Sok z żurawiny

Sok z żurawiny

Doskonały przepis na domowy sok żurawinowy. Szybki i prosty do przygotowania. Pyszny smak. Idealny do wody gazowanej w gorące dni czy jako dodatek do herbat i i innych napojów.

Czas gotowania: 2 godziny
Ilość porcji: 1500 ml

Składniki:
  • 1 kg żurawiny (może być mrożona)
  • 500 gramów cukru trzcinowego
  • około 700 ml wody

Sok żurawinowy

Sok możesz przygotować na dwa sposoby.

Pierwszy:

Opłucz i przebierz żurawinę z liści, patyczków itp. Umieść w garnku i zasyp cukrem. Przykryj ściereczką i odstaw w suche i ciemne miejsce na kilkanaście godzi - najlepiej na całą noc.

Do garnka dolej wodę i gotuj na małym ogniu około 1-2 godzin. Wystudź i przecedź z resztek owoców.

Ponownie zagotuj sok, ale tylko po to, by od razu przelać go do czystych i suchych słoiczków. Od razu zakręć słoiki. Sok powinien się dobrze zassać bez potrzeby dodatkowej pasteryzacji.

Drugi: 

Opłucz i przebierz żurawinę z liści, patyczków itp. Umieść w garnku i zasyp cukrem. Dodaj wodę i gotuj na małym ogniu 1-2 godzin. Wystudź na tyle, by dało radę przecedzić sok z resztek owoców.

Tutaj dodatkowo musisz przecierać drewnianą łyżką owoce przez sitko, by wyszedł z nich cały sok.

Ponownie zagotuj sok, ale tylko po to, by od razu przelać go do czystych i suchych słoiczków. Od razu zakręć słoiki. Sok powinien się dobrze zassać bez potrzeby dodatkowej pasteryzacji.

Mi wyszło około 1,5 litra soku.

Sok z żurawiny, 1

Sok z żurawiny, 2

Żurawina - zobacz też inne przepisy z tym zdrowym owocem. Zapraszam też po sok z buraków.
Smacznego.

Średnia 4.8 / 5 (148 głosów) Oceń!
Drukuj Przepis
Zapisz Przepis
Dodaj Notatkę
Dodaj Komentarz
Dziękuję za wspólne gotowanie, Ania z AniaGotuje.pl
p.s. Nie zapomnij zrobić zdjęcia gotowej potrawy i dodać go w komentarzu pod przepisem 📷