Espresso Tonic
Espresso Tonic to niezwykły napój kawowy. Przepis jest super prosty, a Espresso & tonic to naprawdę genialne połączenie. Obowiązkowo do wypróbowania latem i na przyjęcia.
- gratka dla miłośników kawy
- orzeźwiający, pyszny i piękny napój
- świetny do podania na imprezy w ogrodzie
Czas przygotowania: 10 minut
Liczba porcji: 1 duży napój kawowy
Kaloryczność kcal: 30 w 1 napoju
Dieta: bezglutenowa, wegańska, wegetariańska
Składniki
- 60 ml parzonej kawy espresso*
- 150-200 ml toniku**
- spora garść kostek lodu
- ewentualne dodatki do wyboru: skórka lub plasterek limonki, cytryny lub pomarańczy
Espresso Tonic
Szklanka do odmierzania składników ma u mnie pojemność 250 ml. Espresso Tonic podałam zaś w wysokiej szklance o pojemności 350 ml.
*60 ml espresso = 2 x espresso po 30 ml. Każde parzone z 8 gramów ziaren kawy.
**Tonik to gazowany, bezalkoholowy napój. Składnikami toniku powinna być woda sodowa, chinina oraz soki owocowe (zazwyczaj aromaty cytrynowe).
Kalorie policzone zostały na podstawie użytych przeze mnie składników. Jest to więc orientacyjna liczba kalorii, ponieważ Twoje składniki mogą mieć inną liczbę kalorii niż te, których użyłam ja. Z podanej ilości składników otrzymasz jedną dużą kawę z tonikiem. Przed szykowaniem przepisu zachęcam też do przeczytania najpierw całego wpisu.
Espresso Tonic przepis
W pierwszej kolejności zaparz około 60 ml kawy espresso. U mnie było to 60 ml espresso szykowane z 2 espresso po 30 ml każde. Jedna kawa parzona z 8 gramów świeżo mielonych ziaren kawy. Jeśli jednak wolisz przygotować napój z mniejszą ilością kofeiny, to zaparz tylko jedno espresso. Możesz też śmiało zaparzyć espresso bezkofeinowe. Zaparzoną kawę odstaw do przestudzenia.
Do zrobienia kawy z tonikiem zalecam używać wysokich szklanek o większej niż standardowa pojemności (u mnie 350 ml). W szklance umieść kostki lodu. Wypełnij ją kostkami do połowy lub do 3/4 wysokości, a następnie wlej też tonik. Sama wlałam 200 ml toniku. Możesz dać go trochę mniej lub trochę więcej, w zależności od upodobań smakowych. Tonik wlewaj do szklanki powoli, najlepiej po wewnętrznej krawędzi.
Kolejno można (nie jest to konieczne) dodać też samą świeżą skórkę lub plasterek limonki, cytryny lub pomarańczy. Rzadziej dodaje się listki mięty lub melisy (ja tego nie robię).
Na koniec wlej przestudzone espresso (pojedyncze lub podwójne). Kawę wlewaj powoli, najlepiej po kostkach lodu. Espresso Tonic wystarczy już tylko wymieszać i podawać do picia ze słomką.
Smacznego.