Ania Gotuje
Ania Gotuje
Tylko najlepsze przepisy
Jabłka pod kruszonką

Jabłka pod kruszonką

Jabłka pod kruszonką w formie mini deserów zapiekanych w piekarniku są świetne, ponieważ przygotujesz je w kilka minut. Tutaj nie czekasz na wyrastanie ciasta i nie dajesz wielu składników. One zawsze wychodzą!

Oczywiście możesz upiec jeden większy deser w dowolnej niskiej foremce do tarty lub w tortownicy. Myślę jednak, że pieczenie jabłuszek z kruszonką w osobnych naczyniach jest świetnym rozwiązaniem. Każdy dostaje swoją porcję pachnących i pysznych słodkości.

Czas przygotowania: 10 minut
Czas pieczenia: 25 minut
Liczba porcji: 6 foremek średnicy 10 cm

Kaloryczność kcal: 340 w 1 foremce z deserem
Dieta: wegetariańska

Składniki

  • 2 jabłka - 350 g
  • 60 g żurawiny suszonej
  • 150 g mąki pszennej - niecała szklanka
  • 100 g cukru - pół szklanki
  • 100 g masła - pół kostki
  • 2 łyżeczki cynamonu

Jabłka z kruszonką

Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml.
Z podanych składników przygotowałam 6 mini deserów w foremkach ceramicznych o średnicy 10 cm i wysokości 3 cm. Możesz też użyć foremek metalowych do mini tart.

Jabłka i suszona żurawina pod kruszonką z cynamonem to idealnie jesienny deser. Nie jest to ciasto, a jednak pieczone w piekarniku nabiera wyjątkowości i sprawia, że każdy miłośnik słodkości będzie zachwycony. Polecam szykować je dla gości.. i w gości. To super patent na deser, który zawsze się udaje, jest szybki do zrobienia i robi wrażenie. 

Jabłka pod kruszonką, 1

Jabłka pod kruszonką przepis

Szykowanie tego deseru zacznijmy od kruszonki. Mąkę pszenną, cukier, łyżeczkę cynamonu i zimne mało umieść razem w misce i rozcieraj czystą dłonią. Wszystkie składniki powinny się połączyć. Otrzymasz ciasto kruche jak na zdjęciu poniżej. Ja skorzystałam z mojego sprawdzonego przepisu na kruszonkę. Jeśli więc potrzebujesz dowiedzieć się więcej o tym, jak zrobić idealną kruszonkę to zapraszam do czytania - przepis na kruszonkę.
 

Jabłka pod kruszonką, 2

Przygotuj sobie 6 foremek do wypieków. Użyłam naczyń ceramicznych o średnicy 10 cm. Naczynek nie trzeba niczym od środka smarować. Jabłka obierz i pokrój na ćwiartki. Wytnij gniazda nasienne i pokrój jabłka na mniejsze kawałki. Jabłuszka rozłóż równo do wszystkich naczynek. Jeśli deser szykujesz na przełomie sierpnia i września, to idealne będą wszelkie jabłka wczesne. Polecam jabłka twarde, jasne i soczyste. 

Możesz też użyć jednego jabłka słodkiego a jednego kwaśnego np. antonówkę. Następnie wymieszać je i rozdzielić do foremek. Polecam też mieszanie jabłka z twardą gruszką. Bardzo dobrze komponują się ze sobą i z cynamonem oraz żurawiną.
Jabłka pod kruszonką, 3

Na kawałki jabłek wyłóż suszoną żurawinę. Użyłam żurawiny suszonej, słodzonej. Nie moczyłam jej wcześniej w wodzie. 
Jabłka pod kruszonką, 4

Na jabłka i żurawinę rozłóż na koniec kruszonkę. Postaraj się równo przykryć całą powierzchnię naczynek z owocami. Kruszonkę dodatkowo oprósz drugą łyżeczką cynamonu. Polecam zrobić to przez niewielkie sitko. 
Jabłka pod kruszonką, 5

Foremki z deserem umieść na środkowej szufladzie piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Ustaw opcję grzania góra/dół. Jabłka pod kruszonką piecz 25 minut. Deser jest gotowy do wyjęcia i podania od razu po upieczeniu. 
Jabłka pod kruszonką, 6

Jabłka pod kruszonką, 7

Polecam też mój przepis ryż zapiekany z jabłkami oraz szarlotka z budyniem. Pyszna!

Smacznego.

Średnia 4.8 / 5 (1343 głosów) Oceń!
Drukuj Przepis
Zapisz Przepis
Dodaj Notatkę
Dodaj Komentarz
Dziękuję za wspólne gotowanie.
Będzie mi miło jeżeli dodasz komentarz ze zdjęciem. Ania

Jabłka pod kruszonką

Owoce pod kruszonką to właśnie deser który zapewne nie raz uratuje każde przyjęcie. Jabłko z kruszonką to bowiem deser, który po pierwsze przygotujesz w kilka minut. Po drugie do zrobienia jabłek pod kruszonką potrzebujesz dosłownie kilku łatwo dostępnych składników, które zapewne każdy ma w swoim domu. A po trzecie zawsze się udaje, ponieważ nie jest to ciasto i nie potrzebuje wyrosnąć. Wystarczy deser umieścić w piekarniku i czekać aż się pięknie zrumienieni i w całym domu czuć będzie zapach jabłek pod kruszonką. Jabłka pod kruszonką przepis, który uwielbiłam i gorąco polecam. 

Jabłka z kruszonką

Kawałki jabłek oraz suszona żurawina to świetne połączenie. Do tego pyszna cynamonowa kruszonka z mojego niezawodnego przepisu - jak zrobić kruszonkę i masz świetny deser na każdą okazję. Idealne apple crumble z żurawiną i cynamonem, które polecam głownie jesienią i zimą. Jabłka pod kruszonką w kokilkach to świetny sposób na to, by nie trzeba było rozdzielać porcji. Każdy dostaje swoją foremkę z deserem. Polecam też moje inne wypieki, w tym ciasto drożdżowe z jabłkami oraz doskonałe na drugie śniadanie drożdżówki z jabłkami. A może spróbujesz czegoś nowego? Czy jadłaś/jadłeś kiedyś ciasto z cukinią? Jeśli nie, to gorąco polecam upiec.