Bawarka
Bawarka, czyli herbata z mlekiem to pyszny napój, który serwujemy zazwyczaj do śniadania. Zapraszam po mój ulubiony przepis oraz po garść porad i ciekawostek kulinarnych.
- szybki i pyszny napój
- podawany zawsze na gorąco
- wiele pomysłów na ciekawe dodatki
Czas przygotowania: 10 minut
Liczba porcji: 2 bawarki
W 1 bawarce:
Wartość energetyczna
80 kcal
Dieta: bezglutenowa, wegetariańska
Składniki
- 300 ml mocno zaparzonej herbaty - np. czarnej earl grey
- 100 ml gorącego mleka lub napoju roślinnego
- 1 łyżeczka cukru lub miodu - można pominąć lub dać więcej
- ewentualne przyprawy do wyboru: cynamon, kardamon, imbir, wanilia
Bawarka
Szklanka do odmierzania składników ma u mnie pojemność 250 ml.
Do podania herbaty z mlekiem użyłam filiżanek o pojemności 220 ml.
Kalorie policzone zostały na podstawie użytych przeze mnie składników. Jest to więc orientacyjna liczba kalorii liczona na podstawie produktów, których użyłam w danym przepisie. Kalorie policzone zostały do bawarki bez przypraw i ze zwykłym cukrem. Z podanej ilości składników otrzymasz dwie bawarki o pojemności około 200 ml każda. Przed szykowaniem przepisu zachęcam też do przeczytania najpierw całego wpisu. W treści podaję bowiem dużo ciekawych porad dotyczących składników oraz ich zamienników.
Herbata z mlekiem
Najpopularniejsza jest bawarka z użyciem czarnej herbaty. Możesz zaparzyć samą esencję lub też zrobić znacznie delikatniejszą herbatę. Wszystko zależy od tego, jakie są Twoje preferencje. Do czarnej herbaty pasuje i zwykłe (gorące) mleko, ale i ulubiony napój roślinny niesłodzony lub słodzony oraz lekka śmietanka. Polecam "mleko" kokosowe i migdałowe. Owsiane i sojowe też jest dobre. Bawarkę najczęściej słodziny zwykłym cukrem.
Na jedną filiżankę potrzebujesz 150 ml zaparzonej herbaty. Wlewasz do niej około 50 ml gorącego mleka. Na koniec dodajesz jeszcze pół łyżeczki cukru, czy też erytrolu lub miodu. Z przypraw w proszku polecam szczyptę cynamonu lub wanilii albo odrobinę kardamonu lub imbiru. Herbatę z mlekiem podajemy gorącą.
Podałam swoje ulubione proporcje. Nic jednak nie stoi na przeszkodzie, by zrobić znacznie mocniejszą lub też słabszą herbatę. Można dodać mniej lub więcej mleka oraz wcale nie słodzić bawarki lub też dosłodzić ją bardziej.
Zamiast czarnej herbaty polecam użyć:
Rooibos - według mnie najlepszy do bawarki jest Rooibos czerwony.
Matcha - super na słodko z mlekiem koksowym i cukrem trzcinowym.
Zamiast zwykłego mleka warto spróbować:
Mleko roślinne - słodzone lub naturalne napoje: kokosowe, sojowe, migdałowe, owsiane, sojowe i mieszane.
Śmietanka "do kawy" - sama nie przepadam, ale niektórzy wolą dodać odrobinę takiej śmietanki, zamiast większej ilości mleka.
Zamiast zwykłego cukru:
Miód - Twój ulubiony miód spadziowy lub nektarowy. Może być i jasny np. lipowy i ciemny, np. gryczany.
Syrop - Najpopularniejszy jest syrop klonowy oraz syrop z agawy.
Słodziki - Stewia w proszku, erytrol, ksylitol i inne.
Smacznego.