Caipirinha
Caipirinha to bardzo ciekawy, a do tego super prosty do zrobienia drink. Przepis na ten orzeźwiający koktajl alkoholowy przyda się nie tylko w letnie upały oraz na imprezy.
- tylko kilka składników
- gotowy szybciej niż w 10 minut
- bardzo orzeźwiający, ciekawy i mocny smak
Czas przygotowania: 10 minut
Liczba porcji: 1 spory drink
Kaloryczność kcal: 210 w 1 drinku
Składniki
- 1 świeża limonka - do 80 g (lub trochę mniej)
- 2 łyżeczki cukru np. trzcinowego - około 10 g
- Cachaça np. Canario - 60 ml
- garść lodu np. kostki lub kruszony
- ewentualne dodatki: listki mięty
Caipirinha
Z podanej ilości składników wychodzi jeden, spory drink.
Kalorie policzone zostały na podstawie użytych przeze mnie składników. Jest to więc orientacyjna ilość kalorii liczona na podstawie produktów, których użyłam w danym przepisie.
Caipirinha to jeden z najpopularniejszych brazylijskich drinków. Na pierwszy rzut oka super przypomina Mojito. Tutaj jednak nie dajemy rumu, a Cachaça. Nie jest tak słodka jak rum i ma lekko trawiasty, roślinny smak, który idealnie pasuje do limonki. Cachaça jest też destylowana ze sfermentowanego soku z trzciny cukrowej. Rum zaś robi się z melasy, czyli z produktu ubocznego przetwarzania trzciny cukrowej.
Caipirinha przepis
Przygotuj szklankę o pojemności minimum 150 ml. Świeżą i soczystą limonkę pokrój na mniejsze kawałki i umieść w szklance. Od razu wsyp też dwie łyżeczki cukru o grubszej rafinadzie (najlepiej klasyczny cukier, nie drobny). Może to być cukier biały, ale polecam trzcinowy. Przy pomocy muddlera (tłuczek barmański - rozgniatacz) lub też nawet zwykłym drewnianym tłuczkiem z okrągłą końcówką, rozetrzyj i ugnieć cukier z kawałkami limonki. Nie polecam używać syropu cukrowego, ponieważ nie rozetrzesz z nim tak dobrze samej skórki z limonki. Grudki cukru najskuteczniej ścierają skórkę, wydobywając z niej aromatyczne olejki.
Kolejno wlej też 60 ml alkoholu Cachaça np. Canario. Całość uzupełnij kilkoma kostkami lodu lub lodem kruszonym. Drink Caipirinha dekoruję zazwyczaj całymi lub rwanymi liskami świeżej mięty.
Porada: Drink Caipirinha można też zrobić tylko z połówki limonki. Sporo zależy od tego jakie się ma upodobania smakowe. Ja wolę dać jej więcej.
Drink Caipirinha podawaj od razy po przygotowaniu.
Smacznego.