Domowy sok z żurawiny

Domowy sok z żurawiny

Doskonały sok z żurawiny na zimę.

Reklama

Czas gotowania: 2 godziny
Ilość porcji: 1500 ml

Składniki:
  • 1 kg żurawiny (może być mrożona)
  • 500 gramów cukru trzcinowego
  • około 700 ml wody

Sok możesz przygotować na dwa sposoby.

Pierwszy: Opłucz i przebierz żurawinę z liści, patyczków itp. Umieść w garnku i zasyp cukrem. Przykryj ściereczką i odstaw w suche i ciemne miejsce na kilkanaście godzi - najlepiej na całą noc.

Do garnka dolej wodę i gotuj na małym ogniu około 1-2 godzin. Wystudź i przecedź z resztek owoców.

Ponownie zagotuj sok, ale tylko po to, by od razu przelać go do czystych i suchych słoiczków. Od razu zakręć słoiki. Sok powinien się dobrze zassać bez potrzeby dodatkowej pasteryzacji.

Drugi: Opłucz i przebierz żurawinę z liści, patyczków itp. Umieść w garnku i zasyp cukrem. Dodaj wodę i gotuj na małym ogniu 1-2 godzin. Wystudź na tyle, by dało radę przecedzić sok z resztek owoców.

Tutaj dodatkowo musisz przecierać drewnianą łyżką owoce przez sitko, by wyszedł z nich cały sok.

Ponownie zagotuj sok, ale tylko po to, by od razu przelać go do czystych i suchych słoiczków. Od razu zakręć słoiki. Sok powinien się dobrze zassać bez potrzeby dodatkowej pasteryzacji.

Mi wyszło około 1,5 litra soku.

Domowy sok z żurawiny, 1

Domowy sok z żurawiny, 2

Smacznego :-)

Średnia 4.6 / 5 (52 głosów) Oceń!
Dziękuję za wspólne gotowanie, Ania z AniaGotuje.pl
p.s. Nie zapomnij zrobić zdjęcia gotowej potrawy i dodać go w komentarzu pod przepisem 📷

Link do przepisu: https://aniagotuje.pl/go/10324

Komentarze

2017-12-29 17:54
Jak długo może taki sok stać? Chcę zrobić jutro! :D Dziękuję :)
Ania z AniaGotuje.pl
2017-12-29 18:58
W czystym słoiku, w lodówce śmiało postoi nawet 2 tygodnie. Ważne jest, by nie zabrudzić niczym soku. Taki sok można też zawekować.
2018-07-17 00:08
Zastanawiam się czy można taki sok zrobić w sokowniku????
Reklama
Ania z AniaGotuje.pl
2018-07-17 10:57
Myślę, że tak. Zerknij na mój przepis na domowy sok z sokownika 👍
2018-10-01 22:38
JAK DLUGO PASTERYZOWAC
Ania z AniaGotuje.pl
2018-10-02 10:22
Nie ma potrzeby pasteryzacji, ale możesz to zrobić dodatkowo.

1. Pasteryzacja słoików w piekarniku
Dobrze zakręcone słoiki umieść w piekarniku nagrzanym do 120 stopni. Nie ustawiaj wyższej temperatury, by nie uszkodzić gumek w zakrętkach. Słoiki pasteryzuj do 15 minut. Zakrętka po naciśnięciu palcem powinna być wklęśnięta - nie powinna się odkształcać.

2. Pasteryzacja słoików w garnku z gotującą się wodą
Na dnie szerokiego garnka umieść ściereczkę bawełnianą lub nową pieluchę tetrową. Słoiki ułóż jeden obok drugiego, ale tak, by nie stykały się ze sobą. Wlej wodę do maksymalnie 3/5 wysokości słoików. Ustaw średnią moc palnika i doprowadź wodę do wrzenia. Zmniejsz moc do małej i pasteryzuj tak słoiki przez około 20 minut.

Przestudzone słoiki, weki lub butelki przechowuj w chłodnym i zacienionym pomieszczeniu. Może to być szafka odległa od okna i kuchenki, schowek lub piwniczka.