Jajka faszerowane śledziem i burakami
Jajka faszerowane buraczkami oraz śledziem to wyjątkowo prosta w przygotowaniu, a do tego przepyszna i pięknie prezentująca się przekąska. Koniecznie wypróbuj ten przepis.
- jeden z prostszych przepisów
- jajka faszerowane idealne na każde Święta
- dokładny opis ze zdjęciami kroków wykonania
Czas przygotowania: 15 minut
Czas gotowania jajek minimum: 8 minut
Liczba porcji: 12 faszerowanych połówek
Kaloryczność kcal: 130 w 1 faszerowanej połówce
Składniki
- 6 średniej wielkości jajek ugotowanych na twardo
- 2-3 filety śledziowe, najlepiej z oleju - do 200 g
- 2 małe pieczone lub gotowane buraki ćwikłowe - około 200 g
- 4 łyżki dobrej jakości majonezu - około 80 g
- garść siekanego szczypiorku
- spora szczypta pieprzu
Jajka faszerowane śledziem i burakami
Z podanej ilości składników otrzymasz 12 połówek jajek faszerowanych buraczkami śledziem. Kalorie policzone zostały na podstawie użytych przeze mnie składników. Jest to więc orientacyjna liczba kalorii liczona na podstawie produktów, których użyłam w danym przepisie. Zanim zaczniesz szykować jajka faszerowane buraczkami, polecam najpierw przeczytać cały przepis, by przygotować się odpowiednio wcześniej do kolejnych etapów wykonania.
Jajka faszerowane śledziem i buraczkami przepis
Sześć jajek ugotuj na twardo. Aby jajka pięknie obierały się ze skorupek polecam wsypać do wody kilka łyżek soli. Ugotowane jajka zalej w garnku bardzo zimną wodą, a następnie każą sztukę poobijaj, by uszkodzić skorupkę. Po chwili obierz jajka. Po przestudzeniu, jajka przekrój wzdłuż na pół. Połówki białek odłóż na bok, zaś żółtka odłóż do osobnej miski. Ugotowane żółtka będą jednym ze składników farszu.
Użyłam tym razem gotowych, gotowanych i hermetycznie zapakowanych buraków, które sprzedawane są w marketach. Buraki są już obrane i gotowe do spożycia. Dwa małe buraki ważyły łącznie około 200 gramów. Buraki możesz upiec nawet na 2 dni przed szykowaniem przekąski. Tutaj przepis na pieczone buraczki. Buraczki pokrój w dobrną kostkę lub nawet posiekaj bardzo drobno, by farsz do jajek był bardziej jednolity. Możesz je też zetrzeć na tarce, na dużych oczkach.
Najlepsze przekąski wychodzą zazwyczaj z młodych śledzi, które nie odbyły jeszcze tarła. Jednak zakup matiasów jest dość trudny, ponieważ są one bardzo drogie i ciężko trafić na nie w lokalnych sklepach. Możesz zatem śmiało sięgnąć po klasyczne filety śledziowe z solanki lub też z oleju. Sama użyłam tym razem filetów śledziowych z oleju a'la Matjas. Trzy małe filety śledziowe ważyły łącznie 200 gramów. Osuszyłam je ręcznikiem papierowym i pokroiłam na bardzo małe kawałki. Śledzie ze słonej zalewy zalecam przepłukać w zimnej wodzie.
Do miski z buraczkami i śledziem dodaj też około 80 gramów ulubionego majonezu oraz sporą garść drobno posiekanego szczypiorku i świeżo mielony pieprz.
Porady: Jeśli wolisz ugotować buraki to wystarczy, że umieścisz je w garnku (bez obierania) i będziesz gotować na małej mocy pod przykryciem tak długo, aż zmiękną. Po ugotowaniu buraków odlewasz zabarwioną wodę i odkładasz buraki do przestudzenia, by je potem obrać. Buraki nie muszą być bardzo miękkie. Przestudzone buraki obierz ze skóry. Taka skórka schodzi sama przez lekkie zeskrobywanie jej nożem. Tylko oba końce warto obciąć nożem. Szczypiorek możesz zastąpić podobną ilością bardzo drobno posiekanej czerwonej cebuli. Aby całość wyszła mniej kaloryczna, część majonezu można zastąpić gęstym i kremowym jogurtem naturalnym.
Składniki farszu wymieszaj. Dodaj jeszcze żółtka ugotowanych jajek. Przyznam, że przypomniałam sobie o nich dopiero po wymieszaniu wcześniej wymienionych składników😉 Całość raz jeszcze dobrze wymieszaj, a następnie sprawdź smak farszu i zdecyduj, czy dodasz więcej pieprzu lub może szczyptę soli. Aby całość wyszła bardziej kwaśna, możesz dołożyć drobno posiekanego, średniego ogórka kiszonego. Aby uzyskać bardziej słodko kwaśny smak, dodaj ogórka konserwowego. Aby smak farszu był ostrzejszy, dodaj łyżeczkę ostrej musztardy lub odrobinę chrzanu. Do farszu pasują też marynowane pieczarki.
Porada: Jeśli farsz wyszedł za ostry lub za kwaśny i za słony, to dodaj do niego przestudzonego i posiekanego nożem, gotowanego ziemniaka lub/oraz jogurt naturalny.
Połówki jajek wypełnij farszem i umieść na talerzu. Jajka faszerowane śledziem i buraczkami warto udekorować szczypiorkiem, koperkiem, natką pietruszki lub rzeżuchą. Przygotowane dzień przed podaniem, jajka faszerowane trzymamy w lodówce.
Smacznego.