Lemoniada arbuzowa
Lemoniada arbuzowa to świetny pomysł na orzeźwiający napój na lato. Możesz ją bardzo szybko i prosto przygotować na przyjęcie w ogrodzie lub zawsze wtedy, gdy masz ochotę na coś pysznego dla ochłody. Polecam!
- najlepsza lemoniada dla dzieci
- super pomysł na pyszne użycie arbuza
- można ją też podać w formie smoothie
Czas przygotowania: 20 minut
Liczba porcji: 1500 ml
Kaloryczność kcal: 45 w 100 ml
Dieta: bezglutenowa, wegańska, wegetariańska
- 1,5 kg arbuza - pół mniejszego
- 3/4 szklanki soku z cytryny - 3 soczyste cytryny
- 100 g cukru - lub mniej
- 500 ml wody + kostki lodu
Lemoniada arbuzowa
Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml.
Arbuz ważony były przed ewentualnym obraniem/przygotowaniem.
Kalorie policzone zostały na podstawie użytych przeze mnie składników. Jest to więc orientacyjna ilość kalorii liczona na podstawie produktów, których użyłam w danym przepisie. Z podanej ilości składników otrzymasz około 1500 ml mocnej lemoniady arbuzowej bez dodatku lodu. Z lodem będzie jej znacznie więcej. Można ją jeszcze śmiało rozcieńczyć z większą ilością wody.


Lemoniada z arbuza
Przygotuj około 1,5 kilograma arbuza (polówka mniejszego). Do lemoniady lepiej jest kupić arbuza premium, by nie trzeba było wydłubywać ręcznie ciemnych pestek. Możesz też sięgnąć po arbuza żółtego, chociaż te nie są zazwyczaj tak słodkie jak czerwone.

Po zdjęciu skóry oraz pokrojeniu na kawałki i wyjęciu wszystkich twardych pestek otrzymałam około 930 gramów gotowego do użycia miąższu z arbuza.

Do naczynia z kawałkami arbuza dodaj około 3/4 szklanki świeżo wyciśniętego soku z cytryny lub limonki. Wsyp też do 100 gramów drobnego cukru. Zamiast cukru możesz użyć miodu lub syropu klonowego (do 4 łyżek). Dobrze sprawdzi się też stewia w proszku w ilości do dwóch łyżek.

Arbuza wraz z dodatkami zmiksuj na gładko np. w kielichu blendera a następnie przecedź całość przez grube sitko, by pozbyć się resztek pestek.
Porada: Aby otrzymać smoothie z arbuza wystarczy, że do kielicha blendera dodasz też dwie szklanki kostek lodu. Całość zmiksuj na specjalnym trybie. Porcje gęstego smoothie uzupełnij zimną wodą.

Lemoniada arbuzowa jest prawie gotowa. Aby otrzymać wersję gęstszą (tak jak u mnie) wystarczy, że dolejesz jeszcze minimum 500 ml zimnej wody. Może to być też woda gazowana. Ja używam wody mineralnej niegazowanej. Całość wymieszaj i sprawdź smak lemoniady. Jeśli jest za mocna, to dodaj więcej wody. Lemoniadę z arbuza rozlej do szklanek. Do każdej porcji dodaj po kilka kostek lodu oraz listki mięty i plasterki cytryny.
Jeśli chcesz otrzymać klarowną lemoniadę z arbuza, to zanim dodasz wodę przecedź słodką lemoniadę przez gęste sitko i dopiero dodaj wodę oraz kostki lodu, plasterki cytryny i listki mięty.



Jaka jest Twoja ulubiona lemoniada?
Smacznego!