Ania Gotuje
Ania Gotuje
Tylko najlepsze przepisy
Bawarka

Bawarka

Bawarka, czyli herbata z mlekiem to pyszny napój, który serwujemy zazwyczaj do śniadania. Zapraszam po mój ulubiony przepis oraz po garść porad i ciekawostek kulinarnych.

- szybki i pyszny napój
- podawany zawsze na gorąco
- wiele pomysłów na ciekawe dodatki

Czas przygotowania: 10 minut
Liczba porcji: 2 bawarki

Kaloryczność kcal: 80 w 1 bawarce
Dieta: bezglutenowa, wegetariańska

Składniki

  • 300 ml mocno zaparzonej herbaty - np. czarnej earl grey
  • 100 ml gorącego mleka lub napoju roślinnego
  • 1 łyżeczka cukru lub miodu - można pominąć lub dać więcej
  • ewentualne przyprawy do wyboru: cynamon, kardamon, imbir, wanilia

Bawarka

Szklanka do odmierzania składników ma u mnie pojemność 250 ml.
Do podania herbaty z mlekiem użyłam filiżanek o pojemności 220 ml. 

Kalorie policzone zostały na podstawie użytych przeze mnie składników. Jest to więc orientacyjna liczba kalorii liczona na podstawie produktów, których użyłam w danym przepisie. Kalorie policzone zostały do bawarki bez przypraw i ze zwykłym cukrem. Z podanej ilości składników otrzymasz dwie bawarki o pojemności około 200 ml każda. Przed szykowaniem przepisu zachęcam też do przeczytania najpierw całego wpisu. W treści podaję bowiem dużo ciekawych porad dotyczących składników oraz ich zamienników.

Bawarka, 1

Herbata z mlekiem

Najpopularniejsza jest bawarka z użyciem czarnej herbaty. Możesz zaparzyć samą esencję lub też zrobić znacznie delikatniejszą herbatę. Wszystko zależy od tego, jakie są Twoje preferencje. Do czarnej herbaty pasuje i zwykłe (gorące) mleko, ale i ulubiony napój roślinny niesłodzony lub słodzony oraz lekka śmietanka. Polecam "mleko" kokosowe i migdałowe. Owsiane i sojowe też jest dobre. Bawarkę najczęściej słodziny zwykłym cukrem. 

Na jedną filiżankę potrzebujesz 150 ml zaparzonej herbaty. Wlewasz do niej około 50 ml gorącego mleka. Na koniec dodajesz jeszcze pół łyżeczki cukru, czy też erytrolu lub miodu. Z przypraw w proszku polecam szczyptę cynamonu lub wanilii albo odrobinę kardamonu lub imbiru. Herbatę  z mlekiem podajemy gorącą. 

Podałam swoje ulubione proporcje. Nic jednak nie stoi na przeszkodzie, by zrobić znacznie mocniejszą lub też słabszą herbatę. Można dodać mniej lub więcej mleka oraz wcale nie słodzić bawarki lub też dosłodzić ją bardziej. 

Zamiast czarnej herbaty polecam użyć
Rooibos - według mnie najlepszy do bawarki jest Rooibos czerwony. 
Matcha - super na słodko z mlekiem koksowym i cukrem trzcinowym.

Zamiast zwykłego mleka warto spróbować:
Mleko roślinne - słodzone lub naturalne napoje: kokosowe, sojowe, migdałowe, owsiane, sojowe i mieszane. 
Śmietanka "do kawy" - sama nie przepadam, ale niektórzy wolą dodać odrobinę takiej śmietanki, zamiast większej ilości mleka. 

Zamiast zwykłego cukru:
Miód - Twój ulubiony miód spadziowy lub nektarowy. Może być i jasny np. lipowy i ciemny, np. gryczany. 
Syrop - Najpopularniejszy jest syrop klonowy oraz syrop z agawy. 
Słodziki - Stewia w proszku, erytrol, ksylitol i inne. 

Bawarka, 2

Smacznego.
Średnia 4.9 / 5 (108 głosów) Oceń!
Drukuj Przepis
Zapisz Przepis
Dodaj Notatkę
Dodaj Komentarz
Dziękuję za wspólne gotowanie.
Będzie mi miło jeżeli dodasz komentarz ze zdjęciem. Ania

Bawarka

Bawarka to w największym uproszczeniu połączenie czarnej herbaty i mleka, czyli herbata z mlekiem lub też mleczna herbata, herbata mleczna. Herbatę zazwyczaj parzy się mocniejszą lub też używa samej esencji z herbaty. Mleko do bawarki powinno być zagotowane lub chociaż gorące. Jeśli chodzi o same proporcje, gdy szykujemy mleczną herbatę, to są one już kwestią jak najbardziej indywidualną. Jedni wolą mieć mocną herbatę w niedużej ilości, za to wlać bardzo dużo mleka. Inni wolą bawarkę ze zwykłą herbatę tylko z niewielkim dodatkiem mleka. Herbata bawarka może być słodzona lub też nie. Bawarka z miodem lub z cukrem do jednak podstawa. Bawarka, to napój z dodatkiem mleka, więc podaję się ją zazwyczaj ze śniadaniem. Bawarkę pijemy tak jak ssak herbatę parzoną, czyli na ciepło. Dozwolona jest tez niewielka ilość alkoholu, ale jest to już bawarka na bogato, np. z kropelką rumu lub brandy. Do bawarki można też dodać typowo zimowe składniki, czyli trochę cynamonu lub cukru z prawdziwą wanilią. Bawarka jest znana u nas w kraju, ale nie wszystkim. Bardzo popularna jest też w Wielkiej Brytanii. Mówi się u nas, że bawarka to herbata z dodatkiem mleka, którą parzymy na angielski sposób. Super pyszna, ale podawana raczej latem jest kawa mrożona, którą polecam. Na ciepło fantastyczna jest kawa po Bawarsku oraz uwielbiana nie tylko przez dzieci, gorąca czekolada. Jeśli chodzi o herbatę to pyszna jest niezwykła herbata z imbirem. Na zimę polecam kompot z suszu. Rewelacyjna zimą jest też herbata zimowa z imbirem, syropem i cytrusami. 

Herbata z mlekiem

Bawarka, czyli herbata z dodatkiem mleka szykowana jest też w wielu innych krajach. We Francji bardzo hojnie dodaje się do niej również alkohol, głownie rum. Na mocno słodko lub nawet z dodatkiem żółtka trzepanego z cukrem, bawarka podawana jest już jako deser. Bawarka herbata typowo w stylu brytyjskim jest szykowana z herbaty z torebki. Herbaty torebkowe są przez Brytyjczyków uwielbiane. Powstaje cały rytuał, gdzie herbata parzy się w dzbanku, a dopiero z niego wlewana jest do filiżanki. Brytyjczycy nie zawsze doją do niej gorące mleko. Zazwyczaj jest to kapka mleka zimnego. Jak to zazwyczaj przy tak prostych napojach bywa, cały proces zaczyna się komplikować i wymyślać idealny sposób podania. Można zatem najpierw wlać trochę mleka do szklanki, a potem wrzącą herbatę. Bawarka może być tez szykowana tak jak u mnie w domu, czyli najpierw herbata, a potem mleko. Herbata bawarka przepis jest jednak niesamowicie prosty i można dowolnie eksperymentować. O tym jakie jeszcze rodzaje herbat i roślin można parzyć pod bawarkę, oraz czym ją słodzić i jakie mleka używać, opiszę jeszcze szczegółowo w samym przepisem na bawarkę.