Kawa po bawarsku

Kawa po bawarsku

Mocno czekoladowa kawa po bawarsku, to przepyszny napój, który polecam każdemu miłośnikowi kawy i czekolady. Do tego bita śmietana i szczypta aromatycznego cynamonu.

- bardzo prosta w przygotowaniu
- super pomysł na urozmaicenie smaku kawy
- można ją podawać zamiast lub też do deseru

Czas przygotowania: 15 minut
Liczba porcji: 2 małe kawy

Kaloryczność kcal: 115 w 1 kawie
Dieta: wegańska, wegetariańska

Składniki:
  • 120 ml zaparzonej kawy - np. Caffè crema
  • 20 g czekolady deserowej lub gorzkiej
  • 50 g bitej śmietany
  • 2 szczypty cynamonu

Kawa po bawarsku

Kalorie policzone zostały na podstawie użytych przeze mnie składników. Jest to więc orientacyjna liczba kalorii liczona na podstawie produktów, których użyłam w danym przepisie. Z podanej ilości składników otrzymasz dwie małe kawy z czekoladą i bitą śmietaną. Przed szykowaniem przepisu zachęcam też do przeczytania najpierw całego wpisu. W treści podaję bowiem dużo ciekawych porad dotyczących składników oraz ich zamienników.

Kawa po bawarsku, 1

Kawa po bawarsku przepis

Zaparz 120 ml swojej ulubionej kawy. Z tej ilości powstaną dwie małe kawy po bawarsku. Ja szykuję zazwyczaj mocne Caffè crema, które dzielę na dwie malutkie filiżanki do kawy. Możesz też zaparzyć podwójne espresso i dolać wrzątek. Możesz zaparzyć kawę Americana (1/3 espresso i 2/3 wrzątku). Wszystko zależy od tego, jak mocną kawę lubisz oraz jakie funkcje parzenia kawy ma Twój ekspres. Ostatecznie zatem szykujesz dwie małe kawy po 60 ml plus dodatki. 

Kolejnym składnikiem jest dobrej jakości czekolada gorzka lub deserowa. Sama daję zazwyczaj czekoladę gorzką 60 %. Czekoladę należy roztopić w kąpieli wodnej. Posiekaną, startą na tarce lub połamaną czekoladę (łącznie 20 gramów) włóż do małej miseczki szklanej. Miseczkę z czekoladą umieść na rondelku, który wcześniej do połowy wypełniasz wrzątkiem. Czekasz chwilę, aż czekolada roztopi się pod wpływem gorącej pary i od razu przelewasz ją do zaprażonej kawy (aby przyspieszyć proces można mieszać kawałki czekolady szpatułką). Kawę z roztopioną czekoladą rozlewasz do dwóch filiżanek. Górę dekorujesz bitą śmietaną (domowa lub z aerozolu) oraz szczyptą cynamonu. 

Porady: Do kawy można tez dodać odrobinę alkoholu. Zaleca się likier kawowy np. TiaMaria albo też popularny likier kawowy Kahlúa. Czekoladę da radę zastąpić syropem kawowym. 

Kawa po bawarsku, 2

Kawa po bawarsku, 3

Kawę po bawarsku polecam podawać w towarzystwie pysznych ciasteczek. Idealne będą ciasteczka kawowe.
Smacznego. 

Średnia 4.9 / 5 (60 głosów) Oceń!
Drukuj Przepis
Zapisz Przepis
Dodaj Notatkę
Dodaj Komentarz
Dziękuję za wspólne gotowanie, Ania z AniaGotuje.pl
p.s. Nie zapomnij zrobić zdjęcia gotowej potrawy i dodać go w komentarzu pod przepisem 📷

Kawa po bawarsku

Dla wielu osób taka kawa po bawarsku to już nie kawa, a napój czekoladowy z dodatkiem kawy. Jak dla mnie jest to jedna z kaw, które wzbogaca się o czekoladę oraz cynamon i ewentualnie bitą śmietanę. Jest przynajmniej kilka wersji na kawę po bawarsku. Kawa po bawarsku musi zawierać parzoną kawę, co jest naj najbardziej oczywiste. Może to być espresso z dodatkiem czekolady lub też bardziej wydłużona wersja, czyli espresso z dodatkiem wody albo od razu parzona Caffè crema, która ma zazwyczaj minimum 120 ml. Jak to z większością przepisów bywa, kawa po bawarsku to nie jest jeden przepis i kropka. Kawa po bawarsku może być z dodatkiem cynamonu, ale nie musi. Może być udekorowana bitą śmietaną, ale i ten dodatek nie jest konieczny. Co jest jednak pewne, to to, że kawa po bawarsku składa się zawsze z mocno parzonej kawy oraz z czekolady deserowej lub gorzkiej. Znacznie rzadziej, ale w niektórych przepisach z jakimi się spotkałam do kawy dodaje się jeszcze likier kawowy np. TiaMaria albo też popularny likier kawowy Kahlúa. Jeśli zatem wersja kawy po bawarsku z alkoholem bardziej Cię kusi, to likier kawowy będzie tutaj idealny. Niektórzy do kawy po bawarsku wlewają zamiast likieru kapkę innego, mocnego alkoholu. Polecany jest Obstler oraz Peppermint Schnapps. Do takiej kawy polecam ciasteczka bezglutenowe oraz pyszne ciasteczka świąteczne

Kawa po bawarsku przepis

Zatem kawa po bawarsku składa się z parzonej kawy oraz czekolady. Jeśli zastanawiacie się jaka czekolada jest najlepsza do kawy po bawarsku, to według mnie idealna jest dobrej jakości czekolada gorzka 60 %. Kawa po bawarsku wyjdzie super pyszna również z dobrą czekoladą deserową oraz czekoladą gorzką z jeszcze większą ilością miazgi kakaowej. Zdarzało mi się szykować kawę po bawarsku z czekoladą gorzką 90 % i wychodziła bardzo ciekawa. Gdy używam tak mocnej czekolady, to daję jej zazwyczaj trochę mniej niż deserowej, czy gorzkiej 60 %. Czekolada siekana lub tarta bardzo często stanowi też jadalną dekorację w kawie po bawarsku. Zazwyczaj ląduje na bitej śmietanie. Zamiast czekolady, którą trzeba wcześniej roztopić np. w kąpieli wodnej, można też dać syrop czekoladowy, ale w warunkach domowych lepiej jest dać prawdziwą czekoladę. Jeśli chodzi o bitą śmietanę, to można użyć tej w aerozolu lub też ubić śmietankę samemu. U mnie kawa po bawarsku z bitą śmietaną to najczęstsza wersja. Bita śmietana raczej domowa i albo bez cukru, albo też z niewielką ilością cukru. U mnie też zawsze jest to kawa po bawarsku z cynamonem, który uwielbiają w moim domu wszyscy.