Ania Gotuje
Ania Gotuje
Tylko najlepsze przepisy
Ayran

Ayran

Domowy Ayran to pyszny i super prosty w przygotowaniu napój turecki. Zrobisz go w kilka minut, a do tego z kilku łatwo dostępnych i tanich składników. Jest orzeźwiający i super smaczny.

- 5 minut szykowania
- skutecznie gasi pragnienie
- podajemy go również do ostrych dań

Czas przygotowania: 5 minut
Liczba porcji: około 900 ml

Kaloryczność kcal: 30 w 100 ml napoju
Dieta: bezglutenowa, wegetariańska

Składniki

  • 1 większy kubełek ulubionego jogurtu naturalnego - 400 g
  • 2 szklanki zimnej wody - 500 ml (lub więcej)
  • pół płaskiej łyżeczki soli (lub trochę mniej)
  • ewentualne dodatki do wyboru: szczypta pieprzu; siekane listki mięty; odrobina soku lub skórki z limonki; kawałek świeżego ząbka czosnku

Ayran

Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml.

Kalorie policzone zostały na podstawie użytych przeze mnie składników. Jest to więc orientacyjna liczba kalorii, ponieważ Twoje składniki mogą mieć inną liczbę kalorii niż te, których użyłam ja. Z podanej ilości składników otrzymasz około 900 ml pysznego napoju Ayran. Przed szykowaniem tureckiego napoju Ayran zachęcam też do przeczytania najpierw całego wpisu. Być może zapragniesz dodać do swojego napoju szczyptę pieprzu lub też siekane zioła. 

Ayran, 1

Ayran przepis

W kielichu blendera próżniowego lub też w wysokim naczyniu, jeśli będziesz używać blendera ręcznego typu żyrafa, umieść całe opakowanie ulubionego jogurtu naturalnego (najlepiej kremowego), czyli kubełek o wadze 400 gramów. wlej również dwie szklanki zimnej wody (przegotowania lub z butelki). Wsyp też pół płaskiej łyżeczki soli (lub na początek trochę mniej). Całość miksuj chwilę, by bardzo dokładnie wymieszać jogurt z wodą. Na górze powinna się też pojawić pianka. 

Sprawdź smak gotowego Ayranu i zdecyduj, czy dodasz do niego więcej soli lub może zimnej wody. Ayran rozlewaj do szklanek im podawaj od razu, póki jest zimny. Można go też odłożyć do lodówki i podać nieco później. 

Porada: Razem z jogurtem można też zmiksować takie składniki jak: odrobina świeżo mielonego pieprzu; kilka listków świeżej mięty; kawałek świeżego ząbka czosnku lub też tylko kilka kropel soku z czosnku przeciśniętego przez praskę; łyżeczkę świeżo wyciśniętego soku z limonki lub cytryny albo też odrobina otartej z limonki skórki. Możesz wybrać i dodać jeden z wyżej wymienionych składników lub też pozostać przy wersji najprostszej. 

Ayran, 2

Ayran, 3

Swój Ayran szykuję zazwyczaj tylko  solą lub ewentualnie ze świeżą miętą. Ayran podaję zazwyczaj w upały dla orzeźwienia i ugaszenia pragnienia. Bardzo dobrze sprawdza się też podawany do ostrych dań.

Sprawdź też jak zrobić oryginalny, domowy twaróg labneh.

Smacznego. 

Średnia 4.8 / 5 (292 głosów) Oceń!
Drukuj Przepis
Zapisz Przepis
Dodaj Notatkę
Dodaj Komentarz
Dziękuję za wspólne gotowanie.
Będzie mi miło jeżeli dodasz komentarz ze zdjęciem. Ania

Ayran

Ayran, czyli Ajran, to bardzo popularny napój turecki. Ayran szykuje się głównie z jogurtu oraz wody. Napój Ayran należy jeszcze dodatkowo posolić. W niektórych przepisach pojawia się też pieprz lub/oraz mięta. Ayran można szykować na swa sposoby. Albo mieszamy ze sobą jogurt naturalny z wodą, w proporcji 1:1, albo też dajemy dwa razy więcej jogurtu niż wody. Bardzo ważne jest to, by ayran turecki podawać mocno schłodzony. Napój ayran należy też przed podaniem mocno spienić. Lekka pianka powinna unosić się w szklance. Na Ayran przepis jest zatem niezwykle prosty, sam Ayran jest super pyszny i orzeźwiający. Ayran jest popularny nie tylko w samej Turcji. W krajach Bliskiego Wschodu podawany jest jako napój, którym wita się gości. Bardzo dobrze smakuje tez podany do kebaba i innych, cięższych dań. Ajran to naprawdę wręcz magiczny napój, który nie tylko gasi pragnienie, ale daje też ukojenie naszym kubeczkom smakowych. Warto popijać go wtedy, gdy zajadamy jakieś ostre danie. Super orzeźwiająca jest też moja kawa mrożona w kilku wersjach. A na ciepło super smaczna jest domowa herbata z mlekiem, czyli bawarka. 

Ajran

Orzeźwiający Ajran jest super prosty do zrobienia. Mimo to zauważyłam, że można go kupić nawet u nas w marketach. Czemu nie, jednak znacznie taniej i smaczniej zrobisz go we własnym domu. A potrzebujesz kupić wyłącznie jogurt. Wodę i sól ma raczej każdy w swoim domu. Ayran właściwości - wspomaga trawienie, gasi pragnienie i orzeźwia, dodatek soli powaga w upały, gdy wypacamy sól. Jeśli chcesz zobaczyć jak zrobić ayran, to zapraszam po szybki i sprawdzony przepis na pyszny ayran. Kto raz go zrobi, ten już zawsze będzie po niego sięgał w upały i nie tylko. Nie zawsze bowiem mamy ochotę na słodkie koktajle i soki, czy lemoniady. Chociaż moja lemoniada arbuzowa skradła już nie jedno podniebienie. Bardzo zdrowy, ale już bez dodatku owoców jest sok z buraka, który również polecam. A do słoiczków zrób koniecznie sok z malin do herbatki na zimę. Zapraszam tymczasem po przepis na niezawodny Ayran, po wypiciu którego na górnej wardze zawsze zostają białe wąsy z piany po jogurcie. Powodzenia i smacznego.