Ania Gotuje
Tylko najlepsze przepisy
Kawa mrożona

Kawa mrożona

Domowa kawa mrożona to pyszny ratunek w letnie upały. Mrożona kawa chłodzi, orzeźwia, pobudza i gasi pragnienie. A można ją przygotować przynajmniej na kilka sposobów. 

- szybka do zrobienia
- pięknie wygląda i super smakuje
- do podania nawet z bitą śmietaną i z lodami

Czas przygotowania: 10 minut
Liczba porcji: 1 kawa - szklanka poj. 350 ml
W 1 klasycznej kawie: Wartość energetyczna 110 kcal Dieta: bezglutenowa, wegetariańska

Składniki na klasyczną kawę mrożoną

  • 150 ml zaparzonej, ulubionej kawy
  • 125 ml mleka - również roślinne
  • 2 łyżeczki cukru - można pominąć
  • spora garść kostek lodu

Składniki na kawę mrożoną z mlekiem skondensowanym

  • 200 ml zaparzonej, ulubionej kawy
  • 2 łyżki mleka skondensowanego słodzonego
  • dwie garście kostek lodu

Składniki na kawę mrożoną z bitą śmietaną

  • 200 ml zaparzonej, ulubionej kawy
  • 100 ml śmietanki 30 %
  • 2 łyżeczki cukru pudru
  • spora szczypta kakao
  • spora garść kostek lody

Składniki na kawę mrożoną z lodami

  • 150 ml zaparzonej, ulubionej kawy
  • 50 ml mleka - również roślinne
  • 2 małe gałki lodów śmietankowych
  • spora garść kostek lodu

Kawa mrożona

Szklanka do odmierzania składników ma u mnie pojemność 250 ml.
Śmietankę do kawy mrożonej z bitą śmietaną trzymaj schłodzoną w lodowce. 

Do podania kawy użyłam szklanki o pojemności 350 ml.

Kalorie policzone zostały na podstawie użytych przeze mnie składników. Jest to więc orientacyjna liczba kalorii liczona na podstawie produktów, których użyłam w danym przepisie. Kalorie policzone zostały do klasycznej kawy mrożonej. Z podanej ilości składników otrzymasz jedną dużą mrożoną kawę z ulubionymi dodatkami. Przed szykowaniem przepisu zachęcam też do przeczytania najpierw całego wpisu. W treści podaję bowiem dużo ciekawych porad dotyczących składników oraz ich zamienników.

Kawa mrożona, 1

Kawa mrożona przepis

Wybierz swoją wersję na mrożoną kawę. Moja ulubiona, to ta klasyczna. Jeśli nie słodzisz nawet kawy mrożonej, to pamiętaj o tym, że możesz pominąć cukier lub zastąpić go np. erytrolem lub innym słodzikiem.
Zaparz odpowiednią ilość ulubionej kawy. Może to być samodzielnie mielona i parzona kawa espresso, kawa bezkofeinowa, kawa rozpuszczalna lub też kawa zbożowa. Zdecyduj o tym jak mocna będzie to kawa, pamiętając, że jest to porcja na jedną szklankę. Niezależnie od tego jaki przepis wybierasz, musisz mieć w zamrażalniku zapas kostek lodu. Jeśli zaś chodzi o mleko, to może to być mleko krowie (chude lub tłuste, z laktozą lub bez), ale i ulubiony napój roślinny (najlepsze będzie mleko sojowe, migdałowe, czy też kokosowe). Jeśli mleko roślinne jest słodzone, to może pominąć lub zmniejszyć ilość cukru (jeśli cukier jest w przepisie). 

Kawa mrożona z mlekiem
Zaparz 150 ml kawy. Dodaj do niej dwie łyżeczki cukru (np. trzcinowego). Kawę mieszaj do całkowitego rozpuszczenia się cukru. Do wysokiej szklanki wlej przestudzoną, słodką kawę. Do szklanki dodaj tyle kostek lodu, by wypełnić ją do około 3/5 wysokości. Na koniec wlej jeszcze pół szklanki zimnego mleka. 

Kawa mrożona z mlekiem skondensowanym
Zaparz 200 ml kawy, a następnie ją wystudź. Na dno szklanki wlej dwie łyżki mleka skondensowanego słodzonego. Wlej też przestudzoną kawę. Na koniec dodaj tyle kostek lodu, by wypełnić całą szklankę. Kawę mrożoną podawaj z długą łyżką, by można było wymieszać kawę przed wypiciem. Taką kawę można też dodatkowo udekorować bitą śmietaną lub też na samej górze wyłożyć gałkę lodów (śmietankowe, waniliowe, czekoladowe lub kawowe). 

Kawa mrożona z bitą śmietaną
Zaparz 200 ml kawy, a następnie ją wystudź. W tym czasie 100 ml dobrze schłodzonej śmietanki kremówki 30 % wymieszaj z dwiema łyżeczkami cukru pudru. Do wysokiej szklanki wlej przestudzoną kawę. Do szklanki dodaj tyle kostek lodu, by wypełnić ją do około 3/5 wysokości. Na górę wyłóż słodką, bitą śmietanę (lub wyciśnij ją przez rękaw cukierniczy). Bitą śmietanę oprósz kakao, cynamonem lub ulubioną, tartą czekoladą. Kawę mrożoną z bitą śmietaną podawaj z długą łyżką lub ze słomką, by można było wymieszać kawę przed wypiciem. 

Kawa zmrożona z lodami
Zaparz 150 ml kawy. Do wysokiej szklanki wlej przestudzoną kawę, a następnie dodaj tyle kostek lodu, by szklankę wypełnić do około 3/5 wysokości. Kolejno wlej około 50 ml mleka lub ulubionego napoju roślinnego (może być słodzone). Na samym końcu wyłóż też jedną lub dwie gałki lodów. Smaki mieszane lub do wyboru: śmietankowe, waniliowe, czekoladowe lub kawowe. Mrożoną kawę z lodami podawaj z długą łyżką lub ze słomką, by można było wymieszać kawę przed wypiciem. 

Kawa mrożona, 2

Kawa mrożona, 3

Najszybszym sposobem na zrobienie każdej z wymienionych wyżej kaw mrożonych, jest umieszczenie wszystkich składników w kielichu mocnego szejkera/blendra próżniowego i zmiksowanie kawy z dodatkami na gładko. Jeśli mrożoną kawę lubisz pić na co dzień, to ciekawym pomysłem jest też zamrożenie w kostki lodu samej zaparzonej kawy.
 
Smacznego. 
Średnia 4.9 / 5 (282 głosów) Oceń!
Drukuj Przepis
Zapisz Przepis
Dodaj Notatkę
Dodaj Komentarz
Dziękuję za wspólne gotowanie.
Będzie mi miło jeżeli dodasz komentarz ze zdjęciem. Ania

Kawa mrożona

Kawa mrożona marzy mi się każdego letniego i upalnego poranka. Latem, gdy temperatury przekraczają nawet trzydzieści stopni w cieniu, taka mrożona kawa sprawia, że dzień zaczyna się jeszcze lepiej. Już na wstępnie warto napisać, że kawa mrozona może być parzona również z kawy bez kofeiny. Dla dzieci i nie tylko sprawdzi się kawa zbożowa np. kawa inka z lodem. Nie trzeba się zatem ograniczać tylko do kofeiny. Dobra kawa mrożona przepis, który składa się z kawy samodzielnie mielonej i parzonej jest jak dla mnie najlepsza. Śmiało jednak można też przygotować kawę rozpuszczalną i też będzie super. Można użyć wyłącznie espresso i dolać wody lub też przygotować dowolną inną kawę. Zapewne wpisując hasło: kawa mrożona przepisy, pokazuje się bardzo dużo przepisów na mrożoną kawę. Warto zatem w pierwszej kolejności zastanowić się czego szukamy i co lubimy. Czy ma to być kawa mrożona z lodami, czy też może kawa mrożona z mlekiem roślinnym. A może przemawia do Ciebie kawa mrożona z lodami, czyli z dodatkiem gałki lodów o smaku śmietankowym, waniliowym lub nawet kawowym. Fantastyczna jest też kawa z mlekiem skondensowanym słodzonym lub po prostu kawa mrożona z bitą śmietaną. Bitą śmietanę warto oprószyć wówczas kakao lub szczyptą cynamonu. A na ciepło bardzo smaczna jest też kawa po bawarsku z bitą śmietaną. Zapraszam też po świetny i szybki przepis na Ayran. Dla orzeźwienia mam też przepis na drink alkoholowy Caipirinha, który jest podobny do Mojito. Zobacz też jakie domowe lemoniady możesz przygotować na cieplejsze dni. Koniecznie zobacz też przepis na Espresso Tonic

Mrożona kawa

Myśląc sobie: mrożona kawa przepis, widzę sporych rozmiarów szklankę, w której oprócz kawy i mleka pływają kostki lodu. Moja kawa mrożona nie jest słodka lub dodaję do niej tylko trochę cukru lub erytrolu. Większość jednak gości preferuje słodką kawę mrożoną, ponieważ w zimnym napoju słodycz nie jest aż tak odczuwalna i smakuje bardzo przyjemnie. Jeśli zatem słodzisz kawę, to dajesz cukier, inny słodzik lub mleko słodzone skondensowane. Jeśli wolisz niesłodką mrożoną kawę to cukier w przepisie pomijasz. Kawa mrożona jak zrobić? Jest przynajmniej kilka sposobów. Nawet mając te same składniki, kawa mrożona może być szykowana różnie. Można bowiem wszystko razem zmiksować na gładko w kielichu blendera. Można też, tak jak ja, dodać dużo kostek lodu. Jeśli kawa mrożona to Twój ukochany, letni napój, to warto pomyśleć nawet o tym, by zamrozić samą kawę w kostki i tylko mieszać pół na pół ze zwykłym lodem lub też wlewać mleko lub wodę. Moja kawa mrożona przepis czeka na blogu. Zapraszam tymczasem po inne chłodzące napoje i potrawy idealne n a lato. Koniecznie sprawdź jak zrobić drink Pina colada lub też przepyszny sernik na zimno z twarogu, galaretką i owocami.