Kawa po bawarsku
Mocno czekoladowa kawa po bawarsku, to przepyszny napój, który polecam każdemu miłośnikowi kawy i czekolady. Do tego bita śmietana i szczypta aromatycznego cynamonu.
- bardzo prosta w przygotowaniu
- super pomysł na urozmaicenie smaku kawy
- można ją podawać zamiast lub też do deseru
Czas przygotowania: 15 minut
Liczba porcji: 2 małe kawy
Kaloryczność kcal: 115 w 1 kawie
Dieta: wegańska, wegetariańska
- 120 ml zaparzonej kawy - np. Caffè crema
- 20 g czekolady deserowej lub gorzkiej
- 50 g bitej śmietany
- 2 szczypty cynamonu
Kawa po bawarsku
Kalorie policzone zostały na podstawie użytych przeze mnie składników. Jest to więc orientacyjna liczba kalorii liczona na podstawie produktów, których użyłam w danym przepisie. Z podanej ilości składników otrzymasz dwie małe kawy z czekoladą i bitą śmietaną. Przed szykowaniem przepisu zachęcam też do przeczytania najpierw całego wpisu. W treści podaję bowiem dużo ciekawych porad dotyczących składników oraz ich zamienników.

Kawa po bawarsku przepis
Zaparz 120 ml swojej ulubionej kawy. Z tej ilości powstaną dwie małe kawy po bawarsku. Ja szykuję zazwyczaj mocne Caffè crema, które dzielę na dwie malutkie filiżanki do kawy. Możesz też zaparzyć podwójne espresso i dolać wrzątek. Możesz zaparzyć kawę Americana (1/3 espresso i 2/3 wrzątku). Wszystko zależy od tego, jak mocną kawę lubisz oraz jakie funkcje parzenia kawy ma Twój ekspres. Ostatecznie zatem szykujesz dwie małe kawy po 60 ml plus dodatki.
Kolejnym składnikiem jest dobrej jakości czekolada gorzka lub deserowa. Sama daję zazwyczaj czekoladę gorzką 60 %. Czekoladę należy roztopić w kąpieli wodnej. Posiekaną, startą na tarce lub połamaną czekoladę (łącznie 20 gramów) włóż do małej miseczki szklanej. Miseczkę z czekoladą umieść na rondelku, który wcześniej do połowy wypełniasz wrzątkiem. Czekasz chwilę, aż czekolada roztopi się pod wpływem gorącej pary i od razu przelewasz ją do zaprażonej kawy (aby przyspieszyć proces można mieszać kawałki czekolady szpatułką). Kawę z roztopioną czekoladą rozlewasz do dwóch filiżanek. Górę dekorujesz bitą śmietaną (domowa lub z aerozolu) oraz szczyptą cynamonu.
Porady: Do kawy można tez dodać odrobinę alkoholu. Zaleca się likier kawowy np. TiaMaria albo też popularny likier kawowy Kahlúa. Czekoladę da radę zastąpić syropem kawowym.


Kawę po bawarsku polecam podawać w towarzystwie pysznych ciasteczek. Idealne będą ciasteczka kawowe.
Smacznego.