Babka majonezowa
Super prosta i do tego bardzo smaczna babka majonezowa, którą szykuje się błyskawicznie. W 10 minut ciasto jest już gotowe do pieczenia. Przepis jest sprawdzony i polecany szczególnie na Wielkanoc.
- tylko 6 popularnych składników
- przepis nawet dla początkujących
- babka, która zawsze się udaje
- bardzo długo zachowuje świeżość
Czas przygotowania: 10 minut
Czas pieczenia: 35 minut
Liczba porcji: forma z kominem o średnicy 23 cm
Kaloryczność kcal: 360 w 100 g ciasta
Dieta: wegetariańska
- pół szklanki mąki pszennej tortowej - 80 g
- pół szklanki skrobi ziemniaczanej - 90 g
- 4 średnie jajka
- 5 łyżek majonezu - 140 g
- trochę ponad pół szkalnki cukru - 150 g
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml.
Forma do pieczenia: foremka na babkę o średnicy 23 cm, z kominem
Pieczenie: 180 stopni, środkowa półka z opcją pieczenia góra/dół
Czas pieczenia: 35 minut.
Jajka wyjmij wcześniej z lodówki, by miały temperaturę pomieszczenia. Kalorie policzone zostały na podstawie użytych przeze mnie składników. Jest to więc orientacyjna ilość kalorii, ponieważ nawet majonez, czy mąka mogą mieć inną ilość kalorii niż te, których użyłam ja.
Babka majonezowa to ciasto, które polecam upiec jako jedno z tych obowiązkowych do spróbowania. Jest super prosta do przygotowania a do tego potrzebujesz zaledwie kilka składników. Babka z majonezem wychodzi super puszysta oraz piaskowa. Jest wilgotna i długo zachowuje świeżość. Polana cytrynowym lukrem będzie się wspaniale prezentować wśród dań na Wielkanoc.
Zobacz też mój sposób jak zrobić majonez.

Babka majonezowa
Odmierz pół szklanki mąki pszennej uniwersalnej lub tortowej. Będzie to około 80 gramów mąki. Do jednej miski wsyp również pół szklanki skrobi ziemniaczanej, czyli do 90 gramów skrobi. Wsyp też dwie łyżeczki proszku do pieczenia. Wszystkie sypkie składniki wymieszaj razem dokładnie lub przesiej do drugiej miski.

Do średniej wielkości szklanego lub metalowego naczynia wsyp nieco ponad pół szklanki drobnego cukru. Będzie to około 150 gramów cukru.

Cukier z jajkami ubijaj mikserem przez kilka minut. Cukier powinien całkowicie rozpuścić się w jajkach. Pod koniec ubijania ma powstać puszysta i jasna masa.

Do miski z puchem jajecznym dodaj pięć łyżek dobrego majonezu, czyli około 140 gramów majonezu. Ja najczęściej sięgam po polski majonez Kielecki. Wsyp również całą mieszankę sypkich składników (mąka, skrobia i proszek do pieczenia). Całość wymieszaj powoli, ale dokładnie szpatułką z sylikonową łopatką lub drewnianą łyżką.
Gotowe do pieczenia ciasto przelej do formy. Moja foremka na babkę miała 23 cm średnicy. Foremkę obowiązkowo wysmaruj wcześniej odrobiną masła lub oleju i oprósz od wewnątrz bułką tartą.

Formę z babką majonezową umieść na środkowej półce, w piekarniku nagrzanym do 180-185 stopni. Ustaw opcję pieczenia góra/dół. Ciasto piecz około 35 minut. Po około 30 minutach sprawdź, czy ciasto jest już upieczone. Ostrożnie uchyl drzwi piekarnika i wbij w ciasto drewniany patyczek do szaszłyków. Jeśli po wyjęciu patyczek jest suchy, to znaczy, że ciasto jest już upieczone.
Po upieczeniu lekko uchyl drzwi piekarnika. Polecam zablokować drzwiczki rękawicą kuchenną, by zrobić tylko małą szparkę. Po 10 minutach otwórz drzwi do połowy a po chwili wyjmij ciasto z pieca. Uwolnij je z foremki i przełóż na kratkę do przestudzenia. Po przestudzeniu babkę możesz oprószyć cukrem pudrem. Bardzo ładnie wygląda też posypana dodatkowo wiórkami kokosowymi.

Najczęściej jednak szykuję lukier cytrynowy i polewam nim babkę a następnie jeszcze oprószam ją odrobiną cukru pudru.


Babka majonezowa jest boskim ciastem. Możesz upiec ją nawet na dwa dni przed podaniem. Polecam wówczas po przestudzeniu zawinąć ją w torbę spożywczą i odłożyć do szafki. W dniu podania wystarczy już tylko udekorować babkę i podać na stół.
Smacznego!
Inspiracja do przepisu pochodzi z bloga Kulinarne Rozkosze.