Kawa mrożona
Domowa kawa mrożona to pyszny ratunek w letnie upały. Mrożona kawa chłodzi, orzeźwia, pobudza i gasi pragnienie. A można ją przygotować przynajmniej na kilka sposobów.
- szybka do zrobienia
- pięknie wygląda i super smakuje
- do podania nawet z bitą śmietaną i z lodami
Czas przygotowania: 10 minut
Liczba porcji: 1 kawa - szklanka poj. 350 ml
W 1 klasycznej kawie:
Wartość energetyczna
110 kcal
Dieta: bezglutenowa, wegetariańska
Składniki na klasyczną kawę mrożoną
- 150 ml zaparzonej, ulubionej kawy
- 125 ml mleka - również roślinne
- 2 łyżeczki cukru - można pominąć
- spora garść kostek lodu
Składniki na kawę mrożoną z mlekiem skondensowanym
- 200 ml zaparzonej, ulubionej kawy
- 2 łyżki mleka skondensowanego słodzonego
- dwie garście kostek lodu
Składniki na kawę mrożoną z bitą śmietaną
- 200 ml zaparzonej, ulubionej kawy
- 100 ml śmietanki 30 %
- 2 łyżeczki cukru pudru
- spora szczypta kakao
- spora garść kostek lody
Składniki na kawę mrożoną z lodami
- 150 ml zaparzonej, ulubionej kawy
- 50 ml mleka - również roślinne
- 2 małe gałki lodów śmietankowych
- spora garść kostek lodu
Kawa mrożona
Szklanka do odmierzania składników ma u mnie pojemność 250 ml.
Śmietankę do kawy mrożonej z bitą śmietaną trzymaj schłodzoną w lodowce.
Do podania kawy użyłam szklanki o pojemności 350 ml.
Kalorie policzone zostały na podstawie użytych przeze mnie składników. Jest to więc orientacyjna liczba kalorii liczona na podstawie produktów, których użyłam w danym przepisie. Kalorie policzone zostały do klasycznej kawy mrożonej. Z podanej ilości składników otrzymasz jedną dużą mrożoną kawę z ulubionymi dodatkami. Przed szykowaniem przepisu zachęcam też do przeczytania najpierw całego wpisu. W treści podaję bowiem dużo ciekawych porad dotyczących składników oraz ich zamienników.
Kawa mrożona przepis
Wybierz swoją wersję na mrożoną kawę. Moja ulubiona, to ta klasyczna. Jeśli nie słodzisz nawet kawy mrożonej, to pamiętaj o tym, że możesz pominąć cukier lub zastąpić go np. erytrolem lub innym słodzikiem.
Zaparz odpowiednią ilość ulubionej kawy. Może to być samodzielnie mielona i parzona kawa espresso, kawa bezkofeinowa, kawa rozpuszczalna lub też kawa zbożowa. Zdecyduj o tym jak mocna będzie to kawa, pamiętając, że jest to porcja na jedną szklankę. Niezależnie od tego jaki przepis wybierasz, musisz mieć w zamrażalniku zapas kostek lodu. Jeśli zaś chodzi o mleko, to może to być mleko krowie (chude lub tłuste, z laktozą lub bez), ale i ulubiony napój roślinny (najlepsze będzie mleko sojowe, migdałowe, czy też kokosowe). Jeśli mleko roślinne jest słodzone, to może pominąć lub zmniejszyć ilość cukru (jeśli cukier jest w przepisie).
Kawa mrożona z mlekiem
Zaparz 150 ml kawy. Dodaj do niej dwie łyżeczki cukru (np. trzcinowego). Kawę mieszaj do całkowitego rozpuszczenia się cukru. Do wysokiej szklanki wlej przestudzoną, słodką kawę. Do szklanki dodaj tyle kostek lodu, by wypełnić ją do około 3/5 wysokości. Na koniec wlej jeszcze pół szklanki zimnego mleka.
Kawa mrożona z mlekiem skondensowanym
Zaparz 200 ml kawy, a następnie ją wystudź. Na dno szklanki wlej dwie łyżki mleka skondensowanego słodzonego. Wlej też przestudzoną kawę. Na koniec dodaj tyle kostek lodu, by wypełnić całą szklankę. Kawę mrożoną podawaj z długą łyżką, by można było wymieszać kawę przed wypiciem. Taką kawę można też dodatkowo udekorować bitą śmietaną lub też na samej górze wyłożyć gałkę lodów (śmietankowe, waniliowe, czekoladowe lub kawowe).
Kawa mrożona z bitą śmietaną
Zaparz 200 ml kawy, a następnie ją wystudź. W tym czasie 100 ml dobrze schłodzonej śmietanki kremówki 30 % wymieszaj z dwiema łyżeczkami cukru pudru. Do wysokiej szklanki wlej przestudzoną kawę. Do szklanki dodaj tyle kostek lodu, by wypełnić ją do około 3/5 wysokości. Na górę wyłóż słodką, bitą śmietanę (lub wyciśnij ją przez rękaw cukierniczy). Bitą śmietanę oprósz kakao, cynamonem lub ulubioną, tartą czekoladą. Kawę mrożoną z bitą śmietaną podawaj z długą łyżką lub ze słomką, by można było wymieszać kawę przed wypiciem.
Kawa zmrożona z lodami
Zaparz 150 ml kawy. Do wysokiej szklanki wlej przestudzoną kawę, a następnie dodaj tyle kostek lodu, by szklankę wypełnić do około 3/5 wysokości. Kolejno wlej około 50 ml mleka lub ulubionego napoju roślinnego (może być słodzone). Na samym końcu wyłóż też jedną lub dwie gałki lodów. Smaki mieszane lub do wyboru: śmietankowe, waniliowe, czekoladowe lub kawowe. Mrożoną kawę z lodami podawaj z długą łyżką lub ze słomką, by można było wymieszać kawę przed wypiciem.
Najszybszym sposobem na zrobienie każdej z wymienionych wyżej kaw mrożonych, jest umieszczenie wszystkich składników w kielichu mocnego szejkera/blendra próżniowego i zmiksowanie kawy z dodatkami na gładko. Jeśli mrożoną kawę lubisz pić na co dzień, to ciekawym pomysłem jest też zamrożenie w kostki lodu samej zaparzonej kawy.
Smacznego.