Ania Gotuje
Ania Gotuje
Tylko najlepsze przepisy
Sok z żurawiny

Sok z żurawiny

Doskonały przepis na domowy sok z żurawiny. Szybki i prosty do przygotowania. Pyszny smak. Idealny do wody gazowanej w gorące dni czy jako dodatek do herbat i i innych napojów.

Czas gotowania: 2 godziny
Liczba porcji: 1500 ml

Dieta: bezglutenowa, wegańska, wegetariańska

Składniki

  • 1 kg żurawiny (może być mrożona)
  • 500 gramów cukru trzcinowego
  • około 700 ml wody

Sok żurawinowy

Sok z żurawiny, 1

Jeśli używasz żurawiny świeżej, to wystarczy przepłukać ją dokładnie pod zimną, bieżącą wodą i przebrać z resztek łodyżek, czy też listków. Zepsute owoce wyrzuć. Oczyszczoną żurawinę umieść w woreczku do mrożenia i odłóż do zamrażarki przynajmniej na sześć godzin, by się przemroziła. Żurawiny nie trzeba przemrażać, jeśli zbierana byłą po przymrozkach. Żurawiny nie trzeba rozmrażać przed szykowaniem soku. 
Sok z żurawiny, 2

Żurawina sok

Sok możesz przygotować na dwa sposoby.

Pierwszy:
Żurawinę umieść w garnku i zasyp cukrem. Przykryj ściereczką i odstaw w suche i ciemne miejsce na kilkanaście godzin - najlepiej na całą noc. Do garnka dolej wodę i gotuj na małym ogniu około 1-2 godzin. Wystudź i przecedź z resztek owoców. Ponownie zagotuj sok, ale tylko po to, by od razu przelać go do czystych i suchych słoiczków. Od razu zakręć słoiki. Sok powinien się dobrze zassać bez potrzeby dodatkowej pasteryzacji.

Drugi: 
Żurawinę umieść w garnku i zasyp cukrem. Dodaj wodę i gotuj na małym ogniu 1-2 godzin. Wystudź na tyle, by dało radę przecedzić sok z resztek owoców. Tutaj dodatkowo musisz przecierać drewnianą łyżką owoce przez sitko, by wyszedł z nich cały sok. Ponownie zagotuj sok, ale tylko po to, by od razu przelać go do czystych i suchych słoiczków. Od razu zakręć słoiki. Sok powinien się dobrze zassać bez potrzeby dodatkowej pasteryzacji.

Wyszło mi około 1,5 litra soku.

Sok z żurawiny, 3


Żurawina - zobacz też inne przepisy z tym zdrowym owocem. Zapraszam też po sok z buraków oraz sok z malin.

Smacznego.
Średnia 4.9 / 5 (332 głosów) Oceń!
Drukuj Przepis
Zapisz Przepis
Dodaj Notatkę
Dodaj Komentarz
Dziękuję za wspólne gotowanie.
Będzie mi miło jeżeli dodasz komentarz ze zdjęciem. Ania

Sok z żurawiny

Sok z żurawiny to doskonały sok do słodzenia wody gazowanej w lecie czy jako pyszny dodatek do herbaty w zimie. Sok żurawinowy jest bogaty w witaminę C. Zawiera też szereg innych witamin, jak witaminy z grupy B, w szczególności kwas foliowy czyli witaminę B9.

Sok żurawinowy

Żurawina sok jest powszechnie dostępna do kupienia w aptekach czy sklepach ze zdrową żywnością. Ale jeżeli tylko masz dostęp do świeżej żurawiny, a w sezonie jest ona stosunkowo łatwo dostępna i tania, to warto przygotować go samodzielnie. Wypróbuj mój sok z żurawiny przepis, nie jest to trudne.