkowy. Gdy jest naprawdę gorąco szykuję sorbet truskawkowy. A na obiad polecam pierogi z truskawkami. Mój Blog Kulinarny to również cała masa innych super przepisów kulinarnych. A wszystkie bardzo dokładnie opisane! Zapraszam. A..i jeszcze oczywiście kompot z truskawek na zimę.