Kawa z jajkiem i bitą śmietaną
Pyszna, domowa kawa z żółtkiem na słodko oraz z bitą śmietaną i dodatkiem sera mascarpone. W smaku przypomina trochę kawę cappuccino waniliową w proszku.
- prosta do zrobienia
- niezwykle ciekawy smak
- dla miłośników kawowych napoi
Czas przygotowania: 10 minut
Liczba porcji: 1
Dieta: bezglutenowa, wegetariańska
- 150-200 ml parzonej, czarnej kawy
- 1 żółtko jajka
- 2 płaskie łyżeczki cukru
- 50 ml śmietanki 30%
- płaska łyżka mascarpone
Kawa z jajkiem

W małym naczyniu umieść żółtko. Ubijaj je z łyżeczką cukru, aż zamieni się w puszysty, jasny krem. Jeśli nie przepadasz za smakiem jajka (mimo, że w kawie praktycznie go nie czuć) możesz zamiast zwykłego cukru użyć cukru kokosowego - rewelacja.
W drugim naczynku umieść dobrze schłodzoną śmietankę z drugą łyżeczką cukru (tutaj lepszy będzie cukier zwykły) oraz łyżkę serka mascarpone. Całość miksuj do rozpuszczenia cukru. Zaparz dobrą kawę. Najlepsza będzie arabica ze świeżo mielonych ziaren. Na jedną porcję przypada około 150-200 ml parzonej kawy. Najpierw delikatnie przełóż do kawy krem jajeczny. Następnie krem śmietanowy. Za chwilę obie warstwy powinny zamienić się miejscami. Wygląda to bardzo ładnie.


Zobacz też mój przepis kawa mrożona oraz pyszny, orzeźwiający ajran.
Smacznego.
Średnia 4.9 / 5
(57 głosów)
Oceń!