Jajka faszerowane awokado i szczypiorkiem

Jajka faszerowane awokado i szczypiorkiem

Przepis na proste, pyszne i pięknie prezentujące się jajka faszerowane. Awokado, szczypior, trochę majonezu i świeże zioła..

Reklama

Czas przygotowania: 10 minut
Ilość porcji: 12 połówek jajek

Dieta: wegetariańska

Składniki

  • 6 jajek ugotowanych na twardo
  • 1 dojrzałe awokado
  • 3 łyżki ostrego majonezu
  • mały pęczek szczypiorku
  • garść świeżej bazylii lub żerzuchy
  • łyżka soku z cytryny
  • szczypta soli i pieprz do smaku

Opcjonalnie dodatkowo na talerzu

  • świeżo mielony czarny pieprz
  • 2 łyżki oliwy z oliwek

Jajka ugotuj na twardo (jak ugotować jajko na twardo).Wkładaj je do garnka z zimną wodą. Od momentu zagotowania wody odczekaj nie dłużej niż 8-10 minut. Odlej wrzątek w tym samym czasie zalewając garnek zimną wodą z kranu.

Jajka obierz i przekrój na pół na kształt łódki. Wyjmij żółtka i odłóż do miski. Dodaj majonez i rozetrzyj razem na gładką masę. W misce umieść również poszatkowany miąższ wyjęty z awokado. Dodaj poszatkowany szczypior, sok z cytryny (nie więcej niż 1 łyżkę), szczyptę soli i pieprzu. Całość wymieszaj.

Nakładaj solidne porcje na połówki jajek. Na koniec obsyp jajka szatkowanymi ziołami (u mnie bazylia grecka), oprósz świeżo mielonym pieprzem i polej oliwą.

Jajka faszerowane awokado i szczypiorkiem, 1

Jajka faszerowane awokado i szczypiorkiem, 2

Polecam również przepis na faszerowane jajka przepiórcze.

Smacznego!

Średnia 4.7 / 5 (30 głosów) Oceń!
Dziękuję za wspólne gotowanie, Ania z AniaGotuje.pl
p.s. Nie zapomnij zrobić zdjęcia gotowej potrawy i dodać go w komentarzu pod przepisem 📷

Link do przepisu: https://aniagotuje.pl/go/14496

Komentarze

2017-04-12 19:36
Fajny przepis, chyba wykorzystam w te Święta :)
Reklama
Ania z AniaGotuje.pl
2017-04-13 09:29
Smacznego :-)
Zawsze zjemy chętnie każde jajeczka z ciekawym farszem :D Od tych byśmy się nie oderwały :D