Ayran
Domowy Ayran to pyszny i super prosty w przygotowaniu napój turecki. Zrobisz go w kilka minut, a do tego z kilku łatwo dostępnych i tanich składników. Jest orzeźwiający i super smaczny.
- 5 minut szykowania
- skutecznie gasi pragnienie
- podajemy go również do ostrych dań
Czas przygotowania: 5 minut
Liczba porcji: około 900 ml
Kaloryczność kcal: 30 w 100 ml napoju
Dieta: bezglutenowa, wegetariańska
- 1 większy kubełek ulubionego jogurtu naturalnego - 400 g
- 2 szklanki zimnej wody - 500 ml (lub więcej)
- pół płaskiej łyżeczki soli (lub trochę mniej)
- ewentualne dodatki do wyboru: szczypta pieprzu; siekane listki mięty; odrobina soku lub skórki z limonki; kawałek świeżego ząbka czosnku
Ayran
Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml.
Kalorie policzone zostały na podstawie użytych przeze mnie składników. Jest to więc orientacyjna liczba kalorii, ponieważ Twoje składniki mogą mieć inną liczbę kalorii niż te, których użyłam ja. Z podanej ilości składników otrzymasz około 900 ml pysznego napoju Ayran. Przed szykowaniem tureckiego napoju Ayran zachęcam też do przeczytania najpierw całego wpisu. Być może zapragniesz dodać do swojego napoju szczyptę pieprzu lub też siekane zioła.

Ayran przepis
W kielichu blendera próżniowego lub też w wysokim naczyniu, jeśli będziesz używać blendera ręcznego typu żyrafa, umieść całe opakowanie ulubionego jogurtu naturalnego (najlepiej kremowego), czyli kubełek o wadze 400 gramów. wlej również dwie szklanki zimnej wody (przegotowania lub z butelki). Wsyp też pół płaskiej łyżeczki soli (lub na początek trochę mniej). Całość miksuj chwilę, by bardzo dokładnie wymieszać jogurt z wodą. Na górze powinna się też pojawić pianka.
Sprawdź smak gotowego Ayranu i zdecyduj, czy dodasz do niego więcej soli lub może zimnej wody. Ayran rozlewaj do szklanek im podawaj od razu, póki jest zimny. Można go też odłożyć do lodówki i podać nieco później.
Porada: Razem z jogurtem można też zmiksować takie składniki jak: odrobina świeżo mielonego pieprzu; kilka listków świeżej mięty; kawałek świeżego ząbka czosnku lub też tylko kilka kropel soku z czosnku przeciśniętego przez praskę; łyżeczkę świeżo wyciśniętego soku z limonki lub cytryny albo też odrobina otartej z limonki skórki. Możesz wybrać i dodać jeden z wyżej wymienionych składników lub też pozostać przy wersji najprostszej.


Swój Ayran szykuję zazwyczaj tylko solą lub ewentualnie ze świeżą miętą. Ayran podaję zazwyczaj w upały dla orzeźwienia i ugaszenia pragnienia. Bardzo dobrze sprawdza się też podawany do ostrych dań.
Sprawdź też jak zrobić oryginalny, domowy twaróg labneh.
Smacznego.