Jaja faszerowane awokado
Przepis na proste, pyszne i pięknie prezentujące się jajka faszerowane awokado. Do tego szczypior, trochę majonezu i świeże zioła..
Czas przygotowania: 10 minut
Liczba porcji: 12 połówek jajek
Dieta: bezglutenowa, wegetariańska
Składniki
- 6 jajek ugotowanych na twardo
- 1 dojrzałe awokado
- 3 łyżki ostrego majonezu
- mały pęczek szczypiorku
- garść świeżej bazylii lub rzeżuchy
- łyżka soku z cytryny
- szczypta soli i pieprz do smaku
Opcjonalnie dodatkowo na talerzu
- świeżo mielony czarny pieprz
- 2 łyżki oliwy z oliwek
Jajka z awokado
Jajka ugotuj na twardo (jak ugotować jajko na twardo).Wkładaj je do garnka z zimną wodą. Od momentu zagotowania wody odczekaj nie dłużej niż 8-10 minut. Odlej wrzątek w tym samym czasie zalewając garnek zimną wodą z kranu.
Jajka obierz i przekrój na pół na kształt łódki. Wyjmij żółtka i odłóż do miski. Dodaj majonez i rozetrzyj razem na gładką masę. W misce umieść również poszatkowany miąższ wyjęty z awokado. Dodaj poszatkowany szczypior, sok z cytryny (nie więcej niż 1 łyżkę), szczyptę soli i pieprzu. Całość wymieszaj.
Nakładaj solidne porcje na połówki jajek. Na koniec obsyp jajka szatkowanymi ziołami (u mnie bazylia grecka), oprósz świeżo mielonym pieprzem i polej oliwą.