Jaja faszerowane awokado

Jaja faszerowane awokado

Przepis na proste, pyszne i pięknie prezentujące się jajka faszerowane awokado. Do tego szczypior, trochę majonezu i świeże zioła..

Czas przygotowania: 10 minut
Ilość porcji: 12 połówek jajek

Dieta: wegetariańska

Składniki

  • 6 jajek ugotowanych na twardo
  • 1 dojrzałe awokado
  • 3 łyżki ostrego majonezu
  • mały pęczek szczypiorku
  • garść świeżej bazylii lub rzeżuchy
  • łyżka soku z cytryny
  • szczypta soli i pieprz do smaku

Opcjonalnie dodatkowo na talerzu

  • świeżo mielony czarny pieprz
  • 2 łyżki oliwy z oliwek

Jajka z awokado

Jajka ugotuj na twardo (jak ugotować jajko na twardo).Wkładaj je do garnka z zimną wodą. Od momentu zagotowania wody odczekaj nie dłużej niż 8-10 minut. Odlej wrzątek w tym samym czasie zalewając garnek zimną wodą z kranu.

Jajka obierz i przekrój na pół na kształt łódki. Wyjmij żółtka i odłóż do miski. Dodaj majonez i rozetrzyj razem na gładką masę. W misce umieść również poszatkowany miąższ wyjęty z awokado. Dodaj poszatkowany szczypior, sok z cytryny (nie więcej niż 1 łyżkę), szczyptę soli i pieprzu. Całość wymieszaj.

Nakładaj solidne porcje na połówki jajek. Na koniec obsyp jajka szatkowanymi ziołami (u mnie bazylia grecka), oprósz świeżo mielonym pieprzem i polej oliwą.

Jaja faszerowane awokado, 1

Jaja faszerowane awokado, 2

Polecam również przepis na jajka faszerowane pieczarkami
Smacznego.

Średnia 4.8 / 5 (79 głosów) Oceń!
Drukuj Przepis
Zapisz Przepis
Dodaj Notatkę
Dodaj Komentarz
Dziękuję za wspólne gotowanie, Ania z AniaGotuje.pl
p.s. Nie zapomnij zrobić zdjęcia gotowej potrawy i dodać go w komentarzu pod przepisem 📷

Komentarze

2017-04-12 19:36
Fajny przepis, chyba wykorzystam w te Święta :)
Ania z AniaGotuje.pl
2017-04-13 09:29
Smacznego :-)
Zawsze zjemy chętnie każde jajeczka z ciekawym farszem :D Od tych byśmy się nie oderwały :D
Reklama
2019-03-03 12:27
Smakowite!
Jednak nie za bardzo byłem pewien, czy w przepisie użyta została rzeżucha, czy żer zucha. Dlatego użyłem bazylii.

Jajka faszerowane awokado

Bardzo lubię szykować jajka faszerowane i to nie tylko w okresie wielkanocnym. Jaja faszerowane awokado z dodatkiem majonezu to poezja smaku. Z awokado można wyczarować dużo pysznych dań. Pasta z awokado jest kolorowa, prosta do zrobienia i zdrowa. Uwielbiam szykować też jajka faszerowane pieczarkami. Są pyszne! Jajka faszerowane tuńczykiem też są super pyszne i bardzo popularne w naszym domu. 

Jajka z awokado

Jaja faszerowane awokado bardzo często szykuję na różne przyjęcia rodzinne oraz prawie zawsze, gdy przychodzą do nas Znajomi. Wszyscy je uwielbiają. Jajka z awokado to samo zdrowie!