Kawa z jajkiem i bitą śmietaną

Kawa z jajkiem i bitą śmietaną

Pyszna, domowa kawa z kremem z żółtka na słodko oraz bitą śmietaną i dodatkiem sera mascarpone. W smaku przypomina trochę kawę cappuccino waniliową w proszku.. dawno temu pamiętam jak wchodziła ona do sprzedaży i wszyscy ją kupowali. Moja Mama również :-) Ta kawa jest jednak o nieeeeebo lepsza!

Inspirowałam się przepisem na kawę po wietnamsku, którą uwielbiam. Jest kilka wersji kawy po wietnamsku. Taka najbardziej podstawowa, którą pija się w barach i przydrożnych restauracjach składa się z mocnej esencji i mleka skondensowanego słodzonego. Do tego obowiązkowo kostki lodu. W lepszych restauracjach dostaniecie też ubite na słodko żółtko :-)

Reklama

Czas przygotowania: 10 minut
Ilość porcji: 1

Składniki:
  • 150-200 ml parzonej, czarnej kawy
  • 1 żółtko jajka
  • 2 płaskie łyżeczki cukru
  • 50 ml śmietanki 30%
  • płaska łyżka mascarpone

W małym naczyniu umieść żółtko. Ubijaj je z łyżeczką cukru, aż zamieni się w puszysty, jasny krem. Jeśli nie przepadasz za smakiem jajka (mimo, że w kawie praktycznie go nie czuć) możesz zamiast zwykłego cukru użyć cukru kokosowego - rewelacja.

W drugim naczynku umieść dobrze schłodzoną śmietankę z drugą łyżeczką cukru (tutaj lepszy będzie cukier zwykły) oraz łyżkę serka mascarpone. Całość miksuj do rozpuszczenia cukru.

Zaparz dobrą kawę. Najlepsza będzie arabica ze świeżo mielonych ziaren. Na jedną porcję przypada około 150-200 ml parzonej kawy.

Najpierw delikatnie przełóż do kawy krem jajeczny. Następnie krem śmietanowy. Za chwilę obie warstwy powinny zamienić się miejscami. Wygląda to bardzo ładnie :-)

Kawa z jajkiem i bitą śmietaną, 1

Kawa z jajkiem i bitą śmietaną, 2

Kawa z jajkiem i bitą śmietaną, 3

Smacznego.

Średnia 4.9 / 5 (19 głosów) Oceń!
Nie zapomnij zrobić zdjęcia gotowej potrawy i dodać go w komentarzu pod przepisem 📷
Dziękuję za wspólne gotowanie, Ania z AniaGotuje.pl 😊

Komentarze

Candy Pandas
2017-10-15 18:28
Taką propozycję na kawę widzimy po raz pierwszy :D Mimo, że kawy nie pijemy to takiej wersji jesteśmy nawet ciekawe :D
Rossa
2017-12-17 00:00
Kawa jest przepyszna, zrobiłam ze śmietanka 30% bo nie wiem czy jest taka w wersji 20%? Jakiej gęstości jest po ubiciu?
Reklama
Ania z AniaGotuje.pl
Ania
2017-12-17 10:06
Och.. bardzo dobrze, że zrobiłaś ze śmietanki 30%, ponieważ tak miało być w przepisie. Machnęłam się wpisując cyferki.. dopiero Ty to zauważyłaś. Dziękuję!
Kawosz
2017-12-28 21:20
Powiem szczerze, ze przepis brzmi trochę ekstrawagancko, jeszcze nie próbowałam... Będzie to moje jutrzejsze wyzwanie.