Jajka faszerowane awokado i szczypiorkiem

Jajka faszerowane awokado i szczypiorkiem

Przepis na proste, pyszne i pięknie prezentujące się jajka faszerowane. Awokado, szczypior, trochę majonezu i świeże zioła..

Czas przygotowywania: 10 minut + gotowanie jajek
Ilość porcji: 12 połówek jajek

Składniki:
• 6 jajek ugotowanych na twardo
• 1 dojrzałe awokado
• 3 łyżki ostrego majonezu
• mały pęczek szczypiorku
• garść świeżej bazylii lub żerzuchy
• łyżka soku z cytryny
• szczypta soli i pieprz do smaku

Opcjonalnie dodatkowo na talerzu:
• świeżo mielony czarny pieprz
• 2 łyżki oliwy z oliwek

Jajka ugotuj na twardo - tutaj przepis na prawidłowo ugotowane jajkaWkładaj je do garnka z zimną wodą. Od momentu zagotowania wody odczekaj nie dłużej niż 8-10 minut. Odlej wrzątek w tym samym czasie zalewając garnek zimną wodą z kranu.

Jajka obierz i przekrój na pół na kształt łódki. Wyjmij żółtka i odłóż do miski. Dodaj majonez i rozetrzyj razem na gładką masę. W misce umieść również poszatkowany miąższ wyjęty z awokado. Dodaj poszatkowany szczypior, sok z cytryny (nie więcej niż 1 łyżkę), szczyptę soli i pieprzu. Całość wymieszaj.

Nakładaj solidne porcje na połówki jajek. Na koniec obsyp jajka szatkowanymi ziołami (u mnie bazylia grecka), oprósz świeżo mielonym pieprzem i polej oliwą.

jajka-faszerowane-awokado-i-szczypiorkiem-1

jajka-faszerowane-awokado-i-szczypiorkiem-2

Polecam również przepis na faszerowane jajka przepiórcze.

Smacznego!

Średnia 4.5 / 5 (4 głosów) Oceń!
Dziękuję za wspólne gotowanie, Ania z AniaGotuje.pl

Komentarze

Andzia
2017-04-12 19:36
Fajny przepis, chyba wykorzystam w te Święta :)
Ania
2017-04-13 09:29
Smacznego :-)
Angelika i Monika (Candy Pandas)
2017-04-12 23:42
Zawsze zjemy chętnie każde jajeczka z ciekawym farszem :D Od tych byśmy się nie oderwały :D