Jabłka pod kruszonką

Jabłka pod kruszonką

Jabłka pod kruszonką w formie mini deserów zapiekanych w piekarniku są świetne, ponieważ przygotujesz je w kilka minut. Tutaj nie czekasz na wyrastanie ciasta i nie dajesz wielu składników. One zawsze wychodzą!

Oczywiście możesz upiec jeden większy deser w dowolnej niskiej foremce do tarty lub w tortownicy. Myślę jednak, że pieczenie jabłuszek z kruszonką w osobnych naczyniach jest świetnym rozwiązaniem. Każdy dostaje swoją porcję pachnących i pysznych słodkości.

Czas przygotowania: 10 minut
Czas pieczenia: 25 minut
Ilość porcji: 6 foremek średnicy 10 cm

Kaloryczność kcal: 340 w 1 foremce z deserem

Składniki:
  • 2 jabłka - 350 g
  • 60 g żurawiny suszonej
  • 150 g mąki pszennej - niecała szklanka
  • 100 g cukru - pół szklanki
  • 100 g masła - pół kostki
  • 2 łyżeczki cynamonu

Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml.
Z podanych składników przygotowałam 6 mini deserów w foremkach ceramicznych o średnicy 10 cm i wysokości 3 cm. Możesz też użyć foremek metalowych do mini tart.

Jabłka i suszona żurawina pod kruszonką z cynamonem to idealnie jesienny deser. Nie jest to ciasto, a jednak pieczone w piekarniku nabiera wyjątkowości i sprawia, że każdy miłośnik słodkości będzie zachwycony. Polecam szykować je dla gości.. i w gości. To super patent na deser, który zawsze się udaje, jest szybki do zrobienia i robi wrażenie. 

Jabłka pod kruszonką, 1

Jabłka pod kruszonką

Szykowanie tego deseru zacznijmy od kruszonki. Mąkę pszenną, cukier, łyżeczkę cynamonu i zimne mało umieść razem w misce i rozcieraj czystą dłonią. Wszystkie składniki powinny się połączyć. Otrzymasz ciasto kruche jak na zdjęciu poniżej. Ja skorzystałam z mojego sprawdzonego przepisu na kruszonkę. Jeśli więc potrzebujesz dowiedzieć się więcej o tym, jak zrobić idealną kruszonkę to zapraszam do czytania - przepis na kruszonkę.
 

Jabłka pod kruszonką, 2

Przygotuj sobie 6 foremek do wypieków. Użyłam naczyń ceramicznych o średnicy 10 cm. Naczynek nie trzeba niczym od środka smarować. Jabłka obierz i pokrój na ćwiartki. Wytnij gniazda nasienne i pokrój jabłka na mniejsze kawałki. Jabłuszka rozłóż równo do wszystkich naczynek. Jeśli deser szykujesz na przełomie sierpnia i września, to idealne będą wszelkie jabłka wczesne. Polecam jabłka twarde, jasne i soczyste. 

Możesz też użyć jednego jabłka słodkiego a jednego kwaśnego np. antonówkę. Następnie wymieszać je i rozdzielić do foremek. Polecam też mieszanie jabłka z twardą gruszką. Bardzo dobrze komponują się ze sobą i z cynamonem oraz żurawiną. 
Jabłka pod kruszonką, 3

Na kawałki jabłek wyłóż suszoną żurawinę. Użyłam żurawiny suszonej, słodzonej. Nie moczyłam jej wcześniej w wodzie. 
Jabłka pod kruszonką, 4

Na jabłka i żurawinę rozłóż na koniec kruszonkę. Postaraj się równo przykryć całą powierzchnię naczynek z owocami. Kruszonkę dodatkowo oprósz drugą łyżeczką cynamonu. Polecam zrobić to przez niewielkie sitko. 
Jabłka pod kruszonką, 5

Foremki z deserem umieść na środkowej szufladzie piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Ustaw opcję grzania góra/dół. Jabłka pod kruszonką piecz 25 minut. Deser jest gotowy do wyjęcia i podania od razu po upieczeniu. 
Jabłka pod kruszonką, 6

Jabłka pod kruszonką, 7

Smacznego.

Średnia 4.8 / 5 (323 głosów) Oceń!
Drukuj Przepis
Zapisz Przepis
Dodaj Notatkę
Dodaj Komentarz
Dziękuję za wspólne gotowanie, Ania z AniaGotuje.pl
p.s. Nie zapomnij zrobić zdjęcia gotowej potrawy i dodać go w komentarzu pod przepisem 📷

Jabłka pod kruszonką

Owoce pod kruszonką czy właśnie takie jabłuszka pod cynamonową kruszonką, to deser który zapewne nie raz uratuje każde przyjęcie. Jest to bowiem deser, który po pierwsze przygotujesz w kilka minut. Po drugie do zrobienia jabłek pod kruszonką potrzebujesz dosłownie kilku łatwo dostępnych składników, które zapewne każdy ma w swoim domu. A po trzecie zawsze się udaje, ponieważ nie jest to ciasto i nie potrzebuje wyrosnąć. Wystarczy deser umieścić w piekarniku i czekać aż się pięknie zrumienieni i w całym domu czuć będzie zapach jabłek pod kruszonką. 

Jabłka z żurawiną pod kruszonką

Kawałki jabłek oraz suszona żurawina to świetne połączenie. Do tego pyszna cynamonowa kruszonka z mojego niezawodnego przepisu - jak zrobić kruszonkę i masz świetny deser na każdą okazję. Idealne apple crumble z żurawiną i cynamonem, które polecam głownie jesienią i zimą. Zapraszam też po inne moje desery z użyciem kruszonki. Cudowne są drożdżówki ze śliwkami oraz ciasto ze śliwkami i kruszonką. Jedliście kiedyś ciasto z cukinią? Jeśli nie, to gorąco polecam upiec. Z jabłuszkiem zobacz też przepis na najlepsze naleśniki z jabłkami