Kawa z jajkiem i bitą śmietaną

Kawa z jajkiem i bitą śmietaną

Pyszna, domowa kawa z kremem z żółtka na słodko oraz bitą śmietaną i dodatkiem sera mascarpone. Inspirowałam się przepisem na kawę po wietnamsku, którą uwielbiam.

W smaku przypomina trochę kawę cappuccino waniliową w proszku.. dawno temu pamiętam jak wchodziła ona do sprzedaży i wszyscy ją kupowali. Moja Mama również :-) Ta kawa jest jednak o nieeeeebo lepsza!

Czas przygotowania: 10 minut
Ilość porcji: 1

Składniki:
  • 150-200 ml parzonej, czarnej kawy
  • 1 żółtko jajka
  • 2 płaskie łyżeczki cukru
  • 50 ml śmietanki 20%
  • płaska łyżka mascarpone

W małym naczyniu umieść żółtko. Ubijaj je z łyżeczką cukru, aż zamieni się w puszysty, jasny krem. Jeśli nie przepadasz za smakiem jajka (mimo, że w kawie praktycznie go nie czuć) możesz zamiast zwykłego cukru użyć cukru kokosowego - rewelacja.

W drugim naczynku umieść dobrze schłodzoną śmietankę z drugą łyżeczką cukru (tutaj lepszy będzie cukier zwykły) oraz łyżkę serka mascarpone. Całość miksuj do rozpuszczenia cukru.

Zaparz dobrą kawę. Najlepsza będzie arabica ze świeżo mielonych ziaren. Na jedną porcję przypada około 150-200 ml parzonej kawy.

Najpierw delikatnie przełóż do kawy krem jajeczny. Następnie krem śmietanowy. Za chwilę obie warstwy powinny zamienić się miejscami. Wygląda to bardzo ładnie :-)

kawa-z-jajkiem-i-bita-smietana-1

kawa-z-jajkiem-i-bita-smietana-2

kawa-z-jajkiem-i-bita-smietana-3

Smacznego :-)

Średnia 4.9 / 5 (8 głosów) Oceń!
Nie zapomnij zrobić zdjęcia gotowej potrawy i dodać go w komentarzu pod przepisem
Dziękuję za wspólne gotowanie, Ania z AniaGotuje.pl

Komentarze

user pic
Candy Pandas
2017-10-15 18:28
Taką propozycję na kawę widzimy po raz pierwszy :D Mimo, że kawy nie pijemy to takiej wersji jesteśmy nawet ciekawe :D