Kompot z truskawek
Najpyszniejszy i super prosty do zrobienia domowy kompot z truskawek. Zapraszam po ten szybki przepis! W sezonie na świeże truskawki to jeden z najlepszych napojów, jakie można rozroić dla swoich dzieci. Mniam!
- tylko kilka składników
- całe owoce w kompocie
- do picia na ciepło i na zimno
Czas przygotowania: 10 minut
Czas gotowania kompotu: 5 minut
Liczba porcji: ponad 2500 ml kompotu
Kaloryczność kcal: 32 w 100 ml kompotu
Dieta: bezglutenowa, wegańska, wegetariańska
- 1 kg truskawek
- 2 litry wody
- pół szklanki cukru - około 130 g
- dodatkowo: 2 cytryny
Przepis na kompot z truskawek
Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml.
Kalorie policzone zostały na podstawie użytych przeze mnie składników. Jest to więc orientacyjna ilość kalorii, ponieważ nawet użyty przez Ciebie słodzik może mieć inną ilość kalorii niż ten, którego użyłam ja.
Pyszny, domowy, tradycyjny... Taki jest właśnie ten kompot z truskawek. Robię to dokładnie tak samo, jak robiła go kiedyś moja prababcia Romualda, potem Babcia Krysia.. moja Mama i teraz ja. Nic nie zmieniłam i uważam, że absolutnie nie ma takiej potrzeby. Czasem w prostocie siła! Zapraszam na pyszny kompocik.


Kompot truskawkowy
Zważ kilogram świeżych i dojrzałych truskawek. Umyj je pod zimną, bieżącą wodą i zdejmij szypułki.

Do dużego garnka wlej dwa litry wody z krany. Będzie to osiem szklanek o pojemności 250 ml każda. Wsyp około pół szklanki zwykłego cukru, mniej więcej 130 gramów cukru. Garnek przykryj przykrywką i ustaw trochę wyższą niż średnia moc palnika. Poczekaj aż woda się zagotuje.
Porada: Możesz zamiast zwykłego cukru użyć cukru trzcinowego, czy też delikatnego syropu. Możesz też sięgnąć po stewie, ksylitol lub jasny, płynny miód. Uważam jednak, że najzwyklejszy cukier będzie najlepszy do zrobienia tradycjonalnego kompotu.
Jak tylko woda zacznie się gotować dodaj odszypułkowane truskawki. Rób to ostrożnie, by nie poparzyć się pryskającym wrzątkiem. Poczekaj aż woda zacznie się znowu gotować i zmniejsz moc palnika do takiej, by kompot tylko lekko mrugał. Gotuj go tak pod przykryciem przez pięć minut i wyłącz.
Jeszcze gorący kompot truskawkowy możesz przelać do dzbanka i odstawić, by ostygł. Do przestudzonego kompotu dodaj świeżo wyciskany sok z obu cytryn. Cytryny możesz też zastąpić limonkami. Użyj wówczas soku z trzech lub czterech limonek.


Kompot z truskawek możesz pić jeszcze gorący lub po przestudzeniu odstawić go do lodówki, do całkowitego schłodzenia. Do schłodzonego kompotu można też dodać listki mięty, plasterki dobrze umytej cytryny oraz kostki lodu.

Dzięki temu, że truskawki dodajesz do lekkiego i wrzącego syropu a następnie bardzo krótko je gotujesz, zachowują one swój kształt a kompot jest idealnie klarowny. Takie tryskawki możesz śmiało wyjadać z kompotu. Tutaj nic się nie marnuje ;)
Smacznego.