Ania Gotuje
Ania Gotuje
Tylko najlepsze przepisy
Espresso Tonic

Espresso Tonic

Espresso Tonic to niezwykły napój kawowy. Przepis jest super prosty, a Espresso & tonic to naprawdę genialne połączenie. Obowiązkowo do wypróbowania latem i na przyjęcia.

- gratka dla miłośników kawy
- orzeźwiający, pyszny i piękny napój
- świetny do podania na imprezy w ogrodzie

Czas przygotowania: 10 minut
Liczba porcji: 1 duży napój kawowy

Kaloryczność kcal: 30 w 1 napoju
Dieta: bezglutenowa, wegańska, wegetariańska

Składniki

  • 60 ml parzonej kawy espresso*
  • 150-200 ml toniku**
  • spora garść kostek lodu
  • ewentualne dodatki do wyboru: skórka lub plasterek limonki, cytryny lub pomarańczy

Espresso Tonic

Szklanka do odmierzania składników ma u mnie pojemność 250 ml. Espresso Tonic podałam zaś w wysokiej szklance o pojemności 350 ml.
*60 ml espresso = 2 x espresso po 30 ml. Każde parzone z 8 gramów ziaren kawy.
**Tonik to gazowany, bezalkoholowy napój. Składnikami toniku powinna być woda sodowa, chinina oraz soki owocowe (zazwyczaj aromaty cytrynowe).

Kalorie policzone zostały na podstawie użytych przeze mnie składników. Jest to więc orientacyjna liczba kalorii, ponieważ Twoje składniki mogą mieć inną liczbę kalorii niż te, których użyłam ja. Z podanej ilości składników otrzymasz jedną dużą kawę z tonikiem. Przed szykowaniem przepisu zachęcam też do przeczytania najpierw całego wpisu.

Espresso Tonic, 1

Espresso Tonic przepis

W pierwszej kolejności zaparz około 60 ml kawy espresso. U mnie było to 60 ml espresso szykowane z 2 espresso po 30 ml każde. Jedna kawa parzona z 8 gramów świeżo mielonych ziaren kawy. Jeśli jednak wolisz przygotować napój z mniejszą ilością kofeiny, to zaparz tylko jedno espresso. Możesz też śmiało zaparzyć espresso bezkofeinowe. Zaparzoną kawę odstaw do przestudzenia. 

Do zrobienia kawy z tonikiem zalecam używać wysokich szklanek o większej niż standardowa pojemności (u mnie 350 ml). W szklance umieść kostki lodu. Wypełnij ją kostkami do połowy lub do 3/4 wysokości, a następnie wlej też tonik. Sama wlałam 200 ml toniku. Możesz dać go trochę mniej lub trochę więcej, w zależności od upodobań smakowych. Tonik wlewaj do szklanki powoli, najlepiej po wewnętrznej krawędzi.

Espresso Tonic, 2

Kolejno można (nie jest to konieczne) dodać też samą świeżą skórkę lub plasterek limonki, cytryny lub pomarańczy. Rzadziej dodaje się listki mięty lub melisy (ja tego nie robię). 
Espresso Tonic, 3

Na koniec wlej przestudzone espresso (pojedyncze lub podwójne). Kawę wlewaj powoli, najlepiej po kostkach lodu. Espresso Tonic wystarczy już tylko wymieszać i podawać do picia ze słomką.
Espresso Tonic, 4

Espresso Tonic, 5

Smacznego. 
Średnia 4.8 / 5 (215 głosów) Oceń!
Drukuj Przepis
Zapisz Przepis
Dodaj Notatkę
Dodaj Komentarz
Dziękuję za wspólne gotowanie.
Będzie mi miło jeżeli dodasz komentarz ze zdjęciem. Ania

Espresso Tonic

Espresso Tonic to najnowszy trend, o którym ostatnio wiele się mówi w świecie kawy. Pomysł na połączenie espresso z tonikiem narodził się w Szwecji i odkryła go młoda baristka, próbująca dodać odrobinę 'szaleństwa' do codziennej rutyny picia kawy. To ekscytujące połączenie tradycyjnego espresso z tonikiem, który powinien zawierać w składzie odrobinę chininy jest oszałamiająco proste, ale jednocześnie z nutą miejskiej elegancji. Napój  Espresso Tonic doskonałe rozwiązanie na specjalne okazje, gdzie tradycyjne napoje kawowe mogą być zbyt ciężkie lub zwyczajnie odrobinę monotonne. Kawa z tonikiem to napój bardzo ciekawy i dla wielu osób zaskakujący. Napój ten jest unikalnym połączeniem goryczkowego, musującego tonicu z intensywnym, wyrazistym smakiem espresso. Gazowany tonic daje specyficzny, kwaskowaty smak, który idealnie komponuje się z ziemistym, lekko gorzkim smakiem espresso. To niesamowita harmonia kontrastujących smaków, która potrafi zaskoczyć nawet najbardziej doświadczonych miłośników kawy. Na Espresso Tonic przepis jest banalnie prosty. Przepis na Espresso Tonic łatwo też zapamiętać. Tonic Espresso to dużo lodu do wysokiej szklanki, tonic, przestudzone espresso oraz ewentualnie plasterek pomarańczy, cytryny, czy limonki. Espresso & tonic czyli espresso + tonic to napój dla każdego miłośnika kawy. Espresso Tonic trzeba spróbować chociaż raz. Sama była kiedyś bardzo do tego połączenia sceptycznie nastawiona. Niesamowicie zaskoczyło mnie jednak to, jak smaczny napój kawowy wychodzi.  Dlaczego warto zrobić Espresso Tonic? Jest kilka powodów. Przede wszystkim, jest to świetna alternatywa dla tradycyjnej kawy lub herbaty. Jeżeli szukasz czegoś orzeźwiającego z delikatną nutą kawy, to jest to napój dla Ciebie. Poza tym jest to napój, który łatwo można przyrządzić samemu w domu, nie wymaga specjalistycznego sprzętu ani skomplikowanych technik. Wreszcie, Espresso Tonic to elegancki wybór na spotkanie ze znajomymi, imprezę lub casualowe popołudnie na tarasie. Przy okazji polecam też mój zbiór przepisów na szybkie ciasta oraz super przekąskę, czyli pieczarki w cieście. Szybki i pyszny na obiad z makaronem będzie też sos śmietanowy oraz coś na śniadanie i na kolację, czyli placuszki bananowe