Owoce zapiekane pod kruszonką z płatków owsianych
Owoce pod kruszonką z płatków owsianych to prosty, super pyszny i niezwykle szybki do przygotowania deser. Przepis z pewnością spodoba się nie tylko osobom na diecie bezglutenowej.
Czas przygotowania: 20 minut
Czas pieczenia: 30 minut
Liczba porcji: około 1400 g
W 100 g deseru:
Wartość energetyczna
175 kcal
Dieta: bezglutenowa, wegetariańska
Składniki na kruszonkę z płatków [ więcej ]
- 2 szklanki płatków owsianych np. górskich - około 220 g
- 100 g masła - pół klasycznej kostki
- 80 g cukru drobnego + szczypta soli
- 30 g płatków migdałowych - można pominąć
Składniki na owoce
- 850 g mieszanki owoców - również mrożone
- 10 g proszku kisielowego lub skrobi
Owoce zapiekane pod kruszonką z płatków owsianych
220 gramów płatków owsianych (u mnie górskie, pełnoziarniste) podziel na dwie porcje. U mnie były to łącznie dwie szklanki. Jedną wsypałam do miski, zaś drugą do malaksera. Rozdrobniłam płatki na grubszą "kaszkę". Użyj dowolnego narzędzia, które zmiksuje Ci na drobno część płatków.
Porady: Nie używam płatków błyskawicznych, ale pewnie można dać ich tyle damo lub nieco mniej. Być może pełnoziarnista mąka owsiana w połączeniu z płatkami też będzie ok. Nie testowałam tego jednak.
Do miski wsyp też 80 gramów cukru drobnego lub cukru pudru albo erytrolu oraz szczyptę soli. Dołóż 100 gramów pokrojonego na mniejsze kawałki masła (zimne, z lodówki). Całość wyrabiaj i rozcieraj np. dłońmi, aż wszystkie składniki połączyły się w kruche ciasto. Odstaw je do lodówki lub na bok, jeśli nagrzewasz już piekarnik i masz przygotowane owoce.
Porada: Jeśli owoce pod kruszonką z płatków owsianych szykujesz np. jesienią i dajesz jabłka oraz śliwki, to do kruszonki możesz dosypać nieco cynamonu.
Możesz już zacząć nagrzewać piekarnik. Ustaw 185 stopni z opcją pieczenia góra dół lub 170 stopni z funkcją termoobiegu.
Do upieczenia owoców pod kruszonką z płatków owsianych użyłam owalnego naczynia do zapiekania o długości 31 cm i wysokości 7 cm. Formę można od środka posmarować odrobiną masła. W naczyniu umieść mieszankę umytych i osuszonych owoców. U mnie było to 300 gramów moreli pokrojonych na mniejsze kawałki oraz po 150 gramów jeżyn, wydrylowanych wiśni i malin, a także 100 gramów borówek.
Porada: Możesz też użyć innych owoców i dowolnie je mieszać. W sezonie polecam truskawki, śliwki, kawałki jabłek. Jeśli sięgasz po owoce mrożone, to najpierw je rozmroź, ogrzej do temperatury pomieszczenia i osusz z nadmiaru wody.
Owoce polecam posypać 10-15 gramami kisielu (smak, dowolny, ale daję cytrynowy) bez cukru - proszek z saszetki. Jeśli chcesz, by Twoje owoce były dodatkowo słodsze, to wsyp całą saszetkę "Słodkiej chwili" o wadze 30 gramów, w której przeważa cukier. Dodając kisiel lub tylko skrobię sprawisz, że owoce nie rozpadną się tak bardzo, za to ich sok lekko się zagęści.
Gotową kruszonką z płatków owsianych pokryj całą powierzchnię formy z owocami. Nie uklepuj jej. Polecam dodać jeszcze około 30 gramów (można więcej) płatków migdałowych.
Porada: Płatki można pominąć lub też posypać całość np. wiórkami lub chipsami kokosowymi.
Naczynie z owocami i kruszonką umieść w piekarniku nagrzanym do 185 stopni (grzanie góra/dół). Wybierz środkową lub o jeden poziom niższą półkę. Owoce pod kruszonką z płatków owsianych piecz około 30 minut (lub nieco krócej, w zależności od stopnia podpieczenia kruszonki). Deser można wyjąć od razu po upieczeniu i podawać jeszcze gorący (np. z gałką ulubionych lodów) lub po przestudzeniu.
Najlepiej jest zjeść deser w dniu pieczenia. Jeśli coś zostanie, to przechowuj go w lodówce pod przykryciem.
Smacznego!