Ania Gotuje
Tylko najlepsze przepisy
Owoce zapiekane pod kruszonką z płatków owsianych

Owoce zapiekane pod kruszonką z płatków owsianych

Owoce pod kruszonką z płatków owsianych to prosty, super pyszny i niezwykle szybki do przygotowania deser. Przepis z pewnością spodoba się nie tylko osobom na diecie bezglutenowej. 

Czas przygotowania: 20 minut
Czas pieczenia: 30 minut
Liczba porcji: około 1400 g
W 100 g deseru: Wartość energetyczna 175 kcal Dieta: bezglutenowa, wegetariańska

Składniki na kruszonkę z płatków [ więcej ]

  • 2 szklanki płatków owsianych np. górskich - około 220 g
  • 100 g masła - pół klasycznej kostki
  • 80 g cukru drobnego + szczypta soli
  • 30 g płatków migdałowych - można pominąć

Składniki na owoce

  • 850 g mieszanki owoców - również mrożone
  • 10 g proszku kisielowego lub skrobi

Owoce zapiekane pod kruszonką z płatków owsianych
Owoce zapiekane pod kruszonką z płatków owsianych, 1

Owoce zapiekane pod kruszonką z płatków owsianych, 2

Krok 1: Przygotuj płatki owsiane

220 gramów płatków owsianych (u mnie górskie, pełnoziarniste) podziel na dwie porcje. U mnie były to łącznie dwie szklanki. Jedną wsypałam do miski, zaś drugą do malaksera. Rozdrobniłam płatki na grubszą "kaszkę". Użyj dowolnego narzędzia, które zmiksuje Ci na drobno część płatków. 

Porady: Nie używam płatków błyskawicznych, ale pewnie można dać ich tyle damo lub nieco mniej. Być może pełnoziarnista mąka owsiana w połączeniu z płatkami też będzie ok. Nie testowałam tego jednak. 

Przygotuj płatki owsiane

Krok 2: Dodaj resztę składnikow

Do miski wsyp też 80 gramów cukru drobnego lub cukru pudru albo erytrolu oraz szczyptę soli. Dołóż 100 gramów pokrojonego na mniejsze kawałki masła (zimne, z lodówki). Całość wyrabiaj i rozcieraj np. dłońmi, aż wszystkie składniki połączyły się w kruche ciasto. Odstaw je do lodówki lub na bok, jeśli nagrzewasz już piekarnik i masz przygotowane owoce. 

Porada: Jeśli owoce pod kruszonką z płatków owsianych szykujesz np. jesienią i dajesz jabłka oraz śliwki, to do kruszonki możesz dosypać nieco cynamonu. 

Dodaj resztę składnikow

Krok 3: Owoce umieść w formie

Możesz już zacząć nagrzewać piekarnik. Ustaw 185 stopni z opcją pieczenia góra dół lub 170 stopni z funkcją termoobiegu. 

Do upieczenia owoców pod kruszonką z płatków owsianych użyłam owalnego naczynia do zapiekania o długości 31 cm i wysokości 7 cm. Formę można od środka posmarować odrobiną masła. W naczyniu umieść mieszankę umytych i osuszonych owoców. U mnie było to 300 gramów moreli pokrojonych na mniejsze kawałki oraz po 150 gramów jeżyn, wydrylowanych wiśni i malin, a także 100 gramów borówek. 

Porada: Możesz też użyć innych owoców i dowolnie je mieszać. W sezonie polecam truskawki, śliwki, kawałki jabłek. Jeśli sięgasz po owoce mrożone, to najpierw je rozmroź, ogrzej do temperatury pomieszczenia i osusz z nadmiaru wody. 

Owoce umieść w formie

Krok 4: Posyp je kisielem lub skrobią

Owoce polecam posypać 10-15 gramami kisielu (smak, dowolny, ale daję cytrynowy) bez cukru - proszek z saszetki. Jeśli chcesz, by Twoje owoce były dodatkowo słodsze, to wsyp całą saszetkę "Słodkiej chwili" o wadze 30 gramów, w której przeważa cukier. Dodając kisiel lub tylko skrobię sprawisz, że owoce nie rozpadną się tak bardzo, za to ich sok lekko się zagęści. 

Posyp je kisielem lub skrobią

Krok 5: Całość pokryj kruszonką

Gotową kruszonką z płatków owsianych pokryj całą powierzchnię formy z owocami. Nie uklepuj jej. Polecam dodać jeszcze około 30 gramów (można więcej) płatków migdałowych. 

Porada: Płatki można pominąć lub też posypać całość np. wiórkami lub chipsami kokosowymi. 

Całość pokryj kruszonką

Krok 6: Upiecz owoce pod kruszonką

Naczynie z owocami i kruszonką umieść w piekarniku nagrzanym do 185 stopni (grzanie góra/dół). Wybierz środkową lub o jeden poziom niższą półkę. Owoce pod kruszonką z płatków owsianych piecz około 30 minut (lub nieco krócej, w zależności od stopnia podpieczenia kruszonki). Deser można wyjąć od razu po upieczeniu i podawać jeszcze gorący (np. z gałką ulubionych lodów) lub po przestudzeniu. 

Najlepiej jest zjeść deser w dniu pieczenia. Jeśli coś zostanie, to przechowuj go w lodówce pod przykryciem. 

Upiecz owoce pod kruszonką

Owoce zapiekane pod kruszonką z płatków owsianych, 9

Smacznego!
Średnia 4.8 / 5 (81 głosów) Oceń!
Drukuj Przepis
Zapisz Przepis
Dodaj Notatkę
Dodaj Komentarz
Dziękuję za wspólne gotowanie.
Będzie mi miło jeżeli dodasz komentarz ze zdjęciem. Ania

Owoce zapiekane pod kruszonką z płatków owsianych

Owoce zapiekane pod kruszonką z płatków owsianych to deser, który zyskał sobie uznanie nie tylko wśród miłośników zdrowszego odżywiania, ale także wśród tych, którzy poszukują prostych i smacznych rozwiązań w kuchni. To idealna propozycja dla wszystkich, którzy chcą zakończyć posiłek czymś słodkim, ale jednocześnie nie obciążającym żołądka. Owoce pod kruszonką z płatków owsianych są też świetne dla tych, co nie mogą jeść mąki pszennej. Jeśli kupisz płatki bezglutenowe, to Twoje owoce zapiekane pod kruszonką z płatków owsianych będą super deserem bez glutenu. Jedną z największych zalet tego deseru jest jego niezwykła prostota. Wystarczy zaledwie kilka składników i kilkanaście minut przygotowania, aby cieszyć się pysznym efektem. Kruszonka przygotowana z płatków owsianych nie tylko dodaje chrupkości, ale również stanowi zdrową alternatywę dla tradycyjnych deserów bogatych w dużą ilość mąki pszennej. Owoce zapiekane pod kruszonką dają ogromne pole do eksperymentów. W zależności od pory roku, możemy wykorzystać różne owoce. Latem świetnie sprawdzą się świeże truskawki, maliny, borówki czy brzoskwinie. Jesienią i zimą warto postawić na jabłka, gruszki czy śliwki. Nie ma również przeszkód, aby sięgnąć po owoce mrożone – będą one doskonałym rozwiązaniem, gdy świeże przysmaki są trudno dostępne.

Owoce pod kruszonką z płatków owsianych

Warto również podkreślić, że łączenie różnych rodzajów owoców pozwala na stworzenie niepowtarzalnych smaków. Możemy połączyć kwaskowate rabarbar z słodkimi truskawkami, lub morele z jeżynami. Każda kombinacja przyniesie inne doznania smakowe, dzięki czemu nigdy się nam nie znudzi. Owoce zapiekane pod kruszonką owsianą to także doskonały sposób na przemycenie do diety większej ilości owoców, co jest szczególnie ważne, gdy staramy się dbać o zdrowie. Płatki owsiane, będące podstawowym składnikiem kruszonki, są bogate w błonnik, który wspomaga trawienie i zapewnia uczucie sytości na dłużej. Owoce zapiekane pod kruszonką z płatków owsianych to deser, który łączy w sobie prostotę, pyszny smak i walory zdrowotne. Jest to doskonała propozycja na każdą porę roku, pozwalająca na kulinarne eksperymenty i czerpanie radości z jedzenia. To deser, do którego z przyjemnością będziemy wracać, niezależnie od okazji.