Domowy sok z żurawiny

Domowy sok z żurawiny

Doskonały sok z żurawiny na zimę.

Składniki:
• 1 kg żurawiny (może być mrożona)
• 500 gramów cukru trzcinowego
• około 700 ml wody

Sok możesz przygotować na dwa sposoby.

Pierwszy: Opłucz i przebierz żurawinę z liści, patyczków itp. Umieść w garnku i zasyp cukrem. Przykryj ściereczką i odstaw w suche i ciemne miejsce na kilkanaście godzi - najlepiej na całą noc.

Do garnka dolej wodę i gotuj na małym ogniu około 1-2 godzin. Wystudź i przecedź z resztek owoców.

Ponownie zagotuj sok, ale tylko po to, by od razu przelać go do czystych i suchych słoiczków. Od razu zakręć słoiki. Sok powinien się dobrze zassać bez potrzeby dodatkowej pasteryzacji.

Drugi: Opłucz i przebierz żurawinę z liści, patyczków itp. Umieść w garnku i zasyp cukrem. Dodaj wodę i gotuj na małym ogniu 1-2 godzin. Wystudź na tyle, by dało radę przecedzić sok z resztek owoców.

Tutaj dodatkowo musisz przecierać drewnianą łyżką owoce przez sitko, by wyszedł z nich cały sok.

Ponownie zagotuj sok, ale tylko po to, by od razu przelać go do czystych i suchych słoiczków. Od razu zakręć słoiki. Sok powinien się dobrze zassać bez potrzeby dodatkowej pasteryzacji.

Mi wyszło około 1,5 litra soku.

domowy-sok-z-zurawiny-1

domowy-sok-z-zurawiny-2

Smacznego :-)

Średnia 5.0 / 5 (3 głosów) Oceń!
Dziękuję za wspólne gotowanie, Ania z AniaGotuje.pl