Lemoniada arbuzowa

Lemoniada arbuzowa

Lemoniada arbuzowa to świetny pomysł na orzeźwiający napój na lato. Możesz ją bardzo szybko i prosto przygotować na przyjęcie w ogrodzie lub zawsze wtedy, gdy masz ochotę na coś pysznego dla ochłody. Polecam!

- najlepsza lemoniada dla dzieci
- super pomysł na pyszne użycie arbuza
- można ją też podać w formie smoothie

Czas przygotowania: 20 minut
Ilość porcji: 1500 ml

Kaloryczność kcal: 45 w 100 ml

Składniki:
  • 1,5 kg arbuza - pół mniejszego
  • 3/4 szklanki soku z cytryny - 3 soczyste cytryny
  • 100 g cukru - lub mniej
  • 500 ml wody + kostki lodu

Lemoniada arbuzowa

Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml.
Arbuz ważony były przed ewentualnym obraniem/przygotowaniem.

Kalorie policzone zostały na podstawie użytych przeze mnie składników. Jest to więc orientacyjna ilość kalorii liczona na podstawie produktów, których użyłam w danym przepisie. Z podanej ilości składników otrzymasz około 1500 ml mocnej lemoniady arbuzowej bez dodatku lodu. Z lodem będzie jej znacznie więcej. Można ją jeszcze śmiało rozcieńczyć z większą ilością wody. 

Lemoniada arbuzowa, 1

Lemoniada arbuzowa, 2

Lemoniada z arbuza

Przygotuj około 1,5 kilograma arbuza (polówka mniejszego). Do lemoniady lepiej jest kupić arbuza premium, by nie trzeba było wydłubywać ręcznie ciemnych pestek. Możesz też sięgnąć po arbuza żółtego, chociaż te nie są zazwyczaj tak słodkie jak czerwone. 

Lemoniada arbuzowa, 3

Po zdjęciu skóry oraz pokrojeniu na kawałki i wyjęciu wszystkich twardych pestek otrzymałam około 930 gramów gotowego do użycia miąższu z arbuza. 
Lemoniada arbuzowa, 4

Do naczynia z kawałkami arbuza dodaj około 3/4 szklanki świeżo wyciśniętego soku z cytryny lub limonki. Wsyp też do 100 gramów drobnego cukru. Zamiast cukru możesz użyć miodu lub syropu klonowego (do 4 łyżek). Dobrze sprawdzi się też stewia w proszku w ilości do dwóch łyżek.
Lemoniada arbuzowa, 5

Arbuza wraz z dodatkami zmiksuj na gładko np. w kielichu blendera a następnie przecedź całość przez grube sitko, by pozbyć się resztek pestek. 

Porada: Aby otrzymać smoothie z arbuza wystarczy, że do kielicha blendera dodasz też dwie szklanki kostek lodu. Całość zmiksuj na specjalnym trybie. Porcje gęstego smoothie uzupełnij zimną wodą. 
Lemoniada arbuzowa, 6

Lemoniada arbuzowa jest prawie gotowa. Aby otrzymać wersję gęstszą (tak jak u mnie) wystarczy, że dolejesz jeszcze minimum 500 ml zimnej wody. Może to być też woda gazowana. Ja używam wody mineralnej niegazowanej. Całość wymieszaj i sprawdź smak lemoniady. Jeśli jest za mocna, to dodaj więcej wody. Lemoniadę z arbuza rozlej do szklanek. Do każdej porcji dodaj po kilka kostek lodu oraz listki mięty i plasterki cytryny. 

Jeśli chcesz otrzymać klarowną lemoniadę z arbuza, to zanim dodasz wodę przecedź słodką lemoniadę przez gęste sitko i dopiero dodaj wodę oraz kostki lodu, plasterki cytryny i listki mięty.
Lemoniada arbuzowa, 7

Lemoniada arbuzowa, 8

Lemoniada arbuzowa, 9

Jaka jest Twoja ulubiona lemoniada?
Smacznego!

Średnia 4.9 / 5 (109 głosów) Oceń!
Drukuj Przepis
Zapisz Przepis
Dodaj Notatkę
Dodaj Komentarz
Dziękuję za wspólne gotowanie, Ania z AniaGotuje.pl
p.s. Nie zapomnij zrobić zdjęcia gotowej potrawy i dodać go w komentarzu pod przepisem 📷

Lemoniada arbuzowa

Domowa lemoniada z arbuza to zdecydowanie typowo letni napój. Szykuję ją na zmianę z lemoniadą klasyczną. Moja lemoniada cytrynowa smakuje wspaniale, jednak dla urozmaicenia szykuję też kilka innych wersji. Lemoniada z arbuzem pojawia się zatem na zmianę z lemoniadą klasyczną. Jeszcze przed pełnią lata szykuję też kilka innych wersji. Na początku sezonu sprawdza się lemoniada truskawkowa. Potem już zazwyczaj gotuję kompoty i podaję na zimno lub szykuję lemoniadę z arbuzem lub tę cytrynową. A jeszcze przed truskawkami polecam też coś pysznego z rabarbaru. Kompot z rabarbaru jest świetny i na ciepło i na zimno. Wracając jednak do omawianego tym razem przepisu.. tak, można zrobić naprawdę pyszną lemoniadę z arbuza. Lemoniada z arbuzem wspaniały pomysł, ponieważ arbuzy są duże i bardzo soczyste. Składają się praktycznie z samej wody, więc do lemoniady są idealne. 

Lemoniada z arbuza

Lemoniada arbuzowa to już napój, który należy podawać schłodzony i najlepszy jest jeszcze tego samo dnia po zrobieniu. Bardzo duże znacznie ma to jakiego arbuza użyjesz. Jeśli trafisz na arbuza bardzo dojrzałego i soczystego, z intensywnie czerwonym i słodkim środkiem, to będzie to idealny arbuz na lemoniadę. Można wówczas dać mniej cukru a sam wygląd lemoniady arbuzowej będzie jeszcze bardziej atrakcyjny i zachęcający do picia. Praktycznie tak samo jak lemoniadę arbuzową zrobisz też smoothie z arbuza. Wystarczy na koniec dodać do lemoniady dużo pokruszonego lodu lub zmiksować całość z większą ilością kostek lody niż w przypadku lemoniady. Moja lemoniada arbuzowa przepis, który jest jak dla mnie najlepszy. Lemoniada arbuzowa wychodzi mocno intensywna przez dodatek sporej ilości soku z cytryny oraz cukru. Do tego nie daję dużo wody. Jeśli zatem wolisz lżejszą wersję lemoniady, to śmiało możesz wlać do swojej nawet dwa razy więcej wody. Lemoniada z arbuza to bardzo dobry napój na lato. Lemoniada arbuzowa bardzo smakuje dzieciom, zatem sprawdzi się na przyjęcia w ogrodzie oraz na urodziny i inne okazje. Polecam i życzę smacznego!