Ania Gotuje
Ania Gotuje
Tylko najlepsze przepisy
Gorąca czekolada

Gorąca czekolada

Gorąca czekolada to wspaniały, słodki i rozgrzewający napój na chłodne dni. Przepis zawiera kilka wersji, by czekolada na gorąco była taka jaką lubisz najbardziej. 

- 3 wersje do wyboru
- wiele pomysłów na ciekawe podanie
- świetna do picia na zimowe wieczory i nie tylko

Czas przygotowania: 15 minut
Liczba porcji: do 900 ml napoju

Kaloryczność kcal: 110 w 100 ml gorącej czekolady
Dieta: bezglutenowa, wegetariańska

Składniki na czekoladę na gorąco z kakao

  • 3 szklanki mleka krowiego np. pełnotłustego - 750 ml
  • 3 łyżki prawdziwego kakao - około 30 g
  • 3 łyżki cukru drobnego lub cukru pudru - około 45 g
  • 50 g czekolady gorzkiej np. 70 %
  • 1/4 łyżeczki pasty lub ekstraktu waniliowego

Składniki na gęstą czekoladę na gorąco

  • 2 szklanki mleka krowiego np. pełnotłustego - 500 ml
  • pół szklanki śmietanki kremówki 30 % - około 150 g
  • 50 g dobrej jakości czekolady mlecznej
  • 50 g dobrej jakości czekolady gorzkiej np. 70 %
  • 2 łyżki likieru np. Amaretto - można pominąć

Składniki na wegańską czekoladę na gorąco

  • 3 szklanki napoju kokosowego lub migdałowego bez cukru - 750 ml
  • 4 łyżki prawdziwego kakao lub 70 g czekolady gorzkiej minimum 70 %
  • 2 łyżki cukru drobnego, cukru kokosowego lub erytrolu
  • pół płaskiej łyżeczki cynamonu - można pominąć

Gorąca czekolada

Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml.

Kalorie policzone zostały do przepisu na pierwszą wersję czekolady na gorąco: Czekolada na gorąco z kakao. Jest to jednak orientacyjna liczba kalorii, ponieważ Twoje składniki mogą mieć inną liczbę kalorii niż te, których użyłam ja. Z podanej ilości składników otrzymałam niecałe 900 ml gorącej czekolady.

Przed szykowaniem wybranej wersji czekoladowego napoju zachęcam też do przeczytania najpierw całego wpisu. W treści podaję bowiem dużo ciekawych porad dotyczących składników oraz ich zamienników oraz sposób podania czekolady. 

Przepis na czekoladę na gorąco z kakao

Do sprawdzonego garnka, w którym nie przypala Ci się mleko, wlej 3 szklanki, czyli 750 ml mleka. Ja wybieram mleko pełnotłuste 3,2 %, ale i takie 2 % będzie dobre. Zacznij podgrzewać mleko na małej mocy palnika. Gdy będzie już ciepłe wsyp 3 łyżki prawdziwego kakao, czyli około 30 gramów kakao oraz 3 łyżki cukru drobnego lub cukru pudru, czyli około 45 gramów cukru. Zwiększ moc palnika do średniej, by mleko zaczęło się gotować. Cały czas mieszaj mleko z kakao i z cukrem. Cukier się rozpuści, a kakao połączy z mlekiem. Chwilę po zagotowaniu zdejmij garnek z palnika. Od razu dodaj 50 gramów czekolady gorzkiej np. 70 % oraz 1/4 łyżeczki pasty lub ekstraktu waniliowego. Czekoladę warto wcześniej posiekać, by szybciej roztopiła się we wrzątku. Gdy gorąca czekolada osiągnie jednolitą konsystencję, sprawdź jej smak i dodaj ewentualnie więcej cukru lub czekolady. 

Czekolada na gorąco to napój, który podajemy od razu. Im cieplejsza, tym lepiej. Po rozlaniu czekolady do kubków na wierzch wyłożyłam bitą śmietanę, słodkie pianki Marshmallow oraz posiekaną czekoladę gorzką i mleczną. Inne dodatki jakie tu pasują to np. szczypta cynamonu, chili w proszku lub gałki muszkatołowej. 

Porada: Oprócz gorzkiej czekolady polecam czekoladę deserową oraz dobrej jakości czekoladę mleczną w większej ilości (uwaga - z mleczną będzie słodko). Cukier zwykły można zastąpić erytrolem. 

Gorąca czekolada, 1

Gorąca czekolada, 2

Przepis na gęstą czekoladę na gorąco

Do sprawdzonego garnka, w którym nie przypala Ci się mleko, wlej 2 szklanki mleka krowiego np. pełnotłustego, czyli 500 ml mleka oraz pół szklanki śmietanki kremówki 30 %, czyli około 150 gramów słodkiej śmietanki. Podgrzewaj całość na średniej mocy palnika, aż mleko ze śmietanką zacznie się gotować. Zmniejsz moc palnika i ciągle mieszając w garnuszku dodaj po 50 gramów siekanej mlecznej i gorzkiej czekolady (może być też w kawałkach). Po chwili ciągłego mieszania czekolada powinna całkowicie się roztopić. Wyłącz palnik. Przed podaniem sprawdź smak czekolady i w razie potrzeby dodaj do niej trochę cukru pudru. Przed podaniem można jeszcze wlać 2 łyżki likieru np. Amaretto. Warto też dodać szczyptę cynamonu lub domowej przyprawy do piernika (bez mąki w składzie). 

Po rozlaniu gorącej czekolady do kubków na wierz wyłożyłam bitą śmietanę oraz posiekaną czekoladę gorzką i mleczną. Inne dodatki jaki tu pasują to np. szczypta cynamonu, chili w proszku lub gałki muszkatołowej, a nawet starta skórka pomarańczowa.

Gorąca czekolada, 3

Gorąca czekolada, 4

Przepis na wegańską czekoladę na gorąco

Do sprawdzonego garnka, w którym nie przypala Ci się mleko, wlej 3 szklanki napoju kokosowego lub też migdałowego bez cukru, czyli 750 ml napoju roślinnego (mogą być też inne: sojowy, ryżowy). Wsyp 4 łyżki prawdziwego kakao lub 70 gramów czekolady gorzkiej (wegańska) minimum 70 % (najlepiej posiekana). Od razu wsyp też 2 łyżki cukru drobnego, cukru kokosowego lub erytrolu. Podgrzewaj wszystko na trochę niższej niż średnia mocy palnika, aż całość zacnie się gotować. Cały czas mieszaj zawartość garnka, by kakao i czekolada połączyły się z mlekiem roślinnym na gładki napój. Na koniec możesz też dodać pół płaskiej łyżeczki cynamonu. Wegańską czekoladę na gorąco podawaj od razu po zagotowaniu. Jeśli używasz słodzonego napoju roślinnego, to warto pomyśleć o zredukowaniu ilości cukru. 

Jaką wersję czekolady na gorąco wybierasz?

Z doskonałych, rozgrzewających i zdrowych napojów polecam również przepis herbata z imbirem.

Smacznego.

Średnia 4.8 / 5 (336 głosów) Oceń!
Drukuj Przepis
Zapisz Przepis
Dodaj Notatkę
Dodaj Komentarz
Dziękuję za wspólne gotowanie.
Będzie mi miło jeżeli dodasz komentarz ze zdjęciem. Ania

Gorąca czekolada

Nie ma to jak pyszna, czekolada na gorąco. To napój który pachnie, wygląda i super smakuje. Jeśli chcesz zobaczyć jak zrobić gorącą czekoladę na kilka sposobów, to koniecznie zostań ze mną. Domowa goraca czekolada to nie tylko super sposób na poprawę nastroju. Taka domowa gorąca czekolada jest znacznie lepsza, niż sklepowy proszek w którym jest bardzo mało kakao. Wiele osób pytało się mnie ostatnio jak zrobić gorącą czekoladę do picia, ponieważ nie wiedziały, czy czekolada na goraco to napój, który szykuje się tylko z czekoladą, czy może z kakao. Od razu napiszę, że nie istnieje tylko jeden przepis na gorącą czekoladę. Może być gorąca czekolada z kakao lub też gorąca czekolada milka, więc z pyszną mleczną czekoladą, którą roztapia się w ciepłym mleku. Domowa gorąca czekolada kcal ma tyle, na ile jej pozwolisz. Oznacza to, że możesz świadomie wybrać jak tłuste dasz mleko oraz jak mocno dosłodzisz swój napój gorąca czekolada. Bardzo lubię, gdy czekolada na gorąco nie tylko jest pyszna, ale i pięknie się prezentuje. Dlatego też gorąca czekolada z piankami to moja ulubiona wersja dekoracyjna. Koniecznie sprawdź jak zrobic goraca czekolade, ponieważ jest to napój idealny na chłodniejsze dni. Ja bardzo lubię, gdy czekolada na gorąco jest mocna. Dlatego też zobacz jedną z wersji, jak zrobić gorącą czekoladę z kakao. Na chłodne dni i poprawę nastroju poleca się też pyszna kawa po bawarsku z bitą śmietaną. Miłośnikom gorącej czekolady z pewnością spodoba się przepis na lava cake. Rewelacyjna zimą jest też herbata zimowa z imbirem, syropem i cytrusami. 

Gorąca czekolada przepisy

Przepisów na czekoladę na gorąco można wymyślić naprawę bardzo dużo. Świetna jest gorąca czekolada przepis i z kakao i z czekoladą, lub też czekolada na gorąco gęsta przepis ze śmietanką kremówką. Dla dorosłych można przygotować wersję z procentami. Taka czekolada na gorąco przepisy z alkoholem to coś ciekawego na przyjęcia i romantyczny wieczór we dwoje. Czekolada na gorąco na romantyczne spotkanie może też zawierać odrobinę prawdziwej wanilii. Moja najbardziej ulubiona czekolada na gorąco przepis, który pokazuję jako główny. Jest to pierwszy przepis ze składniami takimi jak mleko, kakao oraz cukier i z dodatkiem kawałków prawdziwej, mocnej czekolady z dużą ilością kakao. Czekolada na gorąco może być też napojem dla osób na diuevie bezmlecznej. Wystarczy dać czekoladę gorzką, cukier oraz napój roślinny. Najlepszy według mnie będzie kokosowy. Jeśli zaś użyjesz słodzonego mleka roślinnego, to wystarczy już tylko sama gorzka czekolada i będzie super pyszne. Jeśli lubisz czekoladę, to polecam Ci przepis na mus czekoladowy, który podany w pucharku stanowi świetny deser. Koniecznie sprawdź też jak zrobić idealny suflet, który na przyjęciach robi prawdziwą furorę. Jeśli zaś wolisz białą czekoladę, to sernik z białą czekoladą spodoba Ci się z całą pewnością. Tymczasem wybierz swoją ulubioną wersję i zrób idealny przepis na gorącą czekoladę.